Com preparem el nostre
cos, és molt important abans de decidir quedarse embarassades, parlarem d’una
vitamina bàsica pel nostre benestar, que ens beneficiarà el nostre cos
sobre tot en aquest moment de la nostra vida.
ÀCID FÒLIC: Vitamina hidrosoluble,
que pertany al grup de les vitamines B.
L’àcid fòlic, està implicat en la formació i desenvolupament de les proteïnes i en la bona transmissió genètica.
Moltes vitamines com aquesta, es guarden al nostre cos com a dipòsits.
Si abans de la gestació prenen dosis addicionals d’aquestes vitamines s’aconseguirà tenir dipòsits plens i a punt de fer servir.
La seva presència és
fonamental pel correcte funcionament del nostre organisme:
Els set aliments més rics en àcid fòlic són:
- Fulles verdes: les verdures de fulla verda com la ruca, els espinacs, les bledes o l'enciam són molt riques en aquesta vitamina. Preparar-se una amanida amb aquest tipus de verdures és perfecte per mantenir els nivells d'àcid fòlic al cos.
- Llegums: els cigrons, la soja i els pèsols són alguns dels llegums que val la pena incorporar a l'alimentació si es vol augmentar el consum d'àcid fòlic.
- Amaniments: les amanides i verdures es poden amanir amb llevat de cervesa, salsa de soja o miso.
- Fruites fresques: destaquen l'alvocat, la taronja, el plàtan i el meló.
- Fruits secs: la castanya, la nou, l'ametlla i l'avellana també tenen quantitats altes d'àcid fòlic. Es poden consumir com a àpat o poden afegir-se triturats a l'amanida o a sopes i cremes.
- Cereals integrals: tenen més àcid fòlic que els refinats. Són importants en aquesta vitamina els flocs de blat inflats i el sègol.
- Farcits: els entrepans es poden farcir amb mantega de cacauet o de sèsam, o amb fulles d'enciam, ruca o espinacs.
Cereals com els integrals...la civada, l’arròs, el blat de moro.
Dins de les fruites la gran majoria són una font d’àcid fòlic , destaquen:
- Maduixes, meló, taronja.Com a fruits secs destacarien:
- Nous, ametlles, llavors de gira-sol...carbassa, cacauets.
- Les llegums com els cigrons, llenties, soja, mongetes seques.Si volem preservar les seves propietats, és preferible menjar les verdures crues o cuinades al vapor, evitant coccions perllongades.Conservar els aliments a la nevera, a temperatura ambient perdent un 70% d’àcid fòlic.
L’activitat física
Es recomanable, els
exercicis de resistència abans de quedar-se en estat.
Caminar, nedar, córrer,
ballar i la pràctica d’algun esport.
Caldrien practicar a diari durant 20 a
60 minuts.
Un cop embarassades, les dones actives
poden continuar fent la majoria d’ aquestes activitats amb menys intensitat i
les que no han fet s'hauran d’ activar a poc a poc.
Tot i així , qui determina la
capacitat per realitzar-los serà el metge en cada cas, ja que cada persona és
diferent .
Sessions de ioga
_ Serviran per relaxar
les possibles tensions del dia a dia o pels canvis físics i emocionals deguts a
l’embaràs.
_ Ajudarà a adaptar-se a aquests canvis del cos durant els mesos de
gestació, a preparar el cos pel moment del part.
_ Aportarà serenitat i
confiança.
_ Ajuden a prendra consciencia del nostre cos.
Una aportació adequada d'àcid fòlic i d'altres vitamines i minerals, ens permet modificar factors de risc.
Durant les primeres setmanes d'embaràs l'àcid fòlic té un paper important en la prevenció de determinades malformacions del tub neural del nadó.
I altres com el llavi leporí...
Per aquesta i altres raons abans de quedarse embarasada, ja caldria tenir una dieta saludable, rica en àcid fòlic, una vida sana ajuda a mantenir les vitamines essencials del nostre cos, ajudant així a la nostra qualitat de vida, al mateix temps que ens beneficiarà en cas d'embaràs o altres alteracions del nostre cos.
Si no s'ha tingut cura de la salut, i es decideix tenir un fill, un mes abans de la gestació s'hauria de canviar l'alimentació , si no fos així el metge podría donar suplements d'àcid fòlic en format de preparat vitaminic.
Per tant, és molt important adaptar la dieta amb aliments que continguin aquesta vitamina quan es comenci a buscar l'embaras i durant el primer trimestre de gestació, poden formar part, de la nostra sana alimentació.