Els bons hàbits alimentaris son part d'una bona educació
La piràmide dels aliments ens ajudarà a establir una bona alimentació.
Que ens indica la piràmide dels aliments?
Que l'alimentació ha de ser variada, per evitar carències nutricionals.
Que són els aliments?
Compostos naturals o transformats que contenen nutrients.
Els aliments, un cop ingerits segueixen el recorregut del tub digestiu i a través dels diferents canvis que realitzan tan físics o químics i passen els nutrients que contenen a la sang.
Que són els nutrients?
Els elements continguts en els aliments que són necessaris per conservar la vida i la salut.
Com les proteïnes, hidrats de carboni, greixos o lípids, vitamines i minerals.
- Hidrats de carboni, Són com la benzina del cos. La font d'energia. Els més saludables són els d'absorció lenta, aquells que trobem a la base de la piràmide dels aliments com son: l'arròs, la pasta i les patates...Hem de menjar en proporció l'exercici físic que realitzem, la edat que tenim i la complexió física. Els hidrats de carboni són sucres, que ens donen energia, hi ha sucres d'absorció ràpida o simples, que el cos utilitzar poc després d' ingerir-los i donen una energía poc duradora com són: sucre blanc, mel i la fruita. Els més saludables són els d'absorció lenta com hem vist abans.Els cereals que mengem és millor que siguin integrals, per l'aportació de ferro i fibra que ens donen. Si mengem més hidrats de carboni dels que necessitem ens engreixem.
- Minerals, Són com el ciment del cos. Tenen diferents missions, podem trobar:
- Calç, important per la salut de les dents i els ossos, el trobarem als formatges, sèsam, a la col, les cireres, ametlles i avellanes, julivert, bledes, la llet entre altres.
- Ferro, necessari per a fabricar la sang. Els llegums, verdures verdes(espinacs), els cereals, peix, marisc i carn.
- Zinc, imprenscindible par mantenir-se sa. Verdures i hortalisses, blat ...
- Iode,Important en el funcionament de la glàndula tiroides(regula el metabolisme del cos, la crema d' energia) Ous, pernil salat, xampinyons...
- Vitamines,trobem vitamines a la fruita són les encarregades de dirigir tots els altres nutrients al lloc correcte.
- Proteïnes, serveixen per fabricar teixit muscular. Els podem comparar amb el maons que construeixen el nostre cos, tenen la missió de fabricar estructura, els músculs. Trobem proteÏnes vegetals als fruits secs, les llavors, als llegums i els cereals; proteïnes animals a la carn, al peix, a la llet i als ous. Les proteïnes més saludables són les vegetals ja que són més lleugeres i fàcils de digerir. Menjar més llegums i menys carn allarga la vida!
- Els greixos, són la reserva d'energia del cos. El que fem servir en activitats de baixar intensitat, com caminar o fer la digestió. Ajuden al funcionament del cervell. Són necessaris pel cos, hi ha de tipus vegetal i animal. Els d'origen animal anomenats "colesterol dolent" en excés pot acumular-se a les venes, ocasionan una embòlia... els greixos de peix blau i d'oli d'oliva són saludables ja que ajuden a expulsar el "colesterol dolent".
Si mengem massa greixos guanyem pes i ens podem posar malalts més fàcilment.
Hem de menjar segons l'exercici físic que haguem de fer.
Per mantenir un estil de vida Saludable s'ha de procurar fer exercici físic regular.