Sistema immunitari en forma
El sistema immune, és la defensa natural del nostre cos, davant organismes infecciossos com els virus i els bacteris. El sistema immune els destrueix.
La nostra microbiòta és la colecció de bacteris "amics" que habiten de manera natural en els nostres intestins. Ens proteigexem de l'invasió de virus i bacteris i ens ajuden a digerir els aliments.
Durant aquest any ens hem trobat que sóm moltes les persones que es troben desanimades, cansades inclòs apàtiques.
Hem de tenir en compte que venim d'un periòde de patiment, on el nivell de d'estrès ha augmentat en tots nosaltres, tot i així el nostre organisme intenta compensar i d'alguna manera regularitzar aquest fet, consumint més energia, això ens provoca un estat de flaquesa.
Sense obviar el fet que les nostres defenses han minvat, el nostre sistema immutari s'ha vist afectat, al mateix temps el nostre organisme ha lluitat fent front als virus i als bacteris, aquest hivern molts infants i adults han patit l'estreptococ del grup A, un bacteri considerat la causa de la faringitis bacteriana en edat escolar, agent causant de l' escarlatina.
Pot ocasionar febres altes.
Contra els bacteris cal pendre antibiòtics, que alhora abaixen el nostra sistema immune.
Les recomanacions més segures són mantenir una bona higiene.
La higiene de l'entorn i la higiene personal són una font de benestar i vivències agradables.
Rentar-se no ha de ser un deure ingrat imposat, sinó quelcom que pot fer que l'infant se senti a gust. Hem de deixar que el nen o la nena experimenti per si mateix les diferents sensacions, embrutar-se pot ser agradable i rentar-se posteriorment també.
Hem d'ensenyar als infants a netejar-se, a mantenir l'entorn net i proporcionar-li els medis i el temps necessari perquè adquireixi aquest hàbit.
Bona higiene...
- La neteja de mans. És l’acte més important i s’ha de fer correctament, fent espuma amb el sabó, esbandint amb aigua abundant i, finalment, eixugant les mans amb una tovallola neta fins que quedin ben seques. Cal fer que els infants percebin aquesta dinàmica com una rutina divertida. _
La neteja de dents. La higiene bucal és indispensable per la salut dels infants. El raspall hauria de ser infantil i la pasta tenir un gust suau. Cal raspallar-se un mínim de dues vegades al dia, preferentment al matí i abans d’anar a dormir.
- Dutxa o un bany per mantenir el cos i els cabells nets. Després d’un dia ple de jocs i activitats, han d’eliminar la brutícia amb la combinació de sabó neutre i aigua tèbia.
- Utilitzant mocadors de paper. És preferible retirar els mocs utilitzant paper perquè així el mocador és d’un sol ús i es pot llançar al moment.
- Tapar-se la boca quan s’esternuda o s'estussega sempre.
Hem d'evitar portar els infants a l'escola amb una infecció d'estreptocos, fins que no pasin 24 hores de l'inici del tractament. Sempre i quan no tingui febre.
També s'han patit grips intenses, refredats i altres problemes immunitaris, la caiguda del cabell, malalties de la pell, èczemes, entre altres.
Cal que tinguem pressent que cadascú de nosaltres pateix unes mancances diferents a nivell vitaminic, mineral i antioxidant, tot i així una bona alimentació, dieta equilibrada i un ritme de son adequat ens hauria d'aportar tot el necessari per al nostre organisme.
Com fer més fort el sistema immunològic de forma natural
_ Els infants han de dormir un mínim de 10 hores al dia, amb periodes de descans , com adults hem de dormir un mínim de 8 hores al dia.
_ Ingerir aliments rics amb nutrients.
_ Hem de respirar pel nas, no per la boca.
_ Exercici diari, doncs promou una millor circulació i oxigenació. Ajuda a les cèl·lules sang.
_No a la automedicació.
Una bona alimentació
Els aliments naturals de temporada, la manera com preparem i cuinem els aliments que consumim, verdures al vapor, per preservar els seus nutrients, millor evitar els aditius, sucres, a combatre els alergens.
Tots els aliments industrials o de baixa qualitat no ens nodreixen, tot el contrari, desequilibren el nostre cos.
Un suplement alimentici pot corregir i millorar la nostra salut. Ha de ser personalitzada i controlada per un metge.
Contacte amb la natura
Durant la petita infància, és de gran importantància que els infants estiguin en contacte amb la natura, tots els estímuls que hi ha al seu voltant, els ajuda a desenvolupar tots i cada un dels seus sentits.
El contacte amb la natura ens aporta un munt de beneficis, a petits i grans, tant a nivell físic com mental que ens permet créixer i d’una forma sana i conscient.
La natura ens proporciona molts recursos, els diferents olors, les plantes aromàtiques que les podem trobar durant tot l’any, però és quan comença la primavera i amb el bon temps que aquest tipus de plantes estan en el seu moment més espectacular, observant com es mouen les fulles dels arbres o l’aigua, el so dels ocells o dels diferents insectes i altres animals. Poden aprendre un munt de coses noves.
Sense oblidar el desenvolupament picomotriu, un passeig o una excursió pel bosc, caminar per la sorra de la platja...
Tot això proporcionarà una millora en el desenvolupament motor de l’infant que aprendrà a moure’s en un espai ampli i natural.
L'importantància que els elements naturals estinguin presents a les nostres vides és molt beneficiós per la nostra salut física i emocional.
Beneficis
- Millora de la nostra capacitat respiratòria, l’aire contaminat de les ciutats és un clar factor de risc en els infants, l’aire net de la natura permet millorar la capacitat pulmonar.
- Millora del sistema immune, tenir més contacte amb la natura permet tenir més contacte amb microbis, desenvoluparan un sistema més fort.
- Ajuda a establir millors patrons del son, ajuda a conciliar millor els patrons del son.
Com ja sabem envers el joc és la millor manera d'aprendre, el joc permet experimentar, aprendre, equivocar-se, desenvolupar habilitats…
És la millor eina per tal créixer i aprendre,aquesta capacitat innata de jugar amb qualsevol cosa. Només cal veure que quan estan jugant es converteix en un moment d’atenció plena, aquí els adults hem de posar atenció i deixar espais de joc lliure.
Crear vincles, temps de qualitat que compartim, pels infants és molt beneficiós el contacte amb la natura, però per les persones adultes que els acompanyem també és un moment molt important, per compartir, per relaxar-se, per experimentar, per observar, per aprendre a aprendre...
Llegir o compartir un llibre que ens apropi més al món natural...
"Poemes de Flors i abelles" de Mercè Galí i Núria Albert
Envers les rimes, dites i cançons els infants aprenen més facilment i és molt més divertit.
Amb l’arribada de la primavera esclaten les flors i comencen apareixen animalons voladors com les abelles.
Aquest llibre és un recull de set poemes il·lustrats de temàtica primaveral que ens conviden a endinsar-nos en el món de les rimes musicals, divertides i amb grans il·lustracions.
"El Miquelet, les abelles i la mel," de Joaquim Carbo i Masllorens
El Miquelet li agrada molt esmorzar torrades amb mel. Com sempre li agrada aprendre coses noves, un dia es pregunta d’on ve la mel que tant li agrada i menja per esmorzar.
Aquesta curiositat per aprendre el porta a descobrir quines varietats de mels existeixen i com és que tenen amb gustos diferents com la mel de romaní, d’espígol, de farigola…
Llibres per nosaltres
" Moure’s en llibertat " de l’Emmi Pikler per nosaltres, els pares i els adults que acompanyem als infants en el seu creixement.
Aquesta obra ha estat realitzada amb el propòsitt d'establir un mètode nou d'educació consistent en deixar a l'infant en completa llibertat per a moure's. La Dra. Pikler demostra que el desenvolupament motor es produeix de manera espontània, mitjançant la seva activitat autònoma, en funció de la maduració orgànica i nerviosa. El llibre ofereix il·lustracions curulles de vida i de moviment. Tots els qui s'ocupen de la cura d'infants o qui es dedica a l'educació especial, trobaran material de reflexió i directrius d'actuació.
" El nen ben equilibrat " de Sally Goddard Un llibre que neix amb l'esperança de proporcionar un coneixement profund sobre processos físics de la primera infància i que en la nostra societat actual són difícils de dur a terme adequadament.
Tal com expressa l'autora, Sally Goddard, directora de l'Institut de Psicologia Neurofisiológica de Chester (Regne Unit), " El nen ben equilibrat" és un llibre que neix amb l'esperança de proporcionar un coneixement profund sobre processos físics de la primera infància, el seu impacte en l'aprenentatge i en el desenvolupament emocional, per poder ajudar a qualsevol persona que estigui involucrada en la cura dels infants.
Al final del llibre ens adonarem que es tracta de proporcionar als nostres infants, el millor entorn possible en el qual poder créixer.
Però, com ha de ser aquest entorn? Com la mateixa autora assenyala, no es tracta de donar receptes.
No hi ha fórmules ni tampoc cap infant és igual a un altre, però si que existeixen coneixements i inspiracions que poden indicar-nos un camí a seguir i proporcionar-nos el coratge a través d'una comprensió profunda del desenvolupament de l'infant.
Observant a l'infant podrem arribar a estar en disposició de prendre decisions apropiades i fonamentades.