lunes, 14 de septiembre de 2020

Primer dia d'escola 2020

 


Primer dia de Curs

Ja tenim el primer dia de curs superat, moltes deuen ser les "anècdotes", però ja hem pogut establir un dia de relació amb els infants i començar a acostumar-nos a les noves maneres de fer. No sense patir, però amb moltes ganes, és el que ara ens toca fer!




L’objectiu d'aquest curs 2020-21 és que sigui el més presencial possible i que les escoles i instituts no tanquin fins que el curs finalitzi, ja que encara que hi hagi nous confinaments aquests quedaran oberts per acollir els fills menors de 12 anys els pares dels quals siguin treballadors essencials.

Maneres de fer segures

_ L'entrada a l'escola es fa de manera esglaonada amb intervals d'uns deu minuts i als més petits els pot acompanyar un sol progenitor per evitar aglomeracions, com al pati, on l'hora de l'esbarjo és per torns i mantenint distància de seguretat.

L’entrada esglaonada és la primera norma a seguir del dia

Les cares dels primers pares que estan en espera per fer les primeres entrades, tot i que porten l’obligada mascareta, és fàcil poder veure les seves preocupacions. 

Això amb els pares que acompanyen els infants, amb els infants que ja s’esperen sols, és força complicat gestionar la distància que han de mantenir entre ells. 

Si encara no han entrat a l’escola!



Amb cura anem gestionant aquest fet, de la millor manera, com mesurar distàncies de la millor manera? Un cop superat el primer dia, ja serà més fàcil!

Algú demana com es controlarà aquest fet dins de l’escola, doncs haurem d’informar bé als infants i espera que siguin responsables, desprès ja els anirem ordenant quan calgui, o també podem ser ninjes, jejeje Això estaria bé!

Sembla divertit i tot, i de ben segur que hi han d’haver més detalls encara...

És difícil però ens cal tenir confiança i esperar que tot vagi de la millor manera, les escoles tenen mesures  segures, però els inicis no són fàcils... cal aprendre

Ens cal pensar que hem pogut obrir, que tornem a ser escola, tot i que algunes no han obert, ho faran els dies següents, d'altres deixen veure més les seves necessitats, altres escoles ja tenen els primers confinaments de classe, i acabem de començar.  

A Girona per exemple, s'ha iniciat l'escola esperant els resultats d'alguns cribatges, que malauradament a l'arribar el resultat ha hagut positius, un dels positius és d'un infant que ahir va anar a l'escola, ara repercuteix a tota la seva classe, que han de fer la quarantena, i hauran de seguir el curs de manera virtual

Aquest fet es podía haber estalviat, doncs si es fan cribratges, es podia haver tingut el resultat abans d'iniciar l'activitat escolar, però no deu ser fàcil de controlar totes les situacions, esperem que aprenem tots a fer-ho més bé. Cal estar més pendents de tot!


Pares ben informats sobre la COVID

A finals d’aquesta setmana tots els pares tindran accés a un enllaç, on podran informar-se de la situació de les escoles dels seus fills, ara esta en construcció... http://ensenyament.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura

Com s'actualitzen les dades del teu centre?

Cada dia el teu centre ens facilita la informació actualitzada perquè puguis consultar-la.

Coneixes les mesures de seguretat que segueix el teu centre?

Aquest curs té unes característiques extraordinàries a causa de la pandèmia per la covid-19. És per això que el col·lectiu educatiu i el sanitari vetllem per mantenir les nostres escoles obertes i segures.

Saps quins són els requisits per poder entrar en un centre educatiu?

Famílies i alumnes cal que tingueu en compte que heu de complir una sèrie de requisits abans d'anar a escola.

I si hi ha un cas al centre, com es gestiona?

El Departament d'Educació i el de Salut han establert un protocol d'actuació per gestionar els possibles casos de covid-19 a l'aula.

_ També s'ha de mantenir la distància en els espais comuns i dins l'aula.

Al recinte escolar, les persones adultes, ja siguin professors, personal d'administració o de suport educatiu, han de portar sempre mascareta.



Per garantir la seguretat

 L’organització a les escoles i instituts es basa en els plans d'obertura dissenyats per cada centre educatiu, en funció de les seves possibilitats i seguint les instruccions de la conselleria d'Educació.

Aquests plans, sobre els grups estables de convivència estable, també anomenats grups bombolla, que són els que han de garantir el control de possibles contagis i facilitar la traçabilitat en cas de positius.



Més mesures de seguretat

Els experts recomanen que els grups estables siguin com a màxim de 20 alumnes a primària i 30 a secundària, una ràtio que no es compleix en el 30% dels grups a Catalunya. Necessitant per portar-ho a terme més professorat i més espais, algunes places s’han cobert, lluny d’arribar a ser totes les necessàries, s’han cedit espais per poder utilitzar d’aules, s'aprofiten més els espais exteriors...

Les màximes garanties per evitat els contagis depenen de la ventilació, la neteja a les aules, la distància de seguretat i la higiene de mans, que haurà de ser constant al llarg de la tota la jornada escolar del dia.

Patiments

 Posar en risc els avis

 La Generalitat demana que sempre que sigui possible evitar que els avis siguin els qui portin o recullin als infants de l'escola, per tal d'evitar riscos amb aquesta franja d'edat.

Infants amb patologies

Prop d'un miler de famílies unides a la plataforma «Així no tornem», els fills de les quals pateixen patologies, han afirmat que no portaran els seus fills a classe a causa de la manca de mesures de seguretat. Davant d'aquesta situació, el conseller reafirma que s'activaran solucions educatives per a aquests nens, mentre la fiscalia ha advertit que actuarà contra l'absentisme escola.

Cal gestionar la incertesa, pors, dubtes, neguits, la impotència…

Encara és aviat per saber com anirà tota aquesta manera de fer, però el que si sabem és que els infants tenien moltes ganes de tornar a l’escola i avui ha estat un dia diferent sense cap dubte però amb molta il·lusió per part d’ells, per part dels mestres també, però el patiment pel benestar dels infants i la responsabilitat que els ha vingut és molt diferent a altres inicis de curs.

Encara ens trobem amb moments difícils en els quals cal que vigilem tot el que fem per no posar-nos en risc a nosaltres mateixos ni als altres.

Tots sentim que tenim la necessitat de recuperar la normalitat, però no està a les nostres mans. El que si està a les nostres mans és cuidar-nos i tenir cura del nostre entorn.

 

Com ajudar als infants en el retorn a l’escola?

Dediquem els esforços a acompanyar els infants de la millor manera possible,  cal mantenir la tranquil·litat malgrat la situació i viure amb el màxim d’optimisme i serenor possible. Des de el cor i amb el cor, sempre!💓

Entre tots ho farem bé, i els infants han de poder estar bé!

"Educar no és donar carrera, sinó temperar l’ànima per les dificultats de la vida"

Ànims en aquest inici de curs.