Quan s’ha de començar a donar aigua
al nadó?
El
tipus d’alimentació del nadó és un factor clau en la introducció de l’aigua .
El moment
d’incorporar l’aigua a la dieta del nadó i la quantitat que se li dona depèn
de l’edat de l’infant, del seu pes, de la temperatura ambiental i sobretot del
seu tipus d’alimentació.
Fins
al 88% de la llet materna és aigua
Els nadons
que prenen pit a demanda reben tota l'hidratació que necessiten de la llet
materna, fins i tot als països amb climes calorosos.
Fins al 88% de la
llet materna és aigua; per això, en circumstàncies normals no cal que l’infant
rebi una aportació suplementària d’aigua.
_ L’aigua té
un paper primordial en les etapes de creixement i desenvolupament.
_ Durant els primers mesos de vida, la llet materna és l’aliment ideal ja que aporta tots els nutrients i l’aigua necessaris.
_ Si la lactància materna no és possible o s’opta per l’alimentació amb el biberó, cal seguir unes recomanacions senzilles:
_ Durant els primers mesos de vida, la llet materna és l’aliment ideal ja que aporta tots els nutrients i l’aigua necessaris.
_ Si la lactància materna no és possible o s’opta per l’alimentació amb el biberó, cal seguir unes recomanacions senzilles:
a) Es pot preparar el biberó amb aigua mineral natural, de
mineralització feble, que té una composició constant. Convé consultar
l’etiqueta.
b) En la
preparació del biberó, cal tenir molt en compte de fer una bona dilució de la
fórmula làctia, i posar la quantitat adequada d’aigua segons la quantitat de
llet en pols.
Un nadó ben hidratat sol fer una micció, almenys cada 4-5 hores.
Un nadó ben hidratat sol fer una micció, almenys cada 4-5 hores.
El nadó
alimentat exclusivament amb lactància materna també pot ser que mami perquè té
set. En aquest cas, només es pren una miqueta d’un pit, el deixa anar i fa el
mateix a l’altre pit, perquè la llet que surt al principi és més aquosa i
lleugera, i calma més la set.
Nadons
alimentats exclusivament amb biberó: Tampoc no necessiten beure aiguaEns cal ferir-li
aigua quan comenci a prendre aliments sòlids
A mesura que s’incorporen nous aliments
convé augmentar l’aportació d’aigua diària en l’alimentació de l’infant.
Els nadons solen començar a beure aigua quan comencen a menjar sòlids: pa, galetes, cereals, etc.
Els nadons solen començar a beure aigua quan comencen a menjar sòlids: pa, galetes, cereals, etc.
Si l’infant ja ha començat a provar aliments nous, llavors sí que és
aconsellable oferir-li aigua amb certa freqüència, beguda o amb una cullereta.
Al
principi convé oferir-li aigua amb els menjars, la resta de temps, cal estar
pendents de qualsevol
senyal que ens indiqui que té set. És
molt important continuar reforçant el seu hàbit de beure aigua, atès que
una hidratació adequada de l’organisme és un requisit indispensable per la
salut i és essencial per a la vida.
A partir dels 2 anys
Una bona hidratació per mantenir una bona salut
Encara que a aquestes edats es poden
ingerir líquids i aliments diversos que poden ser fonts d’hidratació, l’aigua
ha de continuar sent la beguda fonamental.
Cal evitar el consum excessiu de begudes ensucrades o amb un gust dolç. Un consum elevat i una dieta poc saludable pot ser causa d’obesitat infantil.
Cal evitar el consum excessiu de begudes ensucrades o amb un gust dolç. Un consum elevat i una dieta poc saludable pot ser causa d’obesitat infantil.
No s’han de consumir com a substituts de
l’aigua.
L’Agència
Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) considera que les necessitats d’aigua
diàries per a nadons de 6 a 12 mesos és d’aproximadament 800-1.000 ml/dia.
En aquesta quantitat s’inclou l’aigua que beu el nen i la que és present als
aliments. El 80% d’aquests líquids procedeix del que es beu, i el
20 % restant, dels aliments.
Si fa molta calor, es normal que necessiti
més aigua.
L’aigua és essencial per a la vida.
Mantenir la hidratació és important per
a la salut física i mental a totes les edats.
El cos humà està constituït en un gran percentatge per aigua, si bé varia segons l’edat.
El cos humà està constituït en un gran percentatge per aigua, si bé varia segons l’edat.
L’organisme del nadó compta amb un 75%
d’aigua. Aquesta quantitat va disminuint amb l’edat fins que arriba al 60% de
les persones adultes i disminueix encara una mica més en les persones grans.
Les persones grans i els nadons són col·lectius especialment vulnerables a la deshidratació.
L’activitat física, l’edat, la lactància materna, la temperatura de l’ambient, les condicions d’humitat o la presència d’alguna malaltia (febre, vòmits, diarrea…) són algunes variables que condicionen les necessitats d’aigua.
L’aportació d’aigua a l’organisme prové majoritàriament del consum de líquids, però també del contingut en aigua dels
aliments sòlids (verdures, fruites i hortalisses són els que més en contenen).
Les persones grans i els nadons són col·lectius especialment vulnerables a la deshidratació.
L’activitat física, l’edat, la lactància materna, la temperatura de l’ambient, les condicions d’humitat o la presència d’alguna malaltia (febre, vòmits, diarrea…) són algunes variables que condicionen les necessitats d’aigua.
L’aportació d’aigua a l’organisme prové majoritàriament del consum de líquids, però també del contingut en aigua dels
aliments sòlids (verdures, fruites i hortalisses són els que més en contenen).
No oblideu hidratar-vos!