miércoles, 20 de abril de 2022

Aquest Sant Jordi, 2022

 


Sant Jordi 2022

Un any més ens arriba un dels dies més esperat de l’any, fires de llibres amb noves presentacions d’autors novells, els autors dels darrers anys que presenten les seves noves creacions o ens recorden les anteriors, els escriptors de sempre, i els que ens han deixat les seves grans obres.

Obres que sense cap dubte obren a nous coneixements, maneres diferents de viure i veure la vida, no sense dificultats, ells i elles han obert el camí a la llibertat d’expressar i d’imaginar, d’entendre, de pensar, de deixar-se portar, arribant a tots nosaltres envers el món de la lectura. De viure obrint la ment!

Enguany podrem gaudir d’aquest dia ja sense les limitacions d’aquests darrers dos anys, degut a la pandèmia, sortirem al carrer i ens omplirem de l’aroma de les roses i de la captivadora olor del paper dels llibres, sense oblidar les grans converses, les rialles dels infants i la impregnació de diversitat i cultura.

A diferents Municipis, ja s’han realitzat signatures de llibres, prèvies a la Diada de Sant Jordi. Coincidint amb les vacances de setmana santa, hem pogut  avançar-nos per gaudir d’aquests moments. 



Entre línies de vida!

Farem cinc cèntims d’alguns llibres i dels seus autors...

Molts dels nostres llibreters ja han recomanat alguns títols que no ens podem perdre com...



“ La rosa del meu Jardí “ d’ Arnold Lobel i Anita Lobel

Els llibres per a infants i joves també són obres literàries i artístiques i no eines exclusivament pedagògiques, i aquest llibre així ens ho demostra.

Comença amb una sola rosa. Afegeix malves i margarides, gira-sols i zínnies.

Així un bell jardí tranquil i silenciós creix davant els teus ulls.

Però, qui hi ha amagat a la cantonada?

Aquesta historia màgica, serà una de les nostres favorites i dels jardiners de tot el món. Les seves imatges càlides i íntimes acompanyen i complementen les paraules de manera tan ideal que els nens passen gairebé sense notar-ho de la imatge al text, de la contemplació a la lectura.

Autors

Arnold Lobel, va néixer a los Angeles, la seva infantesa no va ser feliç, va ser víctima de bullying, però estimava llegir llibres a la biblioteca local, així es va aficionar a llegir contes als seus amics, d’aquesta manera va poder evitar l’assetjament que patia. Després de graduar-se a Art, com a escriptor i il·lustrador va ser difícil finançar la seva vida, així va treballar a revistes de publicitat i negocis.  Es va casar amb...

Annita Kempler, Escriptora i il·lustradora de llibres Infantils.

Van treballar al mateix estudi i van col·laborar a molts llibres junts. Van tenir dos fills, Adrianne i Adam.

Arnold Lobel, s’estimava la seva feina d’escriptor-il·lustrador, deia que era com un somni, no podia pensar en un ‘altre treball més agradable i divertit que fer llibres per infants.



“ Únics “ de Soledad Carmona

Un llibre que fomenta l’autoestima i el respecte

Únics, és un llibre que transmet, Amor, Respecte, Empatia i una enorme Tendresa al parlar de la Diversitat.

Ens fa entendre que els infants necessiten sentir, saber que són únics. Les seves precioses il·lustracions són d’un caire delicat,  realitzades per Paco Ortega.

És perfecte per llegir amb família i gaudir d’ell tots junts!

Estimar la diversitat com a part essencial de la nostra vida, amb totes les seves diferencies, com la genètica, lingüística, cultural...

Els Autors...

Soledad Carmona, és mare, escriu contes alhora que gestiona la seva web i el seu bloc, enfocats a la pedagogia activa. Els seus primers llibres són Únics i El poder de les paraules. Defensora de la infància i l’educació respectuosa rica en valors.

Paco Ortega, llicenciat en belles arts i treballar com a dissenyador gràfic i il·lustrador de llibres infantils.

“ Famílium “ de Glòria Canyet, il·lustracions de Maria Girón

Un conte-joc sobre diversitat familiar y cultural.

Per a nens i nenes de 6 a 99 anys.

És imprescindible per identificar-se amb el model familiar propi i conèixer d’altres de diferents.

 L’objectiu és normalitzar la diversitat familiar i fomentar el respecte a la diversitat i l'autoestima dels infants.

Autors

Glòria Canyet, és mare d’un infant que té dues mares i conviuen, com a tots, amb una gran diversitat de models familiars, sense sovint saber com actuar. Per això va crear aquest conte, donant visibilitat als models familiars que menys es veuen, per conèixer-les i ajudar a aturar els prejudicis, i aturar el patiments dels infants al sentir-se diferents.

Cal acabar amb prejudicis, racisme, homofòbia i desigualtat de gènere.

Maria Girón, va néixer a Barcelona el 1983.

Va créixer en una casa de conte de fades al cor del bosc, entre els arbres i envoltada de pinzells, quaderns d'esbossos, pintures i figures d'argila.

Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona, a l'Acadèmia de Belles Arts de Bolonya i es va graduar a la Universitat de Sevilla.

Durant aquells anys es va enamorar de la pintura, el dibuix i el gravat, per la qual cosa va decidir especialitzar-se en il·lustració a l'Escola d'Arts i Oficis Llotja, a Barcelona.

Va decidir dedicar la seva vida professional a la il·lustració quan el 2010 el jurat de la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonya va seleccionar la seva obra per participar en una exposició col·lectiva dedicada a Gianni Rodari. També ha fet les il·lustracions del llibre...

“ Tu també pots “ d’Anna Llauradó

Més que un conte: un projecte educatiu per millorar el món.

 Tot comença amb un conte sobre un bosc en flames i un pit-roig que, gota a gota, intenta apagar, tot sol, el foc. Quan la Mia i els seus companys senten aquesta història, s’adonen que ells també poden convertir-se en pit-rojos i aportar la seva gota per millorar el món. “I jo, què puc fer?” és la pregunta que amaga l’essència del llibre.

Contribueix a saber com ajudar en qualsevol moment a qualsevol persona.

Autora...

Anna Llauradó, va néixer a Barcelona, es va llicenciar a periodisme. 

Va escriure des de molt jove, per descobrir-se a si mateixa. Fent relats, poesia i inclòs ha fet diferents guions de cinema.

“ El dia que la casa del senyor Rumpelpum va sortir volant” de Jakob Martin Strid, per infants a partir de 3 anys.

Bufa una tempesta tan forta que arrenca els arbres i fa volar les bicicletes i els lavabos. Oh, no!

Una ràfega especialment poderosa s'ha endut la casa del senyor Rumpelpum fins al cim d'una muntanya.

Què farà el pobre ara? Tranquils, amb l'ajuda del general Ribas i dels altres habitants de la ciutat, el senyor Rumpelpum no passarà gaire temps allà dalt, sol com un mussol.

Autor...

Jakob Martin, autor i il·lustrador, d’una gran imaginació. Del seu llibre “La pera gegant” es va fer una pel·lícula d’animació infantil.  

“ Un talp a l’Antic Egipte “ de Martí Gironell

El talp Felip visita el jardí dels seus amics, en Quim i en Pep, i els proposa viatjar en el temps fins a l'Antic Egipte.

Ho faran gràcies a un rellotge màgic que té el talp. Això els permetrà viure una aventura en el temps per entrar dins una piràmide i ajudar la filla del faraons a trobar el seu gat, un animal sagrat. I a més aprendran el secret de les lletres egípcies, els dibuixos que parlen: els jeroglífics.

L' Autor...

Martí és llicenciat en Filologia Anglesa i Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3.

 Col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui, La República, Enderrock i L’Illa dels Llibres.

Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010), L’últim abat (2012) i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües.

El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat.

 L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí, amb més de 30.000 exemplars venuts i traduïda al castellà, l’anglès, l’holandès i el búlgar.

El 2020 ha publicat Paraula de Jueu, l'esperada continuació del seu long-seller El Pont dels Jueus.

El 2021 ha publicat l'àlbum il·lustrat Un talp al meu jardí, amb il·lustracions de Coaner Codina.

Coaner Codin, Dissenyadora gràfica i docent a Barcelona

Els seus dibuixos parlen per si sols...



 


Lectures per a joves i adults...

“ Bruna Brown” de Marta Bellvehí

La Bruna és una noia de Barcelona, amant de l’ordre, introvertida, que amaga un munt d’inseguretats.

El dia que ha de fer el primer examen de Selectivitat, pateix un atac de pànic, provocat per la por a fracassar. Aquest fet la impulsa a prendre una decisió que li capgira la vida: marxa a Anglaterra a treballar com a au pair.

A Birmingham viu algunes experiències doloroses i d’altres alliberadores, s’envolta de persones que entren dins el seu petit món amb intensitat, aprèn a superar.

Autora...

Marta Bellvehí, il·lustradora i dissenyadora gràfica. Li agrada molt escriure.

Viu a Girona, però va néixer a Palamós, a Barcelona va estudiar i treballar durant molts anys.

Compromesa amb el feminisme, ha col·laborat en campanyes contra la violència masclista i ha pintat més d’una dotzena de murals en diferents municipis de la geografia catalana amb missatges d’empoderament cap a les dones. A finals del 2019 va publicar Casa soc jo,  el febrer del 2022 publica la seva primera novel·la, Bruna Brown.


“ Rabia “ de Sebastià Alzamora

La solitud i l'amistat.
Un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d'una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d'un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat.

L’ autor...

Sebastià Alzamora (Llucmajor, 1972) és una de les veus més sòlides de la literatura catalana actual.

 La seva obra ha estat distingida amb premis tan rellevants com el Premi Josep Pla, Premi Ciutat de Palma, Premi Sant Jordi i Premi de la Crítica Serra d'Or. Ha estat traduït al francès, l’italià, el castellà, l'anglès, el portuguès, el polonès i el danès.

 Col·labora en diversos mitjans, és d’aquests escriptors que, posa en moviment les petiteses de cada dia: just d’anomenar-les, es transformen en substància vital de les persones.

Aquestes obres d’avui dia,  formaran part d’un nou camí en la nostra història, com altres, sempre hi seran.

 El proper bloc, serà un especial Sant Jordi, que inclourem dues obres de tota la vida, per recordar dues grans escriptores i dues grans protagonistes, que van formar part de la nostra infantesa, i seguiran estan en les noves generacions d’infants lectors..

Cuideu-vos molt i tingueu un Feliç Sant Jordi!