viernes, 9 de noviembre de 2018

Fruits de la Tardor



La tardor amb els infants

Conèixer els fruits de la tardor és fonamental en aquesta estació.                              

Planificar un cap de setmana o un dia al bosc amb el vostres fills serà d’una gran gratificació, descobrir els canvis de colors dels arbres, recollir els diferents fruits que cauen dels arbres en aquesta estació. Una experiència molt enriquidora. 


Si no es pot no patiu, a qualsevol parc i podreu trobar les fulles caigudes de diferents colors que gaudireu molt al trepitjar-les o agafar algunes per portar a casa, és un gran element de decoració i també podreu fer manualitats amb les fulles a casa, com deixar-les seca entre diaris i després enganxar-les en un mural o posar-li ulls, boca i nas, segur que estaran totes contentes...   

Amb els infants es poden treballar tradicions, castanyada, festes de tardor. La observació i la manipulació dels diferents aliments els ajudarà a experimentar amb ells i obrir la seva curiositat.                       

Envers els contes i les cançons també pot ajudar a introduir als infants al món de la tardor.


A cada estació de l’any tenim els aliments que ens van bé per al nostre cos                          

A la tardor li toca preparar-se per al fred de l’hivern. Les fruites i verdures de la tardor-hivern són riques en Coure, Vitamina C, Vitamina A, Magnesi, Calci i Zinc, tots ells estimulants del sistema immune i amb propietats antivíriques.


Aliments de temporada                                                                 

 Els aliments de temporada estan recollits en el seu punt òptim de maduració i, per consegüent, conserven les vitamines, els minerals i els antioxidants al màxim.

Propietats: Els minerals s’acumulen especialment a la pell, per tant, es recomana a nivell nutricional menjar-se la pell. Escollim evidentment aliments d’origen ecològic per evitar els tòxics i químics que desnaturalitzen les propietats nutricionals dels aliments.
Fruits de Tardor

NAPS NEGRES: Antibiòtic, antivíric i estimulador del Sistema Immune. Ric en calci, magnesi, fòsfor, potassi,

MONIATO: Ric en coure, potassi i ferro.
CARBASSA: Ric en àcid fòlic, calci, fòsfor, àcid glutàmic, potassi, coure i zinc.
Les llavors de la carbassa també tenen gran importància nutricional per la seva gran aportació en àcids grassos omega-3. Es recomana per la prostatitis i acne.
MAGRANA: Rica fòsfor, ferro, coure, calci i potassi.

FIGUES: riques en potassi, magnesi, calci, fòsfor i beta carotens (pro-vit A).
BOLETS: Porten una substància antivírica i anticancerígena.  
 
  XAMPINYONS: Ric en coure, potassi, zinc, àcid fòlic, vit D.                                             

TARONJA D’octubre a juny es converteixen en habituals de la dieta. No en va són riques en vitamina C, àcid fòlic i minerals com ara el potassi, el magnesi i el calci- a més d’àcids màlic, oxàlic, tartàric i cítric el que fa d’elles un aliment antioxidant, cardi protector, laxant, diürètic , desinfectant, estimulant del sistema immune i anti tumoral. Les taronges contenen fibra, hidrats de carboni  i minerals entre altres propietats beneficioses. Una de les fruites més populars i consumides al món per la seua extraordinària composició nutricional i la seua demostrada capacitat per ajudar a prevenir múltiples malalties.                                                                                                                
MANDARINA És una fruita de temporada que tothom coneix, sobretot pel seu contingut en vitamina C. La vitamina C, per exemple, intervé  en múltiples reaccions metabòliques, actua com a antioxidant i ajuda a absorbir el ferro de la dieta.
CASTANYA: Rica en potassi, àcid fòlic, vit E.


La castanya és un fruit sec d’alt valor energètic. Les castanyes cuites són més calòriques que la pasta, l’arròs o les patates, i també molt més nutritives.                                             

 En podem trobar de fresca durant tota la tardor (d’octubre a gener) als mercats i fruiteries, i triturada en forma de farina durant tot l’any.
Les castanyes són unes grans aliades dels esportistes!                                                  

Contenen molt de midó (un sucre complex d’absorció lenta), per tant, ens donen energia durant moltes hores. A més a més, aporten proteïnes vegetals i fibra que facilita el trànsit intestinal.


Anar al mercat i trobar els fruits de la tardor serà una tasca enriquidora també...


A la cuina també podreu compartir grans moments, no tan sols fent els panellets per tots sants, sinó en qualsevol moment podeu fer un berenar fantàstic amb la ajuda dels vostres fills en aquestes tardes de pluja que acompanyen sempre la tardor...

Per exemple...

Magdalenes de castanya sense gluten

INGREDIENTS
·         2 ous grans
·         175 grams de sucre integral de canya
·         60 ml de llet de vaca o llet vegetal
·         190 ml d’oli d’oliva suau
·         110 grams de farina sense gluten
·         100 grams de farina de castanya
·         7 grams  llevat
·         canyella en pols i un pessic de sal                                                                                        Cal que tingueu motllos per fer magdalenes

ELABORACIÓ

Amb un bon batedor manual es baten els ous i el sucre fins a obtenir una barreja esponjosa. Podeu anar fent torns entre els infants per batre.                                                  
Després s’incorpora la llet  i l’oli (després) a la barreja, sense parar de batre a poc a poc. Cal barrejar les dues farines amb el llevat i passar-les pel sedàs. 
Si no teniu sedàs, no patiu, les magdalenes estaran bones igualment. S’afegeixen la sal i la canyella a les farines i es barreja bé.
A continuació, s’incorpora la barreja de farines amb els ous batuts i se segueix batent lentament perquè quedi homogeni. Després, és preferible deixar reposar la massa durant 1h a la nevera (per unes magdalenes més tobes), però si no és possible, es pot seguir amb la recepta sense problema.
Mentre s’escalfa el forn a 210 ºC es posa la pasta en una mànega pastissera i es va repartint pels motllos de magdalena. Si no teniu mànega pastissera es pot fer amb una cullera. 
Atenció! És important omplir els motllos només fins a 3/4 de la seva capacitat.      Finalment es couen al forn a 210ºC entre 12 i 13 minuts aproximadament.

I ja tindreu un bon berenar!

Podeu afegir sucre en pols per sobre de les magdalenes! Boníssimes...