La tardor amb els infants
Conèixer els fruits de la tardor és fonamental en aquesta estació.
Planificar un cap de setmana o un
dia al bosc amb el vostres fills serà d’una gran gratificació, descobrir els
canvis de colors dels arbres, recollir els diferents fruits que cauen dels
arbres en aquesta estació. Una experiència molt enriquidora.
Si no es pot no
patiu, a qualsevol parc i podreu trobar les fulles caigudes de diferents colors
que gaudireu molt al trepitjar-les o agafar algunes per portar a casa, és un
gran element de decoració i també podreu fer manualitats amb les fulles a casa,
com deixar-les seca entre diaris i després enganxar-les en un mural o posar-li
ulls, boca i nas, segur que estaran totes contentes...
Amb els infants es poden treballar tradicions, castanyada, festes de tardor. La observació i la manipulació dels diferents aliments els ajudarà a experimentar amb ells i obrir la seva curiositat.
Envers els contes i les cançons també pot
ajudar a introduir als infants al món de la tardor.
A cada estació de l’any tenim els aliments que ens van bé per al nostre
cos
A la tardor li toca preparar-se per al fred de l’hivern. Les fruites i verdures de la tardor-hivern són riques en Coure, Vitamina
C, Vitamina A, Magnesi, Calci i Zinc, tots ells estimulants del sistema immune
i amb propietats antivíriques.
Aliments de temporada
Els aliments de temporada estan recollits en el seu punt òptim de maduració i, per consegüent, conserven les vitamines, els minerals i els antioxidants al màxim.
Propietats: Els minerals s’acumulen
especialment a la pell, per tant, es recomana a nivell nutricional menjar-se la
pell. Escollim evidentment aliments d’origen ecològic per evitar els tòxics i
químics que desnaturalitzen les propietats nutricionals dels aliments.
Fruits de Tardor
NAPS NEGRES: Antibiòtic, antivíric i estimulador del Sistema
Immune. Ric en calci, magnesi, fòsfor, potassi,
MONIATO: Ric en coure, potassi i ferro.
CARBASSA: Ric en àcid fòlic, calci, fòsfor,
àcid glutàmic, potassi, coure i zinc.
Les llavors de la carbassa també tenen gran importància nutricional per la seva gran aportació en àcids grassos omega-3. Es recomana per la prostatitis i acne.
Les llavors de la carbassa també tenen gran importància nutricional per la seva gran aportació en àcids grassos omega-3. Es recomana per la prostatitis i acne.
MAGRANA: Rica fòsfor, ferro, coure, calci i
potassi.
FIGUES: riques en potassi, magnesi,
calci, fòsfor i beta carotens (pro-vit A).
BOLETS: Porten una substància
antivírica i anticancerígena.
TARONJA D’octubre
a juny es converteixen en habituals de la dieta. No en va són riques en vitamina
C, àcid fòlic i minerals com ara el potassi, el magnesi i el calci- a més
d’àcids màlic, oxàlic, tartàric i cítric el que fa d’elles un aliment antioxidant,
cardi protector, laxant, diürètic , desinfectant, estimulant del sistema immune
i anti tumoral. Les taronges contenen fibra, hidrats de carboni i minerals entre altres propietats
beneficioses. Una
de les fruites més populars i consumides al món per la seua extraordinària
composició nutricional i la seua demostrada capacitat per ajudar a prevenir
múltiples malalties.
MANDARINA És una fruita de
temporada que tothom coneix, sobretot pel seu contingut en vitamina C. La vitamina
C, per exemple, intervé en
múltiples reaccions metabòliques, actua com a antioxidant i ajuda a absorbir el ferro de la dieta.
CASTANYA: Rica en potassi, àcid fòlic, vit E.
La castanya és un fruit sec d’alt
valor energètic. Les castanyes cuites són més calòriques que la pasta, l’arròs
o les patates, i també molt més nutritives.
En podem trobar de
fresca durant tota la tardor (d’octubre a gener) als
mercats i fruiteries, i triturada en forma de farina durant tot l’any.
Les castanyes són unes grans aliades dels esportistes!
Contenen molt de midó (un
sucre complex d’absorció lenta), per tant, ens donen energia durant moltes
hores. A més a més, aporten proteïnes vegetals i fibra que facilita el trànsit
intestinal.
Anar al mercat i trobar els fruits de la tardor serà una tasca enriquidora també...
A la cuina també podreu compartir grans
moments, no tan sols fent els panellets per tots sants, sinó en qualsevol
moment podeu fer un berenar fantàstic amb la ajuda dels vostres fills en
aquestes tardes de pluja que acompanyen sempre la tardor...
Per exemple...
Magdalenes de castanya sense gluten
INGREDIENTS
·
2 ous grans
·
175 grams de
sucre integral de canya
·
60 ml de
llet de vaca o llet vegetal
·
190 ml d’oli
d’oliva suau
·
110 grams de
farina sense gluten
·
100 grams de
farina de castanya
·
7 grams llevat
·
canyella en
pols i un pessic de sal Cal que tingueu motllos per fer magdalenes
ELABORACIÓ
Amb un bon
batedor manual es baten els ous i el sucre fins a obtenir una barreja esponjosa.
Podeu anar fent torns entre els infants per batre.
Després s’incorpora la llet i l’oli (després) a la barreja,
sense parar de batre a poc a poc. Cal barrejar les
dues farines amb el llevat i passar-les pel sedàs.
Si no teniu sedàs,
no patiu, les magdalenes estaran bones igualment. S’afegeixen la sal i la
canyella a les farines i es barreja bé.
A
continuació, s’incorpora la barreja de farines amb els ous batuts i se segueix
batent lentament perquè quedi homogeni. Després, és preferible deixar
reposar la massa durant 1h a la nevera (per unes magdalenes més tobes), però
si no és possible, es pot seguir amb la recepta sense problema.
Mentre s’escalfa el forn a 210 ºC es posa la pasta en
una mànega pastissera i es va repartint pels motllos de magdalena. Si no teniu
mànega pastissera es pot fer amb una cullera.
Atenció! És important omplir els
motllos només fins a 3/4 de la seva capacitat. Finalment es couen al forn a
210ºC entre 12 i 13 minuts aproximadament.
I ja tindreu un bon berenar!
Podeu afegir sucre en pols per sobre de les magdalenes! Boníssimes...