miércoles, 26 de octubre de 2022

Festes i Tradicions


1 de Novembre

S’apropa l’1 de novembre, una data on se celebren a Catalunya i en molts altres punts del planeta dues tradicions similars que compten cada vegada més adeptes.

Parlem de la Castanyada i Halloween, dues festes amb una llarga tradició i amb característiques comunes, però també moltes diferències.


 
En les dues festes es commemora la mort, una fase de la vida que, tot i ser inevitable, cada cultura tracta i encaixa de diferent manera. Recordar els nostres avantpassats d’una manera o un ‘altre ens aportarà benestar.

La castanyada és un ritual d’origen funerari en què es commemora als nostres difunts menjant els productes que genera la terra en aquesta estació de l’any, com ara les castanyes, els moniatos, la fruita confitada i uns dolços tradicionals especialment elaborats per a aquesta festivitat, dels quals els ingredients bàsics són el sucre, l’ametlla, la patata o el moniato, i s’anomenen panellets.



Les castanyes són el símbol d’aquesta festa, els castanyers van plens, i es recapten per fires i paradetes de castanyes, on les populars castanyeres i evidentment algun que altre castanyer(home) fan de la seva paradeta un lloc d’escalf i bon gust, d’aliments calòrics i de bons nutrients, que ajudaven a passar millor les inclemències del temps a plena tardor. Ara no sol fer tanta fred, però sempre venen de gust...

En Halloween és una festa d’origen pagà relacionada amb el dia de tots Sants, per aquesta banda relacionada amb la Castanyada.

All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant.

La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

Aquesta festa també sobre la mort, del més enllà i de elements de la cultura funerària, però es fa de manera més lúdica, amb molt d’humor.

 En aquesta festivitat, sobretot els infants, ens disfressen de personatges tenebrosos, mirem pel·lícules de terror i es va de casa en casa demanant caramels i dolços, encara que això es fa majoritàriament als Estats Units.

Les diferències entre Halloween i la Castanyada

La Castanyada en té el seu origen en les trobades i els àpats que tenien lloc al segle XVIII per tal d’honorar els difunts.

Es menjaven castanyes, moniatos, fruita confitada, llegums i panellets.

Actualment, la festa es fa a les escoles infantils, consisteix en portar castanyes i compartir-les amb companys i educadors. Fer manualitats creatives i divertides...

També a reunir-se en família per menjar castanyes, moniatos i els panellets.

On els infants i educadors es vesteixen de Maria Castanyera, per riure molt!

L’1 de novembre les famílies solen visitar els cementiri i arreglar els nínxols i tombes dels seus éssers estimats, i d’aquesta manera recordar-los.

Halloween, té les arrels en la barreja de les dues tradicions, la del dia de tots Sants, celebració cristiana que commemora als difunts, i la tradició celta de Samhain, una celebració pagana considerada com l’any nou celta.

En aquesta festa es barreja la diversió amb aspectes relacionats amb la mort, però d’una manera més divertida.


Tradicions

És tradició del Halloween col·locar una espelma dins de l’interior d’una carbassa prèviament buidada. Sabíeu que, fa molts anys, molt abans, en alguns pobles de Catalunya ja era tradició buidar carabasses o pebrots i guarnir-los amb una espelma encesa en el seu interior?

Per tal de fer por a la gent, es penjaven dels balcons la nit del 31 d’octubre o bé es col·locaven en llocs no gaire il·luminats on se sabia que hi passava gent aquella nit de Tots Sants.

Les dues són festes també dedicades als infants!

Contes i cançons a la vora del foc, tot menjant castanyes, per entretenir la canalla i fer que s'endinsessin a poc a poc en el misteriós món de la mort!

I no cal explicar gaire sobre el Halloween, en què els principals protagonistes de la jornada també són els infants! Que solen anar demanant tot disfressats caramels i llaminadures a les llars del voltant.

Que celebrar?

Doncs evidentment totes dues, com a catalans o cohabitants de Catalunya la Castanyada és i serà la nostra festa de tots sants, però afegir diversió i tradicions d’altres indrets del món ens enriqueix en cultura i evidentment en diversió, no hem de dir que no a res que ens aporti cultura i benestar.

El més important és que cadascú es senti a gust, i comparteixi amb la resta records i moments plegats.

Moments per compartir...

“ Cançons de tardor “ de  Noè Rivas  

Aquest llibre ens convida a viure la tardor sense presses però amb intensitat, tot farcint la vida de música i cançons; a gaudir de la bellesa del cromatisme del bosc, de l’espectacle de colors, i a gaudir de la natura, que ens regala els seus millors fruits: el raïm, les olives, les castanyes, els bolets…

“ La castanyera “ de L’Editorial Barcanova, Marta Montañá com il·lustradora.

Conte tradicional, que celebra la castanyada menjant i cantant.

“ Un sopar de por “ de Meritxell Martí i Xavier Salomó

Aquesta nit se celebra un sopar de gala que reuneix els personatges més malvats del món. Quines viandes deu haver preparat el xef Jean-Col Trinxat? Aixequeu les solapes i ho sabreu.

“La Castanyera Felipa”  de Bel Olid Bae (Autor), Mercè Canals Ferrer (Il·lustrador)

Una nova visió del conte clàssic retallat amb una adaptació moderna de la llegenda de la castanyera.

Nit de Tots Sants no oblidem  l'hora del conte!

Feliç Tots Sants i sigueu feliços