lunes, 5 de noviembre de 2018

Els Infants I la Diabetis


Els Infants i les Llaminadures 


Ben conegut és que quan els infants fan anys els hi agrada portar llaminadures als seus companys d’escola, és un moment de sentir-se protagonista davant els companys i al mateix temps oferir-les un detall que sempre reben amb un somriure!



 Ara podem trobar diferents tipus de llaminadures, algunes ja fa anys que consideren les diferents intoleràncies, com podrien se les sense gluten.
Però d’un temps enrere si mirem al nostre voltant trobarem diferents publicitats en que anomenen i destaquen en especial les llaminadures “light o dieta” 

Aquestes darrerament son consumides en grans quantitats tant per infants com per adults, però hauríem de tenir en compte que els substitutius del sucre, els anomenats additius, utilitzats per donar el gust dolç a les diferents llaminadures, poden produir un efecte laxant, al ser absorbits de forma lenta i incompleta pel nostre intestí.

Per tant seria convenient limitar el seu consum diari, inclòs podríem dir que no és necessari substituir el sucre, doncs tot i que no aporta nutrients essencials, el sucre és força important per el seu valor energètic, en infants per la seva etapa de desenvolupament i creixement.


La alimentació dels infants ha de ser variada i harmònica:

Lactis, carns, vegetals, fruites i també sucres, és molt important per el seu desenvolupament tan físic com intel·lectual.
El paper o la actitud dels pares i mares reforça el bons hàbits que tindrà un infant, doncs els infants aprenen per imitació, és la manera més adient i més efectiva. Caldria dir que el gust dels infants inicia el seu desenvolupament a l’úter, així la dieta de la mare exerceix sobre els futurs gustos del seu fill o filla.


Els sucres afegits... són els utilitzats en el procés i preparació d’aliments o begudes. 
Els sucs per exemple són molt utilitzats per la dieta dels infants i hauríem de reduir-los, o fer-los naturals, els productes han de assenyalar al seu etiquetatge la quantitat de sucre afegit que contenen, així podrem escollir el més adient en contingut de sucre afegit.




El sucre dels vegetals i les fruites es el més adient:

Sucres simples...
 Fructuosa, glucosa i galactosa. Els podem trobar a la fruita, la mel, llet i derivats respectivament.
Sucres complexos o midons... 
Presents a les llegums, les verdures riques en midó( com la patata, moniato o la carbassa) els pans i cereals integrals.
 Destacats molts d’ells per el seu contingut en fibra.
Tots hauríem de saber que als infants menors de dos anys no se’ls ha d’incloure a la seva dieta els sucres afegits.

Aliments a evitar:

Dolços, pastisseria, gelats comercials, melmelades...
Sucs de fruites envasats, refrescos ensucrats i begudes per esportistes
Aliments precuinats.
 Edulcorats, són aquelles substàncies que s’empren per donar un gust dolç als aliments. Cada cop hi ha més increment d’edulcorants als aliments.

Un dels efectes  negatius del consum de sucre serien:

Càries dental


Alternatives Saludables

Promoure la ingesta de fruita, preparar gelats casolans amb iogurt natural i fruita     

Exemples: Un gelat de plàtan amb decoració
Punxeu un plàtan amb un pal de gelat i poseu-lo a la nevera. Foneu xocolata i cobriu-lo, deixeu que es refredi una mica abans de decorar-lo. Un cop decorat el podeu deixar al congelador. Traieu-lo una estona abans de menjar, serà més gustós.

 Gelat de fruites naturals.
 És molt saludable. Amb mango, kiwi i gerds, tres fruites de colors molt vistosos que combinades queden molt bé, són exòtiques i refrescants. 

Beure sempre aigua.

Preparar els àpats a casa amb aliments frescos.

Cal fomentar una alimentació el més natural possible tan per infants com per adults!


Bon Profit!