Els Infants i les Llaminadures
Ben
conegut és que quan els infants fan anys els hi agrada portar llaminadures als
seus companys d’escola, és un moment de sentir-se protagonista davant els
companys i al mateix temps oferir-les un detall que sempre reben amb un
somriure!
Però
d’un temps enrere si mirem al nostre voltant trobarem diferents publicitats en
que anomenen i destaquen en especial les llaminadures “light o dieta”
Aquestes
darrerament son consumides en grans quantitats tant per infants com per adults,
però hauríem de tenir en compte que els substitutius del sucre, els anomenats
additius, utilitzats per donar el gust dolç a les diferents llaminadures, poden
produir un efecte laxant, al ser absorbits de forma lenta i incompleta pel
nostre intestí.
Per
tant seria convenient limitar el seu consum diari, inclòs podríem dir que no és
necessari substituir el sucre, doncs tot i que no aporta nutrients essencials,
el sucre és força important per el seu valor energètic, en infants
per la seva etapa de desenvolupament i creixement.
La
alimentació dels infants ha de ser variada i harmònica:
Lactis,
carns, vegetals, fruites i també sucres, és molt important per el seu
desenvolupament tan físic com intel·lectual.
El
paper o la actitud dels pares i mares reforça el bons hàbits que tindrà un
infant, doncs els infants aprenen per imitació, és la manera més adient i més
efectiva. Caldria dir que el gust dels infants inicia el seu desenvolupament a
l’úter, així la dieta de la mare exerceix sobre els futurs gustos del seu fill
o filla.
Els
sucres afegits... són els utilitzats en el procés i preparació d’aliments o
begudes.
Els sucs per exemple són molt utilitzats per la dieta dels infants i
hauríem de reduir-los, o fer-los naturals, els productes han de assenyalar al
seu etiquetatge la quantitat de sucre afegit que contenen, així podrem escollir
el més adient en contingut de sucre afegit.
El
sucre dels vegetals i les fruites es el més adient:
Sucres
simples...
Fructuosa, glucosa i galactosa. Els podem trobar a la fruita, la
mel, llet i derivats respectivament.
Sucres
complexos o midons...
Presents a les llegums, les verdures riques en midó( com
la patata, moniato o la carbassa) els pans i cereals integrals.
Destacats molts
d’ells per el seu contingut en fibra.
Tots
hauríem de saber que als infants menors de dos anys no se’ls ha d’incloure a la
seva dieta els sucres afegits.
Aliments
a evitar:
Dolços,
pastisseria, gelats comercials, melmelades...
Sucs
de fruites envasats, refrescos ensucrats i begudes per esportistes
Aliments
precuinats.
Edulcorats, són aquelles substàncies que
s’empren per donar un gust dolç als aliments. Cada cop hi ha més increment
d’edulcorants als aliments.
Un dels efectes negatius del consum de sucre serien:
Càries
dental
Alternatives Saludables
Promoure
la ingesta de fruita, preparar gelats casolans amb iogurt natural i fruita
Exemples: Un gelat de plàtan amb decoració.
Punxeu un plàtan amb un pal de gelat i poseu-lo a la nevera. Foneu xocolata i
cobriu-lo, deixeu que es refredi una mica abans de decorar-lo. Un cop decorat
el podeu deixar al congelador. Traieu-lo una estona abans de menjar, serà més
gustós.
Gelat de fruites naturals.
És
molt saludable. Amb mango, kiwi i gerds, tres fruites de colors
molt vistosos que combinades queden molt bé, són exòtiques i refrescants.
Beure
sempre aigua.
Preparar
els àpats a casa amb aliments frescos.
Cal fomentar
una alimentació el més natural possible tan per infants com per adults!