L'importància de l'autoestima
L'importància de tenir una bona autoestima per al benestar psicològic, tenir relacions sanes i una vida d'èxit. De benestar i saber viure, com adults hem d'acceptar-nos tal i com som, sempre des de l'aprendre cada dia de nosaltres mateixos, així serem bons referents també pels nostres infants, ajudant-los a tenir una bona autoestima.
Em parlem molt en els darrers anys, cal fer un canvi de mirada cap a l'acceptació d'un mateix com a ser únic amb capacitats diferents i maneres diferents de fer.
En un entorn on es valori a cadascú com és, tindrem més seguretat en nosaltres mateixos i per extensió en els que ens envolten, superant les dificultats, saben quines són i com gestionar les nostres emocions.
Quan un sent que val molt, que és competent, sent orgull o autorespecte, gaudeix dels triomfs sense deixar d'aprendre dels fracassos, estimant-se a si mateix, és quan existeix una alta autoestima.
Podem definir l'Autoestima com un conjunt d'emocions i pensaments interns que determinen la imatge que tenim de nosaltres mateixos i la forma amb què ens jutgem.
A la societat actual la descàrrega de publicitat, programes de televisió...ens posen en una competició constant, el valor del guanyador davant la frustració dels perdedors. Missatges totalment erronis, on no es dóna cavitat a l'esforç de cadascú i el treball en equip, on cada aportació individual es suma i cohesiona.
Donant valors erronis als infants i no ajudant-los a un bon desenvolupament de la seva autoestima.
Una autoestima positiva constitueix un pilar fonamental pel desenvolupament d'una personalitat sana, segura de si mateixa i, per tant, eficient en tots els terrenys, ja sigui l'acadèmic, l'afectiu, social o laboral.
Una baixa autoestima suposa una percepció negativa d'un mateix, de les possibilitats d'afrontar diferents situacions i una visió negativa del futur, que es nodreix en la poca confiança que tenim en nosaltres mateixos.
No jutgem la llavor per no ser arbre, la reguem i tenim cura d'ella, arrel, tija..
Hem de valorar i encoratjar als nostres infants tal i com son, sense menysprear davant les inseguretats, sense obligar a fer allò que no els fa sentir bé, hem de donar el temps necessari per cadascú i ajudar davant les possibles dificultats.
Acceptant les inseguretats
Si acceptem aquestes inseguretats, podem ajudar a l’infant a superar-les si persisteixen en el temps, sabent quan és normal que apareguin.
Si un infant desenvolupa una baixa autoestima, també tendirà a desenvolupar un comportament negatiu i ansiós, i portarà a un sentiment d'inseguretat i desconfiança davant dels altres, provocant dificultats per a crear vincles afectius saludables.
Els llibres poden ajudar als infants a gestionar els pensaments negatius i a potenciar la seva autoestima. Llibres com...
" La joia interior" d'Anna Llenas
" Mama tinc un monstre al cap" de Gabriel i Adrián
El Gabriel, de vuit anys, es va inventar aquest conte per ajudar els nens i les nenes a superar les frustracions i les enrabiades quan se'ls torça alguna cosa.
Amb aquesta idea, i amb l'ajut del seu germà Adrián, de cinc anys, va fer la major part de les il·lustracions que apareixen en el conte.
Quan les van acabar de dibuixar totes, els seus pares, plens d'orgull i d'emoció, els van ajudar a definir-ne el guió i a publicar-lo.
Al final d'aquest llibre trobarem material i un seguit d'activitats amb les quals podrem treballar la gestió de les frustracions amb els petits.
Gabriel & Adrián son els autors de títols com Mama, tinc un monstre al cap o Papa, vull tenir sort, llibres fets en família: el Gabriel és l'autor del text i l'Adrián, el seu germà petit, s'encarrega d'il·lustrar els àlbums.