jueves, 22 de julio de 2021

L‘importància de crear Vincles amb els Infants

 

Crear Vincles 

La cura, l’estima, la companyia, els bons moments plegats i el respecta són pilars fonamentals de les relacions tan amb els infants com entre els adults.

Per créixer saludablement i ser capaç de desenvolupar el potencial de cadascú és fonamental mantenir una relació amb les persones del nostre entorn, pares, família, educadors, cuidadors...


L’estima i la tendresa

La tendresa ensenya la nostra part més emotiva alhora que ens ajuda a crear vincles i millora les relacions entre pares i fills a través de l'estima.  

Compartir estones de joc plegats serà molt positiu

Activitats com:  Cantar cançons junts, inventar cançons, fer-se pessigolles, fer castells amb les joguines, saltar, amagar coses, endevinalles, inventar històries, explicar contes, etc.

A través d'activitats divertides i entretingudes, el joc ajuda a crear vincles entre pares i fills, a més de millorar la comunicació i la relació.

Guià, transformar, acompanyar i gaudir de les relacions és la millor manera de fer, tan per els adults que hem de gestionar com per els infants.

El creixement dels infants

 L’exemple que els hi donem totes les persones que estem vinculades en el seu dia a dia, tan pares com familiars, professionals de l’educació i de la salut són referents per l'infant.

L’estima i el respecte, crearà un entorn segur de comunicació.


Així saber gestionar de la millor manera, conèixer les pautes més adients per portar a terme una bona relació, un bon creixement, garanteix que els infants a l’arribar a l’edat adulta estiguin segurs de si mateixos, valorats, conscients i responsables, adaptats al seu entorn i en consequència feliços.

Per aconseguir-ho hem de actuar a una, hem de respectar a l’infant i a la resta de persones vinculades en el seu creixement, i per extensió a la resta del món.

D’aquesta manera la gestió de les emocions és part fonamental del nostre procés de vida, per això ens hem de conèixer, acceptar i entendre a nosaltres mateixos, a fi de tenir una vida sana i una bona gestió de les relacions amb els altres.

Així si ens cal ajuda, podrem demanar-la amb tota la serenor necessària per afrontar qualsevol situació de la nostra vida.

El que ens permetrà i facilitarà qualsevol relació i poder donar una bona educació als nostres infants, sempre des de l’estima i els respecte.


El món dels infants

Quan els infants són petits el seu món depèn totalment dels adults. 

Els vincles efectius són un element clau pel desenvolupament de les persones 


De molt petits, els infants estableixen  un vincle de supervivència amb aquella persona que l’ofereix protecció i seguretat, i quan el perden pateixen angoixa.

D’aquesta manera, el vincle és el primer model de relacions íntimes i fomenta la sensació de seguretat i autoestima en un mateix

Les abraçades i les mirades de complicitat són molt poderoses, i més quan sovint, ens centrem en corregir i renyar als infants.

La creació de vincle s’ha de poder treballar sempre, però s’ha de marcar més quan l’infant té de 0 a 18 mesos i dels 15 als 18 anys.






Vincles amb els infants

.Per afavorir la creació de vincles hem de saber que:

_ És important ajupir-nos i mirar-los als ulls quan parlem amb ells.

_ Hem de saber percebre les emocions, sovint els infants no saben distingir-les.

_ Les famílies amb estil democràtic són més efectives a l’hora de crear vincles sans.

_ Ser coherent i predictible (fem el que diem), generar confiança i seguretat.

_ És important tenir un horari i respectar-lo.

_ Hem d’ajudar-los a acceptar pèrdues i frustracions (no es pot tenir tot).

_ Compartir coses personals, com què pensem, el què sentim… ens aproparà més a ells . 

Per exemple...

Les fotografies de quan érem petits, les nostres preferències...






Davant malifetes

_ És millor no renyar, cal recordar normes o ressaltar el que s’ha fet malament.

_ Quan un ha estat autoritari, en l’adolescència pot  provocar un efecte rebot.

_ És important no posar etiquetes per exemple: “ets un gandul“… marca una tendència a esperar d’ells això mateix, i no dona confiança.

_ És important preguntar-los el que volen i per què ho volen, els ajudarà a expressar allò que senten i al mateix temps a nosaltres a saber com són.

Cal tenir molt presents que els infants tenen un ritme diferent a nosaltres, (cadascú el seu) i altres interessos.

I que degut a les nostres activitats, obligacions... de vegades, estem cansats, preocupats, i podem tenir una tendència a enfadar-nos per temes aliens.


El nostre estat d'ànim condiciona la relació amb els nostres fills. 

Hem de poder desconectar i relaxar-nos,  hem de gaudir del temps que passem amb els infants i fer coses agradables per tots plegats.

Dit així pot semblar complicat però la veritat és que si ens deixen emportar pels nostres sentiments d’estima, tot és més fàcil. Doncs l’estima és la base de les relacions.

Quan creixen els infants

Hi ha tendència a pensar que això serà etern, que sempre ens necessitaran i que el nostre vincle amb ells es mantindrà inalterable. Què no canviarà!

Però els vincles, com tot a la vida, també s'han de seguir treballant.

Sabem a ciència certa que el procés evolutiu dels infants i de la vida va acompanyat de canvis continus.

És part de la nostra evolució !

D’aquesta manera les coses canvien i a mesura que els infants creixen, la seva interacció amb la resta del món es va ampliant.

Altres models com a referents aniran cobrint les seves necessitats per evolucionar, ja no serem només nosaltres. Mica a mica aniran donant més importància al que pensen els seus iguals que al que pensem nosaltres.

Sempre ha estat així i sempre serà, però sovint a alguns adults ens hi costa entendre-ho. Quan arribar a ser així, els adults necessitem un temps per assimilar-ho.

Com actuar els adults

Si volem arribar a tenir una bona relació amb els nostres fills quan arriba ja l’etapa prèvia a l’adolescència ens cal crear una bona base de comunicació, de diàleg amb confiança i respecte, ja des de petits.

D’aquesta manera a  l'adolescència la relació no es veurà gaire afectada.

Per aconseguir tenir aquest vincle necessitem temps i paciència!


La lectura  sempre la tenim present per crear bones estones!


Lectura compartida

Des de ben petits compartir històries es converteix en un hàbit que a més de crear vincles és un gran plaer. Hem de poder seguir amb aquest hàbit.

És cert que trobar el moment és més difícil a mesura es van fent grans, però serà molt positiu a la nostra relació amb ells, també compartir les seves preferències ens aproparà a crear bons moments i entendre’ls més.

 Hi ha un llibre molt adient i per infants de totes les edats...

"Contes per estimar-te millor" 

De Ales Rovira. Un llibre il·lustrat per treballar l'autoestima, 

És un recull de contes breus, de lectura lleugera que ens farà sentir bé. 

Ens desperta la imaginació, l'humor, la resiliència, l'amor i l'acceptació del que som. 

Cada conte es basa en comentar situacions de la vida real.

Ens ajudarà a ser persones més segures. independents, amb respecte pels altres i amb nosaltres mateixos.  Estimar és el principal objectiu, des d'un mateix als altres.



“ El fil invisible”

De Miriam Tirado, és consultora de criança, escriptora especialitzada en maternitat, paternitat i infància. Ofereix xerrades per ajudar a pares i infants a les seves relacions.

El fil invisible és un conte que ens uneix amb qui més estimem, i els fet de que sovint les coses més importants són aquelles que no es veuen, que no són coses.

La seva protagonista Nura, ha descobert el secret que amaga el melic, que uneix amb totes les persones que més estima, mare, pare, avis, tiets, cosins, amics, companys... 

Aquest fil que els unirà sempre!

“ Invencibles “

De Laia Figueras, Núria Puyuelo i Montse Forradelles, basada en la cançó Invencibles del grup Catarres.

Les relacions familiars sovint es veuen influenciades per molts agents externs, i també per les relacions entre germans i les seves vivències.

En aquesta història en Quim i l’Arlet són germans que s’estimen molt, però també es barallen com tots els germans.

Junts són invencibles! Doncs quan l’un s’acosta a l’altre es fan més forts i més valents, les pors són d’un altre manera, junts poden amb tot.

“ Tu Fas “

També de Laia Figueras, Núria Puyuelo, amb la participació de Laia Crespo

Basada en la cançó del grup Doctor Prats, Tu fas. https://youtu.be/5xv3jCmuqtU

On l’amor i el que compartim cada dia amb la nostra família són protagonistes.

Ens narra com quan la família creix, la llar s’omple de rialles i colors. On cada dia és millor, i junts sumem alegries , encenem les nits per ballar al nostre compàs, junts som Família.

“ Con Alas de Mariposa “

D’Irene Gómez i Laia Crespo com il·lustradora

Un llibre que ens fa reflexionar en quantes vegades ens hem sentit fora de lloc, així ens fa veure els canvis continus que realitzem, envers el simbolisme de les papallones, que experimenten el canvi com a part de la seva vida, la seva transformació constant. Cal veure el món amb ales de papallona!

“ Compta amb mi “

De nou amb Laia Figueres i Núria Puyuelo, en aquesta ocasió com il·lustrador Valentí Gubianas basada en una cançó contada del grup Txarango. https://youtu.be/uIKAukcBPDk

Amb aquest llibre podem transmetre als nostres infants aquelles coses que pensem però sovint no sabem com dir, o no trobem el moment. Compartir-ho amb ells ens farà presents a tota la família l’amor incondicional d’estar sempre al costat els uns dels altres. 

Passi el que passi sempre estarem!

La comunicació és la base de les relacions, sovint quan toca parlar de pèrdues ens costa poder comunicar-nos envers aquest llibre ens podrem situar davant aquest tema i ens ajudarà a poder compartir... 

“ Parlem amb els infants “ De Francoise Dolto

Un recull de tres llibres, on ens parla de la mort, s’atreveix a abordar aquest tema tan complicat per tots nosaltres.

Com cal parlar als infants de la mort?

Des de el moment en que naixem i ens escriuen en el registre com a persones, amb un nom que portarem tota la nostra vida, ens  diferenciem dels altres. 

On compartir és la millor manera d’entendre, tan les alegries com els sentiments més tristes.

edukame.com/jocs-i-activitats

Aquesta guia ens ajudarà a entendre com d’important és per el desenvolupament afectiu dels infants crear vincles, envers el joc i divertir-nos amb família ens aportarà molts beneficis emocionals. Envers jocs i activitats divertides crearem vincles!

A partir dels 12 anys

Els vídeos musicals o de you tube seran més fàcils de compartir que la lectura.

Envers els vídeos ens aproparà a conèixer la seva música, els seus grups preferits, les llistes de videoclips o inclòs anar algun concert amb ells, serà una molt bona manera de compartir.

Aquí hi ha la possibilitat que com a pares no ens agradi gaire el que veiem o escolten però hem d’entendre que no per aquesta raó ho deixaran de fer, cal trobar la millor manera de posar els “  límits que considerem”

Cal conèixer a què tenen accés, ens ajudarà a situar-nos, a saber que i quan hem de dir el nostre parer i a reflexionar el com fer-ho.


Planificació

Els horaris de la família s'han de poder coordinar i fer-ho junts ajuda a assumir responsabilitats.

Com adults hem d’actuar en conseqüència, l’exemple i el respecte han de ser la base de la convivència familiar, com important i essencial també esta el fet de no dir mentides, si els infants veuen que les diem per ells serà més fàcil fer-ho.

El més important és gaudir junts i sentir-nos bé amb nosaltres mateixos.

Cuideu-vos molt 

Fins Aviat