jueves, 29 de abril de 2021

Els Infants i la Natura

 


El medi Natural és molt beneficiós

 Ja Sant Jordi ha passat, tot i que encara ens queda molt per poder gaudir com abans, hem pogut apropar-nos una mica a un Sant Jordi més semblant al que coneixem.

Aquesta darrera setmana de pluges constants segur que han ajudant a regar el nostre hort, tots aquells que el tenim, asclar, sinó, pensem que encara ens podem animar.

Per els infants tot el contacte directa amb la natura és essencial per el seu creixement, si ells mateixos poden tenir cura d’ella serà molt gratificant.

Plantar, veure con surt la petita tija o veure com creixen els aproparà a conèixer el cicle de la vida, els beneficis de tenir cura uns dels altres, les plantes ens donen l’aliment com a fruit de tenir cura d’elles.

Parlem de la natura i els infants

Els ritmes de la natura són molt més propers a les persones i ens ajuden a establir una relació amb el temps i relacions humanes molt més saludables.

Tots els infants han de créixer en un ambient saludable, tenen dret a aprendre i a gaudir de la natura. Una connexió positiva amb el món natural enforteix la salut física i emocional dels infants i de tots.

És important recordar que tant infants com joves encara són éssers que inicien la seva evolució, i  necessiten per al seu desenvolupament experiències a la vida  per poder relacionar-se de manera autònoma i madura en el món.

La natura és la màxima expressió de valors que podem portar a la nostra vida.

Els beneficis per a salut dels infants i adults són un aspecte a destacar. 

Jugar i aprendre a l’aire lliure millora la salut física i psíquica de les persones.

Gaudir de jocs a l’aire lliure estimula a els infants a tenir més autonomia, autoestima, capacitats psicomotrius, tenir una gran llibertat i més capacitat per prendre les seves pròpies decisions.

Que de coses diferents podem fer a la natura...

En aquests dies de pluja no podem deixar a un infant sense saltar o trepitjar els bassals. 



Cal col·locar-nos les botes d’aigua als peus i gaudir de l’experiència amb ells, tindrem una sensació de gran llibertat i serà molt divertit.

Ballar sota la pluja és un gran plaer, amb paraigua o no, desprès a casa una dutxa calenta i un bon sopar i quedem com nous, segur que la nit la fem d’un tiró.

I quan plou qui surt?

Surten els cargols evidentment!

Que divertit és anar a fer recerca d’ells i trobar-los, seguir el seu trajecte, sembla que van a poc a poc però sovint van més de presa dels que ens pensem. 

  Si no els mengem millor deixar-los al seu entorn, 

Els olors després de la pluja

L'olor de la terra mullada i de l’herba humida, son olors que queden per sempre al nostre record, quina sensació d’apropament al medi natural, i si ja no plou, tot i que encara hi ha núvols, observa les seves formes, com el vent les transporta és fascinant aturar-nos a contemplar, dedicar un moment del nostre dia per gaudir dels canvis de la natura, en constant evolució.

Les nostres plantetes de l’hort segur que ja han crescut, i  si el dia aixeca i els núvols no tapen el sol, les plantes el saluden contentes estirant la tija cap a ell, ben eixerides.

I el sol amb la seva llum i calor els hi dona l’escalfor que necessiten, elles agraïdes creixen més que mai, cal aturar-nos a veure el sol, i rebre d’ell vitamines essencials per la nostra vida, per observar també a l’igual que les plantes com creixen, principalment els infants  amb tota l’aportació de la natura creixen més sans i alegres.

Cal tancar els ulls i escoltar la natura, sentint-la, estimar-la.

I a l’obrir els ulls ho veurem tot més bonic, inclòs com els insectes voleien feliços al voltant de les flors que s’obren sentint la llum del sol, amb les seves olors captivadores, com abelles i borinots agafen el nèctar de les flors.


 Amb tot aquest recull només volem apropar-nos a saber  com la natura és essencial, vital, per tots sobretot per els nostres infants.

Gaudir de jocs a l’aire lliure els estimula a tenir més autonomia, autoestima, capacitat psicomotriu, tenir més llibertat i més capacitat per prendre les seves pròpies decisions.

D’aquesta manera els estímuls naturals proporcionen als infants un gran recurs d’aprenentatge constant, que els hi dona plaer, alhora que control i llibertat.  

I el tenim a l’abast sempre, inclòs a casa a la finestra, al balcó amb les nostres petites plantes, petit hort, a  parcs i jardins, què millor que un espai de llibertat per aprendre a viure.

Els beneficis que obtenen els infants a l’hora d’explorar a la natura són molts!

Aprenen a entendre l’entorn natural, desenvolupen habilitats psicomotrius, obtenen experiències sensorials de les quals no es poden enriquir en cap altre espai, canalitzen l’estrès, desenvolupen la seva capacitat de treball en equip, obtenen noves perspectives a nivell creatiu i els fa viure amb una consciència vital i de connexió amb la natura essencial per al seu desenvolupament, la seva salut i felicitat.

Sostenibilitat

Per entendre les conseqüències de l’acció humana al planeta és necessari tenir contacte directe amb la natura i explorar-la, vincular-se amb el medi per així protegir-lo i considerar-lo com a base sostenible de la vida.

Cal canviar el rumb entre tots per aconseguir una societat més sostenible, des de una comunitat implicada des de la primera infància, un canvi cultural i social, devem implicar-nos i prendre consciencia dels recursos ecològics, de la emergència climàtica. 

Un canvi de mirada a l’educació ambiental, a l’aprofitament de recursos, cap a un món més just i solidari. Valorant tot el que ens envolta des de la cura envers l’experimentació, com...

Una caminada sota la pluja, un passeig per la natura, una abraça a un arbre, l’olor de les flors, descobrir que hi ha a una bassa, collir pedres a la vora del riu i portar-les a casa, qui no ho ha fet alguna vegada per després pintar-les o posar el lloc on les hem agafat.  

Jugar a fet amaga entre els arbres, pujar una muntanya per petita que sigui, sempre serà motivador i fascinant per un infant, i si com adults ens deixem portar com podrem gaudir plegats.

Hem tingut moments de no poder gaudir amb llibertat de tot el món natural que ens envolta, cal aprofitar quan podem, per així emportar-nos l’experiència i ja a casa compartir tot el que hem experimentat, a la nostra zona de confort hem de poder transmetre totes les sensacions que ens aporta la natura, cal tancar els ulls de nou i recordar-les una a una.

Per així voler preservar tot el que ens envolta, com els diferents ecosistemes s'han transformat per poder-se adaptar als canvis, canvis que fan mal a la natura i que entre tots hem de poder aturar.

Sempre ens queden els llibres que ens expliquen històries noves, que tot i no ser nostres són sempre ben entenedores, d’aquestes que connecten amb la natura...

Un llibre que no els hem de perdre és: " Si vens a la terra"

De Sophie Blackall




És un albúm d'il·lustracions impresionants que de la mà d'un infant que escriu una carta a uns imaginaris extraterrestres, en Quim des de el dormitori de casa seva ens portarà a fer una volta al món. Amb aquesta carta quasi bé infinita que comença així:

Estimats visitants de l'espai exterior:

Si veniu a la terra, us caldrà saber unes quantes coses...

Vivim en tota mena de cases, amb tota mena de famílies, tots tenim un cos però cada cos és ben diferent dels ALTRES...

Amb aquests escrits en Quim fa una crida a mantenir-nos sempre units, a estimar el nostre planeta, com d'important és tenir cura els uns dels altres, valorant com ens a semblem i les nostres diferències, envers un missatge humà, ecològic i d'un caire filosòfic.

Fa un recull de tots els essers vius i les diferents formes d'habitar al món.

És un llibre per infants però que a moltes de les seves fulles porta missatges per els adults, perquè iniciem converses amb els infants, com el que fa referéncia a com vivim a tota mena de llars, diu així: En un foc, en un aiguat, en una guerra...

Es recomana per infants a partir de 6 anys, però si voleu podeu explicar-ho a més petits a la vostra manera, quan més aviat agafin conceptes millor, sempre que els puguin entendre, asclar. 

Ara  cal donar eines per preservar el medi des de les famílies, la propera setmana parlarem dels plàstics i el mal que fan.

Cuideu-vos molt!