martes, 17 de mayo de 2022

Sempre educar per la Pau!

 

 



Pau, justicia, solidaritat...

Tractar a tothom per igual és la base d'una societat pacífica i inclusiva, no vol dir només que no hi hagi guerra, sinó que totes les persones que formem part d’una societat tinguem les mateixes oportunitats i drets.

Malgrat tots els esdeveniments violents que dia a dia ens assetgen, hem de caminar plegats cap a construir un món millor pels nostres infants, educar per la Pau i aprofundir en la necessitat de viure en la tolerància i el respecte.

 Cal recordar-ho cada dia, reivindicar des de la nostra llar, el nostre entorn, el nostre barri, la nostra ciutat, el nostre món, hem de ser solidaris i nobles.

Tenim grans reptes per a tota la humanitat, que superen qualsevol frontera: migracions globals, canvi climàtic, pobresa, desigualtats creixents, discursos xenòfobs, crisis sanitàries i econòmiques, aconseguir què les guerres no existeixin...


Valors humans on tots som iguals, amb les nostres diferencies que ens fan més savis, on el respecte és la base del teixit humà, aquest que formem tots.

Com sempre mitjançant els contes podem apropar als infants i a nosaltres mateixos a entendre millor quina és la manera d’aconseguir un món més igualitari, més just per a tots.

Llibres com...

“ Això és casa meva “ de Jérôme Ruillier.

Jérome Ruillier, reflexa sorprenentment de manera suggestiva els valors de l’amistat i la multiculturalitat davant els prejudicis i la xenofòbia.

Amb els seus personatges, creats amb cartolines de colors, amb uns arguments senzills, capaços de transmetre les claus essencials de la convivència humana.

En Això és casa meva, un nen ha dibuixat una línia amb guix.

 Darrere daquesta línia és casa seva! Un lloc on ningú té el dret dentrar-hi.
_ “ Però el conill, el cargol, la fulla d
arbre i els núvols sen riuen de les fronteres, i fan entendre que no ens calen de fronteres.


“ A cals veïns “ Gilles Bonotaux i Hélène Lasserre

La fantàstica vida quotidiana de l’edifici més alegre del barri i com es transforma amb l’arribada de nous veïns!

Pingüins que arriben, la senyora pop que se'n va, un arbre que creix per la finestra, un drac que es convida a casa de les seves parentes, les serps, una ovella que vola sobre una escombra màgica, un estruç que balla, un gos Pare Noel, lleons aristòcrates... Tot això alegra la fantàstica vida quotidiana dels meravellosos veïns.




 

“ El llibre de la Pau “ de Bernard Benson

En aquest senzill conte, on un avi explica a un dels seus nets, com un nen i una nena van establir el “primer dia sense guerra” de la humanitat.

Aquest llibre de ficció mostra com la terra es podria salvar, en aquest cas del conflicte nuclear, si tothom s’uneix per la pau.

Ens mostra amb força i gràcia que la terra podria ser salvada dels conflictes que l'amenacen, per la unió dels qui volen la pau.

Aquest Llibre de la pau va donar origen al moviment mundial anomenat «Els amics del Llibre de la Pau», fenomen que va començar a Europa on el llibre va esdevenir un èxit i es va moure al Japó, a la Unió Soviètica, Austràlia i Estats Units. La història és molt senzilla.

Es tracta d'un text clàssic del moviment pacifista, tant pel seu contingut com per l'estètica de tot «especial» que desprenen els mateixos dibuixos de l'autor.

Missatges de Pau envers cançons...


Després d’escoltar aquest recopilatori de grans artistes, units per aconseguir la Pau. 

_ Demanem a els infants que ens expliquin perquè la Damaris Gelabert, unida a tots ells, quan canten voldrien convertir les bales en flors. 

Segur que tenen grans respostes! 


Hem de fer arribar als infants la realitat de la crueltat de les bombes, fem èmfasi en la sensació de benestar que produeix la bellesa de les flors i el contrast amb la por de viure entre la violència de les bombes.

 Cal que tots ens impliquem, per aconseguir un canvi real.

 

“ La Unió fa la Força “ de  Laurent Cardon

Aquest llibre és molt útil per parlar de la solidaritat i la cooperació.

En un galliner ple de gallines blanques, aquest matí hi ha hagut una catàstrofe. Ha faltat una gallina a la formació del matí.

 Això significa una gran commoció al galliner.

Cal fer el que sigui per trobar-la. Però, com organitzar-se?

 Això fa que la situació sigui un caos i caldrà que s’organitzin bé per tal de poder assolir la seva fita.

 El conte ens parla de política i la tolerància, democràcia i convivència.

 



 La solidaritat és un sentiment de pertinença a un mateix conjunt que fa paleses les obligacions entre els seus membres, sobretot pel que fa a l'ajuda mútua.. 

I és que els humans sempre hem mirat les estrelles amb admiració, i aquestes ens podem guiar...



“ Amics de les estrelles”  de Enric Larreula

Dos relats fantàstics, una mica gamberros, plens de tendresa i esperança, que confirmen que, si no hi ha vida fora del nostre món, on segur que n'hi trobareu és en els llibres.

 És una bona obra per mostrar la idea de la cooperació i l’ajuda mútua entre les persones...

Per acabar...

“ Tota la gent del món “de Anja Tuckermann

_ D'on ve la teva família i com va arribar aquí?
_ Quina és la teva festa de l'any preferida?

_ A què t'agrada jugar i en quin idioma cantes les cançons que t'agraden més?

Les nenes i els nens d'aquest llibre venen d'arreu del món.
Alguns acaben d'arribar a casa nostra.
Altres han nascut aquí, però la seva família no.
Ara vivim tots junts.
Això pot ser interessant i divertit, però de vegades també una mica complicat.



Des de sempre els éssers humans ens hem vist empesos a traslladar-nos per motius molt diferents: pel desig de conèixer llocs nous, per amor, per compartir sabers o habilitats o per fugir de la fam, la guerra o la persecució. 

Així s'han anat formant les diferents cultures i així s'han anat constituint les nostres societats multiculturals actuals.


Cuideu-vos molt...