sábado, 9 de abril de 2022

Setmana de Vacances, Infants

 

El Infants i les vacances

Segon trimestre finalitzat, s’han guanyat un merescut descans

 La Setmana Santa ens convida a fer una parada en el camí i els infants esperen aquesta setmana amb molta il·lusió.

Quan parlem de descans ens referim més al fet de relaxar-se i gaudir de cada moment, que del descans en si com a no fer res.

Amb els infants el no fer res és més complicat que qualsevol altre cosa, ells necessiten experimentar  i conèixer, però també fer-ho al seu ritme.

El dia a dia

 En el seu dia a dia els infants viuen marcats per uns horaris, amb moltes normes, un ritme intens d’activitats dirigides, que pot fer minva la seva capacitat de fer joc lliure, si més no, sovint estan a l’espera dels altres.

És molt important tenir temps de joc lliure, cal aconseguir un temps prioritari dedicat al joc lliure. I el període vacacional, és el millor moment per fer-ho,  ajudarà a que els infants siguin més independents i tinguin més criteri del que els agrada, del que volen fer...

El joc lliure i els seus beneficis

El joc és l’activitat d’aprenentatge per excel·lència.

El joc lliure de l’infant, el facilita decidí i actua segons els seus interessos i necessitats, sentint plaer al fer-ho.

A través del joc, l’exploració i l’experimentació amb l’espai, els objectes i les persones, l’infant construeix la seva realitat,  troba els límits que la configuren i també  pren consciència del seu propi jo en relació amb ell mateix i amb l’entorn.

D’aquesta manera, el joc lliure ajuda a elaborar coneixements i aprenentatges que li son essencials per a la vida.



Beneficis

Afavoreix l’autonomia dels infants, estimula la seva imaginació i la part més creativa. Convertint-se en una font de felicitat.

Estimula la curiositat dels infants, l’experimentació, i  els ajuda a enfortir la seva autoestima. Donant eines per superar possibles dificultats.

Quan aquest joc lliure és compartit amb altres infants, fa créixer la capacitat social, ajuda a cohesionar entre els infants, amb empatia i assertivitat. Expressant i compartint les diferents opinions, sentiments i emocions,  amb fermesa i respecte. 

També el joc lliure dona la capacitat de poder controlar el temps i l’espai.

Com adults hem d’afavorir que ho puguin fer, i en temps de vacances és el moment ideal, no hem de tenir cap dubte de que el joc lliure i espontani és un Dret dels Infants i així hauria de se l’activitat prioritària en el seu dia a dia. 

Des de casa

Els infants a casa han de tenir el seu espai de joc, aquell en que es trobin a gust, segurs i els faciliti la seva autonomia, dins del seu entorn, des de ben petits i quan són més grans amb les seves coses, obrir un calaix i descobrir aquell dibuix que van fer, aquella joguina...

Com adults hem de donar aquest espai, si des de ben petits marquen unes normes, com controlar el temps, recollir si no s’utilitza...entre altres que podem trobar adients, la nostra intervenció més a de ser d’observadors que d’una altre cosa.

I així podrem evitar el caos! O potser no...


Hem de tenir clar que donar espai i temps per l’acció lliure dels nostres infants pot derivar a sembla caotica, però també pot suposar deixar marge per a la inacció.

 Podem trobar-nos amb infants que no paren i d'altres que no fan res, cal respectar aquests infants i els seus temps, ja que també forma part del mateix procés d’aprenentatge, en el qual pot pensar, o quan està acompanyat pot observar el joc d’altres, provar, parar, pensar, descansar, tot forma part d’organitzar el seu temps.

Com adults hem d’oferir als infants respecte, molt d’afecte, seguretat i límits.

Hem de tenir present que el joc lliure és un espai de descoberta i d’aprenentatge, és una conducta espontània i voluntària.

Activitats a casa durant les vacances

Siguem creatius, ja que estem a la Pasqua...

Podem realitzar diferents jocs referents a la Pasqua, com per exemple...

La recerca del tresor, amb ous de Pasqua!

Un joc que incentiva la creativitat dels infants, obre la seva curiositat i ajuda a assolir reptes...

Primer hem de tenir a l’abast uns quants ous de Pasqua...

Un cop els tinguem, els hem d’amagar a diferents llocs de la casa, si tenim un pati o una terrassa serà molt més entretingut.. tot i així és molt divertit fer la recerca dels ous, jejeje

Un cop ja amagats, hem d’orientar als infants per trobar-los, podem fer servir diferents pistes, per exemple:

Si amaguem un, dintre d’un test d’una planta, podem dir: Amagat, amagadet, una planta jo em faré. Per els infants més petits serà ben fàcil.

Podem fer-les més difícils a mesura ho anem fent o si els infants són més grans també podem fer la recerca sense cap pista, aquí hauran d’orientar-se ells sols.

Serà molt divertit i a més té la seva recompensa, l’ou de Pasqua!



Que bons!


Dibuixar i pintar ous de Pasqua

Dibuixar i pintar sol agradar molt als petits i molt més si ho fan amb nosaltres, a part desenvolupa la seva motricitat fina i altres habilitats.

Per pintar els ous de pasqua podem fer servir diferents materials: llapis de colors, retoladors, ceres, pintura o aquarel·les.                                                                  

També podem enganxar-hi retalls de paper. Tallar papers de colors

Aquí teniu algunes plantilles per poder fer-ho:






Si els retallem, podem fer jocs...

Podrem jugar al...

Joc de les parelles

Els dibuixos han d’aparèixer per parells i ser iguals, tant en la forma com en el color, cal que el darrere sigui el més semblat possible en tots els dibuixos.

Un llis blanc, ja ens aniria bé, o bé enganxar en una cartolina del qualsevol color. També es podrien plastificar, així ja el tindrien per sempre més, jejeje.

Ja preparat, tots a jugar!.

Com qualsevol memori, es col·loquen tots els dibuixos de cap per avall i, per torns, es van girant dues, a vera si coincideixen, per la segona volta ja ens cal haver memoritzat on podem ser les parelles. Si s’ha vist alguna, asclar.

Si el dibuix coincideix, el que les troba se les queda, si no, es torna a girar i es deixa en el mateix lloc. Així fins que no queda cap parella a la taula.

El que acaba el joc amb més parelles guanya la partida.

També podem fer-ho més divertit, unir les mitats dels ous, o combinar ous i gallina del mateix color, com aquestes...

 




Fer la Mona de Pasqua a casa

Si hi ha temps i ganes, perquè no fer la mona junts?

Primer el pa de pessic

El procés és bastant senzill, els més petits ens poden ajudar a remoure els ingredients, el més grans ja voldran fer-ho tot.

Ingredients

_ 4 ous_ 100 g. de sucre millor morè o bé podem utilitzar altres edulcorants més sans, un iogurt, 175 g. de farina de rebosteria, 16 g. de llevat i 50 g de margarina vegetal, més una mica per posar el motlle, si no hi ha intoleràncies ni al·lèrgies podem afegir fruits secs, com per exemple unes 10 nous. O podem afegir cacao en pols, el que més ens agradi.

Comencem...

Amb un bol fondo, posem la farina i el sucre, afegim el llevat i els 4 ous, i batem amb les varetes durant una bona estona, quan més estona més esponjós ens quedarà. 

Aquí els infants ho faran molt i molt bé!

Si posem fruits secs, els partirem a trossets per barrejar amb la massa un cop estigui ben batuda. Afegim el iogurt i la margarina al bol, seguim batent i fiquem els trossets de nous,  cal remenar molt bé perquè estiguin ben repartits per tota la massa.

Posem a escalfar el forn, a 170º, dalt i baix.

Agafem el motlle, rodó serà el més adient, l’unten bé amb margarina i aboquem tota la massa, remenant abans perquè quedi més suau.

Un cop fet, el fiquem al forn, durant uns 40 minuts. El millor que podem fer és cap als 30 minuts comprovar com està la cocció ficant una brotxeta, estarà ben fet quan no surtin restes de massa.

Un cop fet, deixem refredar uns minuts abans de treure del motllo i procedim a decorar-lo.


Decoració

Si el volem farcir de xocolata amb melmelada

Al bany Maria, fonem la rajola de xocolata negra especial per fondre.

_ Obrim el pastís per la meitat, podem posar la melmelada, qualsevol gust que ens agradi,  així untem la base de melmelada. Després tirem una mica de xocolata fosa per sobre de la melmelada i la repartim bé per tota la superfície.

_ Tapem el pastís.

Podem cobrir amb una mica de sucre glaç. 

Als infants els agradarà molt fer-ho,  amb un colador mateix podran empolvorar el sucre com si fos neu. I després col·loquem ous o el que volguem.

També amb llamines fruits secs i decorar...

També  el podem cobrir amb xocolata

Amb la xocolata ben fosa, li tirem per sobre, l’anem repartint bé per sobre i pels laterals, de manera que quedi tot el pastís ben recobert i decorem.

Decoració amb guarniments de Pasqua

Si volem ficar figureta o ou al mig, amb la xocolata encara calenta el posem al mig, així quedarà ben enganxat.

Ara ja toca se creatius

Podem posar les plomes al voltant de l’ou o figureta, i col·locar ous més petits al voltant, o qualsevol detall que els infants hàgim escollit.

Com poden se llaminadures, pastilles de colors, piruletes, bombons...

Un cop feta la fiquem a la nevera, la traurem una mica abans de menjar-la

Què bona...

 


Sortides a la Natura

El joc lliure com a descoberta de la Natura

El contacte amb la natura estimula els sentits dels infants, afavoreix el desenvolupament, la salut física i psicològica, els ajuda a conèixer l’entorn natural, connectant amb ell, arribant a estimar la natura i tot el que l’envolta, i així prendre consciència de tenir cura  de l'entorn.

Les sortides a la natura, siguin de l’entorn més proper, parcs i jardins, o en entorns més llunyans, ofereixen  possibilitats d’exploració, experimentació.

En aquests dies de descans, hem de mirar de estar tranquils, si a més són moments d'estar a l’aire lliure, encara gaudirem més. 

Programar Excursions: 

Una excursió a la natura sempre és un bon pla per fe.

 No calen massa diners per programar una escapada d’un dia  i anar a un parc infantil d’un altre barri, a Girona el de la Devesa,  a Barcelona el de la Ciutadella per exemple, entre altres, tenen zona de pícnic, que ens facilita l’hora dels àpats, o bé portem una manteta per fer-ho a la gespa.

Els arbres, la terra, la gespa inclòs, són indrets per experimentar i descobrir, insectes, flors, branquetes, fulles, pedretes, cargolets.

I amb infants ja més grans sempre podem tenir el nostre moment de descans...

Són poquets dies, però l’important és fer coses junts, aquelles que en el dia a dia són difícils de fer tranquil·lament, però sempre amb molta estima i molt bon humor.


Bona setmana!

Cuideu-vos molt!