viernes, 29 de octubre de 2021

Festes de la Tardor, infants

 

Les Festes de la Tardor ens preparen per l’arribada del fred, els seus fruits i dolços ens nodreixen per l’hivern, el caliu d’amics i família ens dona amor i energía positiva. 

Cal nodrir-nos bé!

1 de novembre

Tots Sants, és una festa dedicada al record dels avantpassats.

És una vella tradició que es celebra a tota Europa al finalitzar  les collites i quan acaba el bon temps, està associada al record dels familiars, amics, persones estimades que han mort .

Per dedicar-los un dia especial!

Un dels nostres costums d’aquesta celebració és la visita als cementiris, menjar castanyes i elaborar panellets.

Fer les castanyes, i preparar els panellets amb els petits és d’un gran plaer, alhora que cantem cançons d’aquesta bonica estació. 

A moltes escoles els infants van amb vestits de castanyers per ambientar aquesta celebració, aquí us presento als meus nebots...


Que són de bonics!!!

La visita de la castanyera és força esperada per els més petits, alhora que es guarneixen les aules,  preparem manualitats i aprenem els fruits de la tardor.

Sense oblidar de ballar i cantar tots junts la cançó de la Castanyera


Els darrers anys, s’ha anat transformant la festa.

El canvi de mentalitat oberts a la diversitat, i la globalització de la gastronomia i de les tradicions han fet aparèixer altres maneres  de celebrar, com el Halloween.

Per Tots Sants s’acosta el fred i els dies s’escurcen i la natura, entra en una època de mort aparent.

La Castanyada

Aquesta festa originària de finals del segle XVIII.

Es deriva dels antics àpats, on dels llegums i els fruits secs s’elaboraven una espècie de panets petits i rodonets, anomenats panellets. Molt gustosos!

Així la Castanyada, als Països Catalans i Occitans, consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, i s’acompanya de la beguda típica que es el moscatell.

Les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, que generalment s’emboliquen en paper de diari per mantenir-ne l’escalfor.

Sobretot al caure el vespre, que les temperatures baixen i les castanyes calentones ens fan entrar en calor.

Haloween

L’origen d’aquesta festa es mil·lenari i d’una procedència molt variada.

Té una arrel cèltica i una altre  romana.

A mitjans del segle XVIII, immigrants irlandesos que varen començar arribar a Amèrica varen inculcar també la seva cultura, folklore i altres tradicions, inclosa el “Halloween”.

Va convertir-se en una nit de misteri, bruixes, fantasmes, follets i, sense perdre el seu ànim festiu, va aconseguir convertir-se en una nit de bromes, disfresses, films de terror i una celebració humorística.

On els infants surten acompanyats a demanar dolços, casa per casa, sempre ben contents, entre veïns i gent del barri, els hi fa molta il·lusió i es preparen ben disfressats per sortir a demanar-los.

Es decoren les llars amb una gran carbassa o de petites,  que retallant-les ens fan cares ben divertides, d’altres poden arribar a espantar una mica però la finalitat és riure tots plegats.

Fem una mica de broma, jejeje

Celebrem junts

Sumades les diferents tradicions fan la tardor encara més especial, a pobles i ciutats és preparen amb alegria, els infants ja assolit l’inici del nou curs i els canvis que comporta, rebre aquestes festes amb moltes ganes.

Fem que gaudeixin plegats i s’obrin a altres maneres de celebrar, que tot és part de la cultura universal, sense deixar de banda les nostres maneres d’entendre, de celebrar la nostra tradició.

La vigília de tots Sants, nit de bruixes a molts indrets, a altres castanyes i moniatos a la vora del foc, explicant històries i cantant cançons, sigui com sigui, són moments per gaudir plegats d’un ja merescut descans.

Si parlem de festes no podem deixar enrere entre altres igual d’importants, les fires de Sant Narcís de Girona, enguany tot i que encara amb restriccions per la COVID, tots tenim ganes de gaudir d’elles.

Les atraccions infantils ompliran el Parc de la Devesa com cada any, i els infants feliços gaudiran, i també el grans, perquè no?

Doncs a fires hi ha diversió per tots!

Tot just ahir a la tarda, de quatre  places van sortir diferents cercaviles de gegants i capgrossos, arribaren plegats a la plaça del Vi, on van ballar gegants i grups de percussió van tocar ben animats, envoltats per infants i grans, seguit del pregó d’inici de Festa.

 Com espectacle cultural el ball de l’Àliga i els capgrossos van donar pas a l’inici de les Fires, amb el retronar dels coets!

 


Així avui dia 29 d’octubre

Dia de Sant Narcís, patró de Girona

Te una curiosa llegenda on Sant Narcís i les mosques tenen molt que veure!

Aquest conte ens ajudarà a explicar bé la llegenda...


Girona 28 d'octubre fins el 7 de Novembre

Fins el 7 de Novembre estarem de festa, amb fires de mostres  d’alimentació( amb tastets) i artesania, jocs per la mainada i balls , sardanes, concerts, havaneres, curses i trials de bicicleta, entre altres activitats. 

Un no parar!

Matinades, trobada de gegants, no oblidem que tenim portes obertes als museus, entre altres al Refugi antiaeri del jardí de la infància el diumenge 7 de novembre d’11 a 12’30.

Com a cloenda el Castell de Focs, el darrer dia a les 20 hores. Al parc de les Ribes del Ter.

Ara només ens cal gaudir d’aquests dies amb alegria, a les festes o a casa, compartim sempre el nostre benestar amb altres.

Bona Castanyada i carabasses al Hallowen a tothom

Cuideu-vos Molt!