martes, 17 de noviembre de 2020

Embaràs en temps de la COVID-19

 


Està embarassada en temps de la COVID-19

Moments d’incertesa

Associacions  denuncien que en alguns hospitals s'estan vulnerant els drets de les mares i nadons, amb pràctiques que no respecten les recomanacions de l'OMS i el Servei Català de la Salut.

Moltes visites, proves i intervencions mèdiques s'han cancel·lat per tal que els hospitals es puguin dedicar a donar resposta a l'emergència sanitària derivada per la Covid-19. 

Els embarassos i els parts, però, no es poden ajornar. 

Una part del seguiment de l'embaràs s'està fent de forma telemàtica i telefònica, limitant les visites als centres sanitaris.

Sabem què en quan a visites s’han reduït moltes, les analítiques es fan amb normalitat, però s’ha deixat de inclòs de recomanar l’última de les tres ecografies habituals, sempre que no es detecti cap risc. 

En principi, si l’embaràs evoluciona amb normalitat i les dues primeres ecografies surten amb normalitat, no té perquè haver cap problema, doncs quan hi neix un infant prematur tampoc dona temps de fer aquesta darrera ecografia. Tot i així hem de garantir que el nadó estigui ben col·locat, no hagi sorpreses d’última hora que no beneficien a ningú. Ni al futur infant, ni la mare i l’equip d’atenció tampoc guanyar res amb actuacions urgents en aquest moment.

Les classes prepart també han quedat anul·lades i moltes professionals estan fent grups a través de reunions virtuals.

Sabem i reafirmem sempre la importància de les classes prepart, doncs prepara el cos de la futura mare al moment pel part. A part d’ajuda a sentir-se millor, i poder compartir els seus dubtes amb altres mares i les matrones.

Sabem que moltes mares no han efectuat aquestes classes per diferents raons:

_ No està preparades a temps. Havent de deixar de fer-les, no puguem tampoc conèixer el lloc on havia de donar a llum, doncs ara s’organitza a traves del centre de salut. Aquesta informació també l’han rebut en línia, doncs tampoc es donava cita, per informar i assessorar a les embarassades.

Alguns hospitals, han agut de suplir la visita, organitzat trobades digitals amb unes quantes mares per mostrar-los els espais i resoldre dubtes.

Les mares que ja havien tingut un fill, esperaven aquest suport perquè ja ho havien fet abans, però encara diuen que:

 _ Elles ja tenien una preparació prèvia, i poden reconèixer símptomes que diferents, per si els cal consultar alguna cosa, sàpiguen el que no és normal.

_ Comenten també, que si ser mare primerenca ja té les seves dificultats, fer-ho amb aquestes condicions és difícil per l’estat emocional de la futura mare.

Arribat el moment, el tracte als hospitals és força estrany, sanitaris amb mascaretes, entrades molt controlades, escurçament del temps després del part. 

Creant situacions d’inseguretat i pors, que poden ser infundades, però que poden arribar a crear angoixes a les famílies. 

Les sortides d’hospital són esglaonades i amb totes les mesures de seguretat al màxim, mascareta evidentment, guants,  inclòs van aconsellar treure al nounat en cotxet amb el plàstic de protecció a la pluja, per evitat possible risc.

Moltes mares també tenien programades diferents classes per interactuar amb el seu fill, com de massatges infantils i d’altres que no s’han pogut portar a terme.

S’ha reforçat així els vincles familiars, però sense el seguiment oportú envers la lactància.

Envers l’embaràs moltes mares estan passant moments d’angoixa, degut a les modificacions continues del seguiment del seu embaràs. Doncs quan es tracta del primer fill, es necessita més recolzament, i la certesa de estar tot controlat, donat que elles tenen una manca d’experiència. Aquest fet comporta a les futures famílies  patir moments d’angoixa, que desequilibren aquests moments plens d’il·lusió i felicitat.

Els nervis habituals que és poden patir al final de l’embaràs és veuen agreujats en aquest moment d’incertesa degut al coronavirus. Doncs la manca de seguiment de l’embaràs no ajuda a donar seguretat.

Les visites mèdiques com tots sabem, s’estan fent via telefònica, doncs només es realitzen presencials si es detecta alguna mena de risc o anomalia.

En mares d’infants prematurs, encara han estat més vulnerables, doncs la manca d’atenció presencial sumat al curt període d’embaràs agreujar el possible angoixa de la mare i les famílies.

A aquestes mares, el període d’estància s’augmenta a espera de que el nounat es recuperi, en aquests moments això també s’està limitant, creant més situació de neguit. A les mares de prematurs se’ls a de donar unes pautes més concretes per l’atenció del seu nadó.

 Des de tindrem un fill, us volem acompanyar fent força al fet del mètode “cangur” en els darrers anys s’ha comprovat que el contacte pell a pell, mare i nounat prematur, d’aquesta manera el nounat mantindrà l’escalf que necessita i augmentarà de pes abans que els prematurs que perduren en la incubadora.

Mètode Cangur Els responsables sanitaris ho recomanen, pels seus beneficis

El mètode pell amb pell,  permet als nounats mantenir-se en contacte contínuament amb la pell de la mare. Es tracta d'un mètode fàcil d'aplicar que fomenta la salut i el benestar tant dels nounats prematurs com dels nascuts a terme. És una pràctica cada vegada més estesa pels notables beneficis que té, tant per al nadó com per als pares, com ara :

_ Regulació òptima de la temperatura.

_  Desenvolupament òptim del nivell cognitiu i un reforç del vincle emocional.

_ Enfortimem del vincle afectiu, amb els pares i/o cuidadors, sentint-se més estimats i alhora segurs. 

_ Millora el desenvolupament mental i cognitiu, amb una millor estimulació del sistema nerviós,i el sicomotriu degut al continuat moviment que l'estimula l'equilibri.

Beneficis als pares

_ Afavoreix la recuperació pospart i estimula la lactància, donar lloc al sentiment de protecció, donant més seguretat per les tasques de pares.

La COVID, embarassades 
Els parts s'han desenvolupat amb normalitat, no ha nascut cap nadó amb la malaltia. 
Quant a l'atenció al part, s'ha seguint les recomanacions internacionals, no hauria de canviar massa, més enllà de les mesures de seguretat excepcionals. S'està promovent l'alta precoç i es completa el seguiment del puerperi amb la visita de la llevadora a casa, per tal de reduir l'estada a l'hospital.
Les parelles embarassades tenen por, sobretot, perquè no saben quins riscos hi ha de contagi. A poc a poc, es van relaxant i aparèixen els dubtes sobre on parir. Com serà el moment, la situació d'angoixa de sempre sumada al fet actual de pandémia. 

Moltes clíniques i hospitals estan atenent només o majoritàriament pacients amb la Covid-19 i deriven els parts als pocs centres, que han mantingut l'assistència. Això causa dubtes, desconcert i molta incertesa.

El part és un moment important, una experiència vital, que les parelles preparen amb cura. Moltes vegades no es desenvolupa com l'havien somiat i això repercuteix en l'estat físic i emocional de les mares. Ara, a més, se li afegeixen canvis d'última hora de l'hospital on anar a parir, nous protocols, etc.




Els parts s’han desenvolupat amb total normalitat i no ha nascut cap nadó amb la malaltia, si bé un nounat es va contagiar per contacte durant els primers dies de vida, amb bona evolució clínica. Gran part de les dones que podien acollir-se a una alta 24 hores després del donar a llum (parts de baix risc i amb bon estat de salut de la mare i el fill) ho han fet, de manera que el nombre d’altes precoces s’ha multiplicat per tres. El temps d’hospitalització dels parts per cesària també s’ha reduït en un dia durant tot aquest temps.
Els parts s’han desenvolupat amb total normalitat i no ha nascut cap nadó amb la malaltia, si bé un nounat es va contagiar per contacte durant els primers dies de vida, amb bona evolució clínica. Gran part de les dones que podien acollir-se a una alta 24 hores després del donar a llum (parts de baix risc i amb bon estat de salut de la mare i el fill) ho han fet, de manera que el nombre d’altes precoces s’ha multiplicat per tres. El temps d’hospitalització dels parts per cesària també s’ha reduït en un dia durant tot aquest teEstudi de Sant Joan de Deu, Kids Corona, embarassades i nounats

Les dones embarassades amb COVID-19 són un col·lectiu vulnerable que necessiten suport específic: Malgrat la majoria d’embarassos amb COVID-19 desenvolupen una malaltia lleu, hi ha casos de presentacions greus. 

Es realitzarà un seguiment tan a les mares com nadons durant el primer o segon any de vida

Les dones embarassades són molt vulnerables "danys col·laterals" de la COVID-19, és a dir, conseqüències socials, econòmiques i de benestar a llarg termini. 

https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca/kidscorona/com-afecta-covid19-embarassades-nounats

Nounats

No hi ha transmisió vertical de la COVID-19. Fins al moment.

Els casos de nadons infectats, s'han donat després del part, hores després del naixement. 

Exemples de dones que han tingut nadons en aquest any

_ Es podem trobar amb dones que tot ha estat com altres embarassos, cap anomalía, visites controlades i ecografies en ordre. A part de control de temperatura, desinfecció amb hidrogel, i l'ús de mascaretes, tot ha estat normal.

_ Primera ecografia, anulada per la COVID, realitzant-la al cinquè mes d'embaràs, i després la darrera, visites telematiques, o telefoniques. 

· Pel les mares ja han experiéncia previa, no ha estat cap problema, tot i l'angoixa de la situació moltes s'han estiamt més fer des de casa, per por a possibles contagis.

· Per a mares primerenques, tot i estimant-se més, quedar-se a casa, ha comportat molta preocupació i neguit, moltes ho han pogut parlar amb les sanitaris encarregats, llevadores i obstetres, però tot i així, s'han sentit desamparades en moltes ocasions.

_ Altres mares com ja hem comentat, ja no els han fet la darrere ecografía.

_ Les dones embarassades han edat de risc, també s'han sentit limitades, tot i que s'han respectat a la majoria les ecografíes i un bon seguiment, no ha estat com sol aconstumar.

_ Les dones que han patit la malaltia, en principi tenen un bon seguiment, algunes s'han de deriva a hospitals més experimentats, com " Vall Hebrón" aquí s'han sentit ben atesas. 

Entre altres, doncs sempre haurà alguna informació què encara no hem rebut.

Ja a casa

Cal remarcar que a moltes mares els hi manques eines per poder valorar el procés de lactància, i si la seva evolució és adequada. Com a eina d’ajut, s’ha creat una aplicació gratuïta, a fi de resoldre les possibles dubtes sobre lactància, aquesta aplicació en té un gran volum de consultes, doncs les mares s’han estimat més accedir a ella que anar al centre assistencial, be per no col·lapsar o per evitar possibles contagis a la família.

S’està reben consultes sanitàries per la lactància, algunes degudes a mares amb la COVID, consultes a nivell puerperi de dones que estan intranquil·les.

Durant tot aquets període han augmentat els parts a casa, per por a assistir a la clínica o hospital. S’ha agut d’adaptar el part a les llars, noves recomanacions sanitàries, fent ús de tota la protecció necessària per evitar contagis. Les llevadores ho han acompanyat
Cal destacar: S’han intensificat les altes

S’estaven avançat dels normals dos/tres dies a les 24 hores, ara s’intenten donar a les 12 hores, amb una cita posterior ja programada a domicili.

En els centres assistencials les consultes externes, es donen per telèfon, les visites també s’efectuen telefònicament. Exceptuant les més essencials!



Dona embarassada

El millor és no corre risc, i agafar la baixa el més aviat possible, sempre s'ha de valorar el risc laboral als embarassos, però amb la COVID, cal augmentar les precaucions, a fi d'evitar afeccions que podrien afectar a la mare/ o al fetus.

Ja sabem que la COVID es propaga per via respiratoria, a través del contacte proper amb la persona infectada. Té lloc mitjançant les gotetes procedents del nas, o la boca. Surten amb la tos o a l'exhalar. De igual manera que la grip o altres virus respiratoris. 

Ara ja sembla tot, més controlat, però cal tenir en compte...



Mesures

 De gran importància

És important que les dones embarassades o en la etapa posterior de puerperi, segueixin unes recomanacions davant la COVID

_ Mantenir una higiene acurada de rentat de mans sovint

_ Cobrir-se la boca al tossir. 

_ Utilitzar mocadors d’un sol ús.

_ Evitar el contacte de les mans, amb el nas, ulls i boca.

_ Cal evitar els espais d’aglomeracions de persones

_ No compartir estris com a coberts, gots, tovalloles.

_ Netejar tot correctament.

Si comencen els símptome:

 _ Mal de cap/ manca d’olfacte/ febre/ erupcions/ dificultat respiratòria/ si són lleus caldrà aïllar-se a casa en un sol espai i trucar al centre de salut. 

Davant sospita de contagi, es recomana es realitzi una assistència precoç i un control estricte de l'embaràs, per minimitzar un possible risc.

Podeu trucar a l'Hospital Infantil i de la dona: 638 688 492, operatiu les 24 hores.

_ Durant el període després del part, el puerperi, s’ha de continuar portant a terme les mateixes mesures de prevenció, limitant les visites durant l’epidèmia.



Sabem què...

Que l’embaràs és un moment molt emotiu, per la futura mare i per la família, com a futura mare cal reforçar la serenor i la confiança en el propi cos. 

Tenir relació amb les persones que l’acompanyaran en aquest procés és essencial. 

En aquests moments cal intentar buscar xarxes alternatives de suport, com són els grups de criança virtual.https://www.cos.coop/maternitat_i_crianca/grup-de-crianca-pell-amb-pell

És un espai viu i vivencial on es reforça la confiança de les dones (mares) i l’apoderament en aquesta etapa de la vida, ja que es resolen, entre altres, dubtes del dia a dia, preocupacions, neguits, canvis en els ritmes, canvis en els cossos i canvis en les pròpies relacions familiars.

https://www.diba.cat/benestar/espais-de-capacitacio-tecnica-per-treballar-amb-grups-de-pares-i-mares

El Part

El moment del part

Dependrà dels símptomes que es tinguin per ser atès a un hospital o a un ‘altre, doncs els trasllats en aquest moment són lents i el part no arribat el moment no s’espera.


Des de aquest bloc i la web, tindremunfill.es Podreu buscar l'informació que us calgui.

Cuideu-vos molt