miércoles, 23 de junio de 2021

Nit de Sant Joan, la nit màgica de petits i grans!

 


Hem finalitzat aquest acabant el curs amb satisfacció, així arribat el moment del comiat, desitjant-nos un bon estiu i ens veiem de nou a setembre.

Setmana d’emocions i festes d’estiu.

 Així aquest vespre anem a celebrar la primera d’elles, la Revetlla de Sant Joan.


La nit més curta i més màgica

La nit més desitjada, doncs finalitza una etapa que aquest any més que mai ens obra a gaudir de l’estiu, així els infants inicien activitats diferents i més hores a l’aire lliure, ens casals i amb família.

Parlem doncs de la Nit de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada la Nit de les Bruixes o la Nit del Foc, és una celebració popular i màgica que recorda les festes antigues en honor al Sol.



Tradicions

Diu la història que aquesta Nit el foc allunya els mals esperits.

La tradició és fer una foguera amb un munt d'estris vells, fustes i cartrons i, fins i tot, hi ha qui crema també els apunts de l'escola per aconseguir bones notes en el proper curs... (a molts pobles s'ha de demanar permís per encendre una foguera al carrer i fer-ho únicament allà on l'ajuntament ho indiqui).

També d’alguna manera fas neteja, treus lo vell, el que ja només ens pesa per sentir-nos més alleujats, més lliures.

 Moltes són les persones que com a cap d’any, fan una mena de ritual per oblidar el patir i conciliar benaventurança...

Hi ha diferents maneres i sempre és bo trobar la nostra manera concreta que ens faci sentir bé amb nosaltres mateixos i amb la resta

Anomenem algunes:

_ Anotar en un paper un desig o alguna cosa que vulguem oblidar o que no vulgueu tenir aquest any. A  les 12 de la nit cremem el paper a la foguera, si no hi ha foguera, tan sols al foc d’una espelma o com us sigui més fàcil-

_ Poder celebrar la revetlla admirant el mar, també serà molt agradable.

Si celebrem la revetlla a prop de la platja, ficar els peus a l'aigua. 

Cada vegada que vingui una onada l'heu de saltar, així fins saltar set onades.

Fent això tindrem un any amb molta sort!

Despertar a la platja, o anar de bon matí, serà alliberador, podem agafar unes petxines o pedres que ens serviran com a talismans durant tot l'any...

Hi ha molts elements simbòlics relacionats a la revetlla, però entre tots el que més destaca és el foc.

Les fogueres estan encara avui en dia presents en totes les celebracions i, per extensió, els petards i fonts de colors, i en moltes poblacions es fan les baixades de torxes o falles.

El foc és un símbol de netedat, d’espantar les coses dolentes!

La coca de St. Joan

La nit de la revetlla és nit de gaudir amb la família i/o els amics.

Una de les coses que no hi pot faltar a taula després de sopar, a part del cava, és la Coca de Sant Joan.

Les més típiques són les de fruites (pa de pessic amb fruita confitada pel damunt, amb o sense crema) i la de llardons (amb pinyons torrats per sobre).

També les podem fer nosaltres, ajudats per la mainada, moments per compartir, aprendre, crear, riures i crear vincles.

La Flama del Canigó

Cap a mitjans del segle passat es va iniciar una tradició:

Durant la nit del dia 22 de juny s’encén una foguera al cim de la muntanya del Canigó.

D’aquesta foguera en surt la flama que ha d’encendre les fogueres d’arreu del país. La flama va recorrent pobles i ciutats a través de relleus de persones que la van transportant per tal d’arribar a moltes poblacions de Catalunya.

És senyal d’unitat, de força solidaria.

Solstici d’Estiu

Durant l’any hi ha dos moments en què el Sol té la màxima distància angular de l’equador, aquests moments s’anomenen Els Solsticis.

Els Solstici d’estiu és quan el dia és més llarg (el dia que el Sol està més hores entre la seva sortida i la posta), i es produeix el pas de la primavera a l’estiu. Sent així la nit més curta!

En canvi, el Solstici d’hivern és exactament el contrari, sent el dia més curt, i representa el pas de la tardor a l’hivern.

Moltes són les tradicions diferents i festes que s’inicien aquesta nit a municipis diferents de la nostra terra. Per exemple podríem anomenar:

A Tarragona

La capital tarragonina festeja l’arribada de l’estiu amb música, coques dolces de fruita confitada, moscatell i cava.

Com a ciutat amant de la pirotècnia, els petards no hi falten.

S’inicien les Fires i Festes de Sant Joan i Sant Pere

L'arribada de l'estiu marca el calendari festiu de Vinaròs.

Coincidint amb les celebracions de Sant Joan i Sant Pere, el municipi celebra les seves festes, que es remunta a l'any 1686, quan el rei Carles II va concedir un privilegi a la vila perquè celebrés aquestes festes i que han arribat fins als nostres dies.
Al llarg de tota la setmana hi tenen un programa pensat per a tots els públics. 

A altres pobles i ciutats també s'omplem de diferents activitats:

Àpats populars, espectacles pirotècnics, concerts de música clàssica, la cercavila de gegants i gegantins o el castell de focs que es llança l'últim dia des de la platja són exemples d'un programa d'actes ple d'activitats culturals, gastronòmiques, esportives i infantils.

 Petards i els llums de colors

El primer que hem de saber és que ens cal anar molt en compte amb els petards i respectar les instruccions que t' indiquen .

Sentir com esclaten i els seus colors ens han acompanyant al llarg dels segles, però cal anar amb molt de compte, i ens cal reflexionar sobre com els fem servir, i així consciencià als infants , en principi els petards amb el seu fort so espanten a molts animals, hem d’intentar llençar-los en un indret lliure d’aquest malestar, i a més vigilar molt les zones d’arbres, camps on pugui haver perill de calar foc, a molts municipis marquen un espai per llençar-los sense aquests perills.

Com els utilitzarem, si ho fem...

_ No ens guardarem mai els petards a dins de les butxaques ni els encendrem dins de cap casa!

_ Cal vigilar quan encenguem els petards. Seguirem les instruccions-

A molts pobles han limitat la llençada de petards i coets, per evitar el risc de crema de la natura, el foc la destrossa...

Aquesta nit és millor tenir uns hàbits de precaució, com no tenir roba estesa als tendalls, i tancar portes i finestres. 

Nit de cantar i ballar

Amb els més petits jocs i cançons a la nostra companyia serà molt adient, no oblidem que gaudir plegats és el més important, i explicar les nostres històries de quan eren petits els hi agradarà molt, jo per exemple recordar les coques variades que ens menjaven de més petita, a les festes dels carrers propers a casa que hi havien, on trobaves amics i companys d’escola, ballar i canta plegats i compartir amb els veïns, tot era molt agradable i divertit.

Si volem saber més coses i compartir-les amb els nostres infants, la millor manera com sempre, és a traves dels llibres, que podrem trobar a les biblioteques, fem un recull...




És la revetlla de Sant Joan!

Per infants de 0 a 3 anys, de M. Àngels Juanmiquel i Cristina Zafra.

Ens explicar a l’inici de l’estiu, la nit de Sant Joan anem a sopar a la plaça. Tota guarnida de festa i uns musics que ens canten. Com els coets brillen al cel!

El llop Pepito a la Revetlla de Sant Joan

Maria Mercè Roca i Bernadette Cuxart

Quan el curs escolar ja finalitza, arriba l'estiu i a continuació la revetlla!

El llop Pepito amb la seva família preparen amb molt d'entusiame la revetlla. Així entre família i amics acaben d'enllestir tot per la nit anyorada, sense que manqui res des de les coques de gustos diferents, les fogueres, música i ball, i també un munt d'entremaliadures que en Pepito ben divertit en farà.


La Nit de Sant Joan

D’Anna Canyelles i Roser Calafell i Serra

Quan ja tot està preparat per la celebrar, però on s’ha ficat en Jan i el gos? Potser es perden la festa? 0n són?

Fa referència amb textos en majúscules per acompanyar als infants que s’inicien a la lectura.


La Nit màgica de Sant Joan

De Roger Roig i Hugo Prades

En aquest conte en Patufet convida als seus amics a viure aquesta nit ben màgica. Ens fa un ampli recorregut per tots els elements festius d’aquesta nit.

 Per els infants ja més granadets, hi ha tot un seguit de còmics on els facilitarà les bones maneres d’actuar durant la nit...

Quina revetlla!

La sèrie de còmics "En Pau i l'Anna a..."

S'emmarquen dins de la campanya de sensibilització

"Revetlles amb precaució" que porta a terme la Direcció General de Protecció Civil.

El guió del còmic és de Montse Batalla i el dibuix és a càrrec de Xevi Domínguez.

Còmic 1: "En Pau i l'Anna a... Quina revetlla!"

Aquest còmic apropa els consells de prevenció i informa sobre la manipulació correcta dels petards. A més, ens explica els elements tradicionals catalans relacionats amb la revetlla de Sant Joan.

Còmic 2: "En Pau i l'Anna a... en terra de foc!"

Aquest còmic ens apropa als consells de prevenció i ens informa sobre la manipulació correcta dels petards. A més, ens explica elements tradicionals catalans relacionats amb els correfocs.

Còmic 3: "En Pau i l'Anna a... una revetlla al poble"

Aquest còmic ens apropa als consells de prevenció i ens informa sobre la manipulació correcta dels petards en un entorn rural i prop de boscos.



Així només desitjar-nos una bona nit, on els riures i el respecte marquin els nostra benestar, no cal dir que la millor manera de compartir és donant amor.

Cuideu-vos molt i molt bona Revetlla