miércoles, 6 de octubre de 2021

Cap de setmana de sostenibilitat, infants


 

Dissabte 2 d’octubre

 Dia dedicat a la sostenibilitat

 Sí ha estat un dia profitós, sostenible i en conseqüència enriquidor, per tot el que ens ha aportat i hem après, el millor del dia sentir-se satisfet amb un mateix. 

I amb el món que avança cap a la sostenibilitat.

 


Hem anat al Vendrell a veure la mare, la Maruja, la iaia de la família, avui teníem una tasca a fer, en principi un xic trista, però l’hem convertit en amena i profitosa.

En Francisco, el iaio a l’abril va deixar el seu cos per seguir el seu camí d’un altre manera o bé per descansar ja tranquil del seu pas per la vida.

 I com ara ja no necessita pas roba, l’hem preparat amb bosses ben doblegada i neta i l’hem portat a diferents entitats, que trauran un bon profit d’ella, donant-la als que els hi cal, que reutilitzant,  i reciclant la més gastada per fer de nova, aprofitant teixit i sent alhora més sostenibles.

 Acabada la feina amb molta satisfacció, ens hem adreçat al Festival d’educació per la sostenibilitat que com cada any a l’octubre es realitza a l’Espluga de Francolí.

Dins del museu de vida rural de l'Espluga de Francolí, és magnífic i digne de visitar,  a les següents imatges ho podrem observar...



Tenien reservades entrades per dinar, dels diferents horaris que oferien van triar el de la darrera hora, les 14`30. 
Convidats pel Festival! Gràcies!!


Un indret tranquil i acollidor envoltat d’espais d’hort on es conrea a petita escala molts dels aliment que van tastar, tots ecològics, van gaudir d’una sopa freda de tomàquet i síndria, boníssima, amb una samfaina de verdures d’un gust entranyable, amanida de patata, pinxos de tomàquet i formatge sec, amb oli d’oliva.

Parelles, famílies, grups petits de 4 o 5 persones com a molt, que gaudien al nostre pas,  ens atenien en una mena de bufet lliure on eren ells els que ens servien, plats orgànics, coberts orgànics i una atenció afable acompanyada d’una explicació sobre cada plat.

 De postres, hi van preparar un púding, d’un gust esplèndid amb l’aprofitament de fruites de temporada, sense sucres afegits, que era tota una lliçó de com podem treure profit a tot el menjar. Fent- ho tot més sostenible!

 Tot aquest bon àpat el van degustar sota un codonyer, amb uns bonics codonys que d’ell penjaven, asseguts amb un petit mur de pedra, reguardats i còmodes, a la nostra dreta un safareig conservat per formar part del museu, amb encant, m’encanten, no puc estar-me d’observar-los i aturar-me amb ells quan visitem algun poble, són part de la història, quan les dones anaven a rentar les seves robes i la de les seves famílies al safareig, quin món de converses es van portar a terme mentre feien la bogada.



Desprès de donar una volta per l’espai d’hort...

 Van visitar el museu, on fa honor a la cultura, que promou a la reflexió i la transformació social sostenible, basant-se amb la memòria del mont rural com el coneixien els nostres avantpassats, amb audiovisuals que ens narren l’ús i com de cada màquina agrícola i com treballaven.






On també podem trobar noves propostes per el món de l’educació, com treballar la sostenibilitat des de casa, a les nostres llars, i dins de l’aula a les escoles.

 La frase del president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa, ho reflexa molt bé...

“ És un museu del present, que mira el passat per projectar-se cap al futur”

 Això és el que transmet!

 


Van visitar la petita botiga però selecta, amb vins i cava de la comarca, cervesa, mel i d’altres degustacions ben escollides.

 Entre llibres, calendaris de la pagesia i quaderns reciclats amb cites sobre plantes aromàtiques, com el fonoll i l’artemisa, també un quadern de viatge que no vaig poder resistir-me i espero escriure en ell grans experiències. Paper llerminar amb llavors de ceba.

 Llibres infantils, amb relats de la nostra història  entre altres ...

 


 Va ser un gran dia, apropant-nos a un món més sostenible

 Cadascú de nosaltres pot accedir i formar part d’aquesta fita, agafant consciència i guiant als nostres infants amb valors sobre la preservació del nostre medi natural i de com treure profit de tot el que ens envolta, reutilitzant, reduint i reciclant.

 

Cal que l’educació per la sostenibilitat formi part de les nostres vides dia rere dia, amb la nostra manera de fer, els nostres residus, el nostre consum d’aigua, de llum, sense malbarata, sempre aprofitant-ho tot.

I ajudant als que més ho necessiten, no oblidem que quan parlem de sostenibilitat, parlem de fer un món més igualitari i més just per a tots.



Seguint el cap de setmana...

Diumenge van visitar la Fira del Cistell de Salt, com cada any paradetes d'artesans que treballen el vímet, grans artistes, l'elaboració del gegant cistell, sense oblidar els guarniments dels carrers del barri vell de Salt, finestres i balconades que els veïns han guarnit han gran entusiasme.




Ha estat un gran cap de setmana, no hem d'oblidar gaudir al mateix temps que col·laborem i fem barri.

 Com dic sempre: Un petit gest, fa una llavor!

 Cuideu-vos molt!