lunes, 25 de julio de 2016

Reciclar amb infants!



Crear tresors reciclant
Cal ensenyar al infants de ben petits la importància de reciclar, reutilitzar i reduir, així doncs una bona manera de fer-ho és estimular l'aprenetatge dels infants amb creativitat.

És important tant per als infants com per a la comunitat que els envolta!                   Poder manipular i experimentar amb objectes del món real, els obrirà la creativitat i establir vincles amb el seu entorn. aprofitament dels recursos.
Que infant no ha jugat amb els papers dels regals, qui no ha experimentat amb les caixes, la meva neboda, la Ona, en té 5 anys, ja al seu primer Nadal, que encara no caminaba, doncs tenía 10 mesos, el primer que va fer quan van arribar els regals dels " abuelos de Valladolid" ficarse dins de la caixa.

Això que dins de la caixa hi havia una bicicleta!





De deixalles n'hi ha un bon piló! 
De vegades és difícil saber a qui contenidor va cadascuna, no només als més petits. Cal tenir unes pautes que ens ajudaran a saber com hem de reciclar:
Que és el reciclatge?
  • És el processament de materials ja utilitzats, perquè puguin ser productes nous.
  • El reciclatge és l'acció de reprocessament de parts d'un article.

















Joc, curiositat i fascinació
Quan ens hem de desfer d'aparells, si ho fem amb els infants, descobrirem que el fet d'utilitzar eines reals per una feina reial, on assumirà el paper d'aprenents competents. Aquesta experiència, aparentment simple, crearà un vincle entre l'aprofitament dels recursos, la curiositat de descubrir, desenvolupant habilitats de reciclatge.
Reduir
Reduir significa fer servir l'enginy abans que la cartera!
El millor residu és aquell que no es produeix. Minimitzar els residus, evitant els productes d'un sol ús.
Reutilitzar
Donar al residus més opcions!
Reutilitzar el producte original, per un mateix ús o per una altra utilitat.
Reciclar
Si no és poden utilitzar cal reciclar-los.
És un procés que donar al residu un tractament, per adquirir un altre servei. Que té una despesa, però es recompensada al reutilizar el residuo
La recollida selectiva és la base del reciclatge

La sostenibilitat del medi ambient, es veu  beneficiada  per l'aprofitament de residus!

Consells per una actuació en benefici del medi ambient:
  • Reutilitzar envases
  • Rebutja bosses de plàstic que no és necessiten
  • Reutilitzar fulls impresos, per esborranys
  • Triar envasos de vidre preferentment als de metall
  • Imprimir a doble cara
  • Si utilitzeu aparells a piles, agafeu piles recargables. Mai a la brossa!
  • Les piles. cal dipositar-les al contenidor  de materials tòxics
  • Reutilitzar els sobres
Contenidors




Verd: Deixalles fetes de vidre:ampolles, pots de vidre.
 


Gris: Deixalles de rebuig: Els bolquers, bastonets de les orelles, cendrers, tot el que no ens serveix per reciclar, que no tenim lloc per llençar-ho.







Marró: Deixalles de material orgànic.
Aliments malmesos, restes de menjar, taps de suru, terra de les plantes, tovallons de paper bruts, excrements, flors, gespa, filtres de café, papers de magdalenes, café...








Groc: Deixalles amb components químics                 Els brics, els aerosols, safates de porexpan, xarxes de fruita, taps de plàstic i metàl·lics, tubs de pasta de dents, ampolles de cava i vi, llaunes, envasos dels iogurts, bosses dels aperitiu...








Blau: Deixalles que estan fetes amb paper i cartró: Bosses de paper o cartró, capses de cartró, diaris, etiquetes, fulls de paper, revistes, sobres...

Medicaments: Els trobarem a les farmàcies i al Cap

Piles: Els trobarem generalment en botigues de electrodomèstics, papereria i alguns comerços.

Deixalleries: Les podem trobar als polígons industrials o a les afores dels municipis.
També hi ha deixalleries mòbils, que 
circulen un dia determinat a cada municipi.





Una bona manera de reciclar és anar a les botigues de segona mà, no us podeu imaginar el que podeu trobar...

Tot remenant materials de la vida, com volants, cadenats, endolls, agafadors...Ofereixen als infants oportunitats per al joc cooperatiu amb creativitat, són una bona manera de tenir cura del medi ambient, desde dins de les famílies o les escoles.
Recordeu que donar als infants el temps i la llibertat d'explorar, descobrir, manipular dins del món de l'aprofitament dels materials, els farà creatius i els educarà per preservar el medi ambient.


Bon reciclatge!


viernes, 22 de julio de 2016

La Naturalesa i l'Educació


Educar als infants en relació el medi natural que els envolta, els proporcionarà poder percebre els petits detalls, amb el procés d'observació, la curiositat que desperta la natura els aproparà a la construcció del coneixement envers els cicles naturals, l'evolució i conservació del nostre hàbitat natural.

Quin vincle existeix entre la naturalesa i l'educació? 
El fet natural de creació, entendre tot el procés de la vida és més fàcil quan s'aplica directament envoltats de la natura.
Com  inici  d'aquesta interacció l'espai exterior de l'escola és el més adient. El pati!
Lloc essencial per un bon creixement, on poder córrer, observar, amagar-se, riure, embrutar-se, tocar, tastar, descobrir, viure compartint totes les sensacions que els omple de coneixement. on els ritmes i el pas de les estacions sempre estan presents.                         

L'entorn immediat desperta milers de propostes a la curiositat natural dels infants.
Records d'infantesa
Tots tenim records de la infantesa, els millors tenen relació amb la natura, el món misteriòs de les plantes, els animals o insectes, jo recordo quan era petita a Barcelona, com jugava al balcó de casa, amb una galleda i les formigues que em podia trobar, que no eren moltes, doncs la meva mare s'encarregava de treure-les, no entressin dins del pis, però jo tinc molts bons records de com les observava inventant histories amb elles. Observar el procés de creixement de les plantes al balcó de casa també va ompli part de la meva infantesa.
Els infants amb relació amb la natura aprenen a entendre la bellesa de les plantes, aprenen a estimar i respectar el món que els envolta i creixen més feliços.
Tenir un jardí o un hortet al patí de la escola o de casa, donar un món de possibilitats de joc, d'aprenetatge, de propostes noves, els infants poden tenir cura d'aquest entorn, gaudim dels ritmes naturals que la natura els ofereix.
Quan al jardí fan una troballa com pot ser un " petit cargol" se'ls il·luminen els ulls i la seva boca fa una espontània rialla, mostrant un gran interès, volen tenir cura d'ell; hi es pregunten:
_ Què menja? Entre tots decideixen tenir cura d'ell, uns els hi portaran enciam, d'altres més espavilats tindran cura de no aixafar-los, doncs els hi pot trencar la closca, d'altres més tímids, observaran el petit cargol amb il·lusió. 
I si per casualitat apareixen més cargols al jardí, els infants crearan histories naturals de la vida com:
_Un és el pare i aquest d'aquí és la mare!
_ Hi ha un de més petit, segur que serà el germanet petit!
Inclòs els hi faran una llar, podria ser una galleda o un test de plantes buit, on posaran les fulles de enciam que portaran o que demanaran a la cuinera de l'escola.

Cada dia al sortir al patí miraran el jardí, buscaran els cargols, que de vegades seràn difícils de trobar, doncs volten per tot arreu, relacionaran l'evolució dels cargols amb les seves vides de manera instantània i natural:
_El cargol més petit ara està més gran!_ Com el meu germà petit!
Potser relacionaran el fet de que no tenen cames, que s'arrossegen, que treuen moltes babes per on passen. _ Nosaltres també en tenim de babes!
Un matí descobiran que hi ha més cargols petits. _D'on han sortit?
_De la panxa de la mare? 
Alguns infants diran que si, d'altres que no han vist " cap cargol embarassat" 
Uns dies més tard observaran un munt de boletes blanques soterrades!
_Què és això?
_Són ous! _ Els cargolets han sortit dels ous!
Viuran el procés de la vida de diferents espècies, assimilant així de forma natural les diferències, l'evolució, el respecte per els sers vius!
Els hi ajudarà a ser responsables, a compartir, a observar, a interessar-se per tot allò que els envolta, a preservar el medi natural.


I nosaltres com a pares i educadors?
La nostra tasca serà observar-los, proposar, recollir els seus interessos, orientant-los quan calgui, acompanyar-los ha experimentar  el miracle de la natura, respetant el medi natural.


Preservem la Natura!

miércoles, 20 de julio de 2016

Les Emocions dels Infants

Els primers anys de vida són ideals per establir lligams d'afecte, inicialment amb la família. els amics, l'escola amb mestres i companys.
Les vivències més quotidianes cobrim les necessitats bàsiques, el nostre entorn, envers les emocions s'impulsa el desenvolupament com a persones. 
Educar emocionalment, a l'escola el desenvolupament de la persona es manifesta amb les emocions, els infants han de ser capaços d'expressar i reconèixer les seves emocions, també hauran d'aprendre a controlar els seus sentiments, per aquest fet hem de fomentar la personalitat pròpia de cadascú, que els hi permetrà expressar-se lliurement amb respecte als altres, afavorint així el desenvolupament cognitiu, físic sensorial, social i afectiu dels infants. 
Afavoreix les relacions i  la comunicació amb altres.


La intel·ligència emocional ens permet prendre consciència dels nostres sentiments. 
Està relacionada amb l'ansietat, l'estrès, frustració, ira, benestar i felicitat...Quan més aviat sapiguem gestionar-les més fàcil serà la nostra vida, doncs està demostrat que hi ha relació entre la salut emocional i la salut física. 
Augment de defensa davant de vivències positives.

Quan ajudem als nostres infants a gestionar les emocions establint relacions que ens permeten a tots ser capaços de reaccionar davant de situacions d'estrès. La satisfacció d'ajudar-los ens ajudarà a nosaltres a controlar-nos també.

Com podem gestionar les emocions?
Davant qualsevol situació en primer lloc hauriem de donar distància, per poder analitzar-la. Reestructurà cognitivament els fets, mirant sempre la part positiva.
Planificar la resolució al problema.
Reconèixer la nostra pròpia responsabilitat.
Treure l'estrès que ha pogut ocasionar i presentar la resolució amb relaxació
Donarà seguretat!
Estimulem que els infants expressen les seves emocions mitjançant el llenguatge.


La Interpretació de les imatges que representen sentiments d'alegria, tristesa, els hi ajudarà a reconèixer diferents emocions.

Els contes  per identificar les diferents emocions 
Degut a que als infants els hi agraden els contes, són molt útils per treballar les emocions.
Els contes permeten comprendre accions dels altres identificant-se amb els diferents personatges, ajuden a acceptar els seus propis sentiments i els dels altres.
Les emocions dels infants són difícils d'entendre per sí mateixos. 
Els infants també estan tristos, enfadats, tenen por, necessiten de cònsol, doncs per ells és molt difícil controlar les emocions. 

LLibre d'emocions i rimes.
En Pol quan està espantat, trist o enfadat necessita d'algú que l'ajudi. Al llibre estan presents totes les emocions.
En Pol quan està content li agrada dir-ho a tothom.        
 Us ajudarà a ensenyar a conèixer les diferents emocions.

"De vegades " De vegades content, de vegades està trist, de vegades amable, de vegades maleducat. Tot i així sap que la mare sempre l'estimarà.

Per treballar les emocions
Un dels recursos per treballar les emocions “El monstre de colors” de la ilustradora Anna Llenas. En aquest conte, el protagonista és un monstre ben diferent als altres, aquest no fa por i no sap que li passa, té un garbuix d’emocions i ara toca desfer l’embolic. Ajudarà a diferenciar i separar les diferents emocions a partir dels colors, donant així pas a fer reflexions de com ens sentim i quines son les emocions que tenim.
Els colors, sabem que els diferents colors expressen estats diferents d'ànim i que ens indiquen com actuar davant de situacions diferents:



Semàfor:
Vermell, ens aturem. Quan sentim ràbia volem cridar i fer rabaqueries. Ens hem d'aturar davant d'aquests sentiments, el color vermell ens indica clarament ATURAT! 
És el moment d'aturar-nos.
Taronja, ens convida a aturar-nos, a pensar. Estudiar el problema i el que sentim.
Verd, via lliure, moment de solucionar el problema, triar la millor solució després de reflexionar.
Hi ha d'altres colors que ens indiquen diferents estats d'ànim:
Gris, dies nuvolats o de fatiga.
Rosa, que tot anirà bé i tenim positivitat.

Els infants encara no són conscients dels colors que representen les diferents emocions a la nostra cultura, és la nostra tasca ensenyar-ho, tot i que ells poden saber el nostre estat d'ànim, ho detecten amb molta facilitat.


Comprendre les emocions ens ajudarà a assolir situacions concretes.
Com a eina per entendre les emocions hi ha una bona pel·lícula infantil, que jo recomano també per adults:
" Del Reves" Es produeixen diferents situacions on els sentiments tenen protagonisme, alegría té un paper primordial, però sense menysprear la resta de sentiments que formen part de nosaltres, necessaris per fer de nosaltres grans persones.


És possible ensenyar al infants a controlar les seves emocions?
Les conductes majoritàriament aprenen dels adults, pares, educadors...                
Si volem aconseguir que els aprenguin a controlar els sentiments serà necessari que els adults també controlin les seves emocions, controlar l'estrès i les diferents situacions, pensem i dreprès actuem. També ens caldrà l'informació per poder regular i controlar els estats emocionals i facilitar als infants que aprenguin i és desenvolupin adequadament.




Saber quines són les emocions que poden experimentar els altres també ens ajuda a empatitzar, al mateix temps que ens ajuda a gestionar la nostra actitud.

Que tingueu un munt de bones emocions!

lunes, 18 de julio de 2016

Contes que ajuden als Infants



Els Infants i la Lectura (9)



Contes que ajuden a petits i grans

Els Contes 
Envers els contes els infants agafen el significat emocional, els ajuden a socialitzar-se i a madurar com a persones a l’hora que els hi ajuda a desenvolupar hàbits d’atenció i concentració.

Davant d'alguns comportaments dels infants ens fem diferents preguntes:

Quines son les raons que poden induïr a un infant a desobeir i dir mentides habitualment?
Com s’ha d’actuar davant d’aquestes situacions?

Hi ha diferents recursos que es poden utilitzar com a guia d'enteniment, per la meva experiència podem arribar a entendre aquestes reaccions.
Com a referència  la psicòloga Gerline Ortner ha estat la meva inspiració de com evitar que els infants tinguin pautes de conductes negatives, mitjançant contes en diferents situacions, que donaran pautes als pares i estimularan als infants.

Com motivar als infants?

Els infants no es desenvolupen a un ritme regular, en tenen períodes de calma que serveixen per assolir el que han après recentment, preparant-se així per aprendre de nou. Durant el seu procés evolutiu pot arribar a estar irritable, hipersensible i la seva conducta pot arribar a ser desconcertant. Necessitant l’atenció dels pares, provocant sovint conflictes per aconseguir-ho, aquesta conducta pot arribar a persistir inclòs quan ja no respongui a un període de transició del seu desenvolupament.

Etapes critiques més importants:

Vuitè mes de vida. L’infant començar a diferenciar entre “conegut i desconegut” Manifestarà inseguretat.
A partir dels dos anys. Percepció de certa autonomia, inici descoberta del jo.
A partir dels tres anys. Desenvolupament de la imaginació, rols.
A partir dels cinc anys. Pensament conseqüent orientat al futur. Pas de ser petit a estudiant, això pot provocar trastorns anímics i físics com trastorn de la son, pors, patir més malalties.
Pubertat. Trobar la seva identitat pot ocasionar problemes amb l’entorn i ser més vulnerable.                                                                                                                                                       
 Models d’aprenentatge

Per observació i imitació. L’infant trobarà un referent amb una conducta determinada

Aprenentatge d’èxit. Si davant una conducta determinada l’infant rep una resposta positiva immediata, repetirà aquesta conducta per sistema.  

Si detectem un comportament inadequat podrem tractar-lo amb un conte...                                                                                                                                                                     

Quan l'infant no vol anar a dormir  
                                                                                
Conte: No vull anar al llit!                                                                                              

Havia una vegada un nen que és deia Marc, en Marc solía jugar quan ja era l'hora d'anar a dormir... 
                                                                                                                                         _ Marc és hora d'anar a dormir!  Li va dir la mare, en Marc estava jugant amb els cotxets i no volia deixar de jugar.                                                                                    
 Desprès d'insistir molt, la mare aconsegueix que en Marc es fiqui al llit. Petons            Quan va passar una estona, en Marc treu el cap i demana aigua a la mare.              
  Al donar-li l'aigua en Marc va aprofitar per quedar-se una estoma més aixecat.           
El pare es va enfadar amb en Marc, estava cansat que cada vespre passés el mateix.          Així en Marc va ficar-se al llit rondinant i trist.                                                                 

 Aquella mateixa nit, el "Mag de la son" va baixar a la terra per vigilar que tots els infants estiguin dormint com cada nit,  als infants que no dormen els hi tira pols màgics als ulls perquè ho facin,doncs han de descansar. 
                                                                       
   El més petit dels seus fills volia anar amb ell, és força trapella i xafarder, i al no conseguir que el seu pare li diguès que si, el petit es va fica al sac de la pols màgica. Durant el viatge es va marejar i al sortir del sac va haber de tancar els ulls, doncs el cap li donava voltes. Quan va obrir el ulls el seu pare no hi era, va espantar-se força, però aviat se li va passar, doncs volia fer una volta per la terra.                                                
Per casualitat va entrar a la casa d’en Marc, a la seva habitació, en Marc quan el va veure li va dir:
_ Qui ets? Ets un follet? No et coneix.
El petit follet li va dir :                                                                                                          _ Clar que no en coneixes, es el primer cop que vinc a la terra! El meu pare es el mag dels somnis!

En Marc que ja havia sentit a parlar d’en mag, li va dir si el seu pare tenia pols màgics de la son, el follet va dir-li que si i que ell ajudava al seu pare, es va fer l’important.                      
 En Marc va voler aprofitar la visita d’en follet i li va explicar:  
 _ Que anar a dormir era molt avorrit! Que amb ell li agradaria no haver de dormir mai. Tu pots aconseguir que el Mag no entri a la meva habitació?
El follet es va sentir orgullós i li va dir : _ T’ajudaré!                    
El meu pare m’ha explicat que va deixant granets de sorra invisible pels humans davant de les cases que hi passa, per saber per on ja ha passat, jo porto unes mica d’aquesta sorra i la posaré davant de casa teva!
 En Marc molt agraït  és va posar molt content, així jugaría tota la nit!
El follet va marxar i en Marc va jugar tota la nit.  
A l’endemà estava pàl·lid i esgotat, a l’escola els seus amics el buscaven per jugar, però en Marc no podia jugar, estava molt cansant i amb molt mal humor.

En tenia molt mal de cap i els ulls s’ha li tancaven.                                                         Quan va arribar la nit va tornar a visitar-ho en petit follet, i tot i que estava molt cansant li va demanar tornar-se a quedar despert, i així ho van fer!                                                    Aquella nit en Marc va arribar fins i tot a avorrir-se molt, sense poder dormir.                 

 A l’endemà estava molt més cansat i sense forces,  tampoc va poder jugar amb els seus amics.  En Marc es va ha donar de que quedar-se sense dormir durant la nit no era una bona idea, i quan va tornar el petit follet li va demanar que el deixes dormir, en follet no ho  entenia, doncs ell no dormia i no estava cansat.                                                    

Al cap d’un moment va arribar el mag,  al veure el seu fill i saber que havia ajudat a en Marc a no dormir, és va posar molt seriós i els hi va dir:
_ Nosaltres no necessitem dormir però els humans si,  quan no dormen el que necessiten es poden posar malalts. Tu volies ajudar a en Marc i quasi li fas mal, per això li haurem de recompensar, si a partir d’ara quan arribi el moment d’anar a dormir no rondina, al matí trobarà una sorpresa sota el coixí. 
Dient això van marxar a fer la seva feina!
En Marc va dormir molt, va aixecar-se amb molta gana, i desprès va anar a jugar amb els seus amics. Quan va mirar sota del coixí va veure una bala de colors.
                                             
En Marc sempre va anar a dormir aviat i sense protestar, al despertar-se pot trobar una sorpresa sota el seu coixí, ja té una bona col·lecció de bales de colors! I quan no hi ha cap sorpresa no passa res, doncs ara ja sap que dormir bé és el que li convè! 
El fet d’anar a dormir serà més agradable si el convertint en un moment entre tots, creant uns bons hàbits, compartint amb l’infant aquest moment. 

El més important és plantejar situacions atractives per l’infant, donant-li l’atenció necessària en cada moment. Un cop l’infant ja ha assolit la nova conducta no li caldrà cap compensació, ja formarà part del seu hàbit.

Haurem de valorar el fet de que si no vol anar a dormir perquè té por, primer s’ha de descobrir la raó d’aquesta por, les pors poden ser serioses, no es poden tractar de qualsevol manera, s’ha de treballar directament la por en qüestió que causa la situació, per exemple si és por als mostres, la millor manera és revisar l’habitació amb el infant, no hi ha ningú i donar-li un objecte, com un nino, un animalet etc.                                     

Que li protegirà o vigilarà mentre dorm, això els hi donarà seguretat.  

Mitjançant el contes podem orientar-nos millor i ajudar als  infants!


Properes entrades: Contes que ajuden a petits i grans