sábado, 7 de octubre de 2017

L'Angoixa dels infants



He parlat de l'alegria en diferents moments, agrada parlar de coses que ens fan sentir bé, perquè l'alegría fa que la nostra vida sigui més agradable i més fàcil de portar. Al ser una sensació positiva.
L'alegria contraresta, les experiències inevitables de la vida, com la frustració, decepció que fan l’efecte negatiu creant molta angoixa.


L’angoixa

És un estat afectiu de  caràcter inquiet, de neguit, que pot aparèixer com una reacció davant d’un perill o una impressió desconeguda. 
Se sol donar acompanyat de malestar, nus a l’estomac, al pit, sensació d’opressió o manca d’aire. Comparable amb l’ansietat o por.
Va acompanyat amb una necessitat de fugir o d’evitar una situació potencialment perillosa.
Per els infants un bon mecanisme d’ajut davant aquestes situacions son els contes.           
 Poder fer una interpretació simbòlica del que hem de viure, com iniciar l’escola, haver d'explicar alguna cosa davant els companys, fer una prova, una malaltia, una operació, un accident, separació dels pares, una pèrdua familiar o inclòs d’una mascota.

 Mitjançant els contes poden descriure diferents situacions que poden derivar a moments d’angoixa que si les podem conèixer una mica més, les podem gestionar més fàcilment o bé no tenir moments de neguit i angoixa.

Els infants poden manifestar aquesta emoció de diferents maneres com serien:

Processos psicosomàtics: Alteracions de l’alimentació, com inapetència als aliments, rebuig, vòmits, problemes de mal de panxa i/o de cap, inclòs alteracions dermatològiques com èczemes o gratar-se molt, tics, etc.

Alteracions de la son: Dificultat de l’infant per dormir sol, necessitant la companyia de l’adult. Terrors nocturns, malsons, insomni...


Envers de les crisis d’ansietat: Irritabilitat, agressivitat, plor desconsolat,        por en diferents estats fins poder arribar a ser desproporcionat.
Dificultats escolars: Manca d’atenció, concentració, bloqueig...
* Dificultat a l’ hora de relacionar-se companys i educadors...
   Disminució del rendiment acadèmic...   Bloqueig intel·lectual.


Com a pares i educadors si veiem diferencies en el comportament dels nostres infants hem d’observar si són puntuals o no, comunicar-ho i compartir-ho per comparar percepcions i buscar ajudar per gestionar-ho de la forma més adient, sense generar més angoixa.
 Amb paciència i tranquil·litat!





martes, 19 de septiembre de 2017

Emoció L'alegrìa

Alegria (estat  d’ànim  agradable)
Felicitat, reproducció del fet que  ens va fer sentir bé!            Satisfacció, orgull, plaer, gratificació, lleugeresa, diversió...

L’alegria es produeix com a reacció del nostre organisme davant d’un esdeveniment. Pot ser extern, qualsevol situació agradable, o intern degut al nostre pensament.
 Suposa un benestar psicològic. Es manifesta amb el riure i està relacionaT amb l’equilibri emocional, ens permet una adaptació adient ajustada al medi que vivim. Quan fem progressos raonables cap a la realització dels nostres objectius la nostra sensació interna és d’alegria, de benestar, que es manifestarà també de manera externa al nostre medi familiar, social...  
    
Quan estem alegres s’ interpreta com que estem feliços. 
Socialment és l’emoció més reclamada.  Davant qualsevol tasca augmenta l’energia ha dispossar i inhibieix els sentiments negatius, fa relentitzar l’estat de preocupació, Proporcionar repos, entusiasme i dispossició d’acció. Davant l’aprenetatge ens fa tenir més potencial per assolir conceptes.                                                                                                           L’alegria és la actitud amb la que afrontem la vida. Potser espontània o podem decidir amb alegria davant qualsevol circumstància.  


Com gestionem amb alegria:
Ensenyant a gaudir d’ella sense deixa que l’eufòria  no ens deixi veure la realitat.
Compartim amb altres, família, companys, amics, mestres...

Funcions de la Alegria
ü Equilibri i benestar. Que afavoreix les relacions interpersonals.
ü Mecanisme d’evadir situacions o afrontar-les millor
ü Disminueix les conductes d’emocions tristes o de ràbia.

La alegria
ü Disminueix la freqüència cardíaca
ü  Activa els múscul zigomàtic(comissura de la boca) Somriure.
ü  Augmenta l’activitat motora
ü  Si hi ha riure, hi ha canvis hormonals
ü  Obrim més els ulls i la boca” estem més guapos”                                            Sí estem més atractius,  més sociables, més...
És una emoció que s’encomana, però es força delicada, s’ha de aprendre a preservar i defensar-la, per no perdre-la. El seu impuls positiu ens permet tenir força i energia positiva per realitzar projectes, ens estimular a crear i estimar.
Quan la alegria és deteriora sol manifestar-se amb excitació, dispersió de l’atenció saturació dels sentits. 
Per estar alegres hem d’estar tranquils, ha de fluir de forma natural.
 


Sigueu Feliços!

lunes, 4 de septiembre de 2017

Les Emocions "La Sorpresa"

                                                                                                                                    Obres la porta i… SORPRESA!
Darrera de la porta, hi ha l’emoció que l’acompanya. La sorpresa és una emoció momentània.
Potser algú que ha vingut a veure’t, algú que t’estimes molt i aquest fet de sorpresa anirà acompanyat d’una gran alegria. O per el contrari potser succeeix alguna cosa que no ens agrada gens, que pot anar acompanyat de sentiment de ràbia, de tristor...

És molt important no perdre la capacitat de sorprenent-nos...perquè si això passés les coses no tindrien importància.                          Quan és produeix una sorpresa el nostre organisme es prepara per poder genera un‘altra emoció, doncs les emocions tenen una manifestació fisiològica.   
Envers les emocions. El nostre organisme va produint les diferents hormones que ens permetran  poder gestionar les emocions que sentim a cada instant.
La sorpresa genera incertesa
Als adults això no ens agrada gaire. El fet de no saber que passarà desprès d’una sorpresa ens impedeix tenir controlada la situació i com adults aquest fet de control sobre les situacions és molt important, però hem de saber que és molt important acompanyar al infant en aquest procés de sorprendre’ns del món. Perquè per ells és un procés maduratiu.

 Pels Infants les sorpreses són molt importants          El procés maduratiu que ve després d’aquesta emoció espontània els ajudarà a evolucionar i madurar dins del seu entorn .                                                                        
No devem estalviar-les, encara que sí podrem regular-les.
Algunes sorpreses no els hi agraden gens
Per exemple...El fet de veure un pallasso, hi ha etapes que els hi provoca rebuig, por, hem d’entendre que el fet de veure un pallasso en les festes d’aniversari pot ser desagradable per ells.
  
Com a pares tenim la missió d’intentar conèixer quines coses els hi agraden als nostres fills i comunicar-les als seus educadors, perquè així ells sàpiguen com gestionar cada moment amb una mica més de tacte, suavitzant les sorpreses desagradables a fi dafavorir a l’infant . 
No evitant-les però si facilitant-les perquè l’evolució sigui més agradable.





miércoles, 22 de febrero de 2017

El Rei Carnestoltes ja el tenim aquí!

Disfresses, cançons i ballaruca!

El Carnestoltes ja és aquí, any darrere any la seva alegria s'encomana a grans i petits. Tot el gran ventall de feina que s'ha de preparar per aquesta setmana, amb gran il·lusió: Carrosses, disfresses per portar a la rua, mascares, barrets...
El carnaval, conegut a Catalunya com el carnestoltes, és una festa que es celebra en funció del calendari lunar. Exactament, el Dijous Gras marca el seu inici i es celebra fins el dimecres de cendra, el qual marca el final d'aquesta festa i el començament de la Quaresma.
És una festa de transgressió i de diversió. 
La gent es disfressa, balla, canta ... tot i que segons el municipi es pot viure de diverses maneres.

Dates de Carnaval

Aquesta festivitat va regida pel calendari lunar. 
Així les dates varien cada any. Si ho voleu calcular, a la data de la Setmana Santa d’enguany haureu de retrocedir 40 dies(que són els dies de  la Quaresma). I 7 dies més que es el que dura el Carnestoltes.

Dates 2020...del 20 al 26 de febrer

Dates 2021...del 11 al 17 de febrer

Dates 2022...del 24 de febrer al 2 de març

Un cop arriba el Rei Carnestoltes, cada dia és més divertit!
Aquests dies son per compartir amb els infants, encara que tinguem de matinar, d'anar a corre cuita per les diferents ocupacions de cadascú, trobarem un moment per preparar-nos...
Avuí cal portar barret i corbata....
Els podem fer de paper!

Demà ens pintarem la cara


i riurem atabalats pel carrer mirant-nos els uns als altres. O potser quedarem bocabadats!






                                                                    
Sigui com sigui, serà divertit, gaudirem plegats de grans moments, estones de pintura, berenars a l' escola, al barri, amb la colla d'amics i companys. Cantarem cançons, ballarem d'allò i millor, recitarem dites, xirigotes, que farant riure, al ritme de batucades...


Tot per un somriure o potser per un munt, no deixeu de celebrar-ho, doncs també passarà i arribarà la vella quaresma, que no ens deixarà festejar fins que no es quedi sense potes!

No patiu que encara hi queda per celebrar el Carnestoltes...
 Disfresses divertides!! Ompliu el llibre amb la vostra historia, que sigui de rialles i bones estones...


Aquí us deixo els diferents enllaços de Catalunya per gaudir d'aquest Carnaval!

https://irbarcelona.cat/festes-tradicions-catalunya/carnestoltes-carnaval-barcelona/
https://www2.girona.cat/ca/carnestoltes_diadia
https://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/carnaval/activitats/2020
https://surtdecasa.cat/ponent/agenda/2020/carnaval-de-lleida/154439

Que gaudiu molt!