miércoles, 28 de noviembre de 2018

Els llibres viatgers, Infants



Els llibres viatgers

Al llarg de tota la història, molts viatgers han sentit la curiositat d’escriure dels seus viatges. També molts escriptors han fet les maletes i han escrit sobre els seus viatges, els seus diaris, les seves impressions, les seves memòries. 
Com a primers viatgers catalans podem anomenar a Jacint Verdaguer, Josep Maria de Segarra, Josep Pla...  
Els viatges han estat una font inesgotable d’inspiració literària.

A través dels llibres de viatges sense aixecar-nos del sofà, podem recórrer tots els països del món, tenir tota la informació que podem desitjar.
El llibre viatger...

Compartir els llibres, comentar-los, recomanar-los,  compartir les nostres impressions, els nostres moments des de la nostra perspectiva ens pots donar molta felicitat.

Des de les escoles transmetre la passió per la lectura en els infants i les seves famílies els ha fet crear moltes iniciatives, “El llibre viatge” ha estat una d’elles.


Has llegit un llibre que t’ha agradat?

Segur que si!

Una de les propostes podria ser compartir-ho amb amics i amigues. Així aquest  llibre iniciarà un viatge compartit, una aventura que us aportarà experiències diferents, impressions diferents a cadascú. 

Aquesta és la primera idea de...        

“El llibre viatger”
Dins les escoles saben que la lectura és un instrument bàsic en el procés de maduració personal dels infants, sense la col·laboració de les famílies aquest procés seria impossible, per això les diferents propostes de les escoles a fi de fomentar l’hàbit de la lectura en els infants.


A l'escola dels vostres fills potser també fan aquestes iniciatives. 

Pot variar segon el criteri de cada escola...

 Cada setmana un infant s’emporta una varietat de llibres, (3,4) a la seva casa.                  

Aquests llibres seran escollits per tota la classe i els educadors, es prepara davant de tots els infants i s’assignarà l’infant corresponent. 
       Quina il·lusió tindrà!  
                                                                                              
 E Portaran també una llibreta on podran explicar el llibre que més els hi ha agradat, fer un dibuix...

El proper dia de classe ho compartiran amb companys i educadors...

Serà un moment molt agradable. 
_ L’infant amb l’ajuda dels educadors, llegiran i ensenyaran el que ha preparat tota la família.

Dins de cada família també gaudiran dels comentaris, quan els hi toqui.

El principal objectiu seria introduir els infants a la lectura tot hi seleccionant aquells llibres que els puguin interessar més, llibres que compartiran a casa, dins del món que els envolta on els ajudarà a créixer.


Altra iniciativa, encara que més adreçada a preescolars és...
La carpeta viatgera” o podrien anomenar-ho d’altre manera, depèn de l’escola.
Serà una carpeta molt especial que cada cap de setmana viatjarà amb un infant de la classe diferent, a la seva casa.
Exemples:

Quina tasca realitzaran? 
El que vulgui tota la família, la idea és que comparteixin el cap de setmana amb fotografies, dibuixos, escriure el que han fet, on han anat o explicar un conte, el que realment vulguin. Sempre amb l’ajuda de la família, tots hi poden participar...

El principal objectiu és poder introduí als infants al món màgic dels contes, de les histories reals i en aquesta historia ells seran els protagonistes.

Aquestes activitats us faran passar estones molt agradables i alhora us fomentarà l’hàbit de la lectura i de compartir amb la família els millors moments.

Per realitzar-les una cosa és imprescindible:

 Es necessita molta imaginació i tota la il·lusió del món!

Proper article: Contes que ajuden a petits i grans


martes, 27 de noviembre de 2018

Les Biblioteques i els Infants


Els infants i la lectura (7)
Les Biblioteques

On viuen els llibres...
“Del que ens ensenyen, de com ens fan somniar, viatjar, imaginar.... però, on viuen els llibres?
Doncs en un lloc molt especial on a part de molt silenci, també hi trobem unes rates sabies: les rates de biblioteca”

Una llegenda urbana molt coneguda  afirma que les biblioteques només serveixen per fer-hi els deures.
 No és així...

Si és cert que disposen d’obres de consulta molt útils, per a fer treballs, però les biblioteques són espais oberts  que compleixen moltes funcions.


Hi podem trobar moltes biblioteques que ofereixen una selecció de llibres infantils i juvenils molt ampli, que poden admirar dins de les instal·lacions de la mateixa biblioteca, taules i cadires, o bé poden gaudir dels exemplars a casa, amb el servei de préstec que totes les biblioteques ofereixen. 

Aquesta és la millor manera de gaudir d’una lectura variada i selectiva sense haver de fer una inversió de diners, doncs no té cap cost, sempre i quan respectin les normes de les biblioteques, el temps estipulat de préstec( sempre es pot ampliar) i la cura evidentment dels llibres, CD, DVD, premsa diària, revistes culturals, còmics, inclòs accés a Internet.Segur.


Tan per infants de diferents edats  com per adults...

Totes les biblioteques tenen un ampli ventall també d’activitats que els aproparan al món dels llibres, son programes de difusió cultural com ara presentacions d’algun llibre.

Lectura en veu alta.
L’hora del conte que serveix com atracció i estimulació dels més menuts.

En les visites es pot tan sols anar a tafanejar a conèixer l’espai que ens proporciona.
 També es pot llegir tranquil·lament, en alt en veu fluixa per no molestar als altres.


L’entrada a les Biblioteques és Lliure!

Per gaudir del servei de préstec, és demana el carnet de la Biblioteca, un carnet personal, dades domiciliaries, DNI i telèfon. Autorització si son menors, aquest carnet serveix per totes les biblioteques, la base de dades respon a possibles préstecs realitzats, dades... 
Aquest carnet és pot demanar a qualsevol biblioteca o mitjançant internet, online.

Dins de la biblioteca s’obrirà un ventall ampli d’oportunitats per fer infants feliços amb la lectura, degut a la gran varietat de llibres, primer potser els colors de les portades, la grandària  de cada llibre, el fet de poder accedir a molts,  és el que més cridarà l’atenció.
 Poc a poc seran moltes les raons d’anar a la biblioteca. Aquella estona de companyia amb els adults o companys, la curiositat per descobrir nous títols, les històries amagades dins de cada llibre... 
 Els infants menors de 9 anys han d’anar acompanyats.
Les obres infantils miren d’ajustar-se a cada edat amb un llenguatge senzill amb diferents temes adequats a cada nivell.
Dins de les biblioteques els hi podreu trobar tots i molt fàcilment. 
Els seus prestatges estan ben classificats i ordenats, tenen un bon accés per que el infants els puguin trobar amb facilitat.

Això si hauran de tenir cura d’ells, doncs els llibres son de tots i per tots i cal saber també que les biblioteques són llocs tranquils, moltes persones van a estudiar, llegir, treballs de recerca, moments de silenci que els infants han de respectar.
També ens ajudaran a saber triar quan sigui el moment de començar a crear “la nostra biblioteca personal”

Fer socis als infants a les biblioteques els hi obrirà un món nou ple d’avantatges, els farà responsables, agafaran un compromís amb la cura dels llibres, retornar-lo en el temps establert.  
Llibreries

No cal dir que avui en dia podem trobar llibres a llocs diferents: 
Grans magatzems, quioscos, papereries, supermercats, per Internet, clubs del llibre...
El lloc ideal és la llibreria, espai únic amb grans professionals especialitzats.

Hauríem de poder acompanyar els infants a les llibreries assíduament. 
A fer una ullada amb tranquil·litat, que puguin conèixer les novetats, que puguin observar amb discreció i respecta quins llibres els hi criden més l’atenció.

No cal haver de comprar sempre que anem, cal trobar aquell llibre que vulgui tenir i que pugui fer estalvi per aconseguir-ho. Crear un pressupost  per l’adquisició d’aquells llibres que vol tenir, aquells que formaran part de la seva vida, de la seva biblioteca personal. 
Aquesta tasca sempre serà positiva i estimuladora, deixar-se aconsellar per els llibreters amb confiança, els ajudarà a conèixer o reconèixer les bones lectures, els hi formarà com a bons lectors de per vida.
Com adults cal saber que dins de les biblioteques s'organitzen moltes activitats també per nosaltres, per compartir amb els infants o bé per orientar-vos a la tasca d'educar als infants, activitats per compartir amb altres pares o famílies.

Moments per establir relacions afectives i de benestar, per descubrir i compartir!
  

Aquí podeu trobar tota l'informació que podem necessitar, des de on teniu la biblioteca més a prop, normes de funcionament de la xarxa de les biblioteques, diferents activitats, consells i idees senzilles per a estimular els infants.





Proper Article:
Els llibres viatgers

viernes, 23 de noviembre de 2018

Els Infants I els primers llibres



Els infants i la lectura

Primers Llibres


Llibres abans de llegir

Els infants, envers un senzill joc d’imitació, encara que no diferencien el contingut textual d’un llibre, els manipulen creant una relació infant i llibre.
El fet d’obrir el llibre, poder mirar dins d’ell, desperta la curiositat de l’infant, generalment aquesta experiència la viuen a prop d’ un adult, en un moment tranquil, en què coneixement i afectivitat es posen en actiu.

Els llibres, de formes diferents, colors, imatges, els hi ofereixen un món de possibilitats, associacions de la vida diària, veuen la imatge i  reconeixen l’objecte, realitzant una activitat mental ben elaborada, doncs no es troba davant de l’objecte real, sinó de la seva representació.

El reconeix, l’associa i l’identifica per el seu nom, fa que l’infant estimuli el retrobament per les imatges, provocant- li plaer.

Els infants tenen una gran capacitat per percebre el contingut essencial actiu de les situacions. 
Imatges de nens que riuen, s’estimen, ploren...Imaginar envers una imatge, relacionant-la, per exemple, el fet de veure l’aigua de color blau, són capaços d’imaginar l’aigua d’una forma clara, en l’absència de l’aigua. 
                                                 
Aquest aprenentatge és progressiu, cada infant és diferent, però cadascú passa per totes les etapes.    

 Els primers llibres d’imatges mostren il·lustracions clares, de dibuixos vius, situacions que els petits reconeixen fàcilment. Elements únics. Les primeres lectures han de ser imatges aïllades.

Quan mireu un llibre, conjuntament amb l’infant, establiu una relació:    
         
 Llibre, adult i infant, on cadascú té el seu propi paper. 
                                
Quan l’infant selecciona una imatge, pot transmetre situacions per ells, conegudes, és com un mirall en el qual es poden mirar, i els ajuden a parlar de si mateixos.

Aprenen que cada llibre permet coses diferents:
 Somiar, reflexionar, riure, jugar amb les paraules, aquesta activitat és converteix en un...

“Gran plaer compartit
Els primers llibres

Els primers llibres són molt importants per el record dels infants. 
Llibres per manipular i mirar les seves il·lustracions, de plàstic, de tela, de diferents colors, textures diferents, troquelats per a petits, llibres de cartró, fins que els poden llegir... 
L’ Editorial Combel ens ofereix entre altres...

Toca, toca Conte pensat i fer per ser gaudit amb la vista i el tacte. 
Llibre de cartró dur, colors vius, textures, amb textos curts i rimes.

  Llibre sonor A la vista i el tacte, s’hi uneix un tercer sentit per poder gaudir i descobrir: l’oïda.


Llibre carícies Un llibre de roba amb colors i textures que estimulen la vista i el tacte.

El llibre del nadó és el primer diari, un àlbum de records i de fotografies, que recull pensaments, emocions i anècdotes.
En aquest llibre els pares expliqueu com van ser els  primers mesos de vida junts: com va arribar a casa, què pensàveu quan el miràveu, com va ser el  primer bany, què li cantàveu perquè s’adormís i quins van ser els moments més divertits, més complicats o més especials dels primers mesos de la seva vida. Un llibre per tota una vida...

Una feliç munió de peixets vivia en un racó qualsevol del mar.                                  
Tots eren vermells. Només un d'ells era tan negre com la closca d'un musclo.                  

Neda -que- neda. De Leo Lionni.

La història d'en Frederic, un ratolí que mentre els altres treballaven, ell no feia res i tots els altres ratolins és disgustaven; però és que el Frederic era un poeta i el que feia era recitar poemes. La lliçó que se'n treu és que cadascú val per una cosa en aquesta vida. Leo Lionni.
Com s’ha quedat sol, sense res a la nevera. 

“El badall no pot mentir o te  gana o vol dormir”

Quina gana que tinc! Emili Teixidor.

Mil paraules per aprendre i divertir-se.
Classificades en àmbits, un munt de paraules que estan esperant per ser apreses. A través de les imatges, els nens i les nenes podran identificar els objectes i conceptes (lluny, a prop, etc.) dins d'escenes plenes de color i de detalls.

Una cadira per l'osset de Kaye Umansky
Quan la Rínxols d'Or abandona la casa dels tres óssos i deixa enrere el seu un platet de sopa buit i una cadira trencada, s'acaba el seu conte... Però i els dels óssos? L'Osset ja no pot continuar sense cadira, i tota la família decideix anar a Ciutat a comprar-ne una. 
Com acabarà el conte dels tres óssos? 😉


Sant Jordi i el drac, Anna Canyelles
A Montblanc estan de pega, un drac ferotge amenaça la comarca. Els vilatans li lliuren animals, però el drac s'ho acaba tot i li han de lliurar noies. 
El dia que li toca a la filla del rei, en passarà una de grossa: una cosa llegendària!                
La llegenda de Sant Jordi adaptada per als més petits.

 Qui té Por?
En Pau ha de quedar-se a casa perquè està malalt. Però té por dels monstres i els seus pares li expliquen històries fantàstiques... fins que un fet inesperat fa que s'adonin que potser les fantasies poden ser reals.
Amb  imatges per a observar i paraules per a aprendre, aquest llibre ajudarà a desenvolupar el vocabulari dels més petits mentre descobreixen el món animal.


El núvol lila d’ Anna Vila                                                                                          
El dia del seu naixement, en Joan rep un regal molt especial: un núvol lila, diferent de tots els altres, perquè és màgic. Gràcies a aquest núvol, en Joan pot convertir-se en Peter Pan, fer créixer la seva germana petita i arribar a tenir el gos que sempre ha somiat.
Els mesos d'any 
Un llibre perquè els més menuts aprenguem dites, cançons, refranys, endevinalles i poemes dels dotze mesos de l'any. I sapiguem quines fruites i verdures podem trobar al mercat, quina roba portem i com és el paisatge que veiem del gener fins al desembre.

L’ abella de més. Andrés Pi Andreu. Kim Amate.
Aquest conte és fascinant, les seves protagonistes no són gens habituals, i és que trobar un conte protagonitzat per abelles no és gaire comú.                                     
 Té unes il·lustracions fantàstiques.

Un elefant es balancejava. Mariane Dubuc Un conte genial que parteix de la base d’una famosa cançó infantil, que diu, que l’elefant i el seu amic es balancejaven al damunt de la teranyina, com s’ho passaven tan bé, van anar a buscar a un altre amic. 

“El petit príncep” Autor Antoine de Saint-Exupéry
A l’any 1935, van fer un vol que havia de batre un rècord de velocitat entre París i Saigon. Però, l’avió va tenir una avaria i al sobrevolar el Sàhara, va caure enmig del desert. Van intentar arreglar l’avió sense tenir cap èxit.               
 A cap de quatre dies, a punt de morir, un beduí que passava per allà, els va recollir i els va salvar la vida. Un dels aviadors era Antoine, l’autor d’aquest llibre, que va escriure al cap d’ un temps.
És un conte meravellós inspirat en aquells dies, explica la història d’un jove, que viu a l’ asteroide B612 sol, que tres volcans i una rosa, que els ha de cuidar...

És el llibre més llegit per infants i grans, que ningú hauria de deixar de llegir!

Diferents histories s’han escrit partint d’aquesta, inclòs s’ha portant al cinema en diferents ocasions, la darrera és molt original. 
"Le petit prince"


Proper article: Les Biblioteques