martes, 28 de septiembre de 2021

Un món sostenible pels infants

 



Caminem cap a la sostenibilitat

La tecnologia i el coneixement científic són absolutament necessaris, però cal treballar la part que ens donen les arts, que són els vessants del pensament creatiu, de la imaginació, de l’expressió de les emocions...

La cultura i l’educació són les dues grans palanques per transformar el món, aquesta transformació té a veure amb la relació de la natura i del món rural que ha de ser un món més sostenible.



Quan mirem el món educatiu, la sensibilitat amb la transformació d’un món més sostenible, és extrema, estem construint amb infants que s’hi juguen el seu futur i que cada vegada ho tenen més clar.

I les exigències venen de la seva part. A mesura creixen i veuen les necessitats per preservar la natura i com cal fer les coses per aconseguir-ho, res canviar el fet d’exigir que així es faci.

Tot i que, sovint sembla que la qüestió mediambiental no tingui res a veure amb la social, o que malalties com la covid no tingui res a veure amb la nostra relació amb els animals, quan la ciència està demostrant que tot està absolutament connectat. La pandèmia ens  demostra que cal adreçar l’educació en aquesta línia i que cal accelerar la transformació.

En aquest bloc, ens hem adreçat cap al camí de la sostenibilitat, l’ecologia i la cura i preservació del nostre medi natural, com ell en té cura de nosaltres.



Mitjançant els llibres podem obtenir tota la informació per fer un ús responsable dels recursos naturals, al mateix temps que oferim als nostres fills un món millor, i compartim amb ells els nostres esforços per fer-ho.

Per compartir amb ells, ja amb 3 anys, hi ha un llibre que els ensenyarà alguna cosa sobre el nostre planeta cada vegada que l’obrin, i segurament a nosaltres també...



La Terra, el planeta i la gent, de Jean Michael Billioud i Julien Castanié

A través dels seus desplegables, els més petits podran conèixer una mica més el nostre planeta.  I també com l’ha afectat l’acció de l’home? Quins canvis ha viscut al llarg dels segles?

Ens ajudarà a reflexionar una mica més sobre la importància de tenir cura del nostre entorn natural.

 


 Per explicar el canvi climàtic, i arribar a entendre-ho nosaltres bé, el llibre:

“ SOS. Monstres de veritat “ De Marie G. Rohde

D’una forma divertida ens fa una recopilació de les amenaces reals del nostre planeta.

En cada doble pàgina trobem un monstre batejat amb un joc de paraules. Cadascun d’ells correspon a fenòmens reals del canvi climàtic i de l’acció humana que ja estan posant en perill la Terra.

Un total de 22 éssers tenen a tothom terroritzats

 El llibre acaba amb un glossari de paraules clau i un joc a través del qual els nens podran saber com combatre i evitar aquests mals.

Fent una crida a petits herois mediambientals perquè s’apuntin al seu “Club del Petit activista” en el qual els nens i nenes ajudaran al planeta a través de projectes mediambientals que apadrina l’editorial.



“ En busca de lo salvaje “ De Abigail Halpin i Megan Wagner Lloyd

Aprendrem que la naturalesa està molt més prop de nosaltres del que ens pensem, només hem de saber on mirar per trobar-la.

Però no tothom és capaç de trobar-la.

Els nens protagonistes d’aquest llibre seguiran una fulla d’arbre que els conduirà a una meravellosa aventura que els allunyarà de la seva ciutat per submergir-los en tota la bellesa del món salvatge.

Així descobriran que la naturalesa està plena de bones olors, com el de la menta fresca o el d’una recòndita cova antiga

 Que pot ser dolç com les mores o la mel de les abelles i que fa soroll com els trons o els murmuris del vent.

Les acolorides il·lustracions d’aquest llibre ens avisen que la vida salvatge no es pot contenir esperant que la descobrin.



“ Canvi Climàtic “ De Yayo Herrero, Maria González i Berta Páramo, per infants a partir dels 10 anys.

Com les energies com el carbó, el petroli i el gas natural, que van revolucionar la indústria i la vida humana en el nostre planeta, ara la posen en perill.

Degut això, vivim una crisi climàtica, hi ha un escalfament global de la Terra i un canvi climàtic, i si no rebaixem els seus efectes estem posant en risc la vida de tothom.

 Aquest llibre informatiu ens soluciona tots els dubtes sobre l’efecte d’hivernacle, la salut dels ecosistemes naturals vitals com els oceans, els boscos, la vida a les muntanyes, en el camp i a les ciutats.

L’important paper de l’aigua, la biodiversitat, i com comencen a escassejar en alguns racons del món.

Ens parla també, de com totes aquestes qüestions estan afectant directament la nostra salut, en les desigualtats econòmiques, en les migracions, en les guerres i conflictes que hi ha en el món actualment.

Però també ens obre una porta a conèixer les solucions que podem aplicar nosaltres, i el paper que juguen els governs.

Moltes entitats, associacions, fundacions... col·laboren per seguir construint cap a un món més igualitari i de sostenibilitat, així “ La Fundació Carulla està fent una feina digne d’admirar...



Festival d’educació per la sostenibilitat

En els darrers anys a l’ Espluga de Francolí, es realitza al museu de vida rural aquest festival, enguany serà els dies 1 i 2 d’octubre.

Aquesta edició està centrada en el consum i la producció sostenible i oberta, adreçada a les famílies, educadors, artistes i a totes les persones que volen transformar el món, trobarem música, jocs infantils, xerrades, menjar ecològic i més activitats que ens aproparan al món sostenible.

Des de museuvidarural,cat/festival podrem informar-nos.

Cal amplia els nostres coneixements sobre el nostre entorn, natural, social, cultural... per construir un món més just i sostenible per a tots, on les diferencies ens facin més forts i menys vulnerables.

Així entre tots, ho aconseguirem, doncs un petit gest fa una llavor.

Des de tindremunfill seguirem el camí!

Cuideu-vos molt, cuidem el nostre entorn com a nosaltres mateixos!



miércoles, 22 de septiembre de 2021

La tardor ja ha arribat!

 

Desprès de l’estiu, la calor i molta aigua per gaudir, refrescar-nos i experimentar entre el sol, el mar, els rius, muntanyes, piscines i parcs, ara molls i ara secs.

Tan infants con nosaltres els adults hem intentat gaudir d’aquest període, per molts vocacional per altres entre feina i dies festius, però per tots és època d’aprofitar els moments  de sol, o bé a l'acabar el dia, la mica de frescor que ens arriba.

A la tardor

La tardor, no és ni tan calorosa com l'estiu, ni tan freda com  l'hivern. 

Els carrers, places, camps i boscos es cobreixen de fulles i els paisatges s’omplen de colors terrosos com ocres, vermellosos, grocs, marrons...

Els dies s'escurcen progressivament i les nits s'allarguen. 

Comencem  la rutina, les diferents activitats es van posant totes en marxa, horaris i hàbits marcats, però la tardor també ens aporta molts beneficis i molts plaers per compartir.

 Gaudir de la natura sempre és gratificador, però a la tardor tot madura, tot està en calma. Molts fruits estan en el seu punt òptim.

És el moment per recollir aquests fruits i fer receptes delicioses.

Als boscos, els trobarem fàcilment pels camins, nous, castanyes, ametlles, figues...amb tots podem fer grans berenars, inclòs manualitats divertides per fer amb família.


Collir fulles amb els infants és molt divertit, hem podem trobar a tot arreu, de diferents formes i colors, al infants els hi agrada molt agafar-les i trepitjar-les, amb el seu crac, crac, sorollós. I els fruits que cauen dels arbres, també els podrem agafar i portar a la nostra llar!

Recollir-los i portar-los a casa per fer una manualitat, enganxar a un full o cartolina, posar fulles dins d’un llibre, o col·leccionar-les, cada fulla amb el nom del seu arbre.


Una de les activitat típica de la tardor és anar a buscar bolets

Cal tenir una mica d'idea o coneixements per fer-ho, amb els més petits hem d’anar amb cura, però si ho expliquen bé, serà molt divertit. 

El millor és que no toquin cap bolet fins que no estiguem nosaltres al costat i els verifiquem, recollir bolets pot resultar una activitat molt bonica, educativa i nutritiva!

Als infants trobar-los els hi agrada molt!

Les caminades pel bosc, són relaxants i ens aporten benestar, els raigs de sol de la tardor preparen el nostre cos pel hivern.

 És perfecta per fomentar la salut en els nens!

Els infants passen moltes hores a llocs tancats, asseguts, amb activitats programades, amb poques possibilitats per al joc al carrer i massa connectats a dispositius electrònics.

Planificar moments per gaudir de l’entorn natural serà estimulant i molt beneficiós.

Redueix l’estrès, augmentar l’autoestima ajudant a augmentar la concentració i el rendiment als infants i a nosaltres com adults. No podem oblidar que respira tot i que sovint ho fem sense ni pensar, és part del nostre ésser i la qualitat de l’aire que respirem és essencial, l’oxigen net augmentar la nostra capacitat pulmonar, ens relaxa, ajudant al nostre descans.

Cal ensenyar els infants a ser conscients de la seva respiració i a respirar bé, cal adonar-nos de com respirem, doncs ens permet saber com ens sentim, ens permet saber si estem tranquils, nerviosos o enfadats, ens permet gestionar i controlar la nostra respiració i els nostres sentiments i ens ajuda a tornar a la calma quan ho necessitem. 

Que millor entorn per respirar bé que un entorn natural, envoltats d’arbres i una atmosfera neta i oxigenada.

Per la família  fer salut sortir i gaudir tots  junts de la natura és molt saludable, tan sols amb un petit passeig,  recollir algun fruit d’aquests que la tardor ens proporciona a cada pas, observar les plantes i els insectes, fer d’un petit tronc o brancar un divertida joguina.

Sempre  respectant la natura!

La tardor i l’escola

A les escoles s’engega tot un mecanisme d’activitats entorn l’estació i el que ens aporta, espais o racons amb fruits, pedres, pinyes, pals, gla... 

Tot el que ens envolta en aquesta estació, ens prepara per a l’arribada de l’hivern.

A l'escola es treballar rimes, poesies i cançons de tardor. 

Es fan moltes manualitats divertides i amb d'una gran imaginació.
Des de l'escola ajuden a els infants a potenciar la seva gran creativitat!


I els contes 

Com sempre explicar contes als més petits és una bona manera d’introduir-los en els cicles de la natura. I l'escola utilitza el recurs de la lectura envers els contes per apropar als infants a conèixer el medi que els envolta.

L'escola també fa sortides per poder assolir els conceptes des de la pràctica, però són nosaltres, la família, els que hem d'intentar unir tot aquest aprenentatge de l'escola amb la vida que ens envolta.

L'escola ens demanarà la nostra col·laboració, aportant elements o participant a la castanyada, la gran festa de la tardor tan esperada per a tots.

Caldrà la nostra participació per crear un bon vincle entre la llar i l'escola.

D’aquesta manera ens prepararem tan física con mentalment per el fred de l’hivern, que amb el coneixement de la tardor, els nutrients dels seus fruits i la nostra unió familiar i social per el nostre benestar i el del nostres flls.

Gaudiu de la nova estació i cuideu-vos molt



jueves, 16 de septiembre de 2021

Infants amb TDAH

  

Trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat en Infants

Aquest trastorn també conegut com TDAH, és el trastorn neurològic més diagnosticat en la infància i l’adolescència.

Les causes d’aquest trastorn encara són desconegudes, però diferents factors poden influir, entre altres trobem ...

_ El fet de què pot ser hereditari, derivades dels gens parentals.

_ La ingesta d’alcohol o de fumar, durant l’embaràs

_ Danys cerebrals

_ Els additius alimentaris, com colorants...

_ El plom, que podem trobar a les pintures antigues, i material de plom.

Així hi ha factors ambientals que poden augmentar el risc.

Estudis diuen que els infants  que han tingut períodes curts d’alletament poden tenir un major risc de TDAH.

Diagnòstic

Decidir si un infant té trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, comporta una sèrie de proves. 

No hi ha només un símptoma per diagnosticar el trastorn, hi ha altres problemes que poden presentar símptomes similars com la ansietat, depressió, derivats de l’aprenentatge entre altres.

Serà el especialista o professional qui indicarà el trastorn, trigant a determinar-ho el temps necessari després de realitzar diferents proves.

Sovint tenint tendència a qualificar i mal interpretar als infants que tenen TDAH, arribant a creure que són ganduls, desordenats i/o immadurs, què no volen fer bé les tasques, sense arribar a pensar que es degut a aquest trastorn.

Quan la realitat és un ‘altre, necessiten ajuda professional de diferents àmbits.

Hem de saber que el TDAH afecta a un 5% dels infants en edat escolar, podent arribar a un 40%  d’ells que continuen patint-lo en edat adulta.

El diagnòstic l’ha de realitzar un professional de la salut, psicòleg o psiquiatra o un metge d’atenció primària com seria el pediatra. Aquest també haurà de determinar si l’infant en té altre afecció que expliqui els possibles símptomes o que acompanyi al TDAH.

 


Símptomes del TDAH

En té tres símptomes bàsics principals. Parlem de manca d’atenció, hiperactivitat, impulsivitat.

Aquests símptomes poden manifestar-se amb intensitat variable en cada infant, i de forma independent, variarà en funció del símptoma predominant.

Aquests símptomes poden ser també conductes pròpies de la infància, cal diferenciar entre un comportament normal i el que no ho és.

La hiperactivitat, dificultat per relaxar-se, manca de constància, canviar d’activitat sense acabar l’anterior, parlar en excés. Li costa està quiet, o és mou en moments en que no cal.

No s’ha de confondre, ser actiu no és cap problema.

Dèficit d’atenció

Sol ser el símptoma més difícil de percebre:

_ No prestar atenció als detalls

_ Es distreu amb facilitat

_ Li costa escoltar ordres o tasques

_ És desorganitzat, sol perdre objectes, no acaba els que comença.

_ Canvia freqüentment de conversa,  presenta dificultat per assolir normes de joc o detalls.

Sol aparèixer quan s'inicia l’etapa escolar.

Impulsivitat

És el símptoma menys freqüent, i es manifesta de diferents maneres:

_ És impacient, té problemes per esperar el seu torn

_ Interromp constantment als altres

_ Sol tocar-ho tot, creant conflicte amb els adults

_ Em té respostes espontànies i dominants

Bàsicament es tracta de tenir dificultat per pensar les coses abans d’actuar

Quan demanem ajuda?

En ocasions els infants mostren enuig i fan enrabiades, responen a l’adult de forma desafiant quan estan enfadats. Si aquestes conductes perduren en el temps, o arriben a ser greus, pot arribar a ser un trastorn del comportament.

Així la manifestació d’aquestes conductes de forma desproporcionada per la seva edat, comparat amb altres, i els seu grau de desenvolupament poden ser una senyal d’alarma.

L’afectació en diferents entorns de la seva vida, familiar, escola o/i social.

Inicialment cal descartar un possible problema mèdic. Tòxic o d’altre mena...

És probable que els infants amb TDAH tinguin també un trastorn d’oposició o un trastorn de la conducta.

Trastorn d’oposició desafiant

TOD, inicià abans dels 8 anys, tot i que també es pot veure en adolescents.

Aquests infants mostren la seva conducta més sovint que altres, solen ser:

_ Enuig sovint, amb discussions o negativitat davant els adults, cap a les normes o demandes.

_ Poden arribar a molestar a altres amb facilitat.

_ Volem fer mal a algú si pensen que els ha fet mal amb ells, o els causa problemes, arriben a sentir molta rancúnia i a enfadar-se amb freqüència.

_ Sovint culpen a altres dels seus propis errors o mal comportament.

El trastorn de la conducta(TC) es diagnostica quan els infants mostren un patró de comportament agressiu cap a altres i falten a les normes tan a casa, com a l’escola. Arribant a auto lesionar-se i fer-se mal.

Comportaments com:

Escapar-se, infringir normes series, arribar tard o no asistir a l’escola. 

Poden ser agressius,  arribar a fer mal, o ser cruels amb els animals.

Aquests comportament solen anar a més!

Si un infant en té TDAH, pot derivar a un TC.

Tractaments

És molt important començar el tractament de forma precoç. Cada tractament s’adequa a les necessitats de cada infant i de la seva família.

L’especialista de salut realitzarà les proves concretes  per escollir el tractament  més adient. Quan els infants són més petits el tractament pot ser capacitar als pares i familiars per afavorir la relació, amb el control de la conducte, un terapeuta facilitarà als pares maneres afectives per fer forta la relació entre els pares i els infants, i de saber respondre a les conductes dels infants.

Per infants més grans o adolescents el tractament més efectiu que s’utilitza habitualment és la combinació de capacitació i teràpia a l’infant, a la família i a l’escola. 

Molts infants han TDAH també tenen trastorn d’aprenentatge, (TA) que comporta dificultat per esta atent, de concentració, o d’organització. A part d’altres que impedeixen que l’infant tingui un bon aprenentatge.


Comporta una afecció clara en àrees d’aprenentatge, encara que la seva intel·ligència no estigui afectada. 

Aquests trastorns incloïen altres com la:

Dislèxia:  Dificultat amb la lectura.

Discalculia: Dificultat amb les matemàtiques.

Disgrafia: Dificultat amb l’escriptura.

La combinació del TDAH i el TC, poden fer que sigui pràcticament impossible per un infant assolir l’aprenentatge de l’escola.

Aquí si que el diagnòstic adequat és crucial perquè l’infant pugui rebre l’ajuda correcta.

D’aquí què aquests infants necessitin rebre serveis educatius especials a l’escola.

Normalment les escoles realitzen les seves pròpies avaluacions per veure si l’infant necessita intervenció.  Els Pares aporten l’atenció mèdica i la seva cooperació i  treballen conjuntament per trobar l’ajuda i el tractament adequat.

Ansietat i depressió

L’ansietat

Molts infants tenen temors, però quan afecten a nivell social, a l’escola i a casa, es tracta d’un trastorn d’ansietat. Què es pot manifesta davant situacions com:

_ Ansietat amb la separació. Por quan estan lluny de la família.

_ Ansietat social, por als diferents indrets on puguin conèixer gent.

_ Preocupació per les coses dolentes que puguin succeir, al futur.

Els infants amb TDAH, tenen més probabilitats de presentar un trastorn d’ansietat.

Depressió

En ocasions els infants podem sentir-se tristes.

Però quan els infants senten tristor de manera persistent, pot derivar a problemes greus.

En infants amb TDAH hi ha més probabilitat de presentar depressió. Al no poder controlar els símptomes de el TDAH, o interfereixen a l’escola o les relacions amb la família i amics.

Els infants amb depressió poden:

_  Sentir-se tristos gran part del temps.

_ No volen fer coses divertides, sense gaire ànims.

_ Tenen problemes per concentrar-se.

Arribant a poder sentir que no poden fer res, que no en tenen habilitats.

També podria derivar a manca de gana i de son.

En infants amb TDAH, la presa de medicaments podría donar alguns d'aquests símptomes, s’ha de parlar amb el pediatra de qualsevol canvi que podem observar.

 


 Tractament de l’ansietat i la depressió

El metge ha de realitzar  diferents avaluacions per trobar el diagnòstic concret, un cop determinat desenvoluparà el tractament que sigui més beneficiós.

L’atenció precoç és molt important, pot incloure teràpia pel infant i la família.

Per infants petits seria convenient incloure als pares al tractament,

La teràpia conductual s’utilitza davant l’ansietat i la depressió per infants més grans, ajudant a que l’infant canviï els seus pensaments negatius per maneres de pensar positives i eficaces.

Problemes de relació

Davant el TDAH, la relació amb els companys pot ser dificultosa, per el benestar dels infants tenir amics és molt important, ajuda al seu desenvolupament. Els infants que tenen dificultat per fer amics tenen més possibilitats de patir ansietat i depressió.

No tots tenen dificultats per relacionar-se, però si fos així hi ha maneres per ajudar a tenir bones relacions.

Alguns infants amb TDAH potser no tenen dificultats per avenir-se amb altres infants, però les poden tenir amb els pares o la família.

Alguns infants han símptomes d’hiperactivitat o impulsivitat poden ser rebutjats pels seus pares, si més no l'entenen i mostraen neguit amb alguns dels seus comportaments.  

Per alguns pares és difícil entendre la manca d’interès, la impulsivitat, no respectar les normes, pensen que ho fa per voluntat pròpia, cal entendre que estem davant d’un trastorn neurològic.

La detecció precoç serà força important per establir pautes per aconseguir una bona relació amb les persones del seu entorn, com a pares hem de ...

_ Estar atents a com és la nostra relació.

_ Tenir una bona comunicació amb l’infant i amb les persones importants en la seva vida, cuidadors, educadors, monitors la resta de la família.

_ Cal observar com són les relacions de l’infant.

_ Fer que l’infant participi en activitats amb altres infants, parlar amb altres pares i altres adults que formin part de l’entorn del nostre fill a fi d’entre tots seguir el seu procés, o detectar abans qualsevol problema.

Amb infants més grans i els adolescents, els programes entre pares poden ser molt útils, sovint les escoles i comunitats disposen d’aquests tipus de programes, també en els serveis d’atenció primària, cal informar-nos.

Envers el conte “ La Mirada de Jose Luis “ de Rafa Guerrero

Ens fa saber com d’importants som els adults que mirem incondicionalment, que entenem els símptomes del TDAH i siguem capaços de donar una atribució adequada ajudant a l’infant a treure el millor d’ells.

Des de aquest conte, ens demostra com en Nico passa per una situació difícil, doncs els que l’envolten només s’enfaden amb ell, s’ha sent molt malament.

Com ajudar a en Nico, al mateix temps que treien a fora el nostre món interior. 

Ens orientarà per saber com actuar i entendre als nostres infants millor, des de l'estima i la comunicació tot és més fàcil.

Cuideu-vos molt