jueves, 24 de febrero de 2022

Infants segurs i resilients

 

El Temps dels Infants

Els infants perceben el món a través del joc, l’afecte i les emocions.

El cervell dels infants es va desenvolupant mica en mica, compartint moments amb ells sense cap dubte, però d’aquells més funcionals, rutines i hàbits del nostre dia a dia, factors importants per el desenvolupament dels infants, però necessitem poder tenir temps de compartir sense preses, gaudint d’ells i amb ells plenament. Aprofitant cada moment!

Moments d’estima, d’atura a contemplar el nostre entorn, convertir el moment d’anar a l’escola en un passeig on la màgia del nou dia ens aporta energia per tota la jornada. Els arbres, núvols, el semàfor,  rialles i estima.

És la millor manera d’acompanyar als infants en el nou dia, i ens farà sentir d’allò més bé. Sabent que el temps no sempre ens sobre, però cal aprofitar-ho.

Com ja hem comentat els infants mica a mica es van desenvolupant, els moments de complicitat amb els seus, els ajuda a créixer, són esponges i tot ho aprenen, però necessiten temps per assolir i entendre.

La nostra actitud ha de ser positiva, fent de guies amb paciència i estimació, el seu desenvolupament cerebral es va realitzant per etapes associades a l’edat.

Ens ajudarà conèixer-les

De 0-1 any: El nadó necessita aliment, descans i molt d’afecte.

Conèixer el seu entorn amb les seves necessitats cobertes serà suficient, sumat a la creació d’uns vincles que l’ajudaran a créixer segur.



De 1-2 anys: Les emocions formaran part de tot.

 L’infant ja ens entén com i que li parlem, ja sembla que pot raonar i pot controlar-se. Però encara està aprenen, cal donar-li molt d’afecte, alhora que li marquen límits.

Les rebequeries als 2 anys, aquí l’infant ja sap el que vol i com demanar-ho,  però encara no és capaç de frenar les emocions. Sentint ràbia, plorar li ajuda a alliberar la ràbia acumulada i així poder calmar-se.

Hem d’accepta que plori i  quan estigui més tranquil li oferirem afecte.

Als 3 anys: Es desenvolupa el desig de saber què vol. Tot i que ja raona, no sempre pot controlar els moments de frustració. Cal tenir empatia i paciència.

A partir dels 4 anys començar a controlar les reaccions emocionals.

Quan ja la ment coneix més les seves emocions, és més fàcil saber com s’ha sent i així li permet un millor control.

Evidentment continuen havent moments de tot, cal seguir aprenen a gestionar les emocions, així mateix també ens cal a nosaltres els adults.

Ens cal entendre que els infants varien la seva conducte, depenen de l’actitud dels adults...

  

La conducta per imitació

Els infants si veuen que perdem els nervis davant dels problemes, ells  aprenen a actuar així, si els afrontem amb calma i positivitat, ells seran més capaços de fer-ho. Això no vol dir que hem d’amagar el que sentim, hem de compartir els nostres sentiments i emocions, hem de equivocar-nos i demanar disculpes per exemple, hem de ser sincers sent nosaltres mateixos, de manera natural.

 

Les adversitats

Entenen per adversitats totes i cadascuna dels moments o esdeveniments desfavorables, que fan que la nostra deixi de ser com volem.

Cal sumar recursos per d’alguna manera saber gestionar aquests moments.

La pluja en un dia d’esbarjo, cal convertir-la en profitosa, les coses que no ens agraden tan hem de mirar de revertir-les d’alguna manera, una mica com la dita aquella de:

“_Si la vida ens dona llimones farem llimonada”

Tot i que de vegades passen coses que no les podem fer girar, cal tenir maneres per gestionar-les sense que ens marqui de per vida, hem de saber gestionar el que sentim, el que no podem canviar ho hem de gestionar amb positivitat i esperança.

 Totes les persones durant la nostra vida travessen moments difícils que poden ocasionar un gran dolor, buit o pèrdua important.

Mentre es viuen aquests moments difícils, sovint les sentim com insuportables i arribem a pensar que no ens podrem recuperar.

D’alguna manera moltes les arribem superar i busquem la sortida més adient que ens permeti refer la nostre vida.

Quan parlem d’aquesta capacitat, parlem de  resiliència.

D’aquesta manera, la resiliència és un procés que hem de recórrer durant la nostra vida cap a l'elaboració de tot allò que s'ha viscut, des de ben petits fins a la fi dels nostres dies. Des de l’esforç i la positivitat.

Tot i així, la resiliència ens permet conservar l'esperança de que, amb els mitjans necessaris els infants víctimes dels moments més difícils com podien ser la pèrdua dels pares,  les guerres, la violència, els maltractaments o l’emigració poden recuperar-se.

Cal entendre que tot i la força de superació de cadascú de nosaltres, que dependrà del nostre tarannà, no és només amb la influència d’un bon entorn que és podrà superar.  Així com a resilients hem d’utilitzar els nostres recursos per evitar traumes, fins que un recurs extern com podia ser una relació afectiva, una institució social o cultural...ens permeti sortir-ne.

Per curiós que sens ha sembli, no podem ser nosaltres mateixos sinó sota la influència dels altres. D’aquesta manera a  més de les característiques individuals, l'altre factor és sense cap dubte el nostre entorn.

Un entorn que ofereixi una relació de "bon tracte" que guareix les ferides del "mal tracte" i permet refer-se del mal patit.

Un entorn de relació significativa i profunda, que ens permeti reparar l'autoestima lesionada pel allò viscut possiblement traumàtic, i així poder reconstruir la pròpia historia a partir d'escoltar-lo, d'encoratjar-lo.

Són totes aquelles persones que ens influeixen el nostre dia a dia, com els mestres, monitors, artistes, esportistes, metges, psicòlegs, amics  o familiars que des de la seva actitud personal promouen aquesta actitud resilient.

Som tots aquells que ens apropen a una relació significativa i profunda, que donem un vot de confiança, permeten així reparar l'autoestima lesionada pel trauma i reconstruir la pròpia historia a partir d'escoltar-lo, d'encoratjar-lo.

Un entorn favorable

Hem de saber que la infància i l'adolescència són una de les etapes més vulnerables de l'ésser humà.

S’ha d’afavorir entorns saludables que incentivin el desenvolupament afectiu dels infants, ja sigui a l'escola o en l'àmbit familiar.

D’aquesta manera el  nostre entorn serà segur, tot i que no sempre es podran evitar situacions de risc, tindrem confiança i esperança al sentir-nos segurs.

Per tant...

La detecció i l’atenció precoç afavoreix la recuperació de les persones que han viscut situacions traumàtiques i caldrà mantenir l’ajuda tot el temps que sigui necessari.

Promoure accions constructives que permeten el desenvolupament de recursos culturals i socials com l'art, la literatura, la música, la dansa, el teatre, l'esport i/o els jocs són facilitadors en el procés de recuperació. Alhora que ens donar recursos de prevenció. Cultivar la nostra ment i la dels que ens envolten.

La infància

La infància que ha estat maltractada té una predisposició a patir dificultats en la vida adulta, però tot i així es pot evolucionar sanament i dur a terme una vida adulta satisfactòria.

El procés de recuperació es realitza a través de diferents recursos.

En primer lloc, l'escolta de la seva història que permet donar sentit.

L’afecte, el respecte, la confiança, un entorn segur i poder realitzar activitats lúdiques o esportives, mitjançant el treball d'expressió i comunicació per obrir nous horitzons al seu desenvolupament. Donarà resultats positius!

Gestió de les emocions

Les emocions es poden classificar depenen de la resposta emocional en  positives o negatives, van del plaer al desplaer.  

Emocions que ens aporten neguit:

Inclouen por, ira, ansietat, tristesa, culpa, vergonya, enveja, gelosia, fàstic, etc.

Les emocions que ens aporten plaer:

Són el resultat d'una avaluació favorable respecte al assoliment dels objectius o apropar-se a ells.

Inclouen l'alegria, estar orgullós, amor, afecte, felicitat, etc.

 


 Emocions ambigües:

Inclouen sorpresa, esperança, compassió i emocions estètiques.

Són importants

Les emocions serveixen per defensar-nos d'estímuls nocius o aproximar-nos a estímuls de plaer o de recompensa (aigua, menjar, joc o activitat sexual) que mantinguin la supervivència.

Les emocions són reaccions que ajuden a trobar, una resposta  davant d'un determinat estímul.

Com a pares hem d’ajudar als nostres fills  a forjar-se una bona intel·ligència emocional perquè siguin infants competents emocionalment capaços d’afrontar-se als reptes de la vida.

Si l’educació ha de ser un procés d’aprenentatge per a la vida, les emocions són molt importants i cal que les tinguem en compte.



Envers els contes podem trobar una eina molt útil per treballar les emocions i els sentiments amb els nostres infants.

 Com ja sabem mitjançant els contes podem establir converses molt interessants, a totes les edats...


“ Les petites i grans emocions de la vida “ de Gisbert Navarro

Un llibre que ens ensenya a viure i a comprendre’ns.

Ens apropa a comprendre els sentiments que experimentem, les emocions que vivim : com la timidesa, la por, l’alegria, l’exclusió, l’orgull, l’amistat …



“ El Punt de Peter H. Reynolds

Un conte per treballar l’autoestima i la creativitat.

El Punt és una preciosa faula sobre l’esperit creatiu que tenim tots al nostre interior i quan d’important és. Peter H. Reynolds  ens anima a tots a expressar-nos artísticament, i a ”fer la nostra marca”.



“ La increïble història del nen menjaparaules “ de  Marlet Sunyer i Jordi Sunyer

Un llibre per aprendre a expressar les emocions.

 Una divertidíssima i emotiva història per a que els nens aprenguin a identificar què i com els fan sentir les diferents emocions. 

Un àlbum il·lustrat que pretén ser una eina per aprendre a expressar les diferents emocions que sentim. Com ajudar als petits lectors a precisar, concretar i poder definir els seus sentiments i així, amb llenguatge emocional, poder transmetre i entendre què succeeix en al seu interior. 

Un llibre molt divertit per acompanyar-nos en l’ intens interior dels petits i de nosaltres mateixos.


“ Què m’està passant “ de  Marc Parrot i Eva Armisén

Els sentiments prenen forma amb les cançons de Marc Parrot i les il·lustracions d’Eva Armisén, ens descriuen situacions que tan els infants com els adults identificarem ràpidament, donant peu a converses sobre les pròpies experiències.

 “ L’art d’emocionar-te “ de Rafael R. Valcarcel i Cristina Nuñez Pereira

Aquest llibre ens convida a explorar les emocions que basteixen la nostra vida perquè, si bé tots nosaltres les experimentem constantment, no tots som conscients dels diversos matisos que les acompanyen.

 I conèixer-les és un art, que ens fa tenir una vida més harmònica, més plena.



“ Funàmbuls “ de l’Alejandro Tovar Aparicio i l’Àfrica Fanlo Déu

És un conte sobre l’art de viure en equilibri.

Una aventura per caminar, vèncer pors, ser lliure, somiar, superar proves i trobar amics. Ser Resilients. Només cal tirar d’un fil … 

“  L'illa de les cartes perdudes “ d’ Oriol Canosa i  Mercè López

Com superar les adversitats

Degut a l’esclat de la Primera Guerra Mundial, l’Albert, un infant que viu a Estrasburg, és enviat pels seus pares a Isola della Cona, una illa tranquil·la allunyada dels bombardeigs i els exèrcits, on viu el seu oncle Audubon.

Lluny de casa, descobrirà què és l’enyorança, la por i l’absurditat de la guerra, però també la força de l’amistat i de la seva fortalesa interior.

 Una història plena d’aventures, emocions i tot de personatges entranyables.



La Resiliència
Com a pares sovint ens preguntem com hem d’actuar amb els nostres fills per protegir-los dels contratemps de la vida. 

Hem de saber primer que no és possible protegir als infants dels alts i baixos propis de la vida; però sí és possible fer front a les adversitats, superar-les i ser transformat positivament per elles.

La resiliència ens proporcionarà eines necessàries per respondre als reptes de la infància, l’adolescència i de l’inici de l’etapa adulta i així viure de manera satisfactòria i plena al llarg de la vida adulta.

En l’entorn actual en el que vivim, és important que els infants i els adolescents desenvolupin capacitats i habilitats per fer front als obstacles, sàpiguen com recuperar-se de les dificultats i estiguin preparats pels reptes del futur.

Han de tenir capacitat de resiliència per tenir una vida satisfactòria.

Els pares i altres cuidadors podem ajudar als nostres fills a reconèixer les seves habilitats i recursos propis.

Hem de normalitzar i acceptar totes les emocions, és el que els ajudarà a desenvolupar la capacitat més sana per fer front als sentiments més difícils.

Si els nostres fills es senten acceptats, ells s’acceptaran a si mateixos.

Mai és tard per permetre als nostres fills que es coneguin a si mateixos, que sàpiguen que senten. Serà el primer pas per una vida satisfactòria.

Un llibre força interesant per orientar-nos com adults:

El cervell del nen explicat als pares “ de Álvaro Bilbao 

Un llibre mena manual que ens ofereix eines per ajudar als nostres infants.

 


Amb competència i autoestima

Es pot ajudar a augmentar la competència dels nens...

_ Ajudant-los a centrar-se en els seus punts forts

_ Fent que relacionin els errors identificats amb incidents específics

_ Capacitar als infants per a prendre decisions amb competència.

_ La creença d’un infant en les seves pròpies habilitats és fruit de la seva competència. Hem de donar confiança en ells mateixos.

_ Centrant-se en el millor de cada infant per tal de que ells també puguin prendre consciència

_ Expressar clarament les qualitats, com la sinceritat, la integritat, la persistència i la bondat

_ Reconeixent i valorant quan han fet una cosa ben feta.

Els vincles

Els vincles amb la família i la comunitat permet crear un sentiment de seguretat que ajuda a generar forts valors, i evita generar sentiments d’individualitat i egoisme.

Per ajudar un infant a establir una connexió amb altres, cal ajudar-lo...

_ Fer que se senti segur tan físicament com emocionalment

_ Permetre que expressi totes les seves emocions, li confortarà en moments difícils

_ Abordant els conflictes de manera oberta dins del nucli familiar per solucionar els problemes.

_ Compartint temps, respecte i estima.

Fomentant una sana relació que reforci missatges positius.



Desenvolupar el seu  caràcter

Per enfortir el caràcter dels nostres fills, cal començar...

Demostrar-li com el comportament d’un pot afectar als altres.

Demostrar-li la importància de pertànyer a la comunitat

Evitant prejudicis o estereotips de caire racistes o que incitin a l’odi



La seva contribució

Els infants necessiten donar-se compte de que el món és un lloc millor per viure només pel fet de que ells en formen part.

Entendre la importància de la seva contribució personal pot servir com una font de propòsits i motivacions personals.

 Cal ensenyar als fills a contribuir-hi...

Comunicant-los-hi que moltes persones al món no tenen el què necessiten

Destacant la importància de donar un servei a terceres persones i entendre la generositat

Creant oportunitats per a cada infant pugui contribuir d’una manera específica.

 


Positivitat

Hem d’ensenyar a adoptar actituds positives per fer front als obstacles...

Guiar als nostres fills a desenvolupar estratègies d’afrontament efectives i positives

Adonant-se compte que dir-li a un nen que pari amb les males conductes no serà eficaç

Hem d’entendre que la majoria de comportaments de risc en nens són un reflex per  alleugerar les diferents situacions d’estrès que suporten en el dia a dia.



Agafar consciència

Els infants que són conscients de que poden controlar les conseqüències de les seves decisions tenen més probabilitat de recuperar-se més aviat.

Podem ajudar als nostres infants a tenir més control sobre els seus actes...

Ajudant-los a entendre que algunes coses que tenen lloc a les nostres vides són fruit dels nostres actes i decisions, cal aprendre durant el procés i entendre que d’altres no depenen de nosaltres, però si la manera com les gestionem.

Saber gestionar-les es transmet a través de l’ensenyament, no del càstig o del control, actuant amb bons hàbits, respecte i estima, se’ls ajuda a entendre quins actes produeixen certes conseqüències.

_ Els infants necessiten saber que hi ha un adult en la seva vida que creu en ells i que els estima incondicionalment. Així viuran sentint-se segurs i amb una bona autoestima, al mateix temps diferenciaran els bons comportaments dels que els perjudiquen, (causa/efecte). 

En definitiva, la majoria dels pares volem senzillament que el nostre fill sigui feliç,  es senti bé amb allò que fa, sàpiga gestiona les possibles vivències que la vida li posi al davant, per aconseguir-ho s’ha d’aprendre que l’objectiu és la Salut Emocional.



Poder gestionar totes les emocions sense portar-les al límit, sense negativitat.

Els obstacles hi són a tot el llarg de la nostra vida, d’aquesta manera creixem i aprenem.

Els nostres infants necessiten sentir les seves emocions, enfrontar-les,  per aprendre a ser resilients. La manera de fer-ho és necessària i important!

Des de la nostra experiència i sensació de benestar, deixar-nos sempre ser més feliços. #siguemresilients


I cuideu-vos molt

martes, 15 de febrero de 2022

Com aprenen els infants

 


Jocs per creixer, el tat

 Quan l’infant petit ens comença a conèixer, quan ja inicia els seus primer jocs amb els adults que l’envolten, un dels primers jocs és sense cap dubte el TAT, aquell llençol que cobreix la carona de l’infant, conjuntament amb la nostra veu que diu, on ets? A l’inicià aquest joc és tan sols uns segons, al descobrir la rialla de la troballa de l’infant menut, es dona la màgia de les diferents emocions conjuntament amb la veu de l’adult, quina meravella.

Així mica a mica, el joc es va allargant, primer l’infant s’ha sent a gust cobert amb el llençol mentre escolta la veu del que el busca, més tard és el  mateix infant el que es comença a cobrir la seva carona tot sol, per convidar a jugar a l’adult. 

A mesura va creixent i experimentant canvis, amagar el cap o parar les mans sobre la seva carona ja serà part del joc.

AQUÍ o el TAT, formarà part del joc, amb molta il·lusió. 
També el “on està? així ens caldrà buscar, endevinar on pot ser? 
La troballa ens emociona i als infants també.

El TAT és un joc que s'inicia als 7/8 mesos i, variant el grau de dificultat, s'allarga fins aproximadament els 3 anys.

Si analitzem el joc veiem que en fer-ho treballem:

La representació mental de l'objecte o persona amagada: a base de la repetició d'una mateixa acció l'infant s'adona que tot i no veure l'objecte, aquest continua sent-hi,  formant-se una representació mental d'ell, sent  conscient de la permanència de l'objecte ocult.

El fet d’aparèixer i desaparèixer produeix moments de superació i retrobament, és una manera lúdica d’assimilar la separació mitjançant la sorpresa. 

A més a més, ajuda a crear vincles afectius i referencials entre els infants i els adults.

La relació espai-temps, l'infant és conscient de la seqüència temporal que requereix el joc, primer amagar i després trobar. Per tant està anticipant una acció i té clar l'ordre que ha de seguir.

També l’ajuda a assolir conceptes com: a dalt, a baix, a prop, lluny...

No ens oblidem del vocabulari: nom dels objectes, el nom de les persones que participen en el joc ...

Per seguir sumant maneres de jugar, l'infant aprendrà a amagar el nino, la joguina i a ell mateix, allò que més li convingui en el seu moment a fi de seguir experimentant i convertir-se en tot un expert en el joc de fer amagar i endevina on està.

El Joc

Jugar és la manera que tenen els l’infants per descobrir tot allò que l’envolta, amb els objectes, les persones, l’espai, així aprenen com funciona el món , envers els contes passa absolutament el mateix, un cop van descobrint i coneixen les imatges del conte, salten fulls, van i venen associant unes coses amb altres, així aprenen tot un munt de coses.

Mirar un llibre, llegir-ho, és trobar referències, ens aporta coneixements i els obra tot un camí cap a la imaginació.  

Des de “tindrem un fill” hem contribuït a ampliar els nostres blocs envers els llibres, tan per a els més petits com per nosaltres, els adults.  

Durant la pandèmia, la lectura ha estat la via d'escapament que ens ha fet sentir lliures i alhora més entenedors, malgrat les restriccions.

Per els infants i joves també!

Els contes ens diuen moltes coses, envers els seus dibuixos, sense paraules, d’altres ens diuen amb veu alta, aquelles veus dels adults, i les primeres lectures de la infantesa...

Els contes ens convidem a descobrir i imaginar, són grans troballes!

Quan el conte és conegut podem jugar amb ells mitjançant les paraules i les seves imatges, pots arribar a fer acudits, a desordenar-les, fer tonades de poesia, fer de totes elles divertides endevinalles, per tornar de nou a l’ordre inicial del conte, aquell que ja tenim al nostre cap.

D’aquesta manera l’infant descobreix quantes variants poden haver, i així entendre cada vegada més el significat de la història del conte en qüestió.

Amb els contes

" TAT "


Des de ben petits, escolten, senten i coneixen les diferents emocions, els diferents sentits i sentiments, així forma part de tot els seu aprenentatge.

Jocs per a nadons. “Tat “ de Jo Lodge

 Als més petits els hi agradarà descobrir les sorpreses que amaga aquest llibre. 

Podem jugar, moure les finestres i divertir-se!

Les llengüetes estan dissenyades perquè els petits les manipulin amb facilitat.

Exploraran un món de colors, moviments i efectes! 

“ Endevina-ho “

Descobreix en cada pàgina una sorpresa. A poc a poc, pensa i endevina!

 Què s'amaga darrere cada solapa?

 


“Endevina com t’estimo” de Sam McBratney, Il·lustracions de Anita Jeram

Endevina com t’estimo ens explica la relació entre una llebre petita i la seva mare, ens parla de la seva mesura de l’amor amb una conversa que tenen totes dues abans d’anar a dormir.

El seu diàleg ens parla de l’amor entre pares i fills i de com n’és de important expressar aquest mateix sentiment.

Els infants de petits  sempre pregunten com i quant els estimem i fan esforços per destacar en el seu desig d’expressió i màxima emotivitat.

Necessiten una resposta, sempre. Quan ja comencen a ser més grans també, encara que no ho preguntin.

És un conte per a primers lectors i pels que encara no ho són, per les seves expressives il·lustracions, per la senzillesa de la lecto-escriptura i per com n’és de necessari parlar d’amor i d’estima amb els nostres infants.

Podem trobar molts formats diferents d’aquest conte...

Serieu capaços de mesurar l’amor?

https://youtu.be/RJQjXxySG0s

A partir de 6 anys




Quan ja s’inicien en el món de saber llegir, s’obre per els infants tot un munt de possibilitats, de màgia, cadascú a la seva manera, al seu ritme, sempre amb el suport dels adults i sense cap mena de pressió, serà tot un procés!

Només cal  tenir estima als llibres, que formin part del nostre dia a dia!

 “Endevina, endevina”

Què hi ha en l'univers? Què podem veure amb un telescopi? Què brilla en el cel? Amb aquest llibre trobarem moltes pistes per descobrir què amaga l'univers.

 


“Endevina, Què deu ser?” De Lola Casas, Miquel Desclot, Josep M. Espinàs, Enric Larreula, Joana Raspall, entre altres més.

Ens ofereixen més de 140 endevinalles populars i  90 maneres de dir sobre temes que interessen als infants de 6 a 8 anys:

Com els animals, vehicles, objectes de l’escola, fenòmens meteorològics, etc.

I tot acompanyat de les il·lustracions de Morad Abselam

M’obro, tanco i guardo dins històries, consells i lliçons; hi ha qui em guarda amb molts bons fins i qui em deixa pels racons.

"Endevinalles musicals", de Rosabel Borafull

Ès un recull de breus endevinalles populars i de nova creació,  musicades per Rosabel Bofarull. En el llibre hi trobem el text de cadascuna, la partitura amb la melodia, els dibuixos de Berta Artigal, a més d’un CD on les podem escoltar acompanyades pel piano. 

Per a infants a partir de 4 anys.

Les endevinalles

 Un text curt ens repte a encertar la resposta i és un bon al·licient per llegir. 

 Son un recurs molt engrescador per millorar la fluïdesa lectora.

"Qui la diu, qui l’endevina " De Salvador Comelles

 Té un punt d’originalitat ja que és un personatge qui presenta l’endevinalla

L'autor posa en boca de personatges diferents, dues endevinalles, sempre vinculades al voltant de qui ho explica.

"Qui la rima l’endevina " de Maria Dolors Pellicer

Un llibre amb més de 50 poemes que conviden a jugar amb les rimes.

 El món de l’escola, la natura, personatges de contes i altres temes ben familiars, sorprenen els lectors vers a vers, alhora que van proposant endevinalles molt divertides. 

El  rimar i endevinar... tot és començar!


Que és de divertit!

Fins aviat i cuideu-vos molt!