miércoles, 30 de marzo de 2022

Les mentides i els Infants

Les Mentides dels Infants

Ens hem de preocupar?

 Com a pares hem d’entendre que els fills ens explicaran mentides.

Hem d’estar atents als diferents moments evolutius, i a la qualitat i quantitat d’aquestes mentides infantils, així com a quines motivacions obeeixen.

Procés evolutiu de l’infant...

Entre els 2 i els 5 anys comencen a dir mentides

En aquestes edats van aprenen que el seu món intern i el dels altres són coses diferents, es converteixen en éssers individualitzats.

És una etapa en què es desenvolupen les capacitats simbòliques, el raonament i la fantasia. El joc simbòlic, els rols, les històries per imaginar.

En aquest període les mentides se relacionen amb el propi món imaginari. Estan assajant la diferenciació entre la realitat i la fantasia.

Aquestes mentides són inofensives i fàcils de descobrir.

A partir d’aquí també poden mentir per evitar conseqüències negatives. El típic _ “No he estat jo…”. sovint, darrera de l’engany, acostumen a dir _ “no és veritat, t’he enganyat”

Fins als 5 anys, els infants intenten complaure als adults; és per això que si han fet alguna cosa que saben que no agradarà, no ho volen explicar.

És normal, per tant, que apareguin aquestes primeres “mentides” que a més ajuden a l’infant a desenvolupar la seva intel·ligència i el seu jo diferenciat.

Tot i sent així,  cal anar ensenyant a no dir-les, no es converteixi en una constant, i es generi una manca de confiança, seria negatiu per les seves relacions amb els seus iguals o/i els adults que l’envolten.



A partir dels 6 anys

 Entenen allò que està bé, i allò que està malament.

Descobrir l’infant en una mentida pot ser una bona ocasió per esbrinar les raons, i explicar-li el que significa la pèrdua de confiança.

A partir d’aquí  ja tenen una intencionalitat clara i definida, orientada a distorsionar i falsejar la realitat per obtenir un benefici.

 L’infant ja té consciència d’haver dit una mentida, i se sent malament  per això, encara que no l’hagin descobert. 

Quines raons porten a dir mentides...

_ Mentides per protegir (dir la veritat pot ser dolorós*)

_ Mentides per treure’n profit (abús de poder)

_ Mentides per sobreviure (la culpa no és meva)

_ Mentides fantasioses (el nostre imaginari)

_ Per imitació dels  adults:  l’infant se n’adona de què els  adults  diuen mentides  quan els  interessa.  I d’aquesta manera ells també!

_ Per complaure a algú, per no fer­ mal.

Pot convertir-se en una cosa natural, que pot  utilitzar a la seva conveniència, tal i com ha observat fer als altres. 

Per predisposició a la seva personalitat.

Segons el caràcter de l’infant podem trobar diferents reaccions:

_Si és tímid o té moltes pors, el que farà serà negar les coses. 

Al nen tímid l’estimularem per conèixer les coses que li fan por, i se senti més segur sobre les mateixes. I no hagi de dir mentides.

_ L’infant impulsiu, les  exagerarà

  L’infant impulsiu,  l’intentarem relaxar mitjançant exercicis de relaxació i  li farem veure que  el món real no és ben bé així. Cal asserenar-se.

_ Dir mentides per cridar l’atenció, perquè se sent poc atès: 

El més freqüent, en aquests casos sol inventar­-se algun mal. Caldrà donar a l’infant  l’atenció que reclama i  dedicar­-li més temps.  Prou enganys!

_ Per evitar un càstig:  la  majoria de les  mentides venen produïdes  per aquesta por.  Hem de raonar amb els infants evitant els càstigs.

Sol  correspondre a uns pares massa rígids, i a un infant amb por de perdre el reconeixement i/o l’amor dels pares.

  _També poden dir mentides per destacar envers els altres. L’infant vol agradar als altres, sabent  quant valoren aquests les aparences.

Caldrà valorar les capacitats de l’infant, no li cal dir mentides. 

_ Per no tenir la  capacitat  de distingir entre la realitat  i la  imaginació: Precisa  d’ajuda psicològica. Aquests infants no són conscients de què el que diuen és mentida, els hi cal suport professional.

Les mentides compulsives

Es defineix com la distorsió de la realitat de manera freqüent, el seu inici sol ser per les causes habituals, com crida d’atenció, baixa autoestima, però quan pot aconseguir un benefici, es converteix en un hàbit, una possible addicció, que sense cap dubte necessita l’ajut dels professionals.

A partir dels 11 o 12 anys

Es troben a les portes de la preadolescència, i entren en joc l’autoafirmació i la recerca d’autonomia, que estaran presents durant tot el període de l’adolescència.

Per tant, cal anar més enllà del simple fet de la mentida, i indagar en les seves raons. Caldrà preocupar-se si les mentides es converteixen en habituals, i passen a ser la seva forma de comunicació. 

Les mentides solen preocupa a molts pares i mares amb fills petits o adolescents.

Qui no ha dit mai una mentida i/o ha enxampat a una altra persona fent-ho? Sense voler dir que som mentiders patològics, les podríem qualificar d’habituals a la nostra societat.

No obstant, quan són els petits que diuen mentides de seguida ens venen senyals d’alarma.

Quan buscar ajuda? 

És important buscar ajuda quan l'infant no és capaç de distingir la fantasia de la realitat, especialment a partir dels 5 anys que es considera que ha passat l’edat màgica.

Un altre aspecte que ens hauria de preocupar és quan l’infant o adolescent viu instal·lat en la mentida. La comunicació assertiva i empàtica els ajudarà.

Per exemple, quan intenta mostrar-se als altres com algú que no és, quan la persona intenta vendre constantment als demés una imatge idealitzada de si mateix. 

Cal valorar sempre la persona tal i com és, amb les seves capacitats.

Un ‘altre senyal d’alarma és quan no pot evitar mentir als altres, tant sigui per eludir responsabilitats com per amagar la seva forma de ser, com a compulsió, etc.

 Acaba sent un hàbit, cal ajuda.

Cal tenir present que, especialment en els adolescents, quan més menteixen més necessitat tenen de fer-ho. Cal poder aturar-ho.

Des de casa

 El més important és desenvolupar una relació basada en la confiança. Hem de demostrar com a manera de relacionar-nos que confiem amb els infants.

Hem de crear un ambient en el qual se sentin lliures, tranquils i relaxats.
L’entorn familiar i l’escolar ha de tenir una bona  comunicació.

D’aquesta manera ens  implicarà l’absència total de repressió i por.

Des de casa es pot treballar amb els infants i adolescents, hem de buscar la causa d’aquestes mentides per poder intervenir d’una manera o altre.

Cal diferencia què no és el mateix enxampar al nostre fill amb una mentida per evitar un càstig que per amagar una por.

En el primer cas s’ha de reprendre’l per haver dit una mentida i, en l’altre cas hem d’acompanyar a l’infant per supera aquesta por, mostrant-nos comprensius.

És molt important ser conscients que els pares som referents per als nostres fills, i què tendeixen a aprendre de nosaltres.

Nosaltres hem de ser sincers, tant amb ells com amb tots els que ens envolten.

D’aquesta manera se donaran compte de què...

Mentir és negatiu. Cal incidir en l’efecte que causa la mentida sobre els altres i les seves conseqüències.

Davant els càstigs...

Hem de mirar què siguin ben mesurats i adequats a cada falta. Si són massa severs, podem provocar no dir la veritat per evitar el càstig.

La confiança...

Hem de reforçar l’autoconfiança de l’infant per evitar buscar l’aprovació dels seus companys o dels adults.

Dir mentides...

No  hem de mentir als infants, ni fer promeses, cal ser sincers. No cal donar un exemple erroni sobre la mentida.

Envers els infants

Hem de donar sempre l’oportunitat de ser sincer, encara que això impliqui un càstig. Els pares hem de reforçar lo positiu de dir la veritat. Ser honest, nobles.

No ens hem de riure, ni admirar mai les mentides dels infants, encara que semblin gracioses. No han d’apreciar cap tipus de reconeixement davant la mentida.

Com a pares, cuidadors i educadors no hem de mentir, hi ha preguntes difícils a les que no sabrem respondre, però serà millor respondre amb un “ no ho se, ho he de pensar...

 

No hem d’oblidar l’important pels infants que és...

La creativitat i la imaginació

Se creatius els ajuda a ser més independents, segurs i augmenta la seva autoestima, d’aquesta manera envers la seva imaginació poden inventar històries que els ajudarà a créixer, fins que els infants no aprenen a escriure tota la seva imaginació la poden manifestar en els seus dibuixos, manualitats, però la paraula serà part d’aquesta manifestació, hem d’acceptar-ho com a positiu, sempre que no es confongui de la realitat.

Llibres per acompanyar en aquest procés, per infants i a nosaltres com adults...

“Mentides? ’de Lola Casas i Cristina Losantos com il·lustradora.

El conte es presenta com un cant a favor de la imaginació dels infants

_ Els pares del Pau estan cansats de les mentides que diu, i l’envien a la seva habitació. Ell, pujarà fins a les golfes on, per sorpresa seva, trobarà un vell Pinotxo en una capsa.

En Pinotxo ensenyarà a en Pau a gaudir, viure i riure de les mentides que no fan mal, sinó que són pura imaginació. 

La imaginació pròpia d’un infant i que, a vegades, els adults no entenem. 



“ La veritat segons l’Artur” de Tim Hopgood, amb il·lustracions de David Tazzyman i Aurora Ballester com a traductora.

 Trobarem com l’Artur i la veritat s’acaben de conèixer, i sembla ser que de moment no són gaire amics. Dons l’Artur ha fet una malifeta i sap que la mare li farà preguntes...Dirà la veritat? O potser la modelarà al seu benefici, o potser dirà que no sap res?

A través d’aquest conte podem treballar amb els nostres fills i filles si la veritat pot amagar-se, i si és bo amagar-la, i les conseqüències d’aquestes decisions.

Una bona eina per treballar la veritat amb els nostres fills.

Un conte per aprendre a ser sincers...

“ Veritat o Mentida? “ de Elisenda Roca i Cristina Losantos

La Bet és molt maca i divertida, però té un gran defecte: no para de dir mentides! Quan una veritat no li convé, l'amaga i en fa una bola. I així, de bola en bola, arribarà un dia en què la veritat li girarà l'esquena quan més la necessiti. 

Però mai no és tard per aprendre a dir la veritat

 


Per Adolescents

“ Digues la Veritat “ de Dana Reinhardt

Tothom es mereix una segona oportunitat!

En River, un noi de disset anys, se sent perdut i desesperat quan la Penny, la seva novia, trenca amb ell.

_ Troba un grup de suport per a adolescents amb diferents addiccions i comença a assistir a les reunions fingint una addicció que no té.

Mica en mica, va connectant amb la resta del grup, especialment amb una noia increïble. En River vol dir la veritat, però no pot deixar de mentir.

Potser podrà sortir d’aquesta espiral de mentides quan aprengui a dominar la addicció més potent de totes: l’amor verdader.

«Intel·ligent i irònica, en aquesta novel·la brilla l’honestedat.» 



 “ Mentida “ de Care Santos

Mentida és un llibre que parla dels sentiments i que els traspassa.

Parlar de la Xènia, una jove estudiant, sol seguir les normes i és una bona estudiant, però se sent controlada pels seus pares.

Connectada a la xarxa d’internet, coneix un noi, en Marcel, què envers la lectura d’un llibre, comença a tenir sentiments, què la porten a enamorar-se d’ell. Però, la Xènia no coneix a en Marcel

La Xènia s’enamora d’algú que no coneix, comença a dir mentides a casa, deixa de banda els estudis. Viu obsessionada per conèixer el Marcel… un noi que la té molt intrigada per tot els enigmes que l’envolten: no té mòbil, fa uns horaris molt estranys, pels minsos missatges que li envia…

Una història carregada de sentiments

On es barregen les emocions del primer enamorament, de les bogeries que es poden arribar a fer per amor, de l’engany i la decepció.

Una novel·la que pot ajudar a molts joves, al mateix temps ens ensenya la part més noble de les persones.



 

Una novel·la per a nosaltres, com les pors porten a mentir i les mentides de la vida...

“ Pors i mentides “ de Francesc Miravet 

Ens narra la vida d’una parella durant sis anys.

Ell, en Jordi, barceloní i assessor financer, ella, la Susan, nord-americana i advocada. Són joves, guapos i viuen en un núvol de felicitat.

Explica la seva convivència i la de les seves famílies, i toca qüestions delicades dins l’àmbit familiar, especialment el de la Susan.

L’excessiva intolerància d’un dels membres fa canviar el rumb de la família, crea pors, inseguretats i obliga a dir mentides per no afrontar la veritat.

També ens parla de les convencions socials, de la hipocresia que les acompanya i també de les amistats sinceres, que a la fi són les que compten.

L’amistat sincera per sobre de totes les coses!

Les mentides no ens fan cap bé!

Cuideu-vos molt!

miércoles, 23 de marzo de 2022

L'abús sexual, infants


Els infants i joves són persones vulnerables dins la nostra societat en molts aspectes, 1 de cada 5 infants és víctima d’abusos sexuals .

 Hi ha diferents tipus d’abús sexual:

D’una banda, es poden diferenciar comportaments sexuals amb contacte directe (violació, tocaments, prostitució infantil, etc.) i, d’altra banda, comportaments sexuals sense contacte directe (seducció d’un menor a través d’Internet amb propòsits sexuals, realització de l’acte o masturbació en presència d’un infant, exhibició dels genitals davant d’una criatura, etc.).

És important no entendre aquest tipus d’atac com una qüestió únicament referent a la sexualitat, sinó també com un abús de poder per part de la persona agressora cap a la víctima.

Per exercir aquest poder i obligar el menor a fer quelcom que no desitja, l’autor o l’autora d’aquest acte utilitza diferents estratègies, com l’amenaça, la força, el xantatge o la manipulació.

Molt sovint, es manté l’abús en silenci al sentir vergonya, culpabilitat, i no saber a qui poden demanar ajut. 
Les conseqüències de l’abús sexual infantil són molt variades i poden perdurar fins a la vida adulta.

 


Com a familiars i  educadors

 Hem d’estar atents a qualsevol senyal de risc que s’estigui produint.

 Detectar que un menor ha estat o és víctima d’abús sexual no és gens fàcil. Sovint, l’alerta prové d’indicadors conductuals, com podien ser alteracions en el llenguatge, canvis bruscos de caràcter, enuresi, un comportament sexual impropi, etcètera.

Molts d’aquests símptomes poden aparèixer també com a conseqüència d’unes altres circumstàncies de la vida de l’infant o jove.

 El Departament de Justícia de la Generalitat, ha creat dos guies de recomanacions, una adreçada a famílies i cuidadors. I ara com t’ajudo?

 L’altre més dirigida als professionals d’educació, Casals, esplais d’esbarjo…Tu saps com preguntar-me, es donen pautes d’actuació per reduir víctimes entre els infants i joves.

 


Com a finalitat...

Poder  entendre el millor possible als nostres infants, les seves actuacions, les coses que ens expliquen d’una manera assertiva i empàtica.

Que els infants i adolescents se sentin acompanyats en tot el procés.

 No hem de jutjar als infants i joves, no espantar-los. No culpabilitzar ni avergonyir-los en cap moment.

Saber reaccionar des de el primer moment en que els infants ens manifesten les seves experiències, doncs és molt important no qüestionar en cap  moment, ni crear dubtes en ells/elles.

Donar confiança i seguretat per que els infants o joves s’obrin als adults.

El més important davant  les exposicions dels infants o joves és mantenir la calma, no exagerar, ni treure importància a qualsevol situació.

 Hem de saber acceptar que si la situació ens sobrepassa hem de demana ajuda a altres.

La prevenció

És la manera d’erradicar l’abús sexual infantil.

Qualsevol infant, no importa a quina classe social pertanyi, en pot ser víctima.

Els infants han de conèixer aquesta realitat, han de saber com actuar per defensar-se de l’abusador.

Com a adults, els hem d’ensenyar a protegir-se i com poden demanar ajut quan calgui.

Què hem de saber per detectar l'abús sexual?

Hem de tenir present  que quan un infant o jove canvia la seva actitud, comportament, el seu rendiment, o pot mostrar alguna simptomatologia física és que alguna cosa està passant.

Ens cal saber que no hi ha cap indicador concret per detectar l'abús sexual, doncs cada infant ho pot manifestar d'una manera diferent.

 _ Els infants més petits, en preescolar, no tenen gaire recursos i poden mostrar estratègies de negació i dissociació. Els seus canvis de comportament o d'estat d'ànim, ens alertaran. 

_ En els infants de primària, solen tenir sentiments de culpa i vergonya. Aquí la confiança, l'autoestima i la relació amb els seus referents serà essencial per obrir-se i explicar.

_ A l’adolescència, l’abús presenta gravetat,  l’adolescent pren consciència real de l’abús i pot portar a conductes autodestructives, com fugir de casa, abusar de l’alcohol i les drogues, i fins i tot l’intent de suïcidi i les conductes delictives. Si hem creat una bona relació amb ells, de respecte i estima tindràn confiança amb nosaltres.

Respecte el gènere dels infants d’abusos sexuals, les nenes tendeixen a presentar depressions ansioses, i els nens tendeixen més al fracàs escolar.

En general tan nens, nenes, nois com noies pateixen dificultat de socialització, quan el seu entorn és abusiu, la manca d’autoestima i sovint la vergonya, els impedeix tenir relacions sanes.


Com hem d’actuar?

És molt important no alarmar-se, perquè la nostra reacció pot fer que l’infant o jove, deixi de tenir-nos confiança, no compartim amb nosaltres el que li ha passat.

Hem de donar seguretat, perquè se senti comprès, estimat i acollit, amb tot el que està compartint amb nosaltres.

Hem de buscar suport entre les diferents entitats i psicòlegs especialitzats.

Els infants no sempre poden expressar amb paraules el que els ha succeït, és força difícil, es poden sentir confosos, potser amenaçats o són molt petits per entendre el que ha passat.

És important educar als infants de manera que puguin identificar quan estan vivint una situació d’abús, així tindran més clar que allò no està bé, i serà menys difícil poder compartir-lo amb els seus adults.

Cal guardar secrets?

Els secrets entre amics poden significar lleialtat, però quina mena de secrets?

Aquells que no perjudiquen a ningú, què són de sorpresa per un ‘altre, com una festa, o el que pensa o sent d’una cosa concreta.

Els contes

Els contes ens poden ajudar a tenir més recursos davant el guardar secrets i els abusos sexuals, tan als infants i joves com a nosaltres com adults...

Contes i llibres per encoratjar als infants

Els secrets de l’Amandade Núria Vives

_ L’Amanda descobreix que pot tenir secrets i que compartir-los crea uns vincles especials amb els seus amics. 

Però algú li pinta un secret negre molt diferent dels altres. D’aquest secret, que no li agrada gens, no se’n pot alliberar fins que s’adona que cada vegada que l’explica es torna més i més petit.

Aquest conte vol ajudar que els nens o nenes que pateixen algun tipus d’abús trobin el coratge necessari per explicar allò que els passa, per explicar el seu ‘secret negre’.

El missatge principal se centra a diferenciar secrets bons i secrets dolents i a fomentar la idea que la millor manera d’alliberar-se d’aquests darrers és parlar-ne.

Per fer-ho, al nen o nena afectat se li ofereix un ventall de possibilitats que va des de la fantasia: explicar-ho a una marieta, a un pallasso, als arbres o als ocells, elements que pretenen incentivar la comunicació com a solució, fins a parlar-ne amb els adults més propers, el pare, la mare o els mestres.

Tots ells es presenten per separat perquè el nen o nena que pateixi un abús, pugui triar a qui prefereix explicar-lo.

L’objectiu d’aquest relat és contribuir a solucionar un dels principals problemes que té la nostra societat en relació a l’abús sexual infantil i el bullying; aconseguir que les víctimes trenquin el seu silenci.

 


"Crida ben fort, Estela", de Bel Olid, il·lustrat per Martina Vanda

Una història per llegir als  petits de casa...

És un conte perquè els infants el llegeixin acompanyats d’un adult responsable que els permeti trobar el sentit de la història i treballar els seus continguts.

La protagonista del conte, l’Estela, haurà de fer front a diverses situacions que no li agraden, entre elles l’abús sexual.

L’important es analitzar com l’Estela aprèn a demanar ajuda i a dir NO a tot allò que la disgusta.

 


Anem a explicar-la...

A l’Estela li agraden moltes coses.

 Li agrada jugar amb l’aigua a la banyera i imaginar-se que és un dofí que es torna petit, i es fica d’un bot pel telèfon de la dutxa i corre per totes les canonades de la casa, fins que el pare, que renta els plats a la cuina, obre l’aixeta de l’aigüera i el dofí ha de tornar a convertir-se en l’Estela, per no caure a dins la paella bruta que té entre les mans el pare.

També li agrada jugar amb els seus amics, a l’escola. En té molts, d’amics: en Pol, la Bruna, en Jan, l’Anna, l’Oriol… Però la seva amiga més amiga és l’Helena. Amb l’Helena pot jugar a milers de coses. Llàstima que sigui tan geniüda.

Avui, per exemple, quan a l’estona de lectura l’Estela agafa un llibre preciós amb peixos fantàstics de color lila, que és el seu color preferit, l’Helena s’enfada perquè ella també vol llegir-lo i comença a pessigar-li els braços i les cames.

L’Estela, que no sap què fer, es posa a plorar fluixet i s’imagina que és un ocell de color carbassa que vola amunt, amunt, s’enfila fins al sostre i ja no la pessiguen més.

I quan deixa de notar les ungles esmolades de l’Helena, obre els ulls i es mira les mans, per veure si s’han convertit en ales, pensant-se que finalment ha aconseguit tornar-se un ocell i s’ha escapat. Però no.

És la Conxita, la mestra, que les ha separades i que renya l’Helena pel seu mal geni incontrolable.

–Però Estela, bonica, per què no deies res? T’ha deixat tota marcada…                                                                                                                 

–És que… No sabia què fer –l’Estela arronsa les espatlles i es mira l’Helena, que ja fa cara de penedida.

–Oi que no t’agrada que et peguin? –li pregunta la Conxita, i l’Estela fa que no amb el cap–. Doncs quan algú et fa alguna cosa que no t’agrada, li has de dir que pari. I si no para, doncs crides ben fort fins que vingui algú a ajudar-te. No has de deixar que et facin mal d’aquesta manera.

I tu, Helena, aprèn a demanar les coses. No pot ser que per culpa d’aquest mal geni li facis mal a la teva millor amiga. Au, fes-li un petó i demana-li perdó.

A l’Estela li agraden els seus cabells, que són foscos i llarguíssims.

De vegades s’imagina que els cabells són un vestit màgic que la protegeix del món i la fa molt forta, però quan la mare la pentina després del bany s’adona que, en realitat, només són cabells, i que costen molt de desembullar. 

Ella mai no diu res, però avui, quan la mare li fa mal amb la pinta, pensa en el que li ha dit la Conxita, i diu:

–Mare, em pots pentinar més suau? És que m’estàs fent mal.

La mare se sorprèn una mica, perquè l’Estela no s’ha queixat mai, però li fa un petó i li diu: _ És clar, bonica, ja aniré més amb compte. Si et torno a fer mal m’avises, d’acord? _L’Estela està contentíssima. El truc de la Conxita funciona!

Una altra cosa que li agrada és anar a dinar a casa els avis els diumenges, perquè l’àvia sempre li fa truita de patates amb croquetes, que és el seu plat preferit, i a casa els pares mai no tenen temps de passar-se tanta estona a la cuina.

Fins fa poc també li agradava jugar amb el tiet Anselm, que li feia trucs de màgia amb les cartes i li explicava contes divertits, però últimament ha començat a fer coses estranyes i ja no li agrada gens. La tanca amb ell a l’habitació mentre els grans xerren al menjador, li treu la roba i li fa unes pessigolles molt estranyes per tot els cos, fins i tot per llocs tan amagats que ni tan sols ella no els coneix.

Quan li passa això, s’imagina que és un núvol de sucre que s’escapa per la finestra i vola per sobre el mar, que un vent molt suau l’empeny altre cop cap a la casa i la fa entrar pel balcó del menjador, i allà es converteix en una goteta de pluja que cau a sobre la galta de la mare i li fa un petó molt dolç.

El primer cop que el tiet Anselm va fer-ho, quan ella li va preguntar per què li treia la roba, ell va dir-li que era la seva neboda preferida i que se l’estimava molt, i que aquell joc era el joc més secret de tots. Com que l’Estela era la neboda que més s’estimava, havia de fer-li cas i guardar-li el secret.

 L’Estela no acabava d’entendre aquell joc tan desagradable, perquè se suposa que els jocs han de ser divertits, però no volia fer enfadar el tiet Anselm, així que callava i s’aguantava.

Però avui, quan el tiet comença tocar-li fins i tot els peus i l’Estela no suporta que ningú li toqui els peus, recorda un altre cop el consell de la Conxita, i com la mare li ha fet cas en pentinar-la, i li diu:

–Tiet Anselm, això que em fas no m’agrada. Deixa’m estar.

El tiet Anselm no li fa cas, i l’Estela sent que de dins li surt un crit enorme.

Un crit tan fort que surt per la finestra i viatja mar enllà, ressona per la Xina i per Austràlia, i s’hi afegeixen els pingüins del Pol Sud i les girafes de l’Àfrica.

 I llavors tota ella es converteix en el crit, i nota com tremolen les fulles dels arbres de la selva, com els cargols amaguen les banyes, com els gossos es fiquen sota els llits i tots els núvols es posen a ploure.

El tiet Anselm li arregla la roba de seguida, i per la porta apareixen la mare i el pare, els avis, la tieta Maria i el tiet Joaquim, i fins i tot la cosina Míriam.

_ Què ha passat? –pregunten tots alhora. El tiet Anselm, que de cop s’ha tornat pàl·lid com un ou dur acabat de sortir de la closca, diu: –No, res, que jugàvem.

L’Estela se’l mira i diu: _ Sí, però era un joc que no m’agrada.

I corre cap a la mare, que l’agafa a coll i li fa un petó molt tendre.

Té moltes coses a explicar-li, a la mare, però ja ho farà demà. Avui només té ganes d’abraçar-la.

Fomentar la comunicació

Compartir moments ens ajudarà a fomentar la comunicació entre els infants i els adults.

Hem de transmetre respecte, valorant-nos a nosaltres mateixos i als altres com a iguals, respectant els drets de tots, els nostres i els dels altres.

Ens cal  transmetre la importància del propi cos, allò que ens fa sentir malament, també pot fer sentir malament als altres.

Hem d’ajudar als infants a identificar les persones amb les que pot confiar, que puguin explicar el que els passa, i donar habilitats per saber com actuar davant qualsevol situació que no els agradi o els faci sentir malament.

Parlar d’abús

No sol ser comú parlar de l'abús sexual, cal destacar què estem en una societat que acostuma a tapar tot allò que li molesta, el seguent conte ho deixa clar...

“L'ombra de la Clara “ de Elisenda Pascual Martí

Elisenda Pascual Martí, psicòloga especialitzada en infància i acompanyament familiar, aconsegueix transmetre a través d'aquest bell conte el malestar i la confusió que viuen els infants víctimes d'abusos sexuals per persones de la seva confiança.
Posa el focus a un problema que és més habitual del que ens sembla:  un problema que és difícil de parlar, per la incomoditat i també perquè calen eines que afavoreixin la comunicació amb un llenguatge adaptat a l'edat. 

Al llibre la Clara ha perdut el seu somriure i no entén molt bé per què.

Sent que una ombra la segueix. Una ombra que es fa cada vegada més gran. 

Clara sap que alguna cosa li passa, però no aconsegueix trobar les paraules per expressar-ho.
Una història senzilla i plena de matisos simbòlics, que busca ajudar als adults a explicar als més petits com prevenir l'abús sexual infantil.


Hem de tenir present que...

Sovint ensenyem als infants que han d’obeir les persones adultes, doncs saben el què està bé, però no totes les persones adultes mereixen confiança.

Molts infants són maltractats, pels qui són responsables de cuidar-los i protegir-los.

Com exemple d’això és l’ús del càstig físic, davant situacions que no es sap com gestionar, com una manera correctiva de la conducta que, avui dia, es continua aplicant en moltes famílies.

El missatge que reben aquests infants, és que l’agressió i la violència són comportaments acceptables i que les conductes abusives i de submissió són la manera de fer-se valer.

Totalment inadequat per un bon creixement, on el respecte i l’estima són l’eix fonamental per un desenvolupament sa i una bona convivència.

Ensenyar a dir sí, i a dir no

 Hem d’ajudar els infants a reconèixer el seu dret a dir «no» davant situacions que no els agradin o facin mal a ells mateixos o a altres persones.

Pre adolescència i adolescència

Difícils moments per trobar-se a un mateix, deixar la infantesa i entrar en aquest procés de canvis, sovint més ràpids dels que ens caldria no és gens fàcil, i algunes vivències ho poden fer pitjo.

Un llibre per a infants o joves a partir dels 12 anys, ens pot fer reflexionar sobre moltes coses, ja no només el tema dels abusos sexuals infantils, sinó també en molts altres temes. 

Encara que és una mica dur i pot transmetre angoixa.

"Paraules emmetzinades" de Maite Carranza

Una crònica d’un dia trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones properes a la Bàrbara Molina, desapareguda misteriosament i violentament quan tenia quinze anys.

Un història de mentides, secrets, enganys i falses aparences que toca el voraviu dels mites inqüestionables.

Un relat apassionant que escodrinya la hipocresia de la societat moderna.

Una denúncia valenta dels abusos sexuals a la infància, les seves conseqüències devastadores i la seva invisibilitat en el nostre món.

 

Les mentides

Dir mentides afecta als infants?

Hem de mentir als nostres fills?

És possible no mentir mai als nostres fills?

Sembla que l'actitud més freqüent (no necessàriament correcta) és que està bé mentir si és pel seu bé.

El que passa és que amb aquesta llicència es pot acabar justificant quasi qualsevol mentida. D’aquesta manera l’infant pot arribar a  desconfiar dels seus pares si veu que li menteixen sovint.

O pitjor, que s'acostumi a confiar en algú que li menteix sovint, acceptant-lo com un fet normal.

Com a pares

És important ser conscients de que som models per als nostres fills, ells aprenen de nosaltres i ens imiten.

Si volem evitar que diguin mentides mostreu-nos sincers amb ells!

És veritat que els infants ens diran mentides, dependrà del seu moment evolutiu, forma part del seu creixement, però d’això em parlarem al proper article, així ens ajudarà a saber quan ens hem de preocupar i quan no.


Drets dels Infants, infants segurs, infants feliços!

Cuideu-vos molt