sábado, 2 de diciembre de 2023

Consciència de la fam al món






La manca d’alimentació és un dels grans problemes del nostre món
Un de cada nou habitants del planeta passa gana a l’actualitat.


Una de les claus per acabar amb la fam al món és que entre tots prenguem consciència del problema.



La fam al món és un problema greu que afecta milers de persones cada dia.

 

Hi ha diverses causes que contribueixen a aquesta situació:


_La pobresa, famílies que sovint no poden comprar l'aliment suficient.

_ L'escassetat d'aliments en zones de cultiu on les sequeres fan malbé els cultius.

_ Les guerres, quan els conflictes armats arriben a un poble, ciutat, sovint s'interrompre la producció d'aliments, dificultat així el poder arribar a tenir l'aliment mínim i desembocan a la fam..

_ El canvi climàtic, també afecta negativament a la producció dela aliments.

_ Un Govern feble amb minsos recursos d'aliments nutritius i d'assistència mèdica pot generar fam als seus habitants. 

_ La discriminació de gènere que sovint limita l'accés a un treball digne, que fa feble el sistema educatiu i les oportunitats econòmiques, deriva fàcilment a la fam.


Però, què és la fam?


  • La subnutrició. És el terme usat per descriure la situació d'aquelles persones quina ingesta d'energia alimentària es troba per sota del mínim requerit per portar una vida activa.
  • La desnutrició. És una mesura del que mengem o no mengem. Es caracteritza per la falta d'ingesta de proteïnes, calories (energia) i micronutrients, i per les freqüents infeccions i malalties en les persones. Fins i tot, en ser privades d'una correcta nutrició, les persones es moren d'infeccions comunes com la diarrea o el xarampió. No es mesura per la quantitat de menjar que s'ingereix, sinó per les mesures antropomètriques (pes o talla) i l'edat.
  • L’Emaciació. És un indicador de desnutrició aguda que reflecteix un greu i recent procés que ha conduït a una pèrdua de pes substancial. Usualment això sol ser el resultat de la fam a llarg termini i/o malaltia degenerativa.

Prendre consciència d’aquest problema és un pas important per abordar-lo.

Cal que apostem per un consum responsable, participar en xarxes de comerç just i altres accions d'ajuda per poder acabar amb la fam al món.

Posar fi a la fam i a totes les formes de malnutrició, i assegurar l’accés de totes les persones a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l’any. 

Duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors d’aliments a petita escala. Assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients. 

Mantenir la diversitat genètica de llavors, plantes conreades i animals de granja i domèstics i de les seves espècies silvestres connexes. 

Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials en els mercats agropecuaris mundials. 

Adoptar mesures per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats.

Nosaltres també podem contribuir fent córrer la veu: explicant a la famílies i als amics la importància de no llençar menjar i promoure un consum responsable

Com més idees contra la fam es difonguin, més persones actuaran.

Objectiu: Fam zero

Contes que ens ajuden...


" La fam al món explicada al meu fill " de Jean Ziegler

Tots els infants del món tenen dret a la salut, a l educació, a la igualtat i a la protecció. 

La fam al món explicada al meu fill rebat els falsos arguments que els països rics, motors de l'economia mundial, utilitzen com a excusa per deixar morir de fam trenta milions de persones cada any. 

En aquest diàleg, dur però aclaridor, Jean Ziegler revela al seu fill dades definitives sobre la fam que impera als països més pobres i es pregunta com és possible que, tot i disposant de prou recursos, no es faci un repartiment just de la riquesa i dels aliments arreu del món.


" Nens del món en perill " de Donald Grant

Gràcies a aquestes històries, podem descobrir la vida quotidiana de quatre infants de diferents continents. 

A l Índia, Talika és òrfena i treballa clandestinament. 
El seu somni és aprendre a llegir...
A l'Àfrica central, Akara i la seva germaneta Naomi han d'abandonar casa seva quan s'apropen els rebels. Quan podran recuperar la seva vida d'infants en família?
Amb la seva família, la Chukilla cava els túnels per trobar or a la mina més elevada dels Andes. Però la seva passió és tocar la flauta...


Compartir allò que tenim amb altres ens farà senti millor i ajudarem a crear un món més just

Moltes són les entitats que col·laboren en contra de la fam, però encara queda molt per fer, sabem que el problema es pot resoldre amb unes societats més equitatives, hi ha recursos suficients però no es gestionen de la millor manera, és des de les llars, escoles, que hem d'assolir aquesta consciència, i així exigir un món més just als que ho gestionen, educant per l'igualtat, desde el respecte i l'estima per tots els essers.

Aquest és el món que els nostres infants es mereixen, contribuint a aconseguir-ho.

Ara s'apropa el Nadal, augmenta el nostre consum, mirem de fer-ho amb seny, ni l'excès de menjar, ni de regals ens farà sentir millor què compartir amb els que ho necessiten. 

Siguem justos i feliços

martes, 5 de septiembre de 2023

Nou Curs, escola bressol

 


Els infants de 0 a 3 anys necessiten un acompanyament molt personalitzat

Després d’estar durant un període de temps més o menys llarg cuidant el nostre nadó 24 hores i sentint una fusió molt intensa, és molt difícil preparar-nos emocionalment per a la nova etapa, en la què estarem separats unes hores cada dia. 

La confiança amb el centre on anirà i amb les seves cuidadores ajudarà a fer aquest pas més fàcil, l'infant ha d'acostumar-se als nous espais, olors, nous hàbits, al taranna de les cuidadores i els companys, però estarant ben atesos i entretinguts.  

 És una etapa emocional de transició difícil per les famílies,però s'aconsegueix. 

És important estar oberts als possibles canvis, perquè sovint al final de l’etapa de transició ens adonem que tot ha anat força diferent del que ens havíem imaginat. 

La comunicació asertiva i la confiança serà el més important.

Quan tenim un nadó ens adonem que per tirar endavant amb tranquil·litat necessitem suport logístic i emocional per part de la família o els amics.

Busquem aquest suport i recolzament personal i emocional per poder fer el pas a l’escola bressol amb èxit. Experiències d'altres pares, amics, família o dels mateixos educadors, que any rere any reben nous infants, amb els infants dia a dia s'estableix un vincle que fa les diferents situacions més fàcils, amb les famílies també. 

La acollida d'hora d'entrada, ha de ser cordial i comunicativa,  amb la seguretat de que els nostres infants estaran ben acompanyats. 

Hem d'intentar deixar a fora els nostres patiments i donar seguretat a l'infant, ell per la seva part, manifestarà com s'ha sent amb neguit potser, o inclòs plorant, és part d'aquest procés, mica a mica es mostrarà diferent.

Cada infant necesita el seu temps, per assolir els diferents canvis, si ens mostrem segurs li aplanarem el procés.



Canvis

Quan entrem en el món de les escoles bressol per primera vegada tot és nou. 

Ens hem d’acostumar al vocabulari, als canals de comunicació establerts, als horaris, al calendari, les rutines, la normativa de l’escola, el que caldrà portar…

És molt útil tenir-ho tot controlat abans que arribi el primer dia. D’aquesta manera guanyarem en tranquil·litat. 

A l’escola ja ens aniran explicant tot el que cal portar, com serà el període d’adaptació i el que necessitem saber



Adaptació

El període d’adaptació a l’escola bressol  (uns dies o algunes setmanes) en què, de manera progressiva, el nadó es va adaptant a la nova rutina, comença a conèixer l’espai i l’equip educatiu i es va familiaritzant amb la sensació d’estar separat dels seus pares una estoneta cada dia. I els adults també ens hem d’acostumar a aquesta separació.

Aquesta adaptació es fa de manera diferent a cada escola, per tant, haurem de preguntar bé els detalls de com ho farem per tenir-ho preparat.

L’ideal seria poder-se agafar aquests dies o setmanes de vacances o permís per poder dedicar-nos a l’adaptació amb calma. 

És un període delicat per a nosaltres i per al nostre fill o filla que s’ha de fer sense estrès i en la millor condició emocional possible. 

Combinar l’adaptació amb la reincorporació a la feina és molt complicat. Cal intentar fer-ho abans, per poder dedicar un temps de qualitat a cada canvi. 



Desenvolupament de l'infant

Els primers anys de vida són essencials per a desenvolupar-nos com a persones,  l’etapa dels 0 als 3 anys es converteix en un moment molt important pels infants

Són anys en els quals els infan ts van integrant tot allò que passa al seu voltant, absorbint com a esponges cada paraula, cada gest i cada mirada.

Les escoles bressol es converteixen en espais clau per al seu desenvolupament, espais on el vincle entre l’educador i l’infant és l’engranatge perfecte per al bon funcionament. 

La relació que s’estableix entre l’infant i l’educadora repercuteix directament en el tarannà de les rutines diàries, les propostes d’activitat i la tranquil·litat i confiança dels infants.  Quan es crea un vincle segur i estable entre l’infant i l’educador, els infants senten que tenen les necessitats cobertes amb amor i respecte i poden expressar-se i jugar amb confiança, desenvolupant la seva personalitat, amb autonomia i autoestima.



El vincle

El vincle és la relació afectiva que s'estableix entre dues o mes persones, és justament el que es crea les escoles infantils. Sent conscients de que tots els infants tenen gran capacitats i que aprenen a desenvolupar-les poc a poc, cadascú al seu ritme. En tot aquest procés els hi cal vincles afectius, que els acompanyi, fent que l'infant es senti segur amb les persones que l'envolten. El tacte afectuós, les mirades amb respecte i estima, l'ajudaràn a tenir confiança.

En els que l'envolten i en si mateix, les rutines també reforçaran la seva seguretat.


Persones que l'envolten

Com a protagonista del seu creixement i desenvolupament, l'infant necessita establir bones connexions amb totes les persones del seu entorn, a l'escola hi ha un conjunt de persones que tan directa com a indirectament formen part de la seva vida. Els educadors que passen moltes hores amb ell, i tota la resta del personal de l'escola. 

Com a pares hem de mostrar confiança amb totes elles, així l'infant tindrà un ambient de confiança i crearà vincles amb més fàcilitat.



Doncs crear vincles no és gens fàcil, es creen amb molts elements, com són...

_ Les paraules, cada paraula que fem servir crea un impacte en l'infant, passant a ser un element clau per al seu desemvolupament.


_ El joc, com ja sabem els infants aprenen mitjançant al joc, les estones compartides amb altres, com l'educadora i els companys són moments especials, que ajuden a augmentar la seva confiança.

_ El contacte, els acaronaments, el tacte és un dels sentits més importants pels infants, doncs una carícia, donar-li la mà, són senyals clares de vincle afectiu. 

_ Les cançons, compartir tonades amb els infants, tan per crear moments tranquils, com a música en moviment, creen un lligam entre les persones.

_ El ball, envers la música animada crear un ambient animat, de xerinola , fa que els infants interactuïn entre ells i l'educadora. Creant moments de confiança.



_ El canvi de bolquers, sovint a les escoles infantils hem de crear un ambient ge grup més que individual, aquest és el moment íntim per connectar amb l'infant, reforçant el vincle, les paraules tendres a cada acció, les carícies, eAquests  moments donaran lligams de confiança.

_El menjador, acompanyar durant la seva alimentació, facilitant la seva autonomia a mesura va creixent. I ajudarà a fer més fort el vincle al mateix temps que es cren bons hàbits alimentaris.


_ Les mirades, les de complicitat, la de ves amb compte, la que dona permìs per fer una cosa, o dona tranquilitat. Juntament amb els somriures són molt importants per la comunicació no verbal, aquella que n o necessita cap paraula.

_ Les paraules, més que el que diem és el nostre tó, aquest dona seguretat.

_Les migdiades, acompanyar a l'infant a descansar, és essencial perquè pugui dormir amb  seguretat. 

 A l’escola es poden establir diferents vincles amb els companys i companyes, les educadores i les famílies. 

El vincle educatiu ha d’estar clarament revestit d’una dimensió afectiva, sense la qual l’educació perd el sentit i queda relegada a una simple instrucció o a una sèrie de prescripcions. La dimensió afectiva doncs dignifica la persona i l’accepta tal i com és. 

Els vincles afectius reuneixen les següents característiques:

  • Tenen una naturalesa afectiva.
  • Han de ser perdurables.
  • Han de ser singulars, únics, donant pas a una relació especial amb cada persona.
  • Ha d’entrar al joc la proximitat.
  • Apareixen davant la interacció continuada i prolongada.

Els vincles afectius, a més a més, depenen molt del tipus d’ interacció que es pugui establir. Així doncs, una interacció de qualitat donarà peu a un vincle afectiu de qualitat.

L’existència del vincle educatiu requereix capacitat per vincular-se emocionalment i aquesta capacitat està marcada per l’experiència vital en la primera infància.

Bon inici de curs a tots i totes i sigueu feliços!


jueves, 10 de agosto de 2023

Els infants i el narcicisme

 



Reconèixer una persona narcicista és senzill, encara que no ho sembli, creu que sempre té la raó, pensa què està per sobre dels altres i es creu que ha de ser tractat d'una manera diferent que als altres, sempre per sobre. 

Parla de les seves actuacions, sobrevalorant-se sempre, d'aquesta manera en té poca empatia, per no dir res.

És un trastorn de la personalitat, si observem aquestes persones hem de saber què és deu al comportament, no pas a la genètica. La persona narcisista es fa, no neix. 

Si és veritat que aquest comportament es deu al tracte rebut durant la infantesa, d'aquesta manera es pot arribar a reconduir,  en gran part.

Els infants no són narcisistes

Per aixó, hem de saber que no podem possar una etiqueta a cap infant, com a narcisista.

Aquest trastorn es caracteritza per un excés d'ego i la manca d'empatía, que en principi comença a detectar-se a partir dels 18 anys, quan ja es fan adults. 

Ara bé, el que si hem de saber, és que existeixen una serie de característiques a la infància què poden portar a una predisposició a desenvolupar un trastorn de personalitat narcisista.

  


Infants egocèntrics

És normal que els infants entre els 3 i els 9 anys, aproximadament, siguin egocèntrics, a aquesta edat hi ha aquesta tendència, doncs forma part del seu desenvolupament evolutiu, hi ha una tendència a creure que és el centre del món, els infants han de sentir-se admirats, estimats, valorats i cuidats de manera segura, així es desenvolupen de manera correcta.

Valorant aquest fet, si que hi ha infants amb més predisposició, que sempre volen ser el centre d'atenció, comportant-se de manera irracional quan no ho aconsegueixen.

Els elogis han de formar part del seu creixement, sempre en conseqüència del seu comportament, les seves bones maneres de fer.

Trets d'alerta 

Senyals què estarien fora d'un comportament "normal"

_ La necessitat de ser constanment reconeguts

_Demanar observació constant

_ Exigir ser reconeguts per tot el que fan.

_ Manifestar crides d'atenció, envers tot el que realitzen.

_ Baixa tolerància a la fustració. Amb rebequeries o comportaments agresius. Aquests comportaments poden arribar a ser part de l'evolució dels infants, però quan es manifesten de forma repetitiva, cal estar alerta.

Com evitar que arribin a ser un adult narcisista



Aquesta és la raó de treballar les emocions i possar límits, han d'aprendre a creixer emocionalment sans. 

Establir vincles, com a cuidadors hem de reconèixer els seus bons comportaments de manera evolutiva, validant no tan sols el que fan , sinó també el que són. 

Sempre amb respecte els un als altres i estima. 

Els donarà seguretat, i aprendran que no estàn sols al món, que als altres també cal valorar-los i estimar-los, que ells no han de ser sempre el centre d'atenció. Aquest fet pot ser més fàcil quan tenen germans, doncs l'atenció cal repartir-la. 

Sovint molts pares volem reforçar de foma continuada als infants, degut a les nostres propies fustracions, doncs la manera d'educar en aquests darrers anys ha variat força, hi molts de nosaltres no hem tingut gaires valoracions per part dels nostres adults referents, però no hem de transmetre les nostres possibles fustracions als infants.

 L’Aprenentatge Cooperatiu és un terme genèric utilitzat per referir-se a un grup de procediments d’ensenyament que parteixen de l’organització de la classe en petits grups  on els infants treballen conjuntament de manera coordinada per resoldre tasques acadèmiques i aprofundir en el seu propi aprenentatge.

Recomenacions

Hem d'ajudar als nostres fills, els hem d'ensenyar a focalitzar no tan sols en els resultats,  l'esforç és el més important, sense haber de guanyar, el fet de superar-se i la voluntat d'aprendre és el més important. 

Aconseguir fites mica a mica, sent constant, cadascú al seu ritme, davant una actitud de millorar i aprendre dia a dia. 

Els infants aprenen envers el joc, com ja sabem, i envers el joc poden gestionar les seves emocions sense perdre la calma. 

Els hem d'ensenyar que a vegades no ho aconseguim, que podem perdre en molts moments, però ens ensenyarà a millorar i ho farem dignament, valorant el que aconsegueixen altres.

El fet de competir no té perque ser una rivalitat, ho podem capgirar i aprendre dels nostres errors, i de la manera de fer dels altres, que pot ser no ha de ser la nostra, però ens pot ajudar.

Evitar les comparacions que no ens ensenyen res, i mira sempre de gaudir de cada moment, davant qualsevol joc, el millor és pasar-ho bé.

Un tema associat...

Competivitat entre infants

És un tema complicat. Hem d'aprofundir en ell doncs hi ha diferents opinions tan envers l'educació a l'escola i amb les diferents families. 



Quan parlem de competir, entenem guanyar i perdre, tan en termes materials com a personals, obrint pas a la competència per obtenir reconeixement social. També aconseguir l'èxit davant de qualsevol. 



 Ens cal col·laborar entre nosaltres envers de competir

La comunitat educativa enten el competir com a un concepte negatiu, no hem d'ensenyar als infants de forma competitiva, quan el més gratificant és cooperar entre nosaltres. Cal tenir present que la competitivitat com a valor destrueix les relacions, doncs fomentar el menyspreu cap als altres. Doncs són obstacles, rivals, millors o pitjors.

Any rere any a les escoles els jocs de cooperació més que els de rivalitat es van obrint pas. Encara queda molta feina, però el camí és aquest, hi ha més feina a fer a nivell familiar.

 A l'àmbit esportiu, també es fan esforços per evitar que la competició no sigui protagonista en edats de formació, moments en que aprenen mitjançant el joc, i el més important és adquirir hàbits saludables de cooperació.

Salut emocional
Concepte de competir

Més enllà d'aquesta connotació negativa del concepte de competir i l'evolució cap a dinàmiques cooperatives, desde la tasca d'aprendre i millorar cada moment, a qualsevol circunstància de la vida, superant les dificultats per ser millor cada dia, millor persona, gestió de les emocions, millorar i formar-se. 

Anem fomentan un procés de superació constant, amb nosaltres mateixos, vist així, competint amb nosaltres mateixos, millorant les nostres competències, desenvolupant el nostre propi talent, superant-nos cada dia, amb nosaltres mateixos, aprenen dels nostres errors.



Ho anomenem competitivitat sana

Ho iniciem amb l'aprenetatje de les emocions, la base de l'educació actual. Descubrir com gestionar-les, les habilitats que tenim i les nostres debilitats.

Ens ajudarà a entendre que tots tenim diferents capacitats,  els infants no es formaran pensant que han de guanyar en tot, per el contrari es sentirant capaços.

Conceptes com l'autonomia personal, fomentar el treball en grup i la inteligència emocional, amb habilitats socials, empatía, resiliencia i asertivitat. Valorant l'esforç, el valor de col·laborar sent un més, aprendre dels errors com part del procés evolutiu, sent positius.

Llibres que ens ajuden

Per fomentar l'empatía

  • El pirata de les estrelles d'Albert D. Arrayás
  • Una petita odissea a la recerca de l’empatia i l’amistat. Aquesta és l’aventura del pirata Ulisses el Barba-Roig. Un pirata que tenia tanta gana que un dia va decidir menjar-se totes les estrelles. Però com s’ho farà per arribar al cel? I què en dirà la lluna de quedar-se tota sola? Una divertida i delicada història amb sirenes, remolins de vent, balenes gegants, cofres amb tresors i moltes estrelles.

  • Un conte de cooperació...


  • "El cargol i l'herba de Poniol" Anònim (Autor), Marie Nigot (Il·lustrador)               Una rondalla popular catalana recollida per Joan Amades, un conte que ens explica el valor de l’esforç i el treball cooperatiu, un cargol que tot sol no pot aconseguir la seva fita, i ho aconsegueix gràcies a l’esforç i al treball en equip.

  • Per ensenyar a compartir...


  • "El peix irisat" de Marcus Pfister. Editorial Beascoa.                                                               El peix Irisat, gràcies a les seves escates de mil colors, és l’animal més bonic de l’oceà. Tot i això, es troba sol. Per què els altres peixos no volen jugar amb ell? Un llibre amb il·lustracions meravelloses que ens ensenya la importància de saber compartir.


  • Siguem feliços!