martes, 31 de marzo de 2015

Embarassats!!! Possibles Dubtes!

Estem embarassats!
I ara què hem de fer?
Tenir dubtes serà normal, per la parella, però, entre tots dos les podreu anar ressolen, amb el suport que us donareu l’ un a l’ altre serà mes fàcil. Aquest moment de la vostra vida és molt important per tots dos!

Què hem de menjar? Engreixarem?
 
El primer que hauràs de modificar per tal de tenir un bon embaràs, assegurar el bon creixement del fetus i augmentar el pes adequat es l’ hàbit d’alimentació.

 És evident que no has de prendre alcohol, ni cafè  en excés i si fumes deixar el tabac però… És suficient?
Durant el primer trimestre  experimentarem  sensacions noves i diferents.
Una de les més comunes i gens agradables són les nàusees i els vòmits però alhora també podrem sentir cansament i molta son.           
Segurament et vindran de gust els aliments salats ja que el cos et demana més energia per poder mantenir al nadó que s’està gestant                                
Per reduir o eliminar les nàusees i vòmits, és aconsellable :
  1. Menjar més vegades al dia però poca quantitat. ( cinc seria l’adequat)
  2. Reduir líquids amb gas.
  3. És important incrementar la ingesta d’aigua, ja que ajuda a eliminar residus a través dels ronyons.                                            
  4. Es pot beure aigua sense restriccions, tret que el metge o metgessa indiqui el contrari. S’aconsella una ingesta de dos litres diaris, que pot incrementar-se en situacions d’ambients calorosos o de molt exercici.    
  5. Les aigües minerals carbonatades o amb gas no són gaire recomanables, ja que el gas pot produir moltes molèsties, tant a la mare com al fetus, pel fet d’ocupar espai al ventre de la mare.
  6.  Limitar la ingesta de sucs i sucres que gerenan una energia contrària a l’embaràs.
  7.  Evitar els estimulants (cafè, te , alcohol , cacau , tabac …)
  8.  Evitar els menjars molt picants i molt calents.
  9.  Reduir els aliments crus ( incloses les amanides )
                                        
Es pot tenir  restrenyiment per manca de fibra, per aquest motiu  s'ha de prendre.
_ Més quantitat de verdures, cereals integrals, llegums, fermentats (adobats), oli d’oliva, suc de gingebre fresc (en infusions o en verdures saltejades) i reduir aliments congestionats com làctics, fornejats, farines, pastes, sucre i aliments refinats.
_ Intentar sopar d’hora i lleuger. D'hora per fer la digestiu menys pesada.
 Mastegar bé els aliments. El moviment pot evitar el restrenyiment i possibles hemorroides.
 No mengis peix amb un alt percentatge de mercuri.                             
 Això inclou la carn de tauró, el peix espasa o el verat. En canvi no hi ha cap problema a menjar tonyina , salmó o marisc.
Les recomanacions dietètiques específiques, segons el tipus d’aliment, que cal tenir en compte durant l’embaràs són:
Olis i greixos: cal limitar-ne el consum. Evitar els guisats i les salses tipus maionesa. Sempre són preferibles els olis vegetals (oliva) i les margarines que els greixos animals (mantega, crema de llet, llard, etc.)                   
 Fruita: cal consumir la fruita de temporada i pròpia de la  regió.             
Ha d’estar present diàriament en l’alimentació, en fins a 3 o 4 dels àpats diaris. És un aliment ideal per a la dieta durant l’embaràs gràcies a les vitamines que aporta.
Verdura, tubercles i hortalisses: cal consumir-ne cada dia o gairebé cada dia en algun dels àpats. Aliments òptims, juntament amb les fruites, en la dieta de l’embarassada gràcies a una elevada densitat de micronutrients.
                                
_ Llegums: caldria incrementar el consum. Son d’aliments molt energètics.
Llet i derivats lactis: el consum de 0,5-1 litre diari de llet és adequat durant l’embaràs i la lactància, en el cas de dones amb sobrepès o quan no es vulgui augmentar l’aportació energètica, es poden consumir els productes desnatats o semidesnatats, millor si estan suplementats amb vitamines liposolubles. En cas d’intolerància a la llet o derivats, convé ingerir suplements de calci en quantitats de 600 mg/dia.
_ Ous: es considera adequat el consum de 2-4 ous per setmana. Les quantitats superiors no semblen perjudicials per al curs de l’embaràs, tot i que augmenten notablement l’aportació de colesterol dietètic.
_Carn: cal mantenir el consum als nivells previs a l’embaràs.                    
És preferible menjar carns magres i a la planxa, fins i tot traient les porcions de greix i la pell de les aus. Hauria d’estar present en un dels dos àpats importants del dia (dinar o sopar). Es pot substituir per peix o ous. Cal evitar les hamburgueses, les salsitxes, etc., a causa d’ un elevat percentatge de greixos d’origen animal.
Peix i marisc: en conjunt, aporten tantes proteïnes, vitamines i minerals ?o més? 
Com la carn, però amb menys aportació energètica i de greixos. Alternant amb la carn i els ous, haurien d’estar presents en els àpats principals. Es pot consumir indistintament tant peix blau com peix blanc.
Embotits i patés: cal consumir de manera limitada. No han de formar part de l’alimentació habitual a causa d’un elevat contingut de greixos.
Formatges curats i semi curats: es recomana un consum moderat a causa d’un elevat valor energètic. Molt útils, juntament amb la llet completa, per a la suplementació en dones que afronten l’embaràs en estat de primesa. Aporten calci en quantitats importants.   
Sucre i mel: consum limitat. Els sucres d’absorció ràpida no han de superar el 10% de l’energia total de la dieta.
Pastisseria: consum limitat. Aliments amb un elevat poder energètic, de composició molt variable, amb hidrats de carboni d’absorció ràpida i greixos no sempre ben controlats.
Cereals, pa, arròs, pasta: han de constituir la base de l’alimentació. Cal consumir preferentment preparats integrals amb una elevada quantitat de fibra dietètica.
Fruits secs: consum limitat a causa d’un elevat valor energètic
Sal: se’n pot consumir igual que es feia abans de l’embaràs, però és aconsellable moderar la quantitat. Només és convenient restringir el consum de sal en cas d’hipertensió arterial o predisposició hereditària a tenir-ne. Cal saber que l’acumulació de líquids que sol aparèixer durant l’embaràs és fisiològica i no té relació amb la sal.
Cafè i te: la cafeïna, com altres substàncies estimulants, s’absorbeix de manera immediata i produeix efectes negatius sobre el sistema nerviós i l’aparell circulatori. La barrera placentària no impedeix el pas de la cafeïna, de manera que la cautela és la millor mesura en l’embaràs. Es pot substituir el cafè per cafè sense cafeïna. 
El te (la teïna) té un efecte menor que la cafeïna, però dificulta l’absorció del ferro. Son poc recomanables.
Begudes alcohòliques: No hi ha cap barrera entre la mare i el nadó. 
Això vol dir que el nivell d’alcohol a la sang materna i fetal és idèntic, amb l’agreujant que el fetge del fetus és incapaç de desintoxicar-se de l’alcohol que li arriba, de manera que depèn totalment del fetge de la mare. 
L’alcohol durant l’embaràs pot provocar que el fetus pateixi la síndrome alcohòlica fetal, que es caracteritza per un retard mental i uns trets facials característics, i malgrat que aquesta síndrome sol aparèixer en grans consumidores d’alcohol, no existeix un nivell a partir del qual es pugui assegurar que això no passarà. 
Es pot brindar ocasionalment amb begudes de baixa graduació, com ara el cava.        

El pes
No totes les dones embarassades han de seguir la mateixa dieta.                 
Una dona molt prima necessitarà segurament més aportació calòrica que una dona més plena.
Cal seguir una dieta equilibrada des de l'inici de l'embaràs, que tingui en compte el ritme de vida, l'exercici, l'estrès i d'altres factors, per evitar tant un augment excessiu com un increment insuficient de pes.
No has de menjar per dos! En general es considera adequat un augment de pes d'entre 9-12 kg durant tot l'embaràs.
Un augment de pes inferior als 5 kg pot repercutir, tot i que no sempre, en el desenvolupament normal del fetus. Un augment de pes per sobre dels 14-16 kg pot ocasionar problemes com l’aparició de diabetis o una dilatació lenta durant el part.
Els requeriments calòrics mitjans se situarien el primer trimestre en 2.300 calories/dia, i el segon i tercer trimestres en 2.550 calories/dia.
  • 15% de proteïnes
  • 50% d’hidrats de carboni (sucres)
  • 30% de greixos
Aquestes xifres són modificables segons les característiques individuals.
Has d'intentar seguir una dieta variada. La dieta mediterrània és molt aconsellable.
Si els vòmits són de gran intensitat pot ser necessari recórrer a alguna medicació.                              
En aquest cas has de consultar el teu metge.
L’augment de pes ha de ser progressiu, les primeres setmanes aquest augment pot ser insignificant, i fins i tot es pot arribar a perdre una mica de pes (1-2 kg) per culpa dels problemes digestius que apareixen de vegades, com nàusees i vòmits.
Aquesta pèrdua de pes inicial no ha de ser motiu de preocupació, ja que es recupera les setmanes següents. També pot passar, i és normal, que l’augment al principi sigui més ràpid i al final més lent.
Els principis immediats són els components bàsics de l’alimentació, juntament amb les vitamines, els minerals i els aminoàcids.
 Exercici durant l’embaràs :
La pràctica d’exercici durant l’embaràs es molt beneficiosa tant per la futura mare com per el nadó.
 Sempre evitant exercicis d’esforç  i mantenint una bona hidratació.                                                                                                                                                                                                                                     
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZuuoHBLI0PU8m-mE9IuR2NslN9GjpTQxymdxe8qaXFMdiqie9
                                                                                                                                   
L'embaràs i el part són esdeveniments normals i fisiològics de la vida, però tenen els seus riscos, això fa imprescindible el seguiment de l’evolució per professionals, tant de la mare com de la criatura.
Pel que fa el seguiment de l’embaràs, cal consultar al metge tan bon punt se sap que s’està embarassada i repetir les visites segons les indicacions de l’obstetra. Us mesurarà el pes i la tensió arterial, escoltarà al fetus per assegurar-se que tot vagi bé.
La durada de l’embaràs es compta en setmanes d’ amenorrea, es a dir des de la data de la darrera menstruació, perquè es una data més fàcil de recordar que la de la fecundació. L’ embaràs dura entre trenta-set i quaranta setmanes, al voltant de nou mesos.
El cos
De vegades resulta impossible prevenir les estries cutànies, el metge o metgessa pot receptar una crema per intentar evitar-les.
Pel que fa al cabell, cal renunciar al crepat, als rulós massa forts i a la laca. L’assecador s’ha de posar a la temperatura més baixa possible.
Si es noten variacions en l’agudesa visual, cal consultar l’oculista.                 
Cal evitar l’ús de lents de contacte per primera vegada durant l’embaràs.
És recomanable que la roba còmoda, que no comprimeixi el cos, especialment els pits, la cintura i l’abdomen.
Els sostenidors han d’adaptar-se a l’augment del volum mamar
Durant l’embaràs no cal utilitzar  i són perjudicials mitges o mitjons, que s’ ajusten a les cames,  doncs poden interferir el retorn venós i afectar el reg sanguini.
És recomana que les sabates siguin baixes i còmodes (no més de 5 cm d’alçària).
Si  evita el consum de tàbac ocasiona ansietat, hauràs de reduir el consum, però es aconsellable no genera ansietat. Tot i que has de saber:
Els nadons  de mares fumadores poden néixer amb una reducció del pes fetal d’entre 100 i 250 grams. Aquest pes,  en un adult no té cap mena de significat, en un fetus suposa una reducció del 5-10%. La talla es veu reduïda, més o menys, en un centímetre de mitjana.  
El nombre de cigarretes que produeix aquest efecte no està ben establert.
El augment de pes durant l’embaràs
Durant l’embaràs, al vostre cos, notarem força canvis, el que evidentment es veu més, és el augment de pes.
Haurem de saber que el augment normal oscil·la entre 9 i 12 kg.
Normalment, es guanya menys durant els primers mesos, és cap al final de l’embaràs quant es sol augmentar més. Durant els primers mesos heu de mirar de portar una dieta adequada, sana i equilibrada. En els últims mesos, la vostra necessitat d’ingerir aliments augmentarà, ho haureu de saciar amb mes ingesta de fruites, alguna peça entre àpats. Continuant així la vostra dieta saludable.
A continuació una llista dels requeriments diaris que necessita una embarassada per tipus d'aliment. No oblidem que es tracta d'una guia orientativa i que, en realitat, és el metge, el que millor pot assessorar respecte a cada cas concret:
Fruita (2-4 racions): recordeu que una ració equival a mitja tassa de fruita tallada, una fruita mitjana (com una pera o una poma) o a tres prunes.
Cereals (6-11 racions): una ració equival a una llesca de pa, 150 gr. de cereals o 100 gr. d'arròs o pasta.
Làctics (3-4 racions): una ració és un got de llet, dos iogurts, 150 gr. de formatge fresc o un flam.
Proteïnes (2-3 racions): una ració és un filet de carn vermella, de pollastre, de peix, o bé dos ous.
Verdures (3-5 racions): una tassa de verdures crues o mitja tassa de verdura cuita.

No hay comentarios:

Publicar un comentario