Els terminis de les preinscripcions de tots els ensenyaments han quedat suspesos
El Departament d’Educació ha decidit ajornar la preinscipció escolar del segon cicle d’infantil, primària i secundària fins que es pugui garantir la seva realització en condicions de normalitat.
17 de març de 2020
17 de març de 2020
Curs 2020-2021
Es poden matricular al primer curs de segon cicle d'educació infantil els infants que compleixen 3 anys el 2020 (i els més grans que han fet una retenció a la llar d'infants o que tenen un informe d'avaluació psicopedagògica de l'equip d'assessorament psicopedagògic que ho aconsella).
S'han de matricular al primer curs de l'educació primària els nens que compleixen 6 anys el 2020 (i els d'edat diferent que procedeixen del darrer curs d'educació infantil).
S'han de matricular al primer curs d'educació secundària obligatòria (ESO) els nens que compleixen 12 anys el 2020 (i els d'edat diferent a qui correspon acadèmicament iniciar aquesta etapa).
Matriculació
Abans de fer la matrícula, per accedir al primer curs del segon cicle de l'educació infantil o per ser admès per primera vegada en un centre, en primer lloc cal fer la preinscripció, és a dir, presentar la sol·licitud d'admissió al centre.
Per fer la preinscripció cal:
_ Conèixer el calendari del procés,_ Consultar els centres,
_ Conèixer els criteris de prioritat amb què s'ordenen les sol·licituds (i la documentació que les acredita),
_ Presentar la sol·licitud i la documentació (només una sol·licitud per alumne en què constin els diversos centres per ordre de preferència),
_ Consultar els resultats de la preinscripció quan es publiquen les llistes de sol·licituds amb la puntuació provisional i quan es publiquen aquestes llistes amb la puntuació un cop resoltes les reclamacions,consultar el centre assignat, i fer la matrícula.
Cada centre educatiu informa del seu projecte educatiu, dels ensenyaments que imparteix, de les places de què disposa, de la adscripció a altres centres, de si disposa de mitjans específics d'adaptació a determinades discapacitats dels alumnes, del règim de finançament, del caràcter propi del centre, de les activitats complementàries i serveis que ofereix, i de la disponibilitat de menús especials per a malalties cròniques del sistema digestiu, endocrí o metabòlic.
Sol·licitud d'admissió [PDF, 584,63 kB ]
Per formalitzar la sol·licitud de preinscripció cal especificar per ordre de preferència
els centres educatius sol·licitats.
_ A la consulta de centres trobareu la informació sobre els centres que participen
en la preinscripció: situació geogràfica, codi del centre, adreça, telèfon, ensenyaments
i grups i, si és el cas, l'adscripció a altres centres.
_ Els centres adscrits són els que el Departament d'Educació vincula perquè els alumnes
que cursen determinats ensenyaments en un centre tinguin prioritat per accedir a un altre
centre si els dos estan adscrits.
_ La publicació de l'oferta inicial de les places escolars queda ajornada d'acord amb
el Reial Decret 463/2020.
Àrees d'influència
Per aplicar el criteri de proximitat al centre es té en compte l'àrea d'influència del centre que determinen els ajuntaments afectats i els serveis territorials del Departament d'Educació.
Podeu consultar els centres de cada àrea d'influència en els centres mateixos, que generalment exposen un mapa al tauler d'anuncis, dels serveis territorials del Departament d'Educació, els ajuntaments i les oficines municipals d'escolarització.
La preinscripció escolar és el procediment en què s'assigna una plaça a cadascun dels alumnes que s'escolaritzen per primera vegada o que volen canviar de centre.
Les famílies han de triar el centre, preparar la documentació i tenir en compte el calendari de la preinscripció; després han de presentar la sol·licitud, indicant les seves circumstàncies específiques i per últim formalitzar la matrícula.
L'elecció d'un centre educatiu es pot fer tenint en compte criteris diversos, com poden ser la seva situació geogràfica, el seu projecte educatiu o els serveis complementaris que ofereix.
Amb el mapa escolar de Catalunya es pot localitzar qualsevol centre del territori i comprovar-ne la proximitat a altres punts importants per a la persona que fa la cerca (domicili habitual, feina, altres centres...). En general, les oficines municipals d'escolarització o els ajuntaments ofereixen informació sobre els centres.
També és possible utilitzar el cercador del Consorci d'Educació
Es poden consultar els webs dels centres per conèixer-ne característiques particulars i dates importants dels seus calendaris, com les de les jornades de portes obertes, en què informen sobre:
- _ El projecte educatiu del centre,
- _ Els ensenyaments impartits,
- _ Les places disponibles,
- _ Els mitjans específics d'adaptació a determinades discapacitats o malalties dels alumnes,
- _ Els programes en què participen els centres,
- _ Els serveis que ofereixen,
- _ Els espais i equipaments de què disposen.
- Puntuació per assignar les places
- Quan el nombre de preinscripcions sigui superior a les places disponibles, s'apliquen criteris de prioritat.
- Amb l'objectiu de poder ordenar les sol·licituds, s'atorga una puntuació en relació amb el centre demanat en primer lloc.
- La puntuació otorgada es manté per a la resta de peticions.
- S'apliquen els següents criteris:
- 40 punts, per tenir germans que ja estiguin escolaritzats al centre que es sol·licita, o tutors legals que hi treballen
- 40 punts, proximitat al centre o al domicili habitual o lloc de treball
- 30 punts, si el domicili habitual està dins l'àrea d'influència del centre
- 20 punts, si el pare o mare o el tutor/a treballen dins de la zona
- 15 punts, si pertanyen al mateix municipi
- 10 punts, renda garantida de ciutadania percebuda
- 10 punts, alumne, pare, mare, tutors, germans amb una discapacitat superior al 33%
En cas d'empat es té en compte si la família és nombrosa o monoparental, i si aquest criteri no és suficient, les sol·licituds s'ordenen a partir d'un número obtingut per sorteig tenint en compte el número que prèviament ha estat atorgat a la sol·licitud de manera aleatòria.
- Pel que fa a la preinscripció a educació primària o secundària obligatòria, s'aplica en primer lloc el criteri d'adscripció, que dona prioritat als alumnes procedents d'escoles adscrites.
-
- A partir d'aquí, les sol·licituds s'ordenen seguint els mateixos criteris que la preinscripció a segon cicle d'educació infantil.
- Pel que fa als centres que disposen d'horaris adaptats, tenen prioritat els alumnes d'ESO que cursen simultàniament ensenyaments professionals de música o dansa o participen en programes esportius d'alt rendiment o són esportistes d'alt nivell.
- Documentació identificativa que cal presentar en tots els casos:
- _ Original i còpia del llibre de família o altres documents relatius a la filiació. Si l'alumne està en situació d'acolliment, la corresponent resolució del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
_ Original i còpia del DNI dels alumnes majors de 14 anys (i dels menors de 14 si ja el tenen).
De forma extraordinària, les dades d'identificació o de filiació dels alumnes estrangers també es poden acreditar amb el document d'identitat o el llibre de família del país d'origen, o documentació alternativa que s'aporti.
Documentació per acreditar els criteris de prioritat:
Germans escolaritzats al centre:_ Certificat del centre on està escolaritzat només si s'al·lega que el germà o germana està escolaritzat en un altre centre públic que té consideració de centre únic amb el centre on es demana plaça.
Proximitat del domicili habitual a l'escola:
_ DNI o la targeta de residència si és estranger; si l'adreça que hi consta no és el domicili habitual o no es té la documentació, cal presentar un certificat o volant municipal de convivència de l'alumne o alumna; si el que es té en compte és la proximitat del lloc de treball a l'escola: còpia del contracte laboral o un certificat de l'empresa (en el cas d'autònoms, còpia del formulari de la declaració censal d'alta, modificació i baixa de l'Agència Tributària).
Renda anual de la unitat familiar:
_ Document acreditatiu de ser beneficiari de l'ajut de la renda garantida de ciutadania.
Discapacitat:
_ Original i còpia de la targeta acreditativa de la discapacitat o del certificat de discapacitat de la persona que al·lega aquesta condició emès pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (també s'admeten els certificats de discapacitat emesos pels organismes competents d'altres comunitats autònomes i altres documents emesos per la Seguretat Social).
Família nombrosa o monoparental:
_ Original i còpia del carnet de família nombrosa vigent o de família monoparental vigent.
La simultaneïtat amb ensenyaments professionals de música o de dansa s'acredita amb una declaració feta a la sol·licitud de preinscripció, i per als programes esportius d'alt rendiment cal presentar la documentació acreditativa.
En cas de trasllat de la unitat familiar per mobilitat forçosa dels pares o tutors legals, o de canvi de residència derivat d'actes de violència de gènere, cal presentar la documentació acreditativa de la circumstància al·legada.
http://ensenyament.gencat.cat/ca/departament/serveis-territorials
SAU Servei Atenció Usuari
Podeu adreçar-vos al SAU a través de
https://pauticgencat.onbmc.com, per telèfon al número 900 82 82 82 (4) o per
correu electrònic a l'adreça sau.tic@pautic.gencat.cat
No hay comentarios:
Publicar un comentario