lunes, 11 de mayo de 2020

Infermers i Infermeres



DIA DE LA INFERMERIA 2020

Dedicat a totes les persones que han estat a primera línea. COVID 19 
A tots els que ja no hi són, i les seves famílies.

El dia de la infermeria, aquest esdeveniment se celebra cada 12 de maig a tot el món per commemorar el naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 - Londres, 1910).
Infermera britànica considerada la mare de la infermeria moderna, ja que en va crear el primer model conceptual i va ser capaç de demostrar la importància de les cures.

Aquí teniu una narració sobre la seva vida i tota la seva contribució a la medicina per millorar-la, i davant de tot millorar la relació i la cura del pacient.

Florence deia:

“S’ha de aconseguir transmetre envers els ulls, el que no poden dir amb paraules” 

Per això va crear un gràfic estadístic:
 “Diagrama de la Rosa” avui anomenat gràfic d’Àrea Polar. 
Així es va convertir en pionera en els estudis del canvis evolutius dels pacients, així com de les malalties. Ella amb aquest gràfic va demostrar que la principal causa de mortalitat eren malalties que es podien prevenir. Millorant així el sistema sanitari.

Aquest sistema sanitari 
Que encara té moltes mancances, no degut a que no tingui gent preparada i involucrada com ho estava Florence, sinó perquè no li donen la importància que té, perquè no reconeixen els drets dels treballadors, no milloren les seves condicions, no perquè no hi hagin mitjans per fer-ho:
” Sinó perquè els utilitzen per coses més importants”

Que pot ser més important que la nostra Sanitat i els nostres Sanitaris? 

Així s'han iniciat molts escrits per commemorar el dia de la infermeria.

Però enguany, tenim molts més referents, enguany tots i cada un del nostres sanitaris, i les seves famílies són els nostres grans referents, aquest escrit avui va per tots ells i elles, fet per els seus sentiments i per les seves experiències, doncs qui millor per explicar el que estem vivint...

Any 2020, COVID19, estem lluitant contra una pandèmia, els hospitals van plens de persones contagiades amb insuficiència respiratòria i necessiten respiradors. 
El nombre de contagis creix per moments, s’han de prendre mesures per controlar els contagis, el personal sanitari no té capacitat ni material EPI´s per poder assolir les necessitats. Així s'inicià!  

Cristina, Auxiliar d’infermeria, ens van conèixer fa quatre anys, a l’escola d’adults les Bernardes de Salt, feien GES2, a l’acabar ella va deriva a estudiar Auxiliar d’infermeria, ella es refereix així:


Com Aux. D’infermeria y treballadora en la UCI del Hospital Trueta de Girona...
_ Me sentí al igual que el resto de mis compañeros y compañeras muy emocionada y agradecida desde el minuto 1, de los aplausos y apoyos de todos los ciudadanos (cientos de aguas y comida para aguantar la jornada de Trabajo, cosa que también hay que decir que desde hace unas semanas parece que esto ya se acabó, no es así, seguimos al pie del cañón como desde el primer día)
¡ Que mal lo hemos pasado! Y seguimos aún; desde el 26 de marzo mi horario de 10 horas pasó a ser de 12, con la advertencia de que por el momento no tendría día de descanso ni sabían cuándo podrían devolverme las horas, ya que esas horas de más no se pagarían. 

Cómo iba a negarme?

_ Me titulé en TCAE para ayudar a los demás, y ahora más que nunca

Se abrieron las UCIS sin los EPIS como es debido, sin poder dar abasto con toda la cantidad de ingresos, que nos llegaban, sudando durante muchas horas por culpa de los EPIS, quedándose el pijama de Trabajo chorreando, sumándose a todo esto en que las UCIS erán de campaña, 
_ Imagínate!...

Sin poder organizar bien el material, ni estar acondicionadas como se debería.

A día de hoy de las 5 UCIS que se montaron de campaña 4 de ellas se unificaron en la 9a planta y ahora podemos decir que aunque mi horario sigue siendo de 12 horas (porque yo fui una de las que le tocó subir y quedarme en la nueva planta de UCI/ semicríticos) y habiendo solo hecho 3 días de descanso.
La cosa se puede decir que se está estabilizando, pero nosotras también, ya cada vez más agotados y encima:
 Viendo como la mayoría se pasan el confinamiento por donde yo sé...

Y es que no se puede bajar la guardia y necesitamos de su ayuda aún para que no haya ningún otro brote. 
Porque entonces sí que ni a mis compañeros ni a mí, nos quedaran fuerzas para afrontarlo.

Així ens explica la meva companya d’estudi a l’escola d’adults i amiga, com de dur està sent aquesta situació, i com de fàcil és oblidar per alguns altres. 
 Jo, durant aquest temps intentava donar-li forces als vespres per whatsapp, ella m'ho agraïa, en cap moment va comentar-me res, el que feien era animar-nos... 
Ha estat en el moment que jo li he dit si volia aportar alguna cosa al meu escrit, quan sense dubtar-ho, em va respondre que desprès m'ho enviaba. 

Gràcies Cristina per tot!


No cal que ens diguin com hem de fer, siguem responsables i anem amb cautela.

Per tots nosaltres!

Altre bona amiga m’explicava així:

_ No soy muy buena comunicadora, pero si decirte que en esta pandemia, la gente, sobre todo los mayores, los que no se mueren con el virus, se morirán de tristeza.

Ausencia de familia, cortinas echadas, puertas cerradas. Aún en pacientes con alto riesgo de caídas. Es muy triste todo...

_ Yo reconozco que soy un poco rara, pero de qué sirve esos aplausos?

Creo que la gente deberíamos de salir a la calle y manifestarnos para cambiar la situación:
 _ Más personal. Para que la gente este mayor atendida y en cuanto al Trabajo de auxiliares, entender que no es una profesión para jubilarse a los 67 años. 
Hoy por cierto tengo fiesta (llevo con relajantes musculares desde hace días)
 Y desde luego no quiero llegar a la vejez...
Aun habiendo pasado el virus y suponiendo que estoy inmune, estoy trabajando con pacientes que aun viniendo del hospital como negativos, se les realiza el test y dan positivo. _ Tengo miedo de contagiar a mi madre el día que pueda ir a verla.

La meva amiga infermera, cuidadora vocacional, diu que no vol arribar a la vellesa!

Però que està passant?☹️

I això que diu que no és una bona comunicadora, quan veus patir al teu voltant, i pateixes tu, no cal ser bona comunicadora, surt de dins, tot i que ella de ben segur que sí que ho és.

Ella diu que m’admira perquè suposadament vull escriure alguna cosa per ajudar a fer entendre, per la meva positivitat. Ella sí que és digna d’admirar!


Volia també fer referència a articles que ens deixen clar les precarietats existents:


Els metges residents de l’Àrea Metropolitana Nord de Barcelona, que inclou l’Hospital 
Parc Taulí de Sabadell, es queixen que, en plena pandèmia, han cobrat menys de 1.000 euros al mes.
Tot i que els dos últims mesos han fet jornades de 12 hores, se’ls han tret els plusos per guàrdies.
Això ha fet que l’extra de 500 euros que cobraven en mesos normals hagi desaparegut de les seves butxaques.
Els professionals denuncien aquesta precarietat en una carta que han enviat a l’Institut Català de la Salut (ICS).
La resposta és que miraran de donar solucions cas per cas, tot i que avancen que la seva situació no es pot comparar amb la d’altres metges, perquè encara s’estan formant.
El problema és que el sou base dels residents és massa baix.
Parlem de 960 euros que, en situació de normalitat, els metges complementen amb plusos de nocturnitat i caps de setmana per poder complementar els ingressos.

Ho denuncia a RAC1 una de les professionals afectades, Carla Samaniego.
No teníem opció a fer les guàrdies que fan que el nostre sou revifi una mica. 
Llavors molts ens vam quedar amb un sou mileurista. 
Per intentar tenir un sou mínimament equivalent als mesos anteriors, vam reclamar plusos de nocturnitat, de cap de setmana, de professionalitat i de falta de supervisió
Carla Samaniego metge resident

Per cert, que els metges residents també denuncien que durant la pandèmia no han tingut material de protecció suficient i han arribat a posar-se les fundes per les sabates al cap, i bosses d’escombraries al cos.
Per haver de compartir bates, es van donar casos, fins i tot, de sarna, entre el personal sanitari.

Donada la situació es por arribar a entendre la manca de protecció en alguns moments, degut a la quantitat massiva que s’ha necessitat, però es aquestes mateixes persones que han agut de reutilitzar material, protegir-se amb bosses d’escombraries, treballar més hores en aquestes condicions de precarietat davant una malaltia d’alt risc de contagi, són aquestes mateixes persones els que el seu sou ha estat per sota mínims. 
I a ningú l'importa que estigui pasant això?
 07-05-2020 
El sindicat d’infermeria SATSE avisa que:
No s’estan renovant alguns contractes de professionals sanitaris que s’han incorporat durant l’epidèmia. 
Reclamen:
Que es mantinguin les plantilles actuals, almenys, fins al febrer de l’any que ve.
Argumenten:
 _ Que caldrà reforçar l’atenció primària, per fer el seguiment de nous infectats i els seus contactes.
_ També reprogramar tots els pacients amb altres patologies a qui se’ls havien ajornat els tractaments i sobretot, per evitar el col·lapse dels hospitals si hi ha un repunt de casos.

En RAC1, la responsable de salut laboral del sindicat:
 _ Hi ha gent a qui se li acaba el contracte i no la renoven, fa una mica de por!
   Si tornem a deixar els hospitals amb el personal que hi havia abans, estem a mercè    que torni a passar una cosa semblant: dies de pànic
  Cristina Murillo sindicat d’infermeria SATSE


¡No nos confiemos! La crisis de #COVID19 no ha pasado.
Como mínimo, todas las autonomías deben mantener las plantillas de enfermeras y tener equipos y test para todos los profesionales. 

Sólo así podemos seguir salvando vidas

En canvi, asseguren que des d’aquesta setmana sí que s’estan generalitzant els testos per a tots els professionals sanitaris.

Curioses notícies:
La dona més vella de CatalunyaMaria Branyas, de 113 anys, ha superat la covid-19 amb èxit, segons han confirmat fonts de la família i de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot, on viu des de fa prop de 20 anys.
Han explicat que només ha tingut "Símptomes lleus" tota la malaltia i la crisi sanitària ha estat confinada a la seva habitació. 
El centre a 1 d'abril va confirmar 17 defuncions de residents amb el virus. ☹️
Enhorabona Maria!
Ahir al pais Basc:
 "QUE MALO ES EL GOBIERNO Y QUÉ GUAY SOY YO"

1. La mayoría: "ya está bien! 
Hay que poner mascarillas, todos con mascarillas, mascarillas, mascarillas!!".

2. La mayoría: "ya está bien! 
Si es fase 1 por qué la limitan? Fase1!!!!"

REALIDAD:
1. ¿Cuánta gente con mascarilla habéis visto hoy por la calle?. Yo echaría, por lo alto, un 6%.
2. Más de 6, de 8, de 12  personas juntas, abrazándose en una mesa, sin medidas de distancia...
¿Nos tiene que obligar el gobierno para llevar mascarillas? ¿No somos capaces ni de estar en la fase 0,5? ¿Tan cazurros somos?
No, no es ningún gobierno el malo, somos nosotros los gilipollas.

Així és com molta de la gent que mirem de fer-ho el més bé possible pensem
Sí, els humans ens estem carregant la terra i ara ja directament els uns als altres
Cal fer-ho entre tots!
 Vull fer una crida ben forta a fer el que cal:

Sisplau anem amb precaució. 

No cal que ens diguin que hem de fer, 

siguem responsables i fem-ho.

“S’ha de aconseguir transmetre envers els ulls, el que no poden dir amb paraules” 

No hay comentarios:

Publicar un comentario