viernes, 26 de junio de 2020

Com neixen i creixen els infants, i els animals?


Com creixen els infants
Quan arriben als tres anys, els infants ja saben que entre les dones i els homes tenen diferents òrgans sexuals. Els nens tenen penis i les nenes vulva.

Cal parlar amb naturalitat de la mateixa forma que es parla del nas, els dits...
Sempre utilitzant els noms correctes dels òrgans sexuals. 
Hem de dir “vulva,” “penis,” i “pits”

Cal parlar-ne. Explicar als infants com som i resoldre els dubtes que puguin tenir. 
Per què hem d’esperar a què ens preguntin sobre el tema? 
Per què no els en parlem nosaltres abans, com parlem de tantes altres coses?

És Important tenir eines per fer-ho de manera natural i els contes, com ja sabeu, ens ajuden molt, hi ha contes sobre sexualitat per llegir en família amb infants a partir de 3 anys. Com:





Molt divertit


"No le cuentes cuentos" Diguem la veritat sempre!

El conte tracta sobre la sexualitat i la reproducció,  darrere d’aquestes paraules s’amaguen històries boniques i que valen la pena que siguin explicades. 

 Aquest conte permet desenvolupar la imaginació i que les famílies comparteixin experiències i informació.

Aquests són alguns recursos que podem trobar a la xarxa. N’hi ha d’altres, i aniré posant en altres entrades els que em semblin més interessants per temes més concrets sobre sexualitat a la infància.

“Cuentos para educar en família”

Quan i com heu abordat aquestes preguntes a casa vostra? Quina ha estat la vostra experiència?

És molt important retrocedir en el temps puntualment per recordar com van iniciar el nostre coneixement sobre la reproducció, la sexualitat, sols així sabren com ho van viure i si ho volem fer d'un altre manera pels nostres infants, segur que serà ben diferent, però és un exercici molt bo.


Els animals creixen com nosaltres

Les plantes quan tenen flors, dins de la flor hi ha unes llavors, si una llavor caigués al terra, i la terra estigués humida, la llavor s'inflara. 
Als pocs dies creix una petita arrel per sota de la terra, i van pujant una titlla amb unes fulles petites que amb humitat i sol van fent-se mica a mica més grans i surten unes altres.

Aquí tenim una llavor de girasol, que sota la terra va treien arrels i una tilla cap amunt on van creixen petites fulles.

El petit Girasol, a través de l'arrel absorbeix els aliments de la terra, així la planta va creixent dia a dia, les fulles són iguals uns que altres, però la flor del girasol, és ben diferent a les fulles, ara bé tots els girasols s'ha semblat entre si.  

La Gallina ha post un ou fecundat i l'haurà de cova, donar calor, naixerà un pollet que podrà ser un gall o bé una gallina, el pollet cada dia es fa més gran, i el rovell més petit, doncs d'ell s'alimenta el pollet.
Durant 21 dies estarà creixent, quan arribi el moment, el pollet picoteixerà  la closca de l'ou i així sortirà. Triga 18 mesos a créixer i tenir les plomes de molts colors.
I mica a mica es farà gran, serà un gran gall, potser una gran gallina!

Nadons

Una llavor que anomenem espermatozoide, del pare, s'ha trobat en un òvul de la mare, aixó vol dir que tindran un fill, que pot ser nen o nena.  Que gestarà la mare dins de la seva panxa durant 9 mesos. 


                                    
Podría surtir abans, però a les hores el bebé sería prematur, i podría anar a la incubadora, que consisteix en una mena de cámera, tancada i transparent, que generar escalfor, crear un ambient amb la humitat i la temperatura que el nounat necessita, la càmera protegeix al nounat dels gèrmens, i fa com una vigilància intensiva. Donar temps a l'infant per està bé! 
Té una mena de finestres per poder canviar o manipular al nounat. 
També inclou control de pes, de la respiració, i del  ritma cardíac...

Dins de la mare, el bebè creix, en una cavitat tova i molt protegida dins del seu ventre.
Mitjançant el cordó umbilical de la mare, el nadó rep tot el que necessita per créixer.

 Així quan arriba el moment de sortir, la mare empeny el nadó fora del seu cos, per la vegina, té un procés en que el cos de la mare es preparar dilatan-se per que pugui sortir l'infant.
Quan neix es talla el cordó umbilical, que els uneix, mare i fill. 

Ara haurà de respirar, menjar per si mateix.


Com es fan els nens?

Hem de ser naturals, i fer una explicació en funció de la seva edat, del que poden entendre. Aquí podreu trobar molts detalls que us podran ajudar...

Mamífers
Tots els mamífers venen al món com nosaltres les persones. I també beuran la llet de la seva mare, la llet de la mare conté totes les substàncies que necessiten els nadons i els amimalets nounascuts per poder viure i créixer saludablement. Creixement...


Les Cèl·lules
Hi ha cases, que estan construïdes amb maons, les persones, els animals i les plantes també estem construïts mitjançant maons, aquests són especials, s'ha anomenen cèl·lules. 
Les cèl·lules les podem veure si augmenten un tros de la nostra pell, per exemple agafem una lupa, i la posem davant d'un dit nostre, veurem com es marquen diferents divisions que s'uneixen com si fossin maons.

 I tenim diferents menes de cél·lules:
_ Les cutànies. que evidentment estàn a la pell, cél·lules musculars que habiten als nostres músculs, les òssies, les cél·lules sanguinis a la sang, les cel·lules nervioses. 


L' espermatozoide i l'òvul conjuntament formen la primera cèl·lula d'un nou ésser. 

Les persones creixem a mesura que anem formant cèl·lules, cada una d'elles pot dividir-se a partir d'ella mateixa, d'aquesta manera neixen moltes de noves.

Com ho fan?

Les cèl·lules s'ha alimenten mitjançant la sang, quan una d'elles és prou gran, el seu nucli interior es divideix, forman així dues de noves que tornaran a dividir-se. 


Així aumenta el seu nombre, elles es converteixen segons un pla molt concret, en diferents tipus de cèl·lules. 
Aquest pla neix al nucli de cadascuna d'elles, i així també estableix con s'han de juntar les unes a les altres.

El pla existen de cada cél·lula

Precisa l'aspecte, creixement de les plantes i els animals, i també el temps que podran viure.
Exemple: Una mosca efímera només sobreviu un dia.
Però, un arbre com el baobab,pot arribar a viure uns dos mil anys.

Les persones poden viure uns 70 anys de mitjana, això vol dir que en principi alguns viurem més i d'altres menys. 


Quan s'acaba la vida

Quan passa el temps establert per la vida de cada cél·lula, es van fent més velles i més fràgils,
I arriba un dia que la vida s'acaba.

 
Per exemple: Un arbre encara podrà mantenir-se un cert temps dempeus.
De l'arbre, el tronc, les branques i les fulles es converteixen en terra un altre cop.
Però sovint la vida  s'acaba abans que la mort natural arribi, un ratolí pot ser atrapat per una guineu o per un àliga, o bé una mosca queda atrapada en una teranyina.
Les plantes velles han escampat les seves llavors, durant l'estiu, els animals han criat. 
Així plantes i animals creixen en el lloc on van créixer els vells.


Així també passa a les persones, per un accident, per una malaltia greu, pot  arribar la mort abans d'hora, però les persones també deixen llavors, en forma de fills, família i amics, han format part d'ells, i deixen en els records: Formes de vida, maneres de fer, a cadascuna de manera diferent envers les situacions viscudes, envers cada relació.

 No més important ni menys totes són part de la vida i totes són importants.

D'aquesta manera també queden records viscuts, alguns llocs, coses materials que la nostra ment relaciona amb ells de forma immediata i natural. 

Algunes vegades ens donarà alegria i força, d'altres potser tristor, però totes formen part d'aquella vida i naturalment de la nostra.





sábado, 20 de junio de 2020

Casals d'Estiu 2020 Virtuals

Estiu diferent

Molts de vosaltres seguiu amb el teletreball! 

Si teniu els infants amb vosaltres, cal saber que podeu tenir diferents opcions 

Potser treballar des de casa, és el que sempre havíem anhelat, no haver d'anar a l'oficina i deixar de fer trajectes en metro i bus, però, com esteu comprovant la cosa no és tan fàcil, requereix disciplina, hàbits saludables i una bona dosi de paciència. 

Les pautes per treballar des de casa, segur que ja heu tingut temps d'adquirir-les però,  fem una mica de recordatori: 

_ Cal establir l'horari, esmorzar, dutxar-se, recollir una mica, repartir tasques si esteu amb els infants i estar tranquils abans de començar la feina.

_ L'espai de treball, com sabeu és esencial està a gust, això vol dir fer l'espai agradable. Sobre tot amb bona llum.

_ Evitar distraccions, si esteu amb infants serà més difícil, però eviteu sobretot les tasques de la casa, això ho heu de combinar en les hores lliures. Com feia-ho abans!

Doncs si cada cop atureu la feina per fer més tasques, encara que siguin domèstiques.

Organitzeu la feina, l'ordre de les tasques, establir contacte amb company si teniu dubtes, feu consultes. Segur que ja em sabeu molt!

Amb els infants és més complicat, sobretot si són encara petits, però hi teniu diferents opcions: I amb els infants ara a l'estiu?

Cada any, La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la FMRPC, preparen amb molta il·lusió i ganes l’Escola d’Estiu.

La situació excepcional del moment, com ja sabeu, no ens permet viure l’Escola de la manera que sempre s'ha fet però les ganes de ser-hi segueixen ben presents…

L’Escola d’Estiu, Ara més que mai, pren el sentit: d’impulsar la renovació pedagògica i el compromís ètic i social amb els infants, amb les famílies i l’entorn.

Algunes Escoles d’Estiu han decidit continuar la seva edició en format virtual i altres han optat per ajornar la d’enguany per al juliol de 2021, moment que s'espera tornar a presencial.

Han elaborat una escola d’estiu conjunta per a tota Catalunya, amb la participació de tots els MRP des de la FMRPC amb una proposta de debats i conferències que s’oferiran durant els primers dies de juliol.

Aquests espais gratuïts i oberts a tothom van relacionats amb la situació actual i el sentit de l’educació avui i com hem d’entomar la tornada a l’escola.

Per participar a aquests debats, xerrades i taules rodones que es celebraran de l’1 al 10 de juliol s’ha de fer la inscripció aquí.

Set escoles d’estiu han transformat la seva proposta en una escola d’estiu virtual, certificada pel departament d’Educació, a la qual us hi podeu matricular seguint el procediment i informacions* que trobareu a les pàgines webs.

Aquí teniu tots els enllaços:

Llistat de les EE virtuals:

55a Escola d’Estiu de Rosa Sensat

https://www.rosasensat.org/55a-escola-destiu-educar-en-temps-de-revoltes/

Des de Rosa Sensat és patrocina la revista in-fan-cia, que té diferents articles per compartir i ajudar a l'ensenyament i de l'experiència de molts educadors, infants i famílies.


MRP Terres de l’Ebre

https://www.mrpterresebre.cat/escola-destiu/22

Escola d’Estiu ACTE

https://campus.acte.cat

 Escola d’Estiu [Virtual] del Maresme

https://www.memcat.org

Escola d’Estiu de l’Educació de Persones Adultes

https://www.educadults.com/

Escola d’Estiu Vallès Occidental (1a Escola Estiu Virtual) 

https://amgali.cat/escola-estiu-2/

Escola d’Estiu Urgell-Segarra

http://geus.cat/ee2020/index.html

En temps d’incertesa sentir-nos solidaris ens enforteix”


Podreu trobar més informació:

http://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/estiu

Aquest estiu també estarà en marxa des de el " Casal dels Infants"  d'Acció Social.

Per construir una societat cohesionada, per garantir els drets i les oportunitats d'infants i joves, des de les seves famílies. 

El treball que porten contra la desigualtat, des de decades, col·laborant amb famílies. Per la cohesió social, promovent relacions veïnals, participació i el respecte a les diferències.
Si voleu informació podeu entrar a la seva web: www.casaldelsinfants.org

Aquí teniu un vídeo curt:



Projecte de benestar

De la casa Danone, aquest estiu amb el projecte "FLUYE" també volen col·laborar amb infants i famílies, creant hàbits de benestar com a part de l'educació a la infància.


Cicle Infantil i cicle Inicial

Cicle Mitja i cicle Superior

Quan la feina acaba, cal tenir estones per relaxar-vos, per compartir, per gaudir de l'estiu amb il·lusió!



Molt bon estiu famílies, sigueu feliços!

viernes, 19 de junio de 2020

Estiu 2020 Infants


Estiu 2020 amb els pares

La situació excepcional del moment, com ja sabeu, no ens permet viure l’Estiu de la manera que sempre ho hem fet però les ganes de fer-ho segueixen ben presents… 

 Què és el primer que fa un infant quan el deixem tranquil? 

Jugar! Tots ho sabem sense gairebé ni pensar-ho.

I és que el joc és una cosa que s’ha de prendre seriosament.

El joc!

 Dispositiu d’aprenentatge innat que la ciència moderna descriu com inigualable.

Ideal per al desenvolupament humà: la creativitat, la cooperació, l’autonomia, l’estratègia, l’eficàcia, l’empatia, l’observació …

Llavors, per què anem a interrompre a l’infant quan juga?

Per aquesta raó és essencial estimular el joc lliure el màxim de temps possible, ja que és a partir d’aquest, que els infants creixen i es desenvolupen amb més naturalitat i salut.

Una bona manera és tenir els espais de joc preparats, per diferents racons d’activitat i posar música ambiental relaxant per ajudar a la fluïdesa del joc.


No ha d’haver distinció entre jugar, sentir, aprendre i viure.

“El joc és la forma més elevada de la investigació” (Albert Einstein)

Cada etapa evolutiva sol presentar diferents interessos 

Els nadons gaudeixen amb el fet d’explorar els materials a través dels seus sentits.

D’aquí la importància de facilitar materials naturals, amb propietats com la fusta, teles...

Aquest estiu cal que deixen jugar més als nostres infants, des de la natura, els espais oberts, les passejades amb precaució ha d'haver més control, però crear espais de joc lliure, on no es sentí controlat, serà molt gratificant per tota la família, parlem de les diferents activitats de joc, que ens facilitaran la vida...

La Música Gaudir de la música. 

Escoltar música d’estils diferents, cantar junts, tocar instruments, ballar. 

 Als infants compartir estones de ball i expressió corporal amb els adults els fascina, activitat mogudes i intensa per desprès tenir estones més tranquil·les.

El ball i la música són una bona oportunitat.

 Grups com 

El Pot Petit  o la Dàmaris Gelabert, per els més petits, i de grans👶👦

També el grup XIULA, segur que els coneixeu, però introduir tota mena de música és molt més divertit i educatiu, davant la informació, els infants aprendran a gestionar que els agrada més o menys, també el vostre entusiasme els animarà molt, doncs compartir amb els adults els encanta.

Al canal de youtube podreu trobar un munt de música diferent.

Compartir la vostra música també serà molt divertit i us farà passar molt bones estones

Manualitats

Crear pot ser molt enriquidor per als infants  per desenvolupar la seva creativitat, la psicomotricitat fina, la paciència i la tranquil·litat. 

Les manualitats tenen molts beneficis. Depèn de l’edat de l’infant serà més adequat unes tècniques o unes altres. Cal tenir en compte que haurien de ser estones de llibertat creativa i d’expressió dels infants i deixant-los experimentar amb els materials.

Depèn l’activitat segurament haurem de netejar entre tots quan acabin.

 

Però serà part del procés de joc i creació lliure, tot i així podem valorar diferents maneres de fer, com:

 _ Preparar una  caixa o un calaix, amb materials per a manualitats diferents i que els infants vagin explorant totes les possibilitats, també tenir diferents caixes per diferents projectes, preparar-les també serà molt divertit, i que l’infant les pugui gestionar per si mateix, serà molt gratificant per ells.

Podem començar per un material inicial senzill i fàcil de manipula i mica a mica aneu introduint un material nou a la caixa.

D’aquesta manera anem dosificant les possibilitats creatives.

 

No tant per controlar sinó per poder crear els hàbits mica a mica.

Podem fer servir materials com: 

_ Colors per dibuixar lliurement, o per acolorir mandales, imatges d’un dibuix, els plastidecors són molt pràctics i nets. Ceres. Els Gomets són ideals!

_ Plastilina, la plastilina és molt adient per fer que els infants gaudeixin alhora que creen, podem trobar-la ecològica, a part de ser més neta col·laborem amb el medi ambient. També podem tenir el dia de la cera moldeable, el fang, però aquí ja ho haurem de gestionar més nosaltres fins que els infants sàpiguen com fer-ho per si mateixos sense embrutar gaire.

 _ La papiroflèxiatambé és molt divertida i creativa, amb pautes ben senzilles poden fer grans creacions.


_ Fer braçalets amb fils de brodar, llanes, materials reciclats, titelles amb mitjons, fer-ho amb nusos de macramé els hi agradarà molt i és força senzill.

_ Pintar pedres, poder sortir a passejar i recollir algunes pedres de formes diferents, després arribar a casa i rentar-les, imaginant-se com pintar-les, els hi farà passar unes estones molt relaxants i creatives.


_ Si volem ho podem complicar una mica, fent mòbils amb fustes, poden ser amb pals de gelat i dibuixos diferents fets de cartolina, o branques d’arbres netes, que amb cordill podeu cobrir.

Aquí la imaginació i la creativitat serà molt necessari i alhora satisfactori!

_ Els contes

Des de poder passar els fulls i mirar les imatges, els més petits. Estimulant així la psicomotricitat fina. L’activitat sensorial mitjançant el tacte i la visió. 

Tenir el racó dels contes sempre és molt pràctic i alhora estimulant, envers els contes aprenem tots els conceptes de la vida, Tant mirant-los, com escoltant-los i evidentment quan ja els llegim per nosaltres mateixos, aquí la imaginació sumada a la lectura ens porta a un món d’experimentació on l’infant creix.

Poder crear una caixa literària per quan comencen a llegir, podríem dir-li la:

“Capsa per a petits lectors” O com vulgueu!

_ Per el més petits, amb llibres d’imatges de tapa dura i un munt de colors.

Tenir fotografies de la família, els entretindrà molt, podeu imprimir-les i desprès plastificar-les per allargar la seva durada i els infants pugin manipular-les sols.

_ Per a infants de 3 a 7 anys, contes de tota la vida i d’altres més actuals que ens ensenyem les emocions i poden veure i iniciar-se al món de la lectura amb histories de sentiments que els ensenyem a comprendre.

Crear un àlbum familiar i d’amics amb fotografies, cronològic per així començar a diferenciar el temps, assolir conceptes com fer-nos grans, és molt entretingut.

A aquesta edat començar a introduir revistes, també serà molt interessant, revistes que poden ser mensuals i tenen diferents activitats per fer. Les esperarant en candeletes!

També serà molt adequat treure la pols de la biblioteca de casa i afavorir la lectura de contes il·lustrats comics o llibres.

Potser els que tenim a casa ja els hem llegit moltes vegades, podem fer algun intercanvi amb familiars, amics/es o veïns/es.

També en podem buscar la biblioteca en format digital, o anar una estona a la del barri.

 Els  contes amb valors són els més adients!


Aquí podreu trobar una guia de contes per facilitar l'accès a contes per la igualtat

_ Els jocs de Construcció, si tenim a mà una caixa de materials de construcció tindrem l’estona assegurada, els materials naturals són els més creatius, fusta natural, blocs amb escorça o sense,  o bé de tela per els més petit. 

_ Anar a la platja i recollir pedres i conxes de mar, que amb elles podran també fer estructures.

Als infants els hi encanta jugar a construir coses, a aquest enllaç podreu trobar més informació de diferents jocs, i un ampli ventall dels de construcció, des de els diferents materials fins el que pot aportar als infants: https://www.tindremunfill.es/446295404

 El joc lliure de construcció els permet jugar sense límits i manipular l’entorn com ells vulguin (fent grans construccions o molt petites, integrant-les al seu joc simbòlic o no...), el que dóna molta força a la seva imaginació.  

Jugar a construir augmenta les habilitats motores, espacials i de psicomotricitat fina, la coordinació l’ull i mà, que es formen les bases la lectoescriptura. 

El joc de construir independentment del material, és un joc que permet als nens desenvolupar un pensament creatiu, inventar i resoldre problemes.

Estones de vídeo jocs.

Potser us ho demanaran, al dia hi ha moments per a tot:

 Hem de  pactar uns horaris o uns temps de pantalla en funció de l’edat (incloent videojocs, mòbils, tablets, dibuixos animats, televisió).

 Amb els infants més petits que encara no saben llegir l’hora en un rellotge recomanem fer servir rellotges de sorra perquè sigui més visual i clar el pas del temps. 

La OMS el 2019 fa unes recomanacions pel que fa a l’ús de pantalles en la infància que diuen que els infants menors de 2-3 anys no han de fer servir les pantalles ni mirar la tele, i que a partir de 2 anys com a màxim una hora diària.


Però a més a més del temps de pantalles haurem de controlar la qualitat del que miren o juguen: que no hi hagi continguts violents, sexistes ni racistes i que sigui adequat a l’edat dels infants.


I pel que fa a navegar per internet i les xarxes socials, tingues en compte les recomanacions que fa la Generalitat de Catalunya a través de la pàgina Internet Segura, on trobaràs una Guia per practicar hàbits cibersaludables, molt recomanable per despertar l’esperit crític respecte els entorns digitals. 


En aquesta mateixa pàgina trobareu els Relats sobre Ciberseguretat Infantil, destinats a infants de 6 a 12 anys per aprofundir en qüestions de ciberseguretat a la xarxa i privacitat, i un joc online sobre el tema: CiberAventura a la Ciutat.

I per jugar amb la família :

https://projectes.fundesplai.org/escape/

Jocs de Taula

Els jocs de taula, especialment els cooperatius són una gran eina educativa perquè afavoreixen el treball en equip i habilitats com la concentració, l’estratègia, etc.> Aquí et podeu descarregar una guia de jocs cooperatius de 3 a 18 anys (PDF) 

Practicar l'escriptura

 Escriure les històries que van sorgint i que ens podem imaginar 

Segons l’edat dels infants podem combinar el dibuix sol, dibuix amb escriptura. 

És una bona manera de canalitzar les emocions: Com l’estrès, l’angoixa,i retenir les millors experiències, els bons moments, despertar també l’humor i l’esperit crític.

Què escriure?

  • Podem enganxar-hi fotos o fer dibuixos de tot el que anem fent i (segons l’edat) 
  • Cartes a les persones que estimem
  • Històries de ficció que ens inventem; amb menors de 6 anys crear àlbums il·lustrats sense lletra o amb poca lletra serà més senzill. Amb dibuixos propis.
  •  Històries encadenades: s'escriu una frase, es doblega el paper que només es vegin una o dues paraules, l'infant ha de continuar la història. Torna a doblegar i deixa només una paraula a la vista, i així successivament. Quedarà una història ben divertida de ben segur! 

Un repte cada dia

Podem proposar un repte diari. Alguns dels reptes podrien ser (segons l’edat):

  • Preparar un regal casolà pels avis i àvies o altres familiars
  • Inventar-se una cançó amb lletra divertida que parli de la nostra família
  • Endreçar les joguines, triar les que no fem servir per donació
  • El joc del veo, veo, també és molt divertit, per colors, per lletres..
  • Fer una obra de teatre
  • Bagul de les sorpreses, algunes les podeu crear vosaltres amb teles, llençols, fulars... Que divertit!
  • Fer experiments, ohhh!!! Jejeje...no patiu Amb aquest enllaç trobareu de ben segurs: https://www.youmekids.com/top-5-portals-experiments-nens/
Recordeu que si els infants juguen tranquilament, millor deixar-los, en aquests moments estan desenvolupant totes les seves actituds, i gaudeixen de si mateix, part fonamental del creixement. 

Relaxació, Meditació i Ioga

La pràctica del ioga té molts beneficis per als infants:

 _ Millora la concentració, l’aprenentatge, l’atenció, l’autoconeixement, el control de la respiració, la relaxació, l’equilibri, etc. Per més informació consulteu l'enllaç:

https://www.tindremunfill.es/446410235

La Natura

De la Natura si podrem gaudir tranquilament, les estones de platja, piscina encara que és més aconsellable tenir precaucions i no estar molta a estona a llocs molt concorreguts, i les platges i piscines ho són. 

Quan més estona estem a un espai. més posibilitat de contagis, doncs els infants es cansen i tendeixen a ballugar-se més. gent més variada i més activitat també augmenten el posible risc, no cal pensar gaire, ens cal relaxar-nos però amb mesures i repartir el dia en estones més variades ens asegurarà la distracció al mateix temps que pot ajudar a evitar un risc innecesari. 


Ara la muntanya ja és una mica diferent, buscar zones amb un riu per poder-nos refrescar, també podem haver zones més concorregudes però també és l'espai més ampli i dona més possibilitats, portar-se una motxilla amb les coses necessaries serà molt adient, a partir dels dos anys cadascú pot portar la seva .

Alguna cosa per menjar; Com fruita, fruits secs...

Ara també caldrà posar alcohol desinfectant i la mascareta almenys per infants amb més de 6 anys i els adults evidentment.


Bon Estiu i cuideu-vos molt!