jueves, 22 de octubre de 2020

Vídeos Educatius, la Castanyada

S'acosta la castanyada

La castanya 

És la fruita del castanyer, és un aliment molt apreciat, i torrades o al forn estàn molt bones, també ens les podem menjar bullides, confitades, per fer puré, pastissos, panellets...








Als follets els hi agraden molt!😀

La castanya és un fruit sec, s’amaguen de dos en dos o de tres en tres dins d’una closca molt espinosa anomenada pelló. No en tenen moltes calories, com altres fruits secs i tenen moltes vitamines.

Són baixes amb greix i no tenen gluten !

Fa molts anys, a la tardor en feia més fred, a casa les famílies feien un foc a terra i cuinaven aliments que els donava escalfor. 
La nit del 31 d'octubre, repiquen les campanes de les esglésies per recordar la memòria dels difunts, persones que han mort. Des de aleshores es segueix la tradició aquí a Catalunya, a altres indrets ho celebren d'altra manera, amb disfresses i de més...


Aquí tenim tot el seu procés, jejeje 

La Tardor és quan es recullen, la nit del 31 d'octubre, és la nit de la castanyada, parades de venda de castanyes torrades es troben al carrer.


La Castanyera és la protagonista, doncs ens les fa de molt bona gana, faci fred o calor ens la trobarem al seu lloc, a la seva paradeta, les castanyes donen feina, doncs abans de fer-les, a cada castanya cal fer-li un tall per evitar que petint, doncs la seva pell les protegeix tan que abans quan s'escalfa molt si estan ben tancades donem un pet i surten volant. Compte!

A moltes llars, es fa un  sopar lleuger per després atipar-se a castanyes, panellets, boniatos, pastís de carbassa... Que bo tot!

Grans i petits gaudeixen junts, preparant bonics centres de fruits de tardor, manualitats, cuinant tots plegats i cantant cançons, la més coneguda és la de la castanyera...








Aquí teniu la lletra

A les escoles infantils es prepara tots els anys la castanyada, primer collen fulles a les plaçes o van a bosc, a buscar més fruits de la tardor, les castanyes són bastant complicades de recol·lectar. 

Han d’agafar-se uns guants especials.                                        Un cop han caigut de l’arbre.



A moltes escoles torren castanyes al pati, o bé a la cuina al forn, per després gaudir tots plegats del seu gran sabor, els infants solen portar crues i junts les conparteixen.


A cada classe es preparen moltes activitats, tastar els fruits, conèixer com són per dintre, els podem desgranar, com la malgrana, també pinten  castanyes i bolets, solen fer manualitats diferents, cantar cançons i sortir a ballar tots junts... 


Una rumba Catalana, mès moderna, molt animada! 💃

Que fer a casa?

A part de les boníssimes  castanyes podem fer panellets...

Unes boletes molt dolces, que ens agrada molt fer...

Si busquem receptes per fer amb infants veurem que totes s’hi assemblen molt. 

N’hi ha de patata, o de boniato, que és més digestiu que la patata i donar color a la massa. 

Amb infants és molt més divertit doncs barregen els ingredients fent boletes, enganxen fruits de la tardor com són els pinyons, les ametlles o potser coco, que també esta molt bo.


Aquest vídeo us guiarà per fer uns bons panellets, i a continuació una recepta...

Ingredients de la massa

Aquesta recepta de panellets, és com els fem a casa:

  • 2oo gr de farina d’ametlla
  • 150 gr de sucre blanc
  • 1 patata mitjana bullida i sense pell o un boniato fent al forn
  • ratlladura de pell de llimona
  • Pinyons, ametlles, pistatxos, coco per decorar els panellets, a gust vostre.

Recepta de panellets per fer amb nensCom fer la massa dels panellets amb infants

  • Bullim la patata. Pelar-la i aixafar-la bé amb una forquilla. S'ha de deixar refredar.
  • Barrejem en un bol la farina d’ametlla, el sucre i la pell de llimona.
  • Afegirem la patata per poder començar a fer la massa.
  • Pastem la massa fins que es pugui  fer una bola. La massa és una mica enganxosa però no s'ha d'enganxa a les mans com al principi de treballar-la.
  • Un cop preparada la massa la deixem reposar en un bol tapada, perquè no quedi seca. Hi ha qui els deixar tota una nit reposant i fa els panellets al dia següent.
  • Per fer-los, cal encendre el forn a uns 170·. 

 Si volem fer panellets d'altre gust, preparem la massa amb l'altre ingredient, ametlles, coco, cacao, ratlladura i suc de taronja o de llimona...També podem fer diferents masses, que deixarem reposar amb bols diferents, hi ha qui els posa a la nevera per anar més ràpid. 

I a fer boletes, també podem fer formes...

Els que porten pinyons, ametlles o altre fruits per fora els haurem de decorar primer, agafem les boletes i les banyem amb llet o ou, i arrebossem amb el fruit que volguem.

 Els col·loquem a sobre de paper vegetal a la safata del forn, un cop posats amb un pinzell de cuina els pintem amb ou batut, quedaran doradets

Aneu mirant per saber  quan estan fets!

Quan els trèiem del forn, estaran encara tous, però al deixar-los reposar ja es posaran durs, els que no estan decorats, podem posar xocolata o coco.
Podem escoltar música mentre esperem que estiguin fets el panellets, serà molt animat i ens ho passarem molt bé...

Activitats

Durant el dia podem fer moltes activitats, als més petits pintar la seva castanya els hi agrada molt, us deixo plantilles i fitxes en blanc i negre per poder imprimir i pintar, així passar una bona estona...



Als més grandets els hi pot agradar més altres dibuixos de la tardor...




 

Si treballem molt, podem guardar els dibuixos fent una mena d'albúm, aquí una portada ben xula...
Les dites també ens agradem molt, a la tardor hi ha moltes per compartir...

No oblidem els llibres, sempre ha d'haver un moment per llegir i viatjar...
Un bon conte ens trasllada a un nou món, que sempre ens ensenya!

 El conte de La Fada Falguera
Ens trasllada a un bosc, on tots els animals ajuden a la fada a tenir cura d'ell així les persones també voldran cuidar la Natura

Bona Castanyada a tots!


 








No hay comentarios:

Publicar un comentario