jueves, 24 de junio de 2021

Som Persones, LGTBI

 


Famílies

A mesura evolucionem ens obrim més a la diversitat, parlem de diversitat  quan parlem de les diferents maneres de vida, tot i que encara ens queda molta feina a fer per entendre que el més natural és ser diferent, que cadascú de nosaltres a de viure amb llibertat sempre dins del respecte als altres.

Les famílies tenen models diferents de viure, això a existit sempre, tot i que no sempre ha estat del domini públic, i ha estat marcat per etiquetatges i tabús, al mateix temps que moltes d’aquestes diferencies han estat mal enteses, imcompreses i molt sovint maltractades i censurades.

Degut a aquest trist fet, moltes persones, i per continuïtat famílies han hagut de reivindicar el seu dret a ser respectades, parlem de les persones i parelles en general que no són heterosexuals, aquestes que de cara a una normalitat retrograda poc realista, influenciada per una societat hermètica, ignorant i tancada a la diversitat.

Aquestes denominades gays ,  tota persona que senti atracció per persones del seu mateix sexe, per aconseguir fer costar la seva realitat, així  es va crear el col·lectiu LGTBI, on lesbianes, gays, bisexuals i transsexuals tenen cavitat.

La de fer-se visibles, la de demostrar a la societat més tancada que l’amor no marca diferències, les marquen els ignorants.   

Hem d’aconseguir viure amb la llibertat d’escollir. Així podem trobar moltes famílies que en els darrers anys han participat per commemorà aquesta realitat, evidentment fent partícips als infants on neix l’amor lliure sense condicionats. 
Algunes famílies per la seva condició i a fí de  fer-la visible, d’altres per la seva convicció d'estimar amb llibertat i el respecte.

Així en aquests mes de juny, concretament el dia 28, sortirem de nou a carrers i places a celebrar el dia de l’Orgull LGTBI, el dia d’estimar lliurament i molts infants participaran com sempre, d’altres potser serà la seva primera vegada. 

I d’altres ho observaran sense forma part,  són a aquestes persones i infants als que més cal poder explicar tot el que significa aquest dia, com d’important és la seva història.




Què caldrà explicar

Com inici cal que sàpiguen que fa uns quants anys a alguns països estaven prohibides les relacions entre persones d’igual gènere. 

No podien fer-ho públic!

 Molt menys formar una família, era impensable !

Les revoltes de Stonewall, que marquen l’inici de les manifestacions de l’Orgull, fa més de 50 anys, i després d’un llarg camí amb entrebancs, persecucions i patiments, però també amb moments de gloria, com l’aprovació fa 15 anys del matrimoni igualitari o de la Llei 8/2016 per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals .

Per eradicar la no tolerància i  l’LGTBI-fòbia, així amb molts esforços hem vist com s’anaven fent passes per garantir els drets de totes les persones del col·lectiu LGTBI.

 Celebrant aquest dia amb orgull!

Encara avui dia més de 70 països en el món penalitzen les relacions afectives com a parella entre persones del mateix sexe. Arribant a la pena de mort en alguns d’ells.

Com a referència la raó de commemorar aquestes relacions ve arrel de que el 28 de juny de 1969, a Nova York, en un bar on es trobaven clients homosexuals, la policia va entra a prohibir que es trobessin, així es va crear un moviment de protesta en contra d’aquesta repressió, a la defensa dels drets homosexuals, des de aquest moment es van unir a fi de recolzar-se i crear vincles d’unió per la igualtat, creant així un dia de festa massiva.

Anomenant-lo El dia de l’orgull, és el dia de l’estima i l’amor propi per la llibertat de cada persona com a mereixedora de respecte.         

D’aquesta manera hem de poder explicar als infants que cap persona deu avergonyir-se del que és, sigui quina sigui la seva orientació sexual, i que no s’ha de discriminar a ningú. Cal tractar a les persones amb respecte, a totes per igual, i no ser excloses per la seva condició.

Educar per la diversitat!



El dia de l’orgull, cada any és més popular, portadors de símbols que posen en manifest la seva llibertat, com banderes i pintades dels colors de l’arc de sant Martí, ( “ el arco iris”) aquest símbol forma part d’aquest dia de reivindicació d’amor lliure des de 1970, es va inspira en la cançó de la pel·lícula del “ Mago de Oz” Anomenada “ Over the rainbow” on es parla d’un món més enllà  del Arco iris.

Els  colors de la bandera tenen cadascú d’ells un significat...

Trobem el color rosa símbol de la sexualitat, el que ens defineix.

El vermell que simbolitza la força de la vida, estem vius!

El taronja defineix el nostre estat d’ànim, la nostra salut.

El groc l’escalf, la llum del Sol.

El verd el que ens apropa a la natura, com la nostra vida està vinculada al món natural que ens envolta.

El blau que simbolitza la nostra creativitat, el poder de la màgia i l’art, com som capaços d’innovar, transformar, crear...

El blau fort ens aportar serenitat per prendre les nostres decisions.

I no menys  important el violeta que ens dona l’esperit, que ens guia, que ens ajuda a conèixer a nosaltres mateixos.



L’Assajament

És molt important parlar amb els infants sense cap prejudici de la sexualitat. Ajuda a comprendre el món en que vivim, per evitar injustícies com el bullying cap a altres companys als centres escolars malauradament encara aproximadament uns vuit de cada deu infants que reconeixen que els agrada altres infants del seu mateix sexe, són assetjats per altres companys. 

Sense oblidar que sovint ve influenciat per els comentaris d’alguns adults poc tolerants, i sense cap dubte la manca d’informació correcta.

Aquesta és la principal raó per la que hem de transmetre als infants tolerància, els hem de transmetre que mai s’ha de discriminar, molt menys  aïllar o mancar el respecte a ningú.

Per cap raó entre elles evidentment la seva tendència sexual, el com s’ha sent, molt menys els seus sentiments.

Siguem nosaltres

La millor manera per fer-los entendre és explicar nosaltres mateixos, cal abordar el tema serenament i de forma natural, responen les seves inquietuds i escollint les paraules adients per cada edat.

El dia a dia dona molts moments per poder transmetre informació als nostres infants de la millor manera, cal entendre que mica a mica i des de ben petits el respecte ha de se el nostre principal valor.

Si esperem que rebin tota la informació envers els medis de televisió, internet, l’escola, la visió pot ser no gaire adient doncs dependrà de la font que procedí.

Sovint és més fàcil del que pensem, tenir una conversa on intercanviem informació amb els infants ens ajudarà a saber quina idea tenen, que pensen o que cal dir, així poder donar una explicació senzilla.

No hem de fugir o trobar-nos estranys si ens pregunten, doncs podrien arribar a pensar que d’aquest tema no es pot parlar, així ens cal entendre que la base de l’educació, de les relacions és la comunicació envers a qualsevol tema.

Poder parlar de tot obertament, atenen els seus dubtes de forma natural els ensenya a entendre i comprendre millor el món en el que viuen.

Basant-se sempre en el respecte!

Davant el tema que ens ocupa fer participis de les injustícies que moltes persones han patit o pateixen per la seva condició sexual, ajudarà a entendre el perquè sortim al carrer a reivindicar la nostra llibertat.

Amb solidaritat i un tracte d’igualtat per a tots.

Com sempre i ja tenim ben après des de tindremunfill.es, els llibres ens ajuden:

“Mi primer Amor”

De Brane Mozetic


Història de quan tenia 6 anys, amb l’amic del parvulari que sempre estaven junts, que a les excursions anaven de parella, com als educadors no els va agradar aquest fet i els van separar.
 Fet que van haver de gestionar envers les seves emocions, sentint-se que no devien ser les correctes.
Com quan es van fer grans, entenen que aquella no va ser la millor manera d’actuar, no tenien dret a fer allò.

“ El meu pare es pensa que sóc un noi”

De Sophia Labelle, activista dels drets trans gènere.

Com de vegades les persones grans s’equivoquen i pensen coses que no som veritat.

Envers l’Alexandra veurem com el seu pare no l’escolta quan li diu que li agraden els insectes i tota mena de llibres.

“ Si el rosa es de niñas, el azul es del mar”

D’Oscar Espirita, il·lustracions de Sanz i Vila

Llibre dirigit al públic infantil però l’hem de considerar per totes les edats.

És un llibre il·lustrat que narra la història de Kium, un infant que no s’ha sent acceptat per els seus companys en el seu primer dia de classe, per portar una samarreta de color rosa, la seva samarreta preferida, empren una aventura per la naturalesa fins descobrir que els colors són de tots.

“ Amb el Tango som tres “

Justin Richardson, Peter Parnell i Henry Cole

Un llibre que ja el van recomanar fa un temps, està basat a una història al Zoo de Nova York, dos pingüins mascles, de nom Silo i Roy sempre estan junts, així construeixen un niu per formar una família. Un dels cuidadors del Zoo els ofereix l’oportunitat de cova un ou fecundat, d’aquí surt en Tango.

Pren protagonisme la diversitat familiar i l’afectiu sexual.

On el valor de tenir cura d’uns i altres, obra espai a les noves masculinitats.

“ Me llamo Pecas”

De Raquel Díaz Reguera

Li diuen Pecas, no sabem el seu nom, ni la seva entitat sexual.

El que sí sabem és el que és plantejar, hi ha jocs de nens i jocs de nenes?

Hi ha roba per a  nen i roba per a  nena?

Hi ha llibres per a nens i llibres per a nenes?

I perquè?

Pecas es planteja aquesta qüestió i descobreix que tot i que tothom defineix les coses de nens i les de nenes, ningú ben bé sap el perquè.

Com en un món on es reivindica la igualtat, degut a una realitat social que ens invaeix tan a petits com a grans.

Com a través dels contes podem arribar a exposar davant el món el dret a la igualtat, a deixar-nos d’etiquetes i viure amb la llibertat de ser cadascú de nosaltres com som.

Com aquest àlbum  és testimoni d’un temps cultural i social que marca història.

Pecas convida a reflexionar sobre els judicis i els límits d’una societat que defineix a través del sexe, diferents gustos, necessitats i preferències. Dona peu a reflexions individual i col·lectives que ens obren pas a parlar obertament de la igualtat i la llibertat de ser com som. 

Una llibertat basada en el respecte!

A través de la coeducació de les noves generacions ho podrem fer real!


Com a famílies trobarem a Guiainfantil.com.

Recursos per educar amb  igualtat i respecte per nosaltres mateixos i en conseqüència als altres.

Així recordo com un dia, les desigualtats sumades a la manca de respecte, violència de gènere dins d’una societat basada en la desigualtat, com a protesta i posar en evidencia aquests patrons de sense raons , vaig escriure aquest pensament, aquesta poesia...



“ Som Persones ”

He nascut diuen, he sortit d’un cau on l’espai era més petit a mesura jo anava creixent! 

Tot i així era senzill!

El món que m’envoltava era senzill!

Quan estava al meu cau on l’espai era més petit que jo, tot era tendresa, jo era un nou ésser que creixia ple de tendresa...

Ara que estic en aquest gran espai que m’envolta, ara que tinc un nom i diuen que un possible sexe, ja no és tan tendre.

El món que m’envolta ja no és tan tendre!

Hi ha un munt de noms que marquen grans diferències entre la tendresa d’un nou ésser i el seu possible sexe.

Davant de tot hem de ser persones!

Així si volem canviar el món hem de començar per les coses petites, i com sempre dic un petit gest fa una llavor.     


Ens calen molts gestos per crear un món basat en el respecte !
Cuideu-vos molt i fins aviat!

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario