viernes, 29 de octubre de 2021

Festes de la Tardor, infants

 

Les Festes de la Tardor ens preparen per l’arribada del fred, els seus fruits i dolços ens nodreixen per l’hivern, el caliu d’amics i família ens dona amor i energía positiva. 

Cal nodrir-nos bé!

1 de novembre

Tots Sants, és una festa dedicada al record dels avantpassats.

És una vella tradició que es celebra a tota Europa al finalitzar  les collites i quan acaba el bon temps, està associada al record dels familiars, amics, persones estimades que han mort .

Per dedicar-los un dia especial!

Un dels nostres costums d’aquesta celebració és la visita als cementiris, menjar castanyes i elaborar panellets.

Fer les castanyes, i preparar els panellets amb els petits és d’un gran plaer, alhora que cantem cançons d’aquesta bonica estació. 

A moltes escoles els infants van amb vestits de castanyers per ambientar aquesta celebració, aquí us presento als meus nebots...


Que són de bonics!!!

La visita de la castanyera és força esperada per els més petits, alhora que es guarneixen les aules,  preparem manualitats i aprenem els fruits de la tardor.

Sense oblidar de ballar i cantar tots junts la cançó de la Castanyera


Els darrers anys, s’ha anat transformant la festa.

El canvi de mentalitat oberts a la diversitat, i la globalització de la gastronomia i de les tradicions han fet aparèixer altres maneres  de celebrar, com el Halloween.

Per Tots Sants s’acosta el fred i els dies s’escurcen i la natura, entra en una època de mort aparent.

La Castanyada

Aquesta festa originària de finals del segle XVIII.

Es deriva dels antics àpats, on dels llegums i els fruits secs s’elaboraven una espècie de panets petits i rodonets, anomenats panellets. Molt gustosos!

Així la Castanyada, als Països Catalans i Occitans, consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, i s’acompanya de la beguda típica que es el moscatell.

Les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, que generalment s’emboliquen en paper de diari per mantenir-ne l’escalfor.

Sobretot al caure el vespre, que les temperatures baixen i les castanyes calentones ens fan entrar en calor.

Haloween

L’origen d’aquesta festa es mil·lenari i d’una procedència molt variada.

Té una arrel cèltica i una altre  romana.

A mitjans del segle XVIII, immigrants irlandesos que varen començar arribar a Amèrica varen inculcar també la seva cultura, folklore i altres tradicions, inclosa el “Halloween”.

Va convertir-se en una nit de misteri, bruixes, fantasmes, follets i, sense perdre el seu ànim festiu, va aconseguir convertir-se en una nit de bromes, disfresses, films de terror i una celebració humorística.

On els infants surten acompanyats a demanar dolços, casa per casa, sempre ben contents, entre veïns i gent del barri, els hi fa molta il·lusió i es preparen ben disfressats per sortir a demanar-los.

Es decoren les llars amb una gran carbassa o de petites,  que retallant-les ens fan cares ben divertides, d’altres poden arribar a espantar una mica però la finalitat és riure tots plegats.

Fem una mica de broma, jejeje

Celebrem junts

Sumades les diferents tradicions fan la tardor encara més especial, a pobles i ciutats és preparen amb alegria, els infants ja assolit l’inici del nou curs i els canvis que comporta, rebre aquestes festes amb moltes ganes.

Fem que gaudeixin plegats i s’obrin a altres maneres de celebrar, que tot és part de la cultura universal, sense deixar de banda les nostres maneres d’entendre, de celebrar la nostra tradició.

La vigília de tots Sants, nit de bruixes a molts indrets, a altres castanyes i moniatos a la vora del foc, explicant històries i cantant cançons, sigui com sigui, són moments per gaudir plegats d’un ja merescut descans.

Si parlem de festes no podem deixar enrere entre altres igual d’importants, les fires de Sant Narcís de Girona, enguany tot i que encara amb restriccions per la COVID, tots tenim ganes de gaudir d’elles.

Les atraccions infantils ompliran el Parc de la Devesa com cada any, i els infants feliços gaudiran, i també el grans, perquè no?

Doncs a fires hi ha diversió per tots!

Tot just ahir a la tarda, de quatre  places van sortir diferents cercaviles de gegants i capgrossos, arribaren plegats a la plaça del Vi, on van ballar gegants i grups de percussió van tocar ben animats, envoltats per infants i grans, seguit del pregó d’inici de Festa.

 Com espectacle cultural el ball de l’Àliga i els capgrossos van donar pas a l’inici de les Fires, amb el retronar dels coets!

 


Així avui dia 29 d’octubre

Dia de Sant Narcís, patró de Girona

Te una curiosa llegenda on Sant Narcís i les mosques tenen molt que veure!

Aquest conte ens ajudarà a explicar bé la llegenda...


Girona 28 d'octubre fins el 7 de Novembre

Fins el 7 de Novembre estarem de festa, amb fires de mostres  d’alimentació( amb tastets) i artesania, jocs per la mainada i balls , sardanes, concerts, havaneres, curses i trials de bicicleta, entre altres activitats. 

Un no parar!

Matinades, trobada de gegants, no oblidem que tenim portes obertes als museus, entre altres al Refugi antiaeri del jardí de la infància el diumenge 7 de novembre d’11 a 12’30.

Com a cloenda el Castell de Focs, el darrer dia a les 20 hores. Al parc de les Ribes del Ter.

Ara només ens cal gaudir d’aquests dies amb alegria, a les festes o a casa, compartim sempre el nostre benestar amb altres.

Bona Castanyada i carabasses al Hallowen a tothom

Cuideu-vos Molt!

miércoles, 20 de octubre de 2021

Salut i benestar, infants, des de la sostenibilitat

 

Salut i benestar des de la sostenibilitat

Hem de poder gaudir de salut i benestar al llarg de tota la nostra vida, i que en cas que emmalaltim, tinguem l’atenció necessària.

L’atenció primària

És el nostre punt inicial d’assistència, al sistema sanitari públic, quan tenim malestar o símptomes continuats d’alguna possible malaltia, que podem accedir mitjançant una trucada al centre assignat, per cita prèvia el metge de família ens atendrà i ens podrà derivar a fer proves mèdiques o a altres especialistes si ho troba necessari.

També es pot accedir via correu electrònic de cada Cap de Salut, o bé al 061catsalutrespon@gencat.cat o per web del Cap Salut que disposem d’una guia de centres d’assistència.

Envers La Meva Salut, també es pot programar visites. Consulta l’agenda si tenim visites programades i veure el resultat de les diferents proves que ens puguin realitzar. 

Tot mitjançant la targeta sanitària personal de cadascú.

En cas d’accident o molèsties més greus, podem trucar al 061/ Salut respon. O accedir en cas necessari a les urgències mèdiques, que  hi ha als hospitals de la nostra zona de residencia.

Aquests serveis d’atenció primària formen part dels serveis assistencials bàsics coberts per finançament públic,  aquests que abonem tots amb els nostres impostos i per tan han de ser accessibles per a tothom.

Tot i que tenim un bon sistema sanitari, cal més inversió en sanitat per cobrir les necessitats mínimes de la ciutadania, que no sempre ha portat a terme el govern, això provoca sobrecarrega a l’atenció primària, fet que amb la pandèmia s’ha greujat.


En es darrers anys s’han perdut metges de família, portant carreges excessives als sanitaris sumat a les males condicions salarials i la precarietat laboral.

Així es dona pas a l’assistència privada que encareix l’atenció sanitària ,  i ens fa retrocedir en el benestar comú.

Hem de defensar la sanitat pública per el bé de tots, des de la demanda d’una millor inversió, gestió, i contractació per donar una bona atenció, garantint la sostenibilitat del sistema sanitari públic. Sense oblidar la recerca, la investigació.

En molts països del món l’accés a l’atenció mèdica encara no és universal i encara hi ha molt a fer en qüestió de salut pública i comunitària.  

Com tenir cura de la nostra salut

El primer que hem de saber és que la nostra alimentació és l’eix principal de la nostra salut, tots tenim el dret a l’alimentació saludable i sostenible.

Els infants han de ser conscients que l’alimentació és un dret essencial i encara un repte difícil d’aconseguir, i que a través del canvi de sistema i hàbits alimentaris podem aconseguir-ho i fer un món millor.

 L’objectiu és educar perquè els infants, joves i famílies des de la  participació activa, tinguem una alimentació saludable, sostenible i justa que impacti en la salut personal i en la salut global del planeta.

Hem de saber...

_ Que totes les persones tenim dret a una alimentació sana i sostenible.

_ El que és sa per a nosaltres també ho és per a la salut i la sostenibilitat del planeta.

Per poder aconseguir aquesta fita, primer ens cal saber com ens hem de cuidar, podrem treure bona informació al llibres...




“ Ben sanets “ de Blanca Garcia Orea, nutricionista.

La Valentina en té mal de panxa, i la seva mare li explica el funcionament dels microorganismes i la importància de menjar sa.   D'aquesta manera la Valentina amb els seus nous amics, els animalots, comença el viatge de la digestió, molt important per entendre com funciona el nostre cos, i quan d'important és la caca.

 “ Ensenya’m  a menjar bé “ De Gemma Ros

Com podem adquirir hàbits saludables?

Trobarem el punt clau per aconseguir que tan nosaltres com els nostres fills adquireixin uns bons hàbits d’alimentació saludables.

Amb idees, exemples, receptes i exercicis que podrem aplicar al nostre dia a dia, tindrem les eines necessàries per guiar als nostres infants cap al saber gestionar tots els aliments de manera sana i així arribaran a adults amb una bona base de gestió dels aliments. 

De manera equilibrada i saludable.

“ El menjar no es llença  “ D’una autoria col·lectiva amb il·lustracions de Elisabet Serra

( Eli Elis)

Tot un relat sobre l’aprofitament alimentari, cal fer una bona reflexió del tot conscient del que vol dir aquesta frase, el  menjar no es llença, a aquest llibre trobarem diferents narracions que ens ajudaran a entendre i a reflexionar sobre com i fins a on arriba el mal pel malbaratament alimentari.

Aquest recull de contes són una selecció de categoria infantil. Una iniciativa organitzada anualment per la Fundació  Espigoladors, que implica als infants, joves, escoles, educadors i famílies a que entre tots siguem part de la solució, actuem davant l’emergència climàtica.  

https://youtu.be/ULyOgx2P448





Per tu, per mi, per tots, per el planeta!
Cuideu-vos molt!

miércoles, 13 de octubre de 2021

Fem camí als infants cap a la sostenibilitat

 

Agafem consciencia

 Cal aconseguir un desenvolupament mundial sostenible

Com ho fem?

Creant accions adreçades cap aconseguir aquest objectiu.

El 25 de setembre del 2015 es va plantejar a l‘Assemblea General de les Nacions Unides, l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible per tal de marcar unes línies d’acció global del desenvolupament.

Per treballar un desenvolupament sostenible a escala econòmica, social i ambiental, es planteja  fer-ho a partir d’uns objectius .

Aquests objectius cal que es treballin a nivell local, regional, nacional i internacional. 

Tots a una!

Tots i totes formem part d’aquest canvi i cal que actuem!

Així tan des de casa, com a l’escola, esplais, associacions, fundacions... hem de fer propostes per prendre consciència de les problemàtiques, se’ns desperti l’esperit crític i formem part del canvi.

Des de tindrem un fill, hem plantejat ja diferents maneres de viure perquè el nostre entorn sigui dia a dia més sostenible.

A les llars, l’estalvi de les energies, el reciclatge, des de reduir, reciclar i reutilitzar. Entre altres maneres de protegir el medi ambient.

Des de la lectura, envers els llibres ens apropem a entendre quines mesures hem de prendre, quina manera és la millor per adreçar-nos als nostres infants i caminar junts a protegí el nostre entorn.

Quan parlem de la pobresa econòmica, no ens referim només a la manca d’ingressos, també al fet de no poder cobrir les necessitats més bàsiques del dia a dia. 

A Catalunya una de cada cinc persones viu aquest fet.

Cal que ho tinguem clar, i agafem consciència, l’economia està molt mal distribuïda, cal crear un món més igualitari.

Aquest conte com a referent per entendre-ho...



“ L’Agni i la pluja “ De Dora Sales

Per infants a partir dels 7 anys.

Amb la finalitat de reflectir la situació de pobresa que viuen al seu país. Com a protagonista de la història, l’Agni, és un infant de Bombai, que ha de treballar doncs la seva família és pobre, tot i que són feliços, tenen l’esperança que aquesta situació canviï en algun moment.

Doncs en arribar a casa uns podran obrir aixetes per rentar-se i preparar el sopar, d'altres, la majoria, hauran de repartir els cubells que han omplert a les fonts públiques.

A Catalunya

La pobresa afecta a un de cada tres infants

La plataforma d'infància de Catalunya denuncia que la pobresa afecta un de cada tres infants i adverteix que els drets dels menors amb discapacitat o en risc d'exclusió social no s'estan garantint.

 Així ho recull un estudi que assenyala les diferències entre els infants i adolescents pel que fa a l'accés a una alimentació saludable, a internet, al lleure,  o pels problemes de salut mental, entre altres necessitats.

Segons la investigació, només el 27% dels infants atesos per les entitats socials disposen d'accés a ordinador; el 16% en els menors amb discapacitat.

D'altra banda, el 30% de les famílies ateses no poden cobrir les necessitats econòmiques derivades de l'escolarització; el 36% les de les activitats extraescolars i el 40% les de lleure.

Aquesta és la nostra realitat, i com aquesta a altres països passa el mateix, cal remar per aconseguir l’economia més igualitària, amb la coberta del mínims a totes les famílies.

 







Quan parlem de fam, parlem d’escassedat d’aliments durant un període de temps molt llarg.

Normalment la causa és la pobresa, la qual pot ser causada per situacions d’inestabilitat, desigualtats socials, guerra o violència, el canvi climàtic, i moltes altres causes.

Els continents més afectats per la fam són l’Àfrica, l’Àsia, Amèrica del Sud, però en països occidentals també hi ha fam i sovint no és prou visible.

Per sort a moltes llars això és impensable, però cal que sapiguem que aquesta és la crua realitat, i hem d’aconseguir que això no passi, des de la nostra contribució, envers un bon ús dels recursos, aportant als necessitats o bé la critica dels sistemes socials que ho permeten, si més no sovint inclòs ho provoquen.

Mitjançant els llibres ens podem apropar a imatges i històries que ens transmeten aquest fet, trist i inamissible com és la fam.

“ Fam “ De Joan Oliver Dominguez

Artista de Miami, que basa la seva obra en imatges quotidianes, a Fam ho veurem així...

 

Com explicar als nostres infants al mateix  temps que nosaltres agafem consciencia de que aquests fets han de canviar...


“ La fam al món explicada al meu fill “ De Jean Zirgler

Jean és un dels analistes de política internacional més lúcid i compromès, relator de la ONU Per el dret a l’alimentació entre els anys 2001 i 2008.

Actualment és membre del consell dels drets de l'home de la ONU i professor emèrit en sociologia de la Universitat de Ginebra.

Al llibre...

Mitjançant un relat cru però al mateix temps aclaridor, explica al seu fill sobre la fam, la mala gestió de l’economia a països rics on hi ha prou recursos, on no es fa un repartiment de la riquesa just i equitatiu, com els països més pobres. Com moren cada any milions de persones  de fam, per no fer una repartició justa dels aliments.


Com contribuir?

_ Podem començar en accions quotidianes, com el fet de no malbaratar l’aliment, racions més justes, guardar en tuppers.

_ Apostar per un comerç responsable.

_ Participar en xarxes de comerç just.

_ Sempre que podem, hem de contribuir amb bancs d’aliments i ONG alimentàries, col·laborant com a voluntaris o donant aliments, en cada ciutat, municipi, poble o barri, s’organitzen diferents campanyes de recollida. Participem!

El més important és prendre consciència del problema, quan més informats estiguem més fàcil serà trobar possibles solucions, llegir articles d’actualitat, llibres envers el tema ens ajudarà a crear un món més sostenible per a tots, i els nostres infants creixeran en un món més just i seguiran el camí.

Seguirem adreçant els nostres articles a ser més sostenibles, a crear un teixit humà que tindrà cura dels uns i dels altres.

Cuidem el món, i ell tindrà cura de nosaltres!

Cuideu-vos molt!



 

 

miércoles, 6 de octubre de 2021

Cap de setmana de sostenibilitat, infants


 

Dissabte 2 d’octubre

 Dia dedicat a la sostenibilitat

 Sí ha estat un dia profitós, sostenible i en conseqüència enriquidor, per tot el que ens ha aportat i hem après, el millor del dia sentir-se satisfet amb un mateix. 

I amb el món que avança cap a la sostenibilitat.

 


Hem anat al Vendrell a veure la mare, la Maruja, la iaia de la família, avui teníem una tasca a fer, en principi un xic trista, però l’hem convertit en amena i profitosa.

En Francisco, el iaio a l’abril va deixar el seu cos per seguir el seu camí d’un altre manera o bé per descansar ja tranquil del seu pas per la vida.

 I com ara ja no necessita pas roba, l’hem preparat amb bosses ben doblegada i neta i l’hem portat a diferents entitats, que trauran un bon profit d’ella, donant-la als que els hi cal, que reutilitzant,  i reciclant la més gastada per fer de nova, aprofitant teixit i sent alhora més sostenibles.

 Acabada la feina amb molta satisfacció, ens hem adreçat al Festival d’educació per la sostenibilitat que com cada any a l’octubre es realitza a l’Espluga de Francolí.

Dins del museu de vida rural de l'Espluga de Francolí, és magnífic i digne de visitar,  a les següents imatges ho podrem observar...



Tenien reservades entrades per dinar, dels diferents horaris que oferien van triar el de la darrera hora, les 14`30. 
Convidats pel Festival! Gràcies!!


Un indret tranquil i acollidor envoltat d’espais d’hort on es conrea a petita escala molts dels aliment que van tastar, tots ecològics, van gaudir d’una sopa freda de tomàquet i síndria, boníssima, amb una samfaina de verdures d’un gust entranyable, amanida de patata, pinxos de tomàquet i formatge sec, amb oli d’oliva.

Parelles, famílies, grups petits de 4 o 5 persones com a molt, que gaudien al nostre pas,  ens atenien en una mena de bufet lliure on eren ells els que ens servien, plats orgànics, coberts orgànics i una atenció afable acompanyada d’una explicació sobre cada plat.

 De postres, hi van preparar un púding, d’un gust esplèndid amb l’aprofitament de fruites de temporada, sense sucres afegits, que era tota una lliçó de com podem treure profit a tot el menjar. Fent- ho tot més sostenible!

 Tot aquest bon àpat el van degustar sota un codonyer, amb uns bonics codonys que d’ell penjaven, asseguts amb un petit mur de pedra, reguardats i còmodes, a la nostra dreta un safareig conservat per formar part del museu, amb encant, m’encanten, no puc estar-me d’observar-los i aturar-me amb ells quan visitem algun poble, són part de la història, quan les dones anaven a rentar les seves robes i la de les seves famílies al safareig, quin món de converses es van portar a terme mentre feien la bogada.



Desprès de donar una volta per l’espai d’hort...

 Van visitar el museu, on fa honor a la cultura, que promou a la reflexió i la transformació social sostenible, basant-se amb la memòria del mont rural com el coneixien els nostres avantpassats, amb audiovisuals que ens narren l’ús i com de cada màquina agrícola i com treballaven.






On també podem trobar noves propostes per el món de l’educació, com treballar la sostenibilitat des de casa, a les nostres llars, i dins de l’aula a les escoles.

 La frase del president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa, ho reflexa molt bé...

“ És un museu del present, que mira el passat per projectar-se cap al futur”

 Això és el que transmet!

 


Van visitar la petita botiga però selecta, amb vins i cava de la comarca, cervesa, mel i d’altres degustacions ben escollides.

 Entre llibres, calendaris de la pagesia i quaderns reciclats amb cites sobre plantes aromàtiques, com el fonoll i l’artemisa, també un quadern de viatge que no vaig poder resistir-me i espero escriure en ell grans experiències. Paper llerminar amb llavors de ceba.

 Llibres infantils, amb relats de la nostra història  entre altres ...

 


 Va ser un gran dia, apropant-nos a un món més sostenible

 Cadascú de nosaltres pot accedir i formar part d’aquesta fita, agafant consciència i guiant als nostres infants amb valors sobre la preservació del nostre medi natural i de com treure profit de tot el que ens envolta, reutilitzant, reduint i reciclant.

 

Cal que l’educació per la sostenibilitat formi part de les nostres vides dia rere dia, amb la nostra manera de fer, els nostres residus, el nostre consum d’aigua, de llum, sense malbarata, sempre aprofitant-ho tot.

I ajudant als que més ho necessiten, no oblidem que quan parlem de sostenibilitat, parlem de fer un món més igualitari i més just per a tots.



Seguint el cap de setmana...

Diumenge van visitar la Fira del Cistell de Salt, com cada any paradetes d'artesans que treballen el vímet, grans artistes, l'elaboració del gegant cistell, sense oblidar els guarniments dels carrers del barri vell de Salt, finestres i balconades que els veïns han guarnit han gran entusiasme.




Ha estat un gran cap de setmana, no hem d'oblidar gaudir al mateix temps que col·laborem i fem barri.

 Com dic sempre: Un petit gest, fa una llavor!

 Cuideu-vos molt!