miércoles, 13 de octubre de 2021

Fem camí als infants cap a la sostenibilitat

 

Agafem consciencia

 Cal aconseguir un desenvolupament mundial sostenible

Com ho fem?

Creant accions adreçades cap aconseguir aquest objectiu.

El 25 de setembre del 2015 es va plantejar a l‘Assemblea General de les Nacions Unides, l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible per tal de marcar unes línies d’acció global del desenvolupament.

Per treballar un desenvolupament sostenible a escala econòmica, social i ambiental, es planteja  fer-ho a partir d’uns objectius .

Aquests objectius cal que es treballin a nivell local, regional, nacional i internacional. 

Tots a una!

Tots i totes formem part d’aquest canvi i cal que actuem!

Així tan des de casa, com a l’escola, esplais, associacions, fundacions... hem de fer propostes per prendre consciència de les problemàtiques, se’ns desperti l’esperit crític i formem part del canvi.

Des de tindrem un fill, hem plantejat ja diferents maneres de viure perquè el nostre entorn sigui dia a dia més sostenible.

A les llars, l’estalvi de les energies, el reciclatge, des de reduir, reciclar i reutilitzar. Entre altres maneres de protegir el medi ambient.

Des de la lectura, envers els llibres ens apropem a entendre quines mesures hem de prendre, quina manera és la millor per adreçar-nos als nostres infants i caminar junts a protegí el nostre entorn.

Quan parlem de la pobresa econòmica, no ens referim només a la manca d’ingressos, també al fet de no poder cobrir les necessitats més bàsiques del dia a dia. 

A Catalunya una de cada cinc persones viu aquest fet.

Cal que ho tinguem clar, i agafem consciència, l’economia està molt mal distribuïda, cal crear un món més igualitari.

Aquest conte com a referent per entendre-ho...



“ L’Agni i la pluja “ De Dora Sales

Per infants a partir dels 7 anys.

Amb la finalitat de reflectir la situació de pobresa que viuen al seu país. Com a protagonista de la història, l’Agni, és un infant de Bombai, que ha de treballar doncs la seva família és pobre, tot i que són feliços, tenen l’esperança que aquesta situació canviï en algun moment.

Doncs en arribar a casa uns podran obrir aixetes per rentar-se i preparar el sopar, d'altres, la majoria, hauran de repartir els cubells que han omplert a les fonts públiques.

A Catalunya

La pobresa afecta a un de cada tres infants

La plataforma d'infància de Catalunya denuncia que la pobresa afecta un de cada tres infants i adverteix que els drets dels menors amb discapacitat o en risc d'exclusió social no s'estan garantint.

 Així ho recull un estudi que assenyala les diferències entre els infants i adolescents pel que fa a l'accés a una alimentació saludable, a internet, al lleure,  o pels problemes de salut mental, entre altres necessitats.

Segons la investigació, només el 27% dels infants atesos per les entitats socials disposen d'accés a ordinador; el 16% en els menors amb discapacitat.

D'altra banda, el 30% de les famílies ateses no poden cobrir les necessitats econòmiques derivades de l'escolarització; el 36% les de les activitats extraescolars i el 40% les de lleure.

Aquesta és la nostra realitat, i com aquesta a altres països passa el mateix, cal remar per aconseguir l’economia més igualitària, amb la coberta del mínims a totes les famílies.

 







Quan parlem de fam, parlem d’escassedat d’aliments durant un període de temps molt llarg.

Normalment la causa és la pobresa, la qual pot ser causada per situacions d’inestabilitat, desigualtats socials, guerra o violència, el canvi climàtic, i moltes altres causes.

Els continents més afectats per la fam són l’Àfrica, l’Àsia, Amèrica del Sud, però en països occidentals també hi ha fam i sovint no és prou visible.

Per sort a moltes llars això és impensable, però cal que sapiguem que aquesta és la crua realitat, i hem d’aconseguir que això no passi, des de la nostra contribució, envers un bon ús dels recursos, aportant als necessitats o bé la critica dels sistemes socials que ho permeten, si més no sovint inclòs ho provoquen.

Mitjançant els llibres ens podem apropar a imatges i històries que ens transmeten aquest fet, trist i inamissible com és la fam.

“ Fam “ De Joan Oliver Dominguez

Artista de Miami, que basa la seva obra en imatges quotidianes, a Fam ho veurem així...

 

Com explicar als nostres infants al mateix  temps que nosaltres agafem consciencia de que aquests fets han de canviar...


“ La fam al món explicada al meu fill “ De Jean Zirgler

Jean és un dels analistes de política internacional més lúcid i compromès, relator de la ONU Per el dret a l’alimentació entre els anys 2001 i 2008.

Actualment és membre del consell dels drets de l'home de la ONU i professor emèrit en sociologia de la Universitat de Ginebra.

Al llibre...

Mitjançant un relat cru però al mateix temps aclaridor, explica al seu fill sobre la fam, la mala gestió de l’economia a països rics on hi ha prou recursos, on no es fa un repartiment de la riquesa just i equitatiu, com els països més pobres. Com moren cada any milions de persones  de fam, per no fer una repartició justa dels aliments.


Com contribuir?

_ Podem començar en accions quotidianes, com el fet de no malbaratar l’aliment, racions més justes, guardar en tuppers.

_ Apostar per un comerç responsable.

_ Participar en xarxes de comerç just.

_ Sempre que podem, hem de contribuir amb bancs d’aliments i ONG alimentàries, col·laborant com a voluntaris o donant aliments, en cada ciutat, municipi, poble o barri, s’organitzen diferents campanyes de recollida. Participem!

El més important és prendre consciència del problema, quan més informats estiguem més fàcil serà trobar possibles solucions, llegir articles d’actualitat, llibres envers el tema ens ajudarà a crear un món més sostenible per a tots, i els nostres infants creixeran en un món més just i seguiran el camí.

Seguirem adreçant els nostres articles a ser més sostenibles, a crear un teixit humà que tindrà cura dels uns i dels altres.

Cuidem el món, i ell tindrà cura de nosaltres!

Cuideu-vos molt!



 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario