viernes, 31 de diciembre de 2021

Bona arribada 2022

 

2022


Cap a la sostenibilitat

Darrer dia de l’any 2021, no ha estat fàcil però ja l’hem viscut, si hem aprés a aprofitar el moment, a gaudir de cada instant de vida, d’aquests que tot i se efímers ens donen l’alè i l’energia per seguir endavant, segur que ha estat beneficiós i gratificant.

Enguany serà encara atípica, donar la benvinguda al nou any 2022 no serà com era, portarem la mascareta i tenim toc de queda en alguns municipis, les trobades familiars han de ser de 10 persones màxim, el tancament de l’oci nocturn, però seguint avançant i s’ha de dir que hem millorat durant el 2021, però ens cal paciència per arribar a poder celebrar sense pors.


31 de Desembre

El darrer dia de l’any, avui, segons una tradició, és el dia que surt al carrer l’home dels nassos. Un personatge ben misteriós que només es deixa veure un dia a l’any, té tants nassos com dies de l’any, busquem un home ben estrafolari però la veritat és que som tots, doncs el 31 de desembre tenim tants nassos com dies li queden a l’any. 


Són petites bromes que ens omplen de rialles!

Nit de cap d’Any

La nit de cap d’any ha de ser una nit diferent, si seguint les diferents tradicions, el raïm per acompanyar les campanades, els 12 grans, un per cada campanada, brindant a l’acabar amb una copa de cava. 

Un suc natural pels més petits o un got de llet i unes galetones

En té tota una preparació prèvia, tots ben sopats i ben macos, preparem el raïm, 12 grans a un platet, hem d’esta pendents tots de l’inici de les campanades, primer sonen els quarts, quatre quarts, durant ells no hem de menjar, a l’inici de cada campanada hem de ficar-nos un gra de raïm a la boca, i així seguint durant les 12 campanades, vigilant de no ennuegar-nos, compte amb la canalla.

A l’acabar tots amb alegria cridarem “Feliç Any Nou”! i ens abraçarem i farem petons, brindarem plegats desitjant-nos un bon Any.

Se sol demanar un desig, fent crida a la bona sort, diuen que menja el raïm ens portarà prosperitat durant tot l’any, l’origen d’aquesta tradició ve d’un any que va haver excedent de raïm per aquestes dades, i per aprofitar-ho les autoritats van decidir regalar-lo a la població, donant a entendre que si el menjaven la nit de cap d’any tindrien sort i abundància durant el nou any.


Tradicions  

És la més comuna, d’entre altres com...

Portar una cosa vermella, el vermell es relaciona amb prosperitat, amb l’amor, d’aquí la roba interior vermella, per aquesta animada nit.

Espelmes de colors, podem escollir aquell color que més s’associï al nostra desig pel any nou, o bé una nit multicolor, on tots els colors estiguin presents, el color blau està associat a la pau, el groc a l’abundància, el taronja a la intel·ligència, el verd a la esperança i el blanc a la claredat.



Demanar tres desitjos perquè es facin realitat, abans de que acabi l’any s’escriuen en un petit paper cadascú d’ells, per cremar-los a l’inici d’any.

Per atraure diners diuen que posar dins de la copa de cava un anell, preferiblement d’or, i brindar amb ell dins, donar abundància.

Tenir la nevera plena del necessari, i les butxaques plenes de diners, diuen que donar bona sort perquè no manqui res durant tot l’any.

Felicitacions per un Any Nou sempre millor, obrim el cotilló, que han barrets, antifaços, xiulets, trompetes i serpentines ens omplen de rialles, amb música i ball.

No oblidem l'hora del conte, aquesta nit més que cap altre, doncs ens omplira de felicitat compartir aquest moment del nou Any, un bon llibre per explicar...

" Cap d'Any " De la Pilarín Bayes

Un llibre destinat a convertir-se en tot un clàssic per Nadal.

Per què els nostres fills visquin i estimin una de les tradicions més arrelades i boniques de Nadal: Cap d’any! 

Una molt bona nit, ens donarà un bon descans.




Siguem Solidaris

Donar als altres ens fa sentir bé, però a vegades, i sobretot en temps de crisis, és complicat poder fer aportacions a bones causes i ONGs.

Una manera fàcil de donar suport a causes socials nobles és comprant productes que tenen un projecte social sòlid darrera, ja sigui perquè són certificats de Comerç Just o perquè donen llocs de treball a persones en situacions de vulnerabilitat.

El desenvolupament sostenible (ODS) que engloba temes d’economia, socials i de caràcter ambiental per al 2030. L’emergència climàtica és real i immediata

Per això ens cal contribuir a crear el planeta on ens agradaria viure.

De ben segur que hem d’ entendre que pel nostre bé i el del món que ens envolta hem de ser més sostenibles.



Aquesta és la nostra fita, sostenibles i feliços, davant de tot!

Com cada any, l’inici de l’any nou és el moment en el que molts de nosaltres ens marquem propòsits per un any nou més saludable.

No hem de pensar que ens  hem marcat propòsits molt ambiciosos.

No hem de  patir, tenir bons objectius ens donarà força i iniciativa, així que donem pas al nou any i a les nostres fites.

Endavant 2022, que serà més saludable i més sostenible!



Aprofitament 

El zero waste és un moviment que té com a base un principi simple: que tota l’activitat humana imiti els cicles de la natura, on tot s’aprofita.

El temps de confinament, degut a la pandèmia, ha fet que siguem més conscient de la gran quantitat de residus que es generen a casa i tot i que molts ja ho feien, molta més gent s’ha plantejat reduir el volum de residus i d’aquesta manera intentar aplicar la filosofia zero waste a casa.

Per iniciar aquest procés de reduir residus primer ens cal conscienciar-nos de com de necessari és per el be del nostre planeta, envers la reflexió...

Abans de comprar qualsevol producte, cal que ens preguntem si és realment necessària la compra

Cal que el producte sigui nou? Podríem trobar-lo de segona mà? 

D’on ve i en quines condicions s'ha fet?

 Aquestes preguntes ens faran valorar si realment és necessari el producte que ens disposem a comprar o no.

Després d’aquesta reflexió arribem al concepte de reduir, essencial per començar el camí cap al residu zero.

On arribarem a reduir el nostre consum en general: comprarem menys i millor, prioritzant productes sostenibles, que es puguin reciclar, i serem conscients que els recursos del nostre planeta no són infinits.

Es pot aplicar a la compra que fem al supermercat, però també quan anem a comprar altres productes.

Vivim una emergència climàtica, social i sanitària que condiciona i posa en perill el nostre present i el nostre futur. 

És el moment d’actuar i de començar a fer canvis en el nostre dia a dia per tal de posar el nostre granet de sorra en aquesta gran lluita.

Cal mobilitzar-nos i comprometre’ns per millorar el sistema alimentari actual per un demà més just, sostenible i saludable.

 Des de nosaltres mateixos, a la llar amb tota la família, de petits i grans!



Els nostres aliments

Menjar més proteïna vegetal té un impacte directe en el canvi climàtic, ajuda a reduir la nostra petjada de carboni.

Hi ha moltes opcions de proteïna vegetal, i és una bona època per passar-se al vegetarianisme. Gràcies a la disponibilitat d’una gran varietat d’opcions de productes vegetarians a les botigues i restaurants.

 Introduir més vegetals a la nostra alimentació o ser vegetarià té beneficis medi ambientals, per a la salut i per al benestar dels animals.

La carn, especialment la de vedella i la de xai, és l’aliment que té un impacte ambiental més gran.



Al reduir o eliminar el nostre consum de carn reduirem significativament la nostra petjada de carboni. 

Seguir una dieta vegetariana equilibrada contribueix a patir menys malalties, menys risc d’obesitat, menys colesterol i menys risc de diabetis. A més, una dieta vegetariana ecològica és més baixa en toxines.

Els bacteris, els paràsits i les toxines químiques són més freqüents en la carn i el marisc en comparació amb productes vegetarians. 

Tots tenim moltes cosetes a canviar, i alhora molta confusió de si el què es menja és el que toca, mica a mica podrem aconseguir-ho.


  És indispensable que la nostra alimentació esdevingui una gran aliada de salut; tant física com mental. És per això que, a l'hora de proposar un nou enfocament alimentari, més adequat i saludable pel que es necessita, i ajudar a corregir errors i falses creences instaurades, no s’ha de prohibir menjar res que no estigui justificat patològicament. 

Això és perquè no hi ha aliments bons, ni dolents, tot té cabuda dins la nostra alimentació; però cal saber en quina mesura.

  


Fer Menús

A l’igual que a les escoles, tenir un menú planificat ens aporta molts beneficis.

Ens cal planificar els menús amb antelació per aprofitar millor els aliments.

Fer la llista de la compra. Cal evitar comprar coses innecessàries; respectar sempre el què portem apuntat a la llista de la compra.

Si no fem la llista, ja sabem que passa, o comprem coses que no necessitem o bé ens falten ingredients, i si comprem sempre el mateix acabaríem tenim una dieta molt monòtona, així convertint la llista de la compra en una eina educativa per a petits i grans.

És indispensable escollir què menjar en cada moment amb criteri, per exemple els dies que els infants fan esport, portar més fruita per esmorzar o berenar els ajudarà a omplir el consum d’energia que l’esport els pot treure, entre altres.


El millor seria cuinar en un sol dia tots els plats de la setmana, així trauríem el màxim profit. Davant els fogons, no cal complicar-se, ni tampoc destinar-hi massa temps, cuinar ha de ser gratificant i pràctic.

Portar una alimentació planificada i ordenada ens durà cap a una alimentació més sana i generarem menys residus.

Catalunya és una terra molt productiva i plena de petits elaboradors que fan productes ecològics de gran qualitat.

Hem de prioritzar i comprar productes ecològics de proximitat.

On comprem?

Quan ja sabem que hem de cuinar, ens faltarà saber on hem de comprar els aliments.

Quan comencem el camí cap a una alimentació més sana, iniciarem el camí cap a una compra més saludable i respectuosa amb el medi.

 Comprar a granel i de proximitat ens ajudarà a evitar plàstics innecessaris, doncs tots els productes embassats porten molts embolcalls.   

El més adient és portar sempre al damunt bosses de tela, per si comprem alguna cosa inesperada.

Un cop a la cuina, la recerca de residus serà més senzilla, separant sempre els residus...

Alhora de guardar el menjar que hem cuinat, separar per racions ens serà molt útil i necessari, en tapers de vidre serà el més correcta per la seva conservació.

El problema dels plàstics a vegades sembla difícil, per no dir quasi impossible, fer una compra 100% plàstic-free. Les opcions lliures de plàstic ja són força i aquest any segur que es continuarà fomentant envasos més sostenibles.

Portar a la bossa fruita o fruits secs ens facilitarà el berenar dels infants a la sortida de l’escola, un termo d’aigua, i per nosaltres també.

Estalvi d’aigua 

Hem de fixar-nos en l’aigua que gastem i quins sabons fem servir.

Ens cal tanca l’aixeta quan en ensabonem, i utilitza sabons naturals, sense toxicitat, si pot ser que siguin sòlids per evitar envasos de plàstic, i mirar de comprar-los a granel.

Els podem fer a casa, amb productes naturals, de manera artesanal i molt senzilla.

Una gran part de la cosmètica que utilitzem (pasta de dents i cremes, entre altres) porten microplàstics que acabaran sent residus al mar.

La majoria de productes d’higiene i de neteja de la llar convencionals contenen productes químics que poden perjudicar la nostra salut i la del planeta.

Reduir

La nostra roba, quina roba tenim i quina utilitzem realment.

Tenir un armari conscient, és el què cada peça de roba es pot combinar amb les altres i no hi ha temporades.

Prendre consciència del que tenim i buscar solucions per a les peces que ja no utilitzem.

Reciclar i Reutilitzar

Portar la roba que no utilitzem a associacions com a Caritas, mercats de segona ma, contenidors de recollida de roba...

Reduir ones electromagnètiques

Després d’un dia de feina, hem de poder gaudir de l’última estona del dia amb la família, amb els amics o llegint abans d’anar a dormir.

Aprofita aquest moment per apagar la wi-fi fins l'endemà i reduir així la contaminació electromagnètica que generen les ones.

Deixarem les tauletes, els mòbils i el router en un lloc de la casa allunyats del llit, i reduirem així l’exposició a les ones durant les hores de descans de la nit.

  Per tornar a començar amb energia l'endemà.

La Natura

La millor manera d’acostar-nos a la natura és envers l’esport, sortir a caminar, amb bicicleta,  fer esport respectant el planeta en un entorn natural.

Trobar un espai verd per gaudir d’un moment de calma en connexió amb la natura, per compartir amb els nostres infants. Busquem un parc a prop de casa i sortim a passejar, a practicar ioga, per exemple.

 Envers la naturalesa gaudirem de l’oxigen sense generar cap residu a l'entorn. 

Aquestes petites pautes ens ajudaran al nostre benestar, al dels nostres infants, que creixeran més sans i preparats per tenir i fer una vida més sana i sostenible.

 


 Més Solidaris

Per últim, però no menys important, hem de ser més solidaris , doncs  més que mai, els estralls de la pandèmia, la crisi d’humanitat de les persones que cerquen refugi, les greus desigualtats i conseqüències derivades del canvi climàtic o l’increment de la pobresa extrema i les violències al món posen en entredit no només la universalitat dels Drets Humans, sinó també la seva pervivència. 

Hem de seguir educant per garantir els Drets Humans i la igualtat d’oportunitats per a totes les persones, a qualsevol racó del planeta.

Hem de aportar el nostre granet de sorra, ajudant als que ho necessiten, educar en el coneixement i la defensa dels Drets, en els valors de la dignitat humana i la igualtat d’oportunitats a tots els entorns educatius.

Hem de rebutjar comportaments discriminatoris i aprendre a comunicar-nos amb les altres persones, per ajudar-los, acompanyar-los, per resoldre els conflictes.



Per aprendre a apreciar les diferències entre uns i altres, com a valors que ens enriqueixen, que cadascú de nosaltres és igual de diferent, i tots tenim la capacitat de aportar, estimar i transmetre els uns als altres.

Un petit gest fa una llavor, aquest és el missatge que ens ajudarà a ser més humans, a créixer i construir  un món més sostenible, on tot i tothom té cura de tot i de tothom sense cap mena de discriminació.

Aquest ha de ser el nostre objectiu d’any nou, de vida nova.

Bona arribada d’any 2022 i cuideu-vos molt



No hay comentarios:

Publicar un comentario