viernes, 28 de enero de 2022

Explicar als Infants, treball digne

 

Treball per tothom, igualitari i digne

Poder accedir a una feina digna, és un dret,  està recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans, on estigui inclòs la protecció, la seguretat, la llibertat d’expressió…

Més de la meitat dels treballadors/es de tot el món no tenen aquestes condicions  i més de 130 milions d’infants es veuen obligats a treballar.

 Ens cal aconseguir aquest dret, doncs  durant la nostra vida hem de treballar per assumir les nostres despeses, les diferents societats a diferents indrets del món així ho estableixen, d’aquesta manera hem de poder tenir una qualitat de vida digne, on el respecte sigui l’eix del nostre dia a dia.

Poder treballar en allò que ens trobem bé, no sempre està a l’abast de tothom per diferents raons, però sí tenim el dret a ser respectats, a tenir unes bones condicions per assumir les nostres tasques de manera correcta, de manera justa.

Hem de poder transmetre als infants aquest dret, per molt que encara els hi quedi molt per treballar, han de saber respectar a tothom per igual, sigui quina sigui la seva feina, condició social, han de créixer en un món més igualitari, on tothom forma part de tot, d’igual manera.

Aquesta base de respecte els ajudarà a valorar als altres i a ells mateixos, sentint-se capaços i valorats.

Però no sempre els més vulnerables són respectats, com podem aconseguir respecte per tothom si no el donem als més necessitats?

Entitats d'arreu treballen contra el treball i l'explotació infantil, ja que es calcula que prop de dos-cents milions d'infants conviuen amb aquesta realitat.

És una de les violències de drets humans més greus que els adults poden ocasionar als infants avui dia, entre altres com:

Tràfic d'infants

Molts infants són víctimes d’aquest fenomen que no ha parat de créixer en els últims anys.

I és que l’any 2018 es van denunciar prop de 50.000 víctimes de tràfic de persones, entre les quals un terç del total eren menors.

“En totes les crisis, els infants sempre són el col·lectiu més vulnerable”,

 “Explotació sexual amb finalitats comercials”

L’explotació sexual infantil i el tràfic d’infants amb finalitats d’explotació sexual és la forma més extrema en què es manifesta aquesta violència.

Aquesta violència suposa la utilització de menors, normalment nenes, en actes de naturalesa sexual a canvi d’una prestació, que sol ser econòmica.

Els països que tradicionalment han estat l’epicentre de l’explotació sexual a menors han estat Tailàndia i Cambodja

Treball infantil forçat

La xifra d’infants que treballen ha descendit.  Però, malgrat el progrés global, encara hi ha milions d’infants en situació de treball infantil, molts d’ells duen a terme tasques perilloses que posen en perill la seva salut, seguretat i desenvolupament emocional.

Treball a les mines i al camp

Les explotacions mineres, les condicions de treball dels infants “són barbares”, “treballen sense parar i sense cap mesura mínima de protecció o seguretat, entre pols, calors insuportables i poca llum”.

Gairebé la meitat del treball infantil arreu del món té lloc als països dels continents africà i asiàtic.

Nens soldats

Tot i que resulta difícil conèixer la xifra exacta de nens i nenes soldats arreu del món, cada dia centenars de milers d’infants participen en conflictes armats, es veuen sotmesos a situacions extremes.

El grau de brutalitat que viuen aquests infants és tant que pot desembocar en un profund dany psicològic.

Matrimoni forçat

 “El matrimoni forçós és una de les principals causes d’abandonament escolar en països en via de desenvolupament i, alhora, les nenes que no van a l’escola estan enormement exposades a ser víctimes d’aquesta pràctica”. “Si totes les nenes acabessin l’educació secundària, s’evitarien més de 50 milions de matrimonis abans de l’any 2030”.

Esclaus domèstics

Els infants explotats en l’àmbit domèstic és una realitat que supera fronteres.

 Són forçats a treballar i a viure de portes endins. Per tant, es mantenen amagats del món.

Així doncs, la realitat dels esclaus domèstics és la més desconeguda i la més difícil de detectar. Aquesta invisibilitat els fa més vulnerables enfront la violència i l’abús

Una realitat que acaba amb la seva infantesa, aquests menors no tenen la possibilitat d’escolaritzar-se, estan constantment exposats al maltractament psicològic”.

Conèixer els seus drets

Els infants han de saber dels seus drets, ells són vulnerables per ser infants, no adults formats, tenen el dret a ser protegits davant qualsevol situació d’emergència, perill, guerres, migració...

Cap infant ha de ser maltractat ni explotat, no té cap justificació, al mateix temps les persones més vulnerables com serien la gent gran i les persones amb discapacitats. 

Però aquest dret ha de poder arribar a tot esser humà, doncs ningú ha de ser maltractat per ningú ni explotat, tots hem de poder viure en un entorn sostenible, just i igualitari basat en el respecte.

A les escoles treballen els drets dels infants, des de casa també ho hem de fer, donar seguretat i protecció als infants és obligació de nosaltres els adults, però ells han de tenir respecte també pels altres, han d’entendre que la seva veu ha de ser escoltada i respectada, i la millor manera d’aconseguir-ho és que aquest fet sigui mutu.

Com sempre a través dels contes podem entendre millor, l’infant que llegeix podrà entendre més, aquí tenim una petita selecció...

En Joan Turu, il·lustrador del llibre "Som Solidaris", ens explica com va ser el procés creatiu d'aquesta obra i què és per ell la solidaritat...

https://youtu.be/4KY--lTK_eg

Un llibre per afavorir la lectura autònoma dels petits lectors, cada doble pàgina presenta el text de manera breu i escrit amb dues modalitats de lletra: de pal i lligada.


“ Som Solidaris”   
 D'Ester Baldó i Rosa Gil amb il·lustracions de Joan Turu

 Un munt de petits detalls que contribueixen a crear un món més solidari, un món millor, ja de ben petits. 

“ Quatre petites cantonades de no res “ de Jerome Ruillier

Un llibre sobre l’amistat, la diferència i l’exclusió

Aquest conte pot ser fàcilment adaptat a moltes situacions, com per exemple per l’entorn laboral.

En aquest cas un quadrat vol jugar a casa dels amics rodons, però no passa per la porta. Què faran per adaptar-se, per reconèixer les diferències i acceptar-les? Em faria massa mal! Com farem?

El Petit Quadrat és diferent. Mai no serà rodó.

 


Cocoriquec, de Marisa Nuñez a partir d'un conte popular birmà
Il·lustracions de Helga Bansch
Traducció del castellà d'Ariadna Martin

En Cocoriquec és una adaptació lliure d’un conte tradicional birmà que tracta sobre la necessitat d’escoltar els bons consells, de la importància de complir les promeses i de la dificultat que suposa aprendre a compartir.


Amb Il·lustracions de colors vius que contribueixen a perfilar els sentiments dels personatges: la inquietud del pollet, la tendresa de la gallina , la fúria del gat...

Amb un llenguatge senzill, ens trobem davant un conte divertit que aconsegueix transmetre emocions fins als més petits i arribar a tots els sentits del lector.

En Cocoriquec és un pollet que viu feliç amb la seva mare.

Un dia, la Mama Gallina vol fer un pastís i el pollet s’ofereix per anar a buscar llenya per encendre el forn. Quan està en plena feina, apareix un gat enorme i dolent que vol menjar-se’l; però en Cocoriquec aconsegueix salvar la vida prometent-li la meitat del berenar. Un cop passat el perill, en Cocoriquec golafre s’oblida del tracte i es menja el pastís sencer. De cop van sentir soroll a la porta: és el Gat Rabiós…

La Mama Gallina comprensiva protegirà el seu petit, l’ajudarà a sortir d’aquest tràngol i li donarà una altra oportunitat per a aprendre la lliçó.

A partit dels 6 anys...



 Groc i rodó, de Muriel Villanueva

Ens enfronta a les pròpies pors i ens convida a superar-les.

Han arribat les vacances i toca marxar de colònies.

Però ell no en té gens de ganes. Té un secret groc i rodó que cada nit se li apareix al llençol i que no vol compartir.

Quin serà aquest molest secret? Aconseguirà alliberar-se’n i gaudir de les colònies?

Malala, de Jeanette Winter, a partir dels 8 anys

Dos infants pakistanesos van denunciar la injustícia en el seu món.

Primer va ser l'Iqbal Masih, qui va denunciar l'esclavitut a les fàbriques de catifes del Pakistan.

Després, la Malala Yousafzai va reivindicar el dret de les nenes a anar a l'escola.

 La valentia amb la que van enfrontar el perill resulta inspiradora per a tots aquells que coneixen la seva història.

Aquest llibre reversible de la Janette Winter, contribueix a mantenir a la memòria les gestes d'aquests dos nens valents i a ensenyar als més petits com és la lluita en altres països per a obtenir els drets dels que aquí gaudim.



L’elefant encadenat, de Jorge Bucai

Des que era petit, hi ha una pregunta que em ronda pel cap: per què un animal tan fort com l'elefanta del circ deixa que el tinguin lligat a una estaca?

De petit m’agradava el circ. M’encantaven els espectacles amb animals i l’animal que més m’agradava era l’elefant:

 Durant la funció l’elefant feia gala d’un enorme pes i una força descomunal, però després d’una funció i fins a tornar a fer la següent actuació l’animal sempre estava lligat a una petita estaca clavada al terra amb una cadena que pressionava a una de les seves potes i encara que la cadena era gruixuda només estava enganxada per un ridícul tros de fusta clavat uns centímetres al terra.

Em semblava evident que l’elefant amb la seva força era capaç d’estirar aquell minúscul tros de tronc i fugir. El misteri era evident;

– Que el mantenia allà? Per què no s’escapava? vaig preguntar

Em van respondre que perquè estava ensinistrat.

Llavor vaig preguntar:

– I si està ensinistrat, Per què l’encadenen?

No recordo cap resposta coherent.

Passats uns anys, vaig descobrir per sort per a mi, que algú havia sigut prou savi per a trobar la resposta:

– L’elefant del circ no s’escapa perquè ha està lligat a una estaca des que era molt petit

Vaig tancar els ulls i vaig imaginar-me l’elefant acabat de néixer i lligat a l’estaca. Segur que l’elefant estirava i estirava l’estaca tractant d’alliberar-se i acabant el dia esgotat, però l’estaca, llavors, era més forta que ell. Segur que intentava alliberar-se dia rere dia, i així fins que un terrible dia per a la seva història, l’elefant va acceptar la seva impotència i es va resignar al seu destí.

Aquell elefant enorme i poderós que veiem al circ no escapa perquè creu, pobre, que no pot.

A l’elefant li queda gravat al cap la impotència que va sentir, i el pitjor es que mai més s’ha tornat a qüestionar aquest record i mai més va intentar posar a prova la seva força i alliberar-se de l’estaca.

Aquesta situació que ens explica al conte, ens dona resposta a com molts de nosaltres estem estancats en creure que no podem sortir de la nostra situació, cal entendre que tenim dret a fer-ho, ens cal creure en nosaltres mateixos.


De petits a través del dibuix expressem les nostres emocions, les nostres sensacions!


Quan ja comencem a ser fer-nos grans molts de nosaltres oblidem la nostra part més creativa, d’altres per el contrari la destaquem, forma part del nostre dia a dia, l’art forma part de la nostra expressió...

Mitjançant l’art, es posa sovint en manifest les injustícies del món...

“ Banksy “

A través de la creativitat, de la nostra manera d’expressar podem transmetre valors, coneixements...

Bansksy ens apropa al controvertit univers artístic a través de diferents àmbits temàtics i úniques creacions que inclouen una selecció d’obres executades amb diferents tècniques: oli, acrílic o esprai sobre llenç i fusta, serigrafies d’edició limitada, estergits sobre metall o formigó, escultures, instal·lacions, vídeos i fotografies.

Es tracta d’obres reivindicatives que apareixen en espais públics de les ciutats. Sempre tenen una crítica social darrere.

Les obres són textos visuals capaços d’informar i inspirar a la reflexió.

 Guerra, riquesa i pobresa, animals, globalització, consumisme, política, poder, crisi climàtica… Els temes exploren el món en què vivim.

En aquest cas un infant treballant...



Cal tenir una explicació adient per cada expressió que ens faci ser més humans, no confondre’ns el que és fa, amb el que s’ha de fer. I d'aquesta manera saber acompanyar als nostres infants...



Per un món més igualitari i just, que ens deixi ser com som des de el respecte! 

Cuideu-vos molt!
 

miércoles, 19 de enero de 2022

Sostenibilitat, Energies Renovables

Energia no contaminant

Per tot el que fem, necessitem energia!

Hem de saber que l’energia que consumim si prové de combustibles fòssils estem contribuint a el canvi climàtic. D’aquesta manera hem de procurar i educar cap a un consum responsable i d’estalvi energètic, fem-ho de manera més sostenible...

És important prendre consciència i fer ús d’energies renovables, afavorint que aquestes energies estiguin a l’abast de tothom.



Energies Renovables

Les energies renovables són fonts d'energia basades en la utilització de recursos naturals com: el sol, el vent, l'aigua o la biomassa vegetal o animal. Es caracteritzen per no utilitzar combustibles fòssils, sinó recursos naturals capaços de renovar-se il·limitadament.

Un dels seus punts forts és que tenen un impacte ambiental molt escàs, doncs no generen contaminants.

Se’ls coneix com a energies alternatives o energies verdes!

Són energies beneficioses per al medi ambient

Hem de adreçar-nos tots contra el canvi climàtic, cuidar el nostre entorn i fer-lo molt més sostenible. L'ús de les energies renovables és molt important.

Les energies renovables provenen de recursos naturals, sempre tindrem aigua, vent o sol amb els quals produir energia neta, per el contrari l'energia generada a partir de combustibles fòssils (carbó, petroli o gas) disposa d'uns recursos limitats, i són altament contaminants per al medi ambient.



Educar als Infants

A les escoles els educadors tenen un gran ventall de recursos per treballar la sostenibilitat, des de casa hi ha moltes maneres que ens ajuden  a poder entendre com d’important és i com aprendre a fer-ho més bé. És de tots els àmbits d'on hem de treballar per la sostenibilitat...

Programes com...



A TV3 hi ha la “ Lua i el món “

La Lua té cinc anys, molta energia i prou recursos per resoldre qualsevol problema que se li plantegi... això sí, sempre a la seva manera.

És una sèrie d'animació del Club Super 3, alguns capítols estan dedicats a l'estalvi d'energia, d'aigua o de paper, a l'energia solar,...

La durada de cada capítol és d’uns 3 min.



Envers els llibres, els nostres aliats...
“ On és el Sol, Cucafera? De Cinta Arasa i Carot

Què faríem si un dia ens llevéssim i al cel, en lloc del Sol, hi hagués una taca grisa? Difícil d’imaginar, provocar molta tristor pensar-ho...

Un dia la Gemma es lleva i el sol encara no ha sortit, en lloc del sol, al cel hi ha una taca grisa, Què ha passat? Ningú ho sap, però quan tothom ja està ben nerviós, la Cucafera què és una dragona molt sàvia, hi diu que la bruixa maduixa segur que té alguna cosa a veure....

“ Estalviem Energia “ De Carmina Del Río

Per infants d’educació infantil i primer cicle de primària.

Un conte on la Laura, la protagonista, narra una història de bruixes als seus amics i descobreixen els diferents tipus d’energies renovables existents.

 Prenen consciència de que s’ha d’estalviar energia i duen a terme un joc a l’escola amb la resta de companys i també amb les famílies. 

L'objectiu d'aquests contes és doble:

 En primer lloc,  motivar la lectura amb volums atractius, caracteritzats per uns dibuixos plens de tendresa i uns textos senzills, molt propers als infants.

En segon terme,  fomentar una sèrie de valors primordials per a la convivència i la sociabilitat.

 L'esquema de la col·lecció recull els temes que  s’han de treballar durant L’Educació Infantil i Primària: els llibres permeten reforçar o ampliar aquests continguts.

 A casa seran molt útils, sobretot a l'hora de comentar actituds quotidianes lligades amb la responsabilitat i les relacions humanes.

“ La Terra, el Planeta i la Gent “ De Jean Michel

Aquest és un llibre amb desplegables que permetrà conèixer a fons el nostre planeta.

Es podrà veure quins canvis ha causat l’activitat humana amb les seves accions al llarg del temps i permetrà reflexionar sobre què cal fer per millorar.



“ Energia Renovable pràctica “ Dels germans Urkia

Aquest llibre és el fruit del treball pràctic amb energies renovables, a petita escala, durant un període de més de 25 anys.

El 1984 els autors van publicar “ Energía hidráulica y eólica pràctica “, obra que es va convertir en un clàssic de la tecnologia alternativa. Aquest nou llibre reprèn tot el que hi havia en l'anterior i incorpora dissenys millorats per aprofitar les energies eòlica i hidràulica, a més d'afegir capítols nous importants, com els dedicats a la construcció d'escalfadors solars d'aigua o l'arquitectura bioclimàtica.

Energia renovable pràctica és un llibre nascut de l'experiència en l'ús d'energies alternatives i té com a objectiu difondre l'ús quotidià de les energies renovables.

 És un llibre imprescindible per no seguir danyant la Terra.


Cadascú de nosaltres pot contribuir des de l'estalvi i des de la nostra aportació, per exemple en David Kyte deixar el seu missatge a les seves obres... 

“ Clean Energy “ De David Kyte

Aquest artista va fer aquesta obra digital per tal de conscienciar de la importància de cuidar el nostre planeta i l’energia que n’extraiem.

Un petit gest fa una llavor, entre tots podrem!


O com han creat aquest conte infantil
De la Fada Espavilada...


Un grup de professorat d'Educació Infantil de Agenda Escolar 21 de Sant Feliu de Llobregat amb el suport de l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament.

El aquest conte s’explica les aventures d'una fada del Planeta Verdet, la qual, amb l'ajuda del seu amic humà Dídac, aconsegueix fer servir les energies del Sol, el Vent i l'Aigua per a conscienciar els nens de la Terra a tenir cura del Planeta.



Sortides amb Infants

Una visita al museu  de la ciència o  Cosmo Caixa a Barcelona amb els nostres infants ens aproparà a un  món fascinant on les diferents maneres d’aconseguir l’energia, com arribar a entendre-la des de la mirada de l’infant fins nosaltres mateixos serà més fàcil i molt entretingut.



Ens ofereixen tallers on experimentalment s’explica què és l’energia, el seu origen i les transformacions que pot experimentar. 

Exposicions i activitats diferents. 

Estalviar

Un dels punts més beneficiosos en els quals podem recolzar-nos per ensenyar sobre estalvi energètic als nostres fills és fer-los veure que és bo fer-ho. 

Hàbits com ...

_ Banyar-se suposa un gran malbaratament. Les dutxes són més pràctiques.

_ Voler anar a tot arreu amb cotxe també. Serveis públics o/i caminar és millor.

Per acabar avui amb un llibre senzill però molt pràctic per acompanyar els més menuts...                                      

“ Per què he d’estalviar energía? “ De Jen Green

Els protagonistes d’aquesta història tindran una apagada de llum a casa, una manera d’arribar tots junts a conèixer la importància de fer un bon ús de l’energia. El llibre inclou notes per als pares i els professors i activitats lúdiques que ajudaran a reforçar-ne el contingut.
Aquest llibre forma part de una sèrie conjuntament amb Per què he d’estalviar aigua?, Per què he de reciclar? i Per què he de protegir la natura? Resulten una manera molt interesant de mostrar als nens la importància de la conservació del planeta i dels recursos naturals.




Siguem solidaris, sostenibles i feliços!!!

Fins Aviat

jueves, 13 de enero de 2022

Sostenibilitat. L'Aigua

 


       L’Aigua
Recurs Universal

L’aigua és un recurs escàs, tot i ser el líquid més abundant a la terra, també representa el recurs més important per la supervivència de la natura, de nosaltres i dels animals, és la base de tota forma de vida.

De tota l’aigua que té el nostre planeta, tan sols una petita part és pot aprofitar per l’ésser humà.

És necessària l’aigua potable per beure, la que hem de poder consumir sense  perill.

Malauradament hi ha molts indrets on les persones no tenen accés a l’aigua potable.

Cal encara treballar molt pel sanejament, per desenvolupar infraestructures i polítiques que assegurin l’accés a l’aigua potable de manera universal.

Darrerament es parla molt de canvi climàtic, tot i que encara hi ha persones que parlen d’ell com el problema que ha de venir, la veritat és que ja el tenim al planeta des de fa anys, dècades de fet, qui més ho noten són els pagesos. 

A escala humana aquests canvis no han estat fàcils de percebre, i any darrere any han anat canviant a un ritme considerable, cal aturar-ho.

A Catalunya, la temperatura per exemple, ha pujat 1’8 graus, fet que ha provocat canvis en la floració de les plantes, en la maduració de la fruita..

.Uns dels principals problemes per l’agricultura a les properes dècades serà la reducció de l’aigua disponible, sinó es prenen mesures.

La pujada del nivell del mar, l’augment de salinitat al sòl, la disminució de la pluja total, la temperatura més alta ja comporta més evaporació, augmentant la necessitat d’aigua.

L’aigua és un recurs que ens proporciona energia, i tot i que en els darrers anys s’han desenvolupat tractaments que ens permeten un augment de la seva disponibilitat. Malauradament la forma de  vida a les ciutats, el creixement demogràfic, les tècniques de producció sumades a els problemes que genera el canvi climàtic, entre altres com la contaminació i el consum excessiu de recursos, fan que sigui un be escàs.

És important treballar les problemàtiques socials, són el futur i l’esperança del planeta. 

Hem de tenir consciència de la seva importància per el Planeta, és indispensable.

Ara més que mai hem de treballar per protegir aquest recurs.

I és des de la Infància que hem d’iniciar el procés de preservació. 

Els infants són el futur, i han de poder tenir una garantia de vida saludable que dependrà de com els guien i de com actuem nosaltres i per extensió ells mateixos.

Els infants des de la seva infància han saber quan d’important és l’aigua , d’aquesta manera conservar i preservar aquest recurs serà la forma de vida de tots ells i evidentment de tots nosaltres.



Tots hem de saber...

_ Què l’aigua constitueix el 75% de tota la superfície de la terra. Part d’aquesta aigua, un 97% de la mateixa és aigua salada. Tan sols un 3% és potable.

_ L’aigua és molt important per a tots els éssers vius del planeta, el seu moviment continu per el planeta, en els seus diferents estats, líquid, vapor o gel, es denomina: 

Cicle de l’Aigua



Una eina essencial i efectiva per tenir tot el que hem de saber envers la nostra necessitat de l’aigua és...

A traves dels Llibres



“ La Princesa de l’aigua” De Susan Verde i Peter H. Reynolds.

Basat en la infància de Georgie Badiel.

Ens parla de la importància de l’aigua potable.

Una nena africana de nom Gie Gie, ens explica com cada matí ha de recorre molts quilòmetres fins arribar a un pou per recollir aigua.

Molts tenim l’aigua al nostre abast tots els dies, però hem de saber i comprendre que no tothom té aquesta facilitat, hem de ser conscients d’aquest fet per entendre com d’important és preservar i tenir un consum adequat.



“ El cicle de L’aigua” De Ganeri, Anita i  Oxlade, Chris

Dels  8-12 anys

Explorem, creem i investiguem amb els Geodetectius!

Descobrirem el sorprenent cicle de l'aigua mentre viatgem pels núvols, caiem a terra amb les gotes de pluja i ens arrossega pel riu.

Un Llibre ideal per a aquells pares i mares que volem introduir als nostres fills, d'una forma divertida i entretinguda, en el món de les ciències naturals. Il·lustrat a tot color, amb gran quantitat de dades i infografies per fer pensar els infants i que resolguin els reptes amb eines de casa. Inclou un glossari amb els temes tractats i un test amb què valorar els coneixements adquirits.

 


Ens endinsarà en tot el procés de la natura en el cicle de l’aigua.

Com en a traves de milers de gotes recorrerà mars, rius, rieres i aigües subterrànies, fins com s’evapora al mar fins el seu recorregut per les muntanyes, passant per tots els seus estats físics com pluja, neu...



Oulembe el Saurí de Joan de Déu Prats i Àfrica Fanlo

Un saurí és la persona que localitza aigua.

 L’Oulembe, que viu a l’Àfrica, aprendrà aquest ofici com el seu pare, per tal de poder localitzar l’aigua subterrània, saber predir les pluges, Oulembe és un nen que viu a l'estepa africana.

El seu pare és el saurí del poble, és a dir, la persona encarregada de localitzar l'aigua. Al lloc on viuen, l'aigua és molt escassa i la tasca d'anar-la a buscar és fonamental per a la vida dels veïns.

Oulembe es farà saurí quan sigui gran, però abans ha d'aprendre tots els secrets de les pluges i les aigües subterrànies. Oulembe viurà aventures en les quals s'iniciarà en l'ofici del seu savi pare. Aprendrà quan, on i com trobar aigua i descobrirà que hi ha llocs on l'aigua no és un bé tan preuat com a la seva terra.



“ Els nens de l’Aigua”  De Angèle Delaunaig. Il·lustracions de Vera Frischeteau i traduït per Gemma Garcia.

Aquest llibre és un passeig per 12 països del món, ( Àfrica del Norte, Àfrica Central, Índia, Israel, Xina, Bolívia, Brasil, América del Norte, Alemanya, Rússia, Nunavut i Catalunya).  

Guiat de la ma d’uns infants que amb les seves paraules i els seus colors, ens descriuen quin paper té l’aigua a les seves vides, a la vida de cada país.

Una visió totalment realista envers un dels temes que més preocupa a la nostra societat, l’aigua. Com objectiu té ressaltar la importància de l’aigua en la vida de tothom, mostrant alhora algunes cultures diferents del nostre món.

 Cadascuna de les pàgines d’aquest llibre està plena de detalls que ajudaran als nostres infants a conèixer millor la realitat dels diferents països, coincidint tots en que 

“ L’aigua és vida” frase en forma de segell que forma part dels escrits antics de les seves llengües respectives.

 


Oh! Aigua

En aquest llibre els infants podran descobrir per què la Terra es diu Planeta Blau, per què els dinosaures i els humans bevien de la mateixa aigua. Observar tot el que ens envolta amb l’aigua. Doncs és un dels elements més apreciats.


" El nostre Planeta Aigua"

L'aigua és essencial per a tots els éssers vius. 

Amb aquest llibre aprendrem a: 

Explorar com l'aigua dona forma al nostre món i com la utilitzem en la nostra vida diària; investigar els diferents estats de l'aigua; crear un petit estany al nosgtre jardí... 

Aquest llibre ajuda als infants a connectar i descobrir el món que els envolta.

Hem de tenir present que a l’igual que l’aigua hi ha molts recursos que ens cal cuidar, valorar i preservar per el nostre benestar i el del nostre planeta.

Un cop ja sabem quan important és preservar l’aigua per el nostre planeta, saber com hem de contribuir per no malbaratar-la i estalviar-la serà el següent pas.

Aixi no cal ompli el got


Aixi Sí

Entre tots contribuirem a preservar el nostre planeta, amb els coneixements necessaris i sabent diferenciar quan d'important és l'aigua i els recursos naturals pel nostre benestar, alhora que tenim cura del nostre entorn, de crear un món que no resti, que mica a mica vagi recuperant-se i ens proporcioni una qualitat de vida més iguàlitaria.

Cuideu-vos molt.