miércoles, 19 de enero de 2022

Sostenibilitat, Energies Renovables

Energia no contaminant

Per tot el que fem, necessitem energia!

Hem de saber que l’energia que consumim si prové de combustibles fòssils estem contribuint a el canvi climàtic. D’aquesta manera hem de procurar i educar cap a un consum responsable i d’estalvi energètic, fem-ho de manera més sostenible...

És important prendre consciència i fer ús d’energies renovables, afavorint que aquestes energies estiguin a l’abast de tothom.



Energies Renovables

Les energies renovables són fonts d'energia basades en la utilització de recursos naturals com: el sol, el vent, l'aigua o la biomassa vegetal o animal. Es caracteritzen per no utilitzar combustibles fòssils, sinó recursos naturals capaços de renovar-se il·limitadament.

Un dels seus punts forts és que tenen un impacte ambiental molt escàs, doncs no generen contaminants.

Se’ls coneix com a energies alternatives o energies verdes!

Són energies beneficioses per al medi ambient

Hem de adreçar-nos tots contra el canvi climàtic, cuidar el nostre entorn i fer-lo molt més sostenible. L'ús de les energies renovables és molt important.

Les energies renovables provenen de recursos naturals, sempre tindrem aigua, vent o sol amb els quals produir energia neta, per el contrari l'energia generada a partir de combustibles fòssils (carbó, petroli o gas) disposa d'uns recursos limitats, i són altament contaminants per al medi ambient.



Educar als Infants

A les escoles els educadors tenen un gran ventall de recursos per treballar la sostenibilitat, des de casa hi ha moltes maneres que ens ajuden  a poder entendre com d’important és i com aprendre a fer-ho més bé. És de tots els àmbits d'on hem de treballar per la sostenibilitat...

Programes com...



A TV3 hi ha la “ Lua i el món “

La Lua té cinc anys, molta energia i prou recursos per resoldre qualsevol problema que se li plantegi... això sí, sempre a la seva manera.

És una sèrie d'animació del Club Super 3, alguns capítols estan dedicats a l'estalvi d'energia, d'aigua o de paper, a l'energia solar,...

La durada de cada capítol és d’uns 3 min.



Envers els llibres, els nostres aliats...
“ On és el Sol, Cucafera? De Cinta Arasa i Carot

Què faríem si un dia ens llevéssim i al cel, en lloc del Sol, hi hagués una taca grisa? Difícil d’imaginar, provocar molta tristor pensar-ho...

Un dia la Gemma es lleva i el sol encara no ha sortit, en lloc del sol, al cel hi ha una taca grisa, Què ha passat? Ningú ho sap, però quan tothom ja està ben nerviós, la Cucafera què és una dragona molt sàvia, hi diu que la bruixa maduixa segur que té alguna cosa a veure....

“ Estalviem Energia “ De Carmina Del Río

Per infants d’educació infantil i primer cicle de primària.

Un conte on la Laura, la protagonista, narra una història de bruixes als seus amics i descobreixen els diferents tipus d’energies renovables existents.

 Prenen consciència de que s’ha d’estalviar energia i duen a terme un joc a l’escola amb la resta de companys i també amb les famílies. 

L'objectiu d'aquests contes és doble:

 En primer lloc,  motivar la lectura amb volums atractius, caracteritzats per uns dibuixos plens de tendresa i uns textos senzills, molt propers als infants.

En segon terme,  fomentar una sèrie de valors primordials per a la convivència i la sociabilitat.

 L'esquema de la col·lecció recull els temes que  s’han de treballar durant L’Educació Infantil i Primària: els llibres permeten reforçar o ampliar aquests continguts.

 A casa seran molt útils, sobretot a l'hora de comentar actituds quotidianes lligades amb la responsabilitat i les relacions humanes.

“ La Terra, el Planeta i la Gent “ De Jean Michel

Aquest és un llibre amb desplegables que permetrà conèixer a fons el nostre planeta.

Es podrà veure quins canvis ha causat l’activitat humana amb les seves accions al llarg del temps i permetrà reflexionar sobre què cal fer per millorar.



“ Energia Renovable pràctica “ Dels germans Urkia

Aquest llibre és el fruit del treball pràctic amb energies renovables, a petita escala, durant un període de més de 25 anys.

El 1984 els autors van publicar “ Energía hidráulica y eólica pràctica “, obra que es va convertir en un clàssic de la tecnologia alternativa. Aquest nou llibre reprèn tot el que hi havia en l'anterior i incorpora dissenys millorats per aprofitar les energies eòlica i hidràulica, a més d'afegir capítols nous importants, com els dedicats a la construcció d'escalfadors solars d'aigua o l'arquitectura bioclimàtica.

Energia renovable pràctica és un llibre nascut de l'experiència en l'ús d'energies alternatives i té com a objectiu difondre l'ús quotidià de les energies renovables.

 És un llibre imprescindible per no seguir danyant la Terra.


Cadascú de nosaltres pot contribuir des de l'estalvi i des de la nostra aportació, per exemple en David Kyte deixar el seu missatge a les seves obres... 

“ Clean Energy “ De David Kyte

Aquest artista va fer aquesta obra digital per tal de conscienciar de la importància de cuidar el nostre planeta i l’energia que n’extraiem.

Un petit gest fa una llavor, entre tots podrem!


O com han creat aquest conte infantil
De la Fada Espavilada...


Un grup de professorat d'Educació Infantil de Agenda Escolar 21 de Sant Feliu de Llobregat amb el suport de l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament.

El aquest conte s’explica les aventures d'una fada del Planeta Verdet, la qual, amb l'ajuda del seu amic humà Dídac, aconsegueix fer servir les energies del Sol, el Vent i l'Aigua per a conscienciar els nens de la Terra a tenir cura del Planeta.



Sortides amb Infants

Una visita al museu  de la ciència o  Cosmo Caixa a Barcelona amb els nostres infants ens aproparà a un  món fascinant on les diferents maneres d’aconseguir l’energia, com arribar a entendre-la des de la mirada de l’infant fins nosaltres mateixos serà més fàcil i molt entretingut.



Ens ofereixen tallers on experimentalment s’explica què és l’energia, el seu origen i les transformacions que pot experimentar. 

Exposicions i activitats diferents. 

Estalviar

Un dels punts més beneficiosos en els quals podem recolzar-nos per ensenyar sobre estalvi energètic als nostres fills és fer-los veure que és bo fer-ho. 

Hàbits com ...

_ Banyar-se suposa un gran malbaratament. Les dutxes són més pràctiques.

_ Voler anar a tot arreu amb cotxe també. Serveis públics o/i caminar és millor.

Per acabar avui amb un llibre senzill però molt pràctic per acompanyar els més menuts...                                      

“ Per què he d’estalviar energía? “ De Jen Green

Els protagonistes d’aquesta història tindran una apagada de llum a casa, una manera d’arribar tots junts a conèixer la importància de fer un bon ús de l’energia. El llibre inclou notes per als pares i els professors i activitats lúdiques que ajudaran a reforçar-ne el contingut.
Aquest llibre forma part de una sèrie conjuntament amb Per què he d’estalviar aigua?, Per què he de reciclar? i Per què he de protegir la natura? Resulten una manera molt interesant de mostrar als nens la importància de la conservació del planeta i dels recursos naturals.




Siguem solidaris, sostenibles i feliços!!!

Fins Aviat

No hay comentarios:

Publicar un comentario