miércoles, 26 de octubre de 2022

Festes i Tradicions


1 de Novembre

S’apropa l’1 de novembre, una data on se celebren a Catalunya i en molts altres punts del planeta dues tradicions similars que compten cada vegada més adeptes.

Parlem de la Castanyada i Halloween, dues festes amb una llarga tradició i amb característiques comunes, però també moltes diferències.


 
En les dues festes es commemora la mort, una fase de la vida que, tot i ser inevitable, cada cultura tracta i encaixa de diferent manera. Recordar els nostres avantpassats d’una manera o un ‘altre ens aportarà benestar.

La castanyada és un ritual d’origen funerari en què es commemora als nostres difunts menjant els productes que genera la terra en aquesta estació de l’any, com ara les castanyes, els moniatos, la fruita confitada i uns dolços tradicionals especialment elaborats per a aquesta festivitat, dels quals els ingredients bàsics són el sucre, l’ametlla, la patata o el moniato, i s’anomenen panellets.



Les castanyes són el símbol d’aquesta festa, els castanyers van plens, i es recapten per fires i paradetes de castanyes, on les populars castanyeres i evidentment algun que altre castanyer(home) fan de la seva paradeta un lloc d’escalf i bon gust, d’aliments calòrics i de bons nutrients, que ajudaven a passar millor les inclemències del temps a plena tardor. Ara no sol fer tanta fred, però sempre venen de gust...

En Halloween és una festa d’origen pagà relacionada amb el dia de tots Sants, per aquesta banda relacionada amb la Castanyada.

All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de tots Sants. Hallow és un mot que en anglès antic significa sant.

La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

Aquesta festa també sobre la mort, del més enllà i de elements de la cultura funerària, però es fa de manera més lúdica, amb molt d’humor.

 En aquesta festivitat, sobretot els infants, ens disfressen de personatges tenebrosos, mirem pel·lícules de terror i es va de casa en casa demanant caramels i dolços, encara que això es fa majoritàriament als Estats Units.

Les diferències entre Halloween i la Castanyada

La Castanyada en té el seu origen en les trobades i els àpats que tenien lloc al segle XVIII per tal d’honorar els difunts.

Es menjaven castanyes, moniatos, fruita confitada, llegums i panellets.

Actualment, la festa es fa a les escoles infantils, consisteix en portar castanyes i compartir-les amb companys i educadors. Fer manualitats creatives i divertides...

També a reunir-se en família per menjar castanyes, moniatos i els panellets.

On els infants i educadors es vesteixen de Maria Castanyera, per riure molt!

L’1 de novembre les famílies solen visitar els cementiri i arreglar els nínxols i tombes dels seus éssers estimats, i d’aquesta manera recordar-los.

Halloween, té les arrels en la barreja de les dues tradicions, la del dia de tots Sants, celebració cristiana que commemora als difunts, i la tradició celta de Samhain, una celebració pagana considerada com l’any nou celta.

En aquesta festa es barreja la diversió amb aspectes relacionats amb la mort, però d’una manera més divertida.


Tradicions

És tradició del Halloween col·locar una espelma dins de l’interior d’una carbassa prèviament buidada. Sabíeu que, fa molts anys, molt abans, en alguns pobles de Catalunya ja era tradició buidar carabasses o pebrots i guarnir-los amb una espelma encesa en el seu interior?

Per tal de fer por a la gent, es penjaven dels balcons la nit del 31 d’octubre o bé es col·locaven en llocs no gaire il·luminats on se sabia que hi passava gent aquella nit de Tots Sants.

Les dues són festes també dedicades als infants!

Contes i cançons a la vora del foc, tot menjant castanyes, per entretenir la canalla i fer que s'endinsessin a poc a poc en el misteriós món de la mort!

I no cal explicar gaire sobre el Halloween, en què els principals protagonistes de la jornada també són els infants! Que solen anar demanant tot disfressats caramels i llaminadures a les llars del voltant.

Que celebrar?

Doncs evidentment totes dues, com a catalans o cohabitants de Catalunya la Castanyada és i serà la nostra festa de tots sants, però afegir diversió i tradicions d’altres indrets del món ens enriqueix en cultura i evidentment en diversió, no hem de dir que no a res que ens aporti cultura i benestar.

El més important és que cadascú es senti a gust, i comparteixi amb la resta records i moments plegats.

Moments per compartir...

“ Cançons de tardor “ de  Noè Rivas  

Aquest llibre ens convida a viure la tardor sense presses però amb intensitat, tot farcint la vida de música i cançons; a gaudir de la bellesa del cromatisme del bosc, de l’espectacle de colors, i a gaudir de la natura, que ens regala els seus millors fruits: el raïm, les olives, les castanyes, els bolets…

“ La castanyera “ de L’Editorial Barcanova, Marta Montañá com il·lustradora.

Conte tradicional, que celebra la castanyada menjant i cantant.

“ Un sopar de por “ de Meritxell Martí i Xavier Salomó

Aquesta nit se celebra un sopar de gala que reuneix els personatges més malvats del món. Quines viandes deu haver preparat el xef Jean-Col Trinxat? Aixequeu les solapes i ho sabreu.

“La Castanyera Felipa”  de Bel Olid Bae (Autor), Mercè Canals Ferrer (Il·lustrador)

Una nova visió del conte clàssic retallat amb una adaptació moderna de la llegenda de la castanyera.

Nit de Tots Sants no oblidem  l'hora del conte!

Feliç Tots Sants i sigueu feliços


viernes, 21 de octubre de 2022

Infants PAS

 

Infants altament sensibles

També anomenats infants PAS ( persones altament sensibles)

Un infant molt sensible neix amb un sistema nerviós ràpid, que els hi fa reaccionar fàcilment a qualsevol estímul.

Capten els canvis amb rapidesa i s’estimen més reflexionar abans d’actuar, difícil d’imaginar amb els infants, que actuen més impulsivament.

El primer que hem de saber:

No és un trastorn psicològic. Ni cap malaltia.

És un tret de la personalitat, està present en un 20% de les persones. La qual cosa defineix que no és alguna cosa que es té, sinó és allò que som.

Si parlem de persona d’alta sensibilitat ens referim a que el seu sistema nerviós percep i processa més informació sensorial, portant a una sèrie de característiques que cal entendre per saber com gestionar-les. I poder viure d’una manera equilibrada.

El PAS, té un component genètic, hereditari, d’aquesta manera si trobem un infant amb PAS, vol dir que un dels seus progenitors també ho sera.

Les persones amb PAS tenen un sentit per la protecció i l’evolució de la nostra espècie, segons estudis. D’aquesta manera és bo manifestar i visualitzar aquesta sensibilitat, aprofitant allò que ens ofereix.

En Infants

El tret més característic dels infants altament sensibles és que són molt curiosos, d’una maduresa més desenvolupada, tenen més consciència i pregunten molt més el perquè de les coses.

Intenten buscar coherència en tot. El sentit de les coses que passen.

Els adolescents, són molt responsables i intenten fer molt cas de les normes.

Com és un infant PAS

Un infant PAS, pot ser obert i extravertit o reservant i obedient. Però sempre seran molt sensibles al seu entorn físic i emocional.

Solen sentir-se abromats per els estímuls, pels canvis sobtats i davant de tot per l’angoixa emocional dels altres, tenen una gran empatia, poden patir els mateixos sentiments que veuen en altres persones. Siguin infants o adults.

Hem de tenir present que els infants ja de forma natural, són tot emocions, però quan parlem d’infants PAS, perceben molt més les emocions. Solen ser exigents i persistents, però també poden ser calmats, més introvertits i més senzills alhora d’educar-los, excepte quan s’ajunten amb altres infants. Aquí es detecta que són influenciables.

Saber si un infant és altament sensible

Mitjançant un test podem orientar-nos una mica

Test per saber si és PAS | Apase (asociacionpas.org) de l’Associació de Persones Altament Sensibles.

Hem de tenir present que no és exacte, doncs cada infant té una determinada manera de ser, que no té perquè ser un infant PAS.



Si tenim un infant PAS

Gaudim d’aquest fet!

Doncs representa la manera de pensar abans d’actuar. És un temperament innat que per exemple tenen tots els animals.

Els infants amb PAS, són capaços de sentir el perill abans que els altres, no l’hem de confondrà amb por o timidesa. Solen tenir una gran intuïció, empatia, creativitat, saviesa, assertivitat...

Que necessiten?

Una educació on se’ls pugi entendre les seves necessitats, davant de tot, un món on pugin desenvolupar tota la seva sensibilitat. Pel contrari es podrien convertir en adults propensos a depressió, ansietat, davant les emocions.

Adults

Moltes persones adultes que són PAS, han patit una infantessa difícil, inclòs quan els pares volien ajudar-los, pensaven que patien algun trastorn. D’aquesta manera voler canviar la seva forma de ser, només els portaria a l’aïllament, cal acceptar que cadascú és com és, ens fa únics i necessaris.

Cal destacar que tenen un gran talent, i molt que oferir. Cal apreciar aquesta manera de ser, com totes altres, i valorar el seu comportament, com a infants necessiten també que se’ls ensenyi, per suposat, però sempre des de l’estima i el respecte, no tan sols amb ells, sinó a tots. Des de la comprensió i l’empatia.

La reflexió i la identificació

El do de la sensibilitat, només pot beneficiar-nos si l’entenem. Ens aporta moltes qualitats positives, com:

_ Senten amb més intensitat, són intuïtius, arribant al fons de les coses, per arribar a descobrir-ho tot

_ Els ajuda la seva capacitat de reflexió, reaccionant més a qualsevol situació.

Amb més empatia i preocupació per els problemes dels seus referents, amics, també es preocupen més per les reaccions dels altres, davant d’algun succés negatiu. Són molt conseqüents.

_ S’estimen més fer exercici en solitari, sense que l’observin, esports individuals. Tot i que si estan en un ambient igualitari i comprensiu, poden assolir esports d’equip amb més facilitat.

Tot i que tenen una gran capacitat per treballar en equip, doncs poden analitzar tots els pros i els contres, encara que la presa de decisions és preferible que la prengui un ‘altre, per la responsabilitat que li comporta.  

_ Els hi costa prendre decisions. Tenen un ‘alta capacitat pels detalls, i saben que davant una decisió no sempre ha de ser certa o errònia. Per altre banda, si hi ha una resposta adient, la portaran a terme amb rapidesa. També s’ha senten més decepcionats quan s’equivoquen.

_ Són molt observadors, són els primers hem adonar-se dels detalls, o dels canvis...

_ Solen ser molt educats i considerats amb les persones, molt atents sempre, mirant de no molestar als altres.

_ Molt sensibles a les crítiques, solen prendre-les molt a pit, entristint-se davant d’elles, però també les tenen molt presents alhora de rectificar el seu comportament o fer altres valoracions.



Pares
Els pares hem d’assumir que els infants amb PAS, són fantàstics, però que cal saber com tractar-los, no hem de protegir-los massa, però hem de esta pendents, hem de valorar-los, donar confiança i seguretat, així des de petits tindran confiança en si mateixos.

Un llibre que ens pot orientar....

“ Niños con alta sensibilidad “ de Karina Zegers de Beijl

La doctora Elaine Aron, psicòloga clínica, afirma que aquest llibre és indispensable per qualsevol persona involucrada amb infants amb alta sensibilitat, especialment ara que gràcies a diferents investigacions saben que aquests infants responen molt més positivament si tenen un entorn positiu, afectuós i de respecte. Per la seva gran empatia, ètica i talent.

Constitueixen un recurs molt valuós per les famílies i el món!

 

Cal escoltar i parlar de qualsevol cosa  amb tots els infants

 Amb tot el respecte que mereixen els adults; donant sempre importància a les seves opinions, inquietuds i dubtes.

L'educació dels infants comença per l'amor, l’estima i el respecte, que tenen amb els seus pares i el seu entorn, que els ensenya a superar les dificultats del camí.

Sempre amb amor i des de l'amor!

Fins aviat i sigueu feliços


miércoles, 12 de octubre de 2022

Els Vincles

 


Parlem de vincles

 El vincle és la relació afectiva que es crea entre les persones.

 Si parlem dels nadons, des del punt biològic, és la mare qui té una millor disposició per crear el vincle més fort amb el nadó.

Al llarg de la vida, tradicionalment la mare ha estat la principal encarregada de cobrir les necessitats del seu fill/a, avui dia podem parlar d'una corresponsabilitat per part del pare i la mare quant a l'atenció d'aquestes necessitats.

Que es doni un bon vincle pot determinar el desenvolupament evolutiu del nadó, i alhora garantir una estabilitat emocional.

Aquestes relacions afectives, de cura i estima, ajudaran a l'infant a passar de ser atès a adquirir una conducta més autònoma i segura

 


Crear bons Vincles 

 La cura, l’estima, la companyia, els bons moments plegats i el respecta són pilars fonamentals de les relacions tan amb els infants com entre els adults.

Durant tota la nostra vida anem creixent, evolucionant, dins del tarannà de cadascú de nosaltres aprenem a viure, a ser, a sentir, envoltats de persones que ens deixen una mica d’ells mateixos a l’igual que nosaltres a ells.

_ A que ens ajuden el vincles?

Ens ajuden a créixer saludablement, a ser capaços de desenvolupar el potencial de cadascú, és fonamental mantenir una relació amb les persones del nostre entorn, pares, família, educadors, cuidadors, veïns, companys...

_ Quan inicià aquest vincle?

Ja des de dins de la panxa de la mare, però és des de que naixem, quan s’estableix  un vincle de supervivència amb aquelles persones que ens ofereixen protecció i seguretat, i quan el perdem patim angoixa.

D’aquesta manera, el vincle és el primer model de relacions íntimes i fomenta la sensació de seguretat i autoestima en un mateix.



_ Com es reflexa?

Mitjançant la cura dels uns als altres, les abraçades i les mirades de complicitat són molt poderoses, i més quan sovint, en els infants sobretot, ens centrem més en corregir, criticar, voler ensenyar contínuament...

La creació del vincle s’ha de treballar sempre, tota la nostra vida, però si parlem de relació amb els infants, s’ha de marcar més quan l’infant té de 0 a 18 mesos i dels 15 als 18 anys.

Som etapes de canvis més sobtats, i necessiten sentir-se segurs, per assolir tots aquests canvis, sentint-se segurs d’ells mateixos, i de la confiança que els tenim.

A partir dels 8 mesos els infants solen tenir reaccions d’aferrament cap a les persones amb les que té vincle, davant dels estranys, l’infant reconeix les persones del seu entorn, que li aporten seguretat, i mostra angoixa.

Podent actuar en contra dels moments de separació o d'aparició de noves persones o estranys.

L’inici a l’escola infantil suposar un veritable canvi en la vida dels infants, ja que esdevenen la primera sortida del seu entorn més proper, cap a un altre totalment desconegut per a ells. Pot crear moments de neguit, per això és important que aquesta separació es faci de manera gradual, per al seu nou entorn i les noves persones que l’envolten, per donar temps a crear altres vincles.

 


_ Com hem d’actuar davant els infants?

Envers l’exemple bàsicament i la comunicació.

 L’exemple que els hi donem totes les persones que estem vinculades en el seu dia a dia, tan pares com familiars, professionals de l’educació i de la salut són referents per l'infant. Tenir una bona comunicació entre tots, és essencial.

L’estima i el respecte, crearà un entorn segur de comunicació.

Així saber gestionar de la millor manera, garanteix que els infants a l’arribar a l’edat adulta estiguin segurs de si mateixos, valorats, conscients i responsables, adaptats al seu entorn i en conseqüència feliços i respectuosos amb altres.

 


_ Com s’aconsegueix?

 Per aconseguir-ho hem de actuar a una, hem de respectar a l’infant i a la resta de persones vinculades en el seu creixement, i per extensió a la resta del món.

D’aquesta manera la gestió de les emocions és part fonamental del nostre procés de vida, per això ens hem de conèixer, acceptar i entendre a nosaltres mateixos, a fi de tenir una vida sana i una bona gestió de les relacions amb els altres.

 


Les necessitats emocionals

Els infants tenen la necessitat d'establir un vincle per poder adquirir seguretat emocional, relacions amb iguals i adults, necessiten se acceptats de manera incondicional.

Per els companys i els amics! 

 I nosaltres els adults, també.

Com a persones, només podem arribar a estimar-nos si ens accepten com som, és per això que les figures del vincle han de tenir aquest caràcter incondicional. 

El sentiment de seguretat dins d'un grup porta al sentiment de pertinença.



_ És tan important sentir-nos segurs?

Sí, si ens sentim segurs...  per exemple si ens cal ajuda, podrem demanar-la amb tota la serenor necessària per afrontar qualsevol situació de la nostra vida. Sense sentir-nos dèbils o menyspreats. Al mateix temps també serem capaços d’ajudar a altres, sense jutjà, sense qüestionar.

El que ens permetrà i facilitarà qualsevol relació, sempre des de l’estima i els respecte.

Deixant de banda, les crítiques a uns i a altres i a nosaltres mateixos, gaudint de tot el que ens aporten les diferències, la diversitat, la vida.

Les diferències ens enriqueixen, doncs les hem de mirar  com a riqueses i no com a obstacles.

Hem d’entendre que cadascú de nosaltres, és una peça única i irrepetible de l’engranatge de la vida. 

Formem part del teixit humà!

Els Vincles amb els animals de companya

Un animal és un ésser viu, i tenir a casa, implica integració a la llar. El respecte i l'amor cap a ell, serà per sempre.

 Sempre són afectuosos i protegeixen incondicionalment als membres de la família, sobretot dels més febles. La seva presència ajuda que els infants tinguin sensació de seguretat.

La unió emocional amb ells,  fa que els infants tinguin la capacitat d'establir noves i bones relacions, perquè aprenen a crear vincles afectius.

Alguns estudis demostren que en infants amb hiperactivitat o agressivitat, tenir un animal de companyia, pot ajudar a que es relaxin. Parlem d’un amor i companyia incondicional que fa que els infants se sentin importants.

Fa que millori l'autoestima dels més petits.

Un llibre per adults, que ens aportarà una mica de llum...

“ Vincles “ d’Àngels Torras i Míriam Tirado

Ens ofereix reflexions i consells a l’entorn de la gestació, el part, la lactància i l’inici de la criança, en un llenguatge senzill vol ajudar als futurs pares i mares a iniciar aquesta primera etapa de la vida amb tot l’entusiasme que es mereix.

Escrit des de l’amor i l’experiència i ple d’orientacions molt útils.

“ Què necessito quan m'enfado? “(Emocions, valors, hàbits) de Tania Garcia

 El primer àlbum il·lustrat de Tania García, autora d' Educar sense perdre els nervis.

_ Quan el Dami s'enfada crida, plora, es llança a terra, dona cops de peu, s'estira els cabells..., però hem d’entendre que: NO es comporta malament, només està expressant les seves EMOCIONS.

Sovint no sabem què fer davant les rebequeries i les empipades dels nostres fills, ni com acompanyar-los emocionalment en aquests moments que trenquen l'harmonia familiar. 

Per això, Tania García, creadora de Educació Real®, ha escrit aquest preciós conte amb un doble objectiu:

1) Ajudar pares i mares a entendre les rebequeries dels fills i a saber com guiar-los perquè aprenguin a comprendre's a ells mateixos.

2) Ajudar nens i nenes a reconèixer les empipades i la ràbia i a integrar-ho com una part més en la seva evolució com a persones.

Un llibre ideal per llegir en família, perquè pares i nens aprenguin a gestionar junts emocions com la ràbia.

De Míriam Tirado, tenim un llibre molt especial, del que ja hem parlat a tindremunfill, però és essencial per acompanyar a adults i infants a l’entranyable món dels vincles...


“ Fil Invisible “  de Míriam Tirado (autora) i Marta Moreno (il·lustracions) ( a partir dels 7 anys)

Ens expliquen una història sobre els vincles que ens uneixen amb els qui més estimem, i sobre com, sovint, les coses més importants són aquelles que no es veuen i es toquen, però hi són. Units per un fill invisible ”

La Nura ha descobert el secret que amaga el melic.

Ara ja sap que en surt un fil invisible que la uneix a totes les persones que més s’estima: la mare, el pare, els avis, els tiets, els cosins, els amics…

S’ha acabat tenir por quan no estiguin amb ella perquè sap que aquest fil la lliga a ells més enllà del temps i de l’espai i que els connecta sempre!

 Recordem sempre, que: Tots formem part del teixit humà!


Siguem feliços!