lunes, 23 de marzo de 2015

Activitat Laboral,Maternitat/Paternitat

Lliuraments Laborals

Quan s'apropa el moment tan esperant per ser pares físics, hem de tenir planificada tota la nostra agenda, envers els lliuraments laborals que ens pertoquen, a fi d'establir hàbits i ralacions amb el nou membre de la família. 
I poder dispòssar de temps per gaudir plegats d'aquests moments.

     

Activitat Laboral
La activitat laboral durant l’embaràs, si no apareix cap complicació, es podrà treballar fins al final de l’embaràs.
No obstant això, en determinats casos la feina pot comportar un estrès important, no només físic sinó també psicològic, que podría repercutir negativament en la gestació, ja que pot provocar retard del creixement i/o contraccions
.
Les feines que requereixen estar-se dret tot el dia s’associen a un índex més gran de prematuritat. En aquests casos es pot sol·licitar un canvi de lloc de treball, o bé intentar descansar i seure cada un cert temps, o fins i tot reduir la jornada laboral.
En els casos en què l’embarassada hagi de passar-se el dia asseguda, és important adoptar una posició adequada, amb l’esquena recta i les espatlles relaxades, i fer servir mitges compressives per evitar les varius, procurant que no comprimeixin l’abdomen.

En les professions que comporten un canvi continu d’horaris (hostesses o personal sanitari) Cal procurar reduir el nombre de guàrdies i evitar situacions d’estrès mantingudes.
Durant la gestació, cal evitar les feines que impliquin l’ús de la força, o que es duguin a terme en locals amb materials insalubres, amb sistemes de ventilació, refrigeració o neteja deficients.

Sense oblidar els riscos a contagis de virus, que poden afectar el desenvolupament òptim del fetus, i la salut de la mare, escoles infantils, llocs on hi ha mala ventilació, exposicions climatologiques ...


Les condicions clíniques que aconsellen interrompre l’activitat laboral durant l’embaràs són:
_ Antecedents de prematuritat.                     _ Antecedents de pèrdues fetals
_ Malaltia cardíaca o respiratòria greu.     _  Hipertensió durant l’embaràs.

_ Ruptura prematura de membranes.
 _ Amenaça d’avortament (hemorràgia genital i/o contraccions uterines més o menys doloroses el primer trimestre).

 _ Amenaça de part prematur (contraccions regulars abans de la setmana 37).
_ Hemorràgia genital en qualsevol moment de l’embaràs.


En embarassos de bessons o trigèmins, el ginecòleg recomana repòs, i per tant la baixa laboral aproximadament a partir del sisè o setè mes, depenent sempre de l’evolució de l’embaràs.

Millor moment per comunicar-ho
Quan més aviat millor, amb il·lusió i responsabilitat. Procurant actuar en cautela, normalment al segon o tercer mes, que tot estigui en ordre, i família i amics estan informats de la gran noticia. Es aconsellable que prèviament es valori el canvi que es produirà en la família, repartiment de responsabilitats, gestió de les mateixes, sempre des de una posició d’ igualtat.

Així laboralment us serà més fàcil i podreu actuar planificant el treball i l’ absència a la feina durant de la baixa maternal.

MATERNITAT/ PATERNITAT
Durada del permís
El permís de maternitat té una durada de 16 setmanes que es veurà incrementat en cas de part, adopció o acolliment múltiple amb 2 setmanes per cada fill a partir del segon, en cas de discapacitat del fill el permís també tindrà una duració addicional de 2 setmanes. Les 6 setmanes immediatament posteriors al part son d’obligat compliment per la mare, la resta poden ser cedides per la mare a l’altre progenitor.
En els casos de parts prematurs i en aquells altres en què el nadó tingui que ser hospitalitzat a continuació del part de permís de continuació del part el permís de maternitat es podrà computar a partir de l’ alta hospitalària.
En els casos de parts prematurs amb falta de pes i en aquells en els quals el nadó sigui hospitalitzat a continuació del part, per un període superior a 7 dies, el permís s’ incrementarà amb tantes setmanes com el nadó romangui hospitalitzat amb un màxim de 13 setmanes.
Requisits: La quantia de la prestació per maternitat serà del 100% de la base reguladora i per tenir dret al subsidi s’ exigeixen els seguits requisits:                                                   
  • Per treballadores menors de 21 anys no s’exigeix període mínim de cotització.
  • Per treballadores compreses entre 21 i 26 anys s’exigeixen 90 dies cotitzats dintre dels 7 anys immediatament anteriors a l’inici del descans o baixa maternal o si acredita 180 dies cotitzats al llarg de la seva vida laboral.
  • Per treballadores majors de 26 anys s’exigeixen com a mínim 180 dies, dintre dels 7 anys immediatament anteriors al moment de l’inici del descans o baixa maternal o si acredita 360 dies cotitzats al llarg de la seva vida.
Quan no es reuneixen els requisits anteriors es tindrà el dret a un subsidi de naturalesa no contributiva que serà del 100% del IPREM, llevat algunes excepcions. Aquest subsidi tindrà una duració de 42 dies i s’incrementarà en 14 dies en els casos de naixement de fills en família nombrosa o en la que, amb tal motiu, s’adquireixi la condició de família nombrosa, o en una família monoparental, o en els supòsits de part múltiple, o quan la mare o el fill estiguin afectats de discapacitat en un grau igual o superior al 65%. 

 
Altres drets
Comunicació de l’embaràs: la normativa no contempla en quin període de l’embaràs hem de realitzar la comunicació del mateix a l’empresa, ha de ser la pròpia treballadora la que ho ha de comunicar quan cregui convenient. S’ha de tenir amb compte que els exàmens prenatals i la preparació al part és un dret de la treballadora i l’empresa ho ha de concedir .

Vacances: quan les vacances coincideixen amb una incapacitat temporal derivada de l’embaràs, el part o amb el permís de maternitat es tindrà el dret a gaudir de les vacances en una data diferent a la de la incapacitat temporal o a la del permís per maternitat, encara que hagi finalitzat l’any natural al que corresponguin.
  
 Acomiadament: es consideraran nuls tots aquells acomiadaments que es realitzin a conseqüència de les següents circumstàncies: 
  • durant el permís de maternitat.
  • durant l’adopció o l’acolliment
  • durant una malaltia causada per l’embaràs.
  • el de les treballadores embarassades des de l’inici de l’embaràs fins el començament del permís de maternitat.
  • el de les treballadores després d’haver-se reincorporat al treball al finalitzar el permís de maternitat, sempre que no hagin transcorregut més de 9 mesos des de la data de naixement, adopció o acolliment de fill.
 tramits.gencat.cat                  neix un fill
                    
PATERNITAT  

A partir del 2011 el permís de paternitat havia de tenir una durada de 4 setmanes ampliables en 2 dies per als supòsits de part, adopció o acolliment múltiple a partir del segon fill, però el govern espanyol ha ajornat aquesta disposició. 
Aquest punt al Novembre del 2019, s'ha aprovat, des de Gener del 2020, el pare o el progenitor que no ha agafat la baixa maternal té dret a 30 dies per neixement d'unfill, adopció o acolliment. 
Aquest nou deret té caracter obligatori.

Requisits
La quantia de la prestació per paternitat serà el 100% de la base reguladora i per tenir dret al subsidi s’exigeixen els següents requisits:
  • Acreditar un mínim de cotització de 180 dies dintre dels 7 anys immediatament anteriors a la data d’inici del permís
  • Alternativament al punt anterior acreditar 360 dies cotitzats al llarg de la seva vida laboral amb anterioritat a la mencionada data.
  
 
Altres drets, Acomiadaments: es consideraran nuls els acomiadaments que es portin a terme en els següents casos:
  • durant el permís de paternitat per naixement, adopció o acolliment
  • després del permís de paternitat, adopció o acolliment, sempre que no hagin transcorregut 9 mesos des de la data del naixement, adopció o acolliment del fill.
  • Per motiu de sol•licitar els dos dies de permís per naixement de fill.
La comunicació a l’empresa per gaudir del permís s’ha de comunicar amb antelació suficient per què l’empresa tingui temps de fer les previsions oportunes.

La mare o l’altre progenitor pot fer una cessió parcial o total  del seu permís de maternitat al pare o l’altre progenitor per què les gaudeixi de forma simultània o successiva amb la mare


Vull Compartir  amb vosaltres aquesta petició
 Temps de canvis, es una carta, on es sol·licita un’ ampliació dels temps de baixa maternal.
Es basa en millorar la societat. Gaudir dels drets que ens pertoca, volen actuar inicialment, del fet de que un nadó pugui gaudir d’una maternitat on li pugui permetre la seva evolució i desenvolupament cognitiu necessari per créixer en un mon millor per naturalesa. Amb la seguretat necessària . Parla d’ un mon en el que els seus pares, no tinguin que fer estratègies per poder tenir cura d’ ell.
Parla del dret d’ una societat nova, en la qual els nostres fills no creixin amb pors, a la pèrdua d’ una mare o un pare, que han d’anar a treballar, deixant al seu fill nomes amb 16 setmanes de vida.
Amb els trastorns que aquests fet poden ocasionar, alteracions de la son, i la manca de son que poden tenir el pares, que segurament afectarà al seu treball.
Recordem que les recomanacions de la OMS,(organització mundial de la salut)
La lactància materna fins els sis mesos exclusivament, difícil de realitzar si has d’incorporar-te al mon laboral a les 16 setmanes, i fins el segon any de vida, lactància amb alimentació complementaria, això es únicament viable, a mares que s’ activen al lleva llets, penjades del telèfon per recopilar tota l’ informació del seu nadó.  
Perquè evidentment les hormones no permeten desvincular-se i per que saps que el nadó et necessita. 
*Referent aquest punt, en els darrers anys s'ha aprovat permís per lactància que s'ha de negociar amb l'empresa en questió
La odissea de ser mare al segle XXI, s’ha reduït la natalitat, produint així societats envellides i insatisfetes.
Sol·licita una baixa maternal d’ un any de durada, i ja posats un pacte educatiu.
Comparatius: 
Noruega......................52 setmanes, 42 d’ elles 100%
Suècia.........................96 setmanes, amb 450 dies de retribució.
La política d’ un país no tan sols es l’ economia, si parlen d’ estudis al Regne Unit, manté que l’ estalvi per el sistema sanitari d’ un país, si s’ha allargues la lactància materna seria de 40 milions de lliures, uns 50 milions d’euros en España.
Podreu signar aquesta petició a change.org
Dirijida al Ministeri de Sanitat, serveis Socials i Igualtats
                  
A la web, podreu trobar més informació envers aquest tema i d'altres


 





No hay comentarios:

Publicar un comentario