Alletament
Període lacti, des de el naixement fins els 3 o 4 mesos la llet materna o artificial serà el seu únic
aliment.
El nadó succionarà i deglutirà. Desenvolupa aquestes funcions
durant les primeres 48 hores de la seva vida. L’alletament matern, si la mare
està sana i ben nodrida cobreix perfectament els requeriments nutritius i
hídrics.
Lactància materna, la llet materna aporta tots els
nutrients necessaris per aquests primers mesos del nadó.
La vostra decisió: Serà la vostra decisió el fet de
alimentar al vostre nadó amb llet materna o artificial, basant-se amb les
vostres necessitats o de vegades amb criteris mèdics específics, també podria
donar-se el fet de no tenir pujada de la llet, no omplir la necessitat del
vostre nadó o be d’altres criteris a valorar.
La llet artificial,
les necessitats del vostre nadó estaran ben complertes si decidiu
l’alletament artificial, podeu estar ben tranquils, cobrirà totes les seves
necessitats de nutrició i podreu establir el vincle emocional igual de fort.
El moment de la toma, es el moment de connexió entre vosaltres i el nounat.
Que valorareu abans de prendre aquesta decisió:
Avantatges de la lactància materna, proporciona l’alimentació ideal i es
una experiència meravellosa.
Els anticossos de la mare, podran ajudar a disminuir que es repeteixin
alguns trastorns com les infeccions respiratòries o d’altres. Augmentant les
defenses del nadó. Pot protegir-los de: al·lèrgies, l’asma, diabetis etc....
Els components de la llet materna son adequats per una bona digestió, doncs
el seu aparell digestiu es encara immadur.
Es especialment beneficiosa per els nadons prematurs.
Font de benestar
La llet materna conté tots els nutrients que el nadó necessita pel seu
creixement, però també és un concentrat beneficiós per tu i evidentment per el
vostre nadó. Per exemple:
Degut al seu contingut en caseomorfinas, la llet materna te un’ acció tranquil·litzant i analgèsica per el nadó:
quan es digereix produeix una substància que dóna tranquil·litat, garantint
així un descans més regular. També ajuda a que el nadó conegui els estímuls
de la gana i de la sacietat. Al succionar el pit, se acostuma a alimentar-se
correctament.
Defenses. La llet
materna també és la millor barrera per els gèrmens i els virus. A traves de la
llet, es passen els anticossos que protegeixen de les malalties. També és la
millor protecció per la mort sobtada i les intoleràncies.
La llet materna és gratuïta i pràctica
La mare gestant necessita unes 500 calories
addicionals durant el període d’alletament, hauria d’ingerir una gran varietat
d’aliments equilibrats.
La
llet materna canviar de gust depenent del que es menjar, estimulan el paladar
del nadó, en funció el que mengeu.
Caldrà dir que estarà
sempre a disposició, doncs sempre estarà preparada per la toma.
Tot sembla positiu, però haureu de valorar també el fet de
que inicialment l’alletament matern pot costar una mica, a vegades podem necessitar molta paciència i persistència per
habituar-vos.
També té beneficis per reduir el risc de patir un tumor
al pit i als ovaris.
Com serà la lactància amb els embarassos
múltiples?
En el cas d’embarassos múltiples, és molt important l’ajuda externa per a les tasques de la casa, per evitar arribar a l’esgotament que comporta l’atenció contínua de dos bebès nounats. De manera que en els primers temps haureu de delegar en una altra persona o compartir les feines de la llar i estar de ple per els vostres bebès.
Al
principi serà molt més simple que alleteu d’un en un, ja que tindreu la
inexperiència d’uns parell de nadons i els temors lògics que aquesta situació
comporta per la parella. Amb el temps us serà
molt més ràpid alletant-los simultàniament.
Les
posicions poden ser asseguda còmodament en una butaca o en el llit posant
coixineres que envoltin als nadons per evitar caigudes. Recordeu sempre,
canviar la posició dels bebès mentres els estigueu alletant.
Doneu
un pit a cada bebè i si cal donar-li una mica més, torneu a donar-li del mateix
perquè prengui la llet final, rica en greix. Podeu alternar els bessons en els
dos pis, un en cada presa, o “reservar” un pit per a cada nen.
Si les
seves necessitats són molt diferents els pits adquiriran grandàries diferents,
així que en aquest cas és millor alternar.
No
cregueu que la quantitat de llet que
produireu serà insuficient per els vostres nadons, ja que la doble estimulació
de les mames farà que la producció de la llet us augmenti.
Infeccions mamaries
La mastitis
És la infecció del
teixit mamari per bacteris que han penetrat en aquest teixit a
través de les fissures i conductes del mugró.
Causes de la mastitis:
La falta d'higiene
adequada o la escar dació de la pell dels mugrons en la lactància pot permetre
que bacteris normals que viuen sobre la pell (estafilococs) penetrin en el
teixit gras de la mama i proliferen. Produint d'aquesta forma un flegmó i
abscés que comprimeix els conductes de sortida de la llet de la mama.
D'aquesta forma la mama es fa dolorosa, es posa
de color vermell intens, es produeix una calor intensa a la zona i es dificulta
la sortida de llet.
Símptomes de la mastitis:
_ Dolor de la mama. Augment de grandària de la mama
_ Enrollment de la mama. Calor en la mama
_ Possible secreció de pus pel mugró. Augment de sensibilitat en el mugró
_ Presencia de ganglis inflamats i dolorosos en les aixelles
_ Febre i malestar
Tractament de la
mastitis:
L'aplicació de calor local mitjançant draps humits diverses vegades al dia pot ser molt útil per localitzar l'infecció i evitar la seva extensió.
Se sol donar un antibiòtic d'ampli espectre via oral o intramuscular.
Extracció de la llet materna mitjançant un saca llets o si l' antibiòtic ho permet mantenint la lactància.
S' ha d' extremar la higiene de la mama.
Si es complica pot aparèixer un abscés que requereix una incisió amb agulla o amb bisturí i drenatge secundari del contingut, en aquest cas es recomana suspendre la lactància.
L'aplicació de calor local mitjançant draps humits diverses vegades al dia pot ser molt útil per localitzar l'infecció i evitar la seva extensió.
Se sol donar un antibiòtic d'ampli espectre via oral o intramuscular.
Extracció de la llet materna mitjançant un saca llets o si l' antibiòtic ho permet mantenint la lactància.
S' ha d' extremar la higiene de la mama.
Si es complica pot aparèixer un abscés que requereix una incisió amb agulla o amb bisturí i drenatge secundari del contingut, en aquest cas es recomana suspendre la lactància.
Preocupacions :
La lactància materna absorbeix una gran quantitat de temps i dedicació per
la mare, això podría compensar-s’hi, altres membres de la família poden col·laborar donant al nadó biberons de llet materna, hauríeu evidentment
d’extreure la llet amb un aparell.
Podríeu
dissenyar un horari per les tomes en les que repartiría aquest moment entre el pare i la mare, o
potser altre membre de la família.
Facilitant d’aquesta manera l’ introducció als biberons. Aquesta opció
sempre la podreu tenir, sobre tot amb el moment de la incorporació a la vida
laboral, penseu que també n’hi han llar d’infants que donant biberons de llet
materna, sempre que la llet tingui les condicions necessàries, es a dir que
arriben a la llar dintre d’una nevera portàtil, aquesta llet a de mantenir-s’hi
a la mateixa temperatura de conservació fins el moment de la toma.
Avantatges de la lactància artificial
La llet infantil comercialitzada es una alternativa nutritiva de la llet
materna, contenen algunes vitamines que la llet materna no. Estan fabricades en
condicions extremes d’esterilitat.
Comoditat:
_ Permet que tant el pare com la mare pugueu compartir aquest moment sense necessitat l’un de l'altre.
_ El biberó és pràctic de preparar, podeu controlar la quantitat que
el vostre fill menjar sense dubtes, podreu així mantenir un horari més concret
entre tomes, en el que el vostre nadó estarà satisfet. Doncs la llet artificial necesita un procés més llarg de digestió, i generalment els nadons demanen les
tomes amb menys freqüència.
La mare no tindrà de està patint tant per
la seva alimentació, doncs no afectarà al nadó.
Tindreu amb conte:
_ Que sempre s'haurà de tenir llet suficient tant a casa, o als llocs que
aneu amb el nadó.
_ Que el biberons i les tetines han d’estar sempre amb condicions
higièniques favorables.
_ L’aigua ha
de ser bullida o mineral(ampolla).
_ Preparar sempre el biberó en el mateix moment de la toma.
Una vegada preparat el sobran no es pot fer servir més d’una hora
després.
Els àpats seran entre tres i quatre hores aproximadament, depenent de la
demanda del nadó.
Que normalment la llet no té per que escalfar-se, si s’escalfa ha de ser
per via natural, tirem aigua calenta sobre el biberó, o bé al bany maria(posar
aigua dins d’un pot a escalfar i el biberó dintre) 0 amb escalfadors especials
per a biberons, mai amb microones.
La llet la determinarà el pediatra. Dins de les llets inicials, trobareu les indicades per protegir
d’al·lèrgies o intoleràncies.(HA)
La llet inicial, o llet d’iniciació es una
forma adaptada, no conte midó, ni
espassant.
Llet
elemental, es fa servir si el
nounat te alteracions, com malalties
intestinals, diarrees no tractables, prematurs malalts.
Llet
homogeneïtzada , que el greix
estar batut per donar una emulsió més petita i fer una digestió més lleugera.
_ Les que no
provocant gasos, i no provocant refutacions, son més espesses.
_ Llet
enriquida amb proteïnes, es fa
servir quant el nounat necessita un augment d’aportació proteica, no
l’utilitzareu durant un període llarg.
_ Llet
de continuació, a partir dels 6 mesos.
Preparació i administració del biberó,
- Caldrà rentar i eixugar les mans abans d’iniciar la preparació.
- L’aigua ha de ser d’ampolla, mireu que l’etiqueta de l’ampolla, sigui apta per l’alimentació infantil.
- Els biberons i les tetines es rentaran amb aigua i sabó, esbandint-los amb força aigua.
- Per cada 30 cc d’aigua posareu una mesura de llet, amb la cullera o cazo que porta dins l’envàs de llet.
- Agitar fins que és dissoldre tota la llet.
- Preparar el biberó sempre abans de cada toma, llençar el sobrat.
- Si l’escalfem que sigui al bany maria o amb el escalfador de biberons, mai al microones.Administració del biberó,
- Comproveu la temperatura del biberó abans de començar a donar-lo, aboqueu unes gotetes a la vostra mà.
- Col·loquis en posició còmoda, sense presses, afavorirà la relació amb el nadó.
- Mantingueu sempre la tetina plena de llet, així el nadó no empassa aire.
- Desprès col·loqueu el nadó en posició vertical sobre les vostres espatlles per afavorir l’expulsió d’aire. Rot.
- En cas de gasos, doneu massatge abdominal en el sentit de les agulles del rellotge o doblegar les cames sobre l’abdomen.
Precaucions
La mida de les tétines, que no siguin petites, li costaria molt treure la
llet i el nadó es cansaria molt. Ni tampoc grans, doncs podria ennuegar-se.
En funció de l’edat la freqüència i
quantitat de cada toma, aniran variant, aproximadament d’aquesta manera:
Primer mes, volum de cada toma d’ entre 60 a
90cc, una mitja de 7 a 8 tomes al dia.
Del primer mes al segon, de 90 a 120 cc per toma de 7 a 8 tomes
al dia.
Del segon al tercer mes, de 120 a 150 cc per toma de 6 a 7
tomes al dia.
Del tercer al quart mes, de 150 a 180 cc per toma de 6 a 7
tomes al dia.
Del quart al cinquè mes, de 180 a 210 cc per toma de 5 a 6
tomes al dia.
Del cinquè al sisè mes, de 210 a 250 cc per toma 5 tomes al
dia.
Després de prendre el biberó o de mamar,
s’ha de posar el nadó amb l’esquena recta per facilitar el rot.
Incorporació laboral,
L’ incorporar-se a les ocupacions laborals i socials
no és sinònim de deslleti. Es pot continuar alletant, encara que la mare no es
trobi present en totes les preses d' aliment.
La
lactància combinada consisteix a extreure la pròpia llet i brindar-la-hi al
bebè durant l'absència materna. Combinar la lactància artificial amb la
natural pot resultar confús per al petit, qui haurà d' acostumar-se a sabors i
consistències diferents. Aquesta tasca
requerirà determinació i capacitat de planificació, però té els seus
avantatges.
Per dur a terme aquesta modalitat s'han de conèixer
les formes de recol·lecció i emmagatzematge de la llet materna.
Cal començar a
recollir la llet amb anticipació al moment en què es
requerirà o a la data d'inici laboral.
Com la producció de llet materna depèn
de la succió, preferiblement s'ha de recollir la llet en el moment en què el
nadó ho faria normalment.
En el lloc de treball caldrà buscar un lloc apropiat
per fer-ho.
Si en
alguna oportunitat el petit es saltes una presa, també es pot extreure i
guardar la llet; si només s'alimenta d' un pit, es podrà recollir la de l'
altre.
Per treure la llet del pit cal comprar un treure llet
-que pot ser manual o elèctric- i biberons.
La persona que cuidi al bebè durant
l’absència de la mare, ha de ser favorable a la lactància. Normalment les
escoles infantils o llars, respecten aquesta decisió.
L'emmagatzematge i
refrigeració de la llet és un procediment bastant senzill, encara que cal
comptar amb certes dades.
La llet es congela preferiblement en porcions petites,
concordes amb la quantitat que pren el bebè.
És poden guardar en diferents biberons.
Les porcions petites es descongelen més ràpid i no es gastarà més llet
que la que el nadó necessiti. Marqui
la data en què es recol·lecta.
La llet pot ser recol·lectada diverses vegades durant el dia en diferents recipients o biberons.
Durant els intervals, el recipient ha de ser refrigerat.
La llet pot ser recol·lectada diverses vegades durant el dia en diferents recipients o biberons.
Durant els intervals, el recipient ha de ser refrigerat.
La Lliga Internacional de la llet indica:
Si
acuradament es va rentar les mans abans de treure la llet del pit, aquesta
estarà segura per unes hores a la temperatura de la cambra; de qualsevol forma,
es recomana refrigerar immediatament.
Es pot
guardar llet en el fons del congelador a -7o C, durant 12 mesos.
La llet descongelada es pot guardar fins a per
24 hores en el refrigerador.
Per descongelar, posi la llet en la part de baix de la nevera la nit abans de fer-la servir. També pot col·locar la llet sota l’aixeta d’aigua tèbia o en una casserola. Al bany maria.
Per descongelar, posi la llet en la part de baix de la nevera la nit abans de fer-la servir. També pot col·locar la llet sota l’aixeta d’aigua tèbia o en una casserola. Al bany maria.
No
torni a congelar llet descongelada.
Recordeu: el color, la
consistència i l’olor de la llet materna pot variar depenent de la seva
dieta.
Rebutgi qualsevol sobrant de llet que no s’utilitzi
durant l’aliment.
No hay comentarios:
Publicar un comentario