viernes, 29 de noviembre de 2019

Llaví Leporí




Llavi lepori i la fissura palatina
El llavi leporí, juntament amb la fissura palatina i de l’alvèol és un dels problemes facials congènits més freqüents. 
El llavi leporí és una fissura o separació del llavi superior del nadó i és degut a un desenvolupament incomplet de l’embrió. 
La fissura palatina, en canvi, és una separació del paladar del nadó que conecta la boca amb la cavitat nasal. Pot aparèixer sol o conjuntament amb el llavi leporí. 
Ambdues son malformacions congènites que es generen durant la primera fase de la gestió, durant el desenvolupament de l’embrió.
Aquestes malformacions afecten directament a les capacitats del futur nadó:
1.Problemes d’alimentació: l’aparició d’un conducte que connecta la boca amb la cavitat nasal dificulta la ingesta de líquids com la llet materna.
2.Problemes auditius: pèrdua d’audició degut a l’acumulació de líquid a l’oïda o possibles infeccions. 
3.Problemes de parla: els músculs dels paladar tou son molt importants per al generació de certs sons. La aparició d’una fissura desvia l’aire cap al nas a l’hora de produir certs dons impedint la correcta execució dels mateixos.
4.Problemes dentals: la malformació de llavi i paladar afecta a l’estructura de la dentadura, des de la desviació de les peces dentals, la seva caiguda o la creació de dents addicionals o més petites de l’habitual.
5.Problemes estètics
6.Problemes psicològics
7.Alteració del creixement maxil·lar superior
Causes i símptomes
Moltes vegades és difícil determinar els motius pels quals el llavi o paladar del nadó no es desenvolupen adequadament durant la gestió. Malgrat tot, sí que es coneix que hi ha certs factors que poden augmentar la probabilitat de patir aquesta malformació com la predisposició genètica, l’exposició a certes substàncies durant l’embaràs com el tabac i l’alcohol, la obesitat durant l’embaràs, la raça (més comuna entre nens indis, americans o asiàtics) i el sexe (més habituals en els homes que en dones).
Hi ha diverses causes per al llavi leporí i la fissura palatina, encara que algunes són encara desconegudes.

Sí que se sap que per alguns casos hi ha un component genètic. Altres causes que s’han identificat són el consum de drogues per part dels pares i el contacte amb alguns virus o toxines.
Els símptomes variaran en cada cas, ja que un nen pot tenir una o més anomalies congènites. Un llavi leporí pot ser simplement una petita esquerda al llavi i també pot ser una fissura completa al llavi que va fins a la base del nas. Una fissura palatina pot estar en un o en ambdós costats del paladar i el pot recórrer en tota la seva extensió.                                  Diagnòstic del llavi leporí
Si un nadó té el llavi leporí i la fissura palatina es detecta mitjançant un examen físic de la boca, el nas i el paladar. Són defectes que se solen diagnosticar en el mateix moment del naixement. També es faran exàmens mèdics per descartar la presència d’altres possibles afeccions.
En la major part dels casos, una sèrie d’operacions pot corregir completament ambdues fissures, retornar a la normalitat funcional del nadó i aconseguir un aspecte més normal amb una cicatriu mínima. Aquestes malformacions son reparades quan l’infant és encara un nadó de entre tres i sis mesos en el cas del llavi leporí i al voltant de nou mesos en el cas de la fissura palatina. 

Tractament
La cirurgia és la millor opció per tancar el llavi leporí. Se sol fer quan encara són molt petits, entre les 6 setmanes i els 9 mesos d’edat. Després de la cirurgia, és possible que el nen necessiti sotmetre’s a una altra operació en el futur, sobretot si la deformació té un gran efecte sobre la zona del nas.
En el cas de la fissura palatina, també s’opera, en general, durant el primer any de vida del petit. L’objectiu és afavorir que desenvolupi la parla de forma natural. A més, en algunes ocasions, s’utilitza un dispositiu protètic temporal per tancar el paladar, de manera que el nadó pugui alimentar-se i créixer fins que es pugui operar.
La majoria dels nadons es curen sense dificultat i, segons la gravetat del defecte, posteriorment s’haurà de reparar la cicatriu de l’operació.

Assessorament 
FICAT és una associació sense ànim de lucre formada per afectats i familiars d’afectats per una malformació congènita del llavi i el paladar (llavi leporí i fissura palatal) i està inscrita en el Registre de la Generalitat de Catalunya.
Creada recentment el març de 2012 per un grup de mares amb fills afectats que van veure la necessitat d’associar-se per fer visible aquesta problemàtica i poder ajudar a altres famílies amb nens afectats, oferint suport i informació.
Estadísticament la freqüència d’aquesta malformació és d’1,8 per cada mil naixements.
http://www.ficat.info/        Junts podem amb tot

Tot pel teu somriure! 👶


No hay comentarios:

Publicar un comentario