martes, 31 de marzo de 2020

Sant Jordi 2020




Sant Jordi 2020

El sector del llibre ajorna Sant Jordi pel coronavirus, i prepara una festa alternativa.

Proposta per Sant Jordi
“Diuen que en el cas, que el dia de Sant Jordi les autoritats sanitàries ja haguessin aixecat l'ordre de tancament de les llibreries, no seria possible organitzar-lo, com fins ara, amb les parades i signatures de llibres al carrer
S'ha ajornat🤨
Bueno, sembla ser que... Tot i que ja no tenim Dracs, al carrer no ho podrem celebrar, com sempre, però, el que si podem és començar a fer grans coses per aquest dia del tot diferent!

Una proposta del cavaller sembla que córrer per la xarxa, cal afegir-se per passar-ho d’allò més bé!
La proposta m’ha arribat doncs per la xarxa ve i va, la meva amiga de l’escola la Gemma, ens la ha fet arribar:
La proposta diu així...
El cavaller de la cuirassa rovellada de llautó voldria fer una proposta honesta com cal a tothom. Donat que la diada de sant Jordi s'ha ajornat i no sabem com ens veurem aquell dia, proposa a grans, petits, mitjans...
 De dibuixar  una rosa sobre qualsevol material!

De paper, de tela, roba o de  fusta , el que vingui més bé , sense mirar si està més bé  pintada o més malament, i el 23 d’abril, el dia de Sant Jordi, la pengem als balcons, a les finestres, a les habitacions i portes de la nostra casa, que la "Diada es dins d'el nostre cor" i l'ajornament és una circumstància.

Ens ha de servir també d’homenatge a tots aquells que es deixen la pell, mai millor dit, per la nostra salut. I a tots nosaltres per contribuir!
"Un virus no ens pot deixar sense la nostra rosa de Sant Jordi" 
                                           
A part de la nostra casa, finestres, balcons i a qualsevol indret on vulgueu, també podeu grabar el procés del treball que feu, i pujar-ho a la xarxa, si us ve de gust. També ho podeu enviar durant tots aquests dies a tots els familiars, amics, a qui vulguis.
 Que de divertit que serà, de ben segur que serà excepcional, com cada un de nosaltres.

 Som excepcionals !
 Ara us posaré també unes coses per fer, si us va bé...

Si a casa us va bé d'imprimir, desprès les retalleu i les podeu enganxar a un pal petit de fusta, o inclòs a una palleta, i podeu interpretar el conte de Sant Jordi a la vostra manera
Que divertit que serà!
Doncs us posaré més! Aquests encara són més divertits, podreu posar la cara de qui volgueu...
La llegenda de Sant Jordi, com tots ja sabeu, en té moltes maneres d'explicar-la, des de la llegenda original, que el princep caballer salva la princesa de ser cruspida pel ferotge drac, fins que el drac pobre només té gana i no em sap de cuinar...Pobret
O bé que a les nenes els dracs i els cavallers els són ben bé igual, que elles mateixes es poden salvar. Són ben valentes!

El que tots si tenim clar, és que el dia de Sant Jordi és molt especial, i que davant de tot som persones i ens hem d'ajudar i estimar, i el que no ho faci així, no ens ho podrà prohibir, perquè així ho hem decidit! 
Tot anirà bé

Recordeu...
Hem de dibuixar  una rosa sobre qualsevol material 😉
I penjar-la a qualsevol lloc que us vingui de gust! 
Compartir-la sisplau per poder somriure.
 Gràcies a tots per ser com sou!
"Un virus no ens pot deixar sense la nostra rosa de Sant Jordi" 🙂
I penseu que no serà ni millor ni pitjor, ara sí de ben segur, serà diferent!


Una abraçada ben forta...




Tot Anirà Bé




Ho Vivim

 Dia a dia
Hi ha moments de tot, això és ben segur:
Moments que ens desanimem i d'altres que ens animem. I ho parlem, hem de parlar de com ens fa sentir tota aquesta situació. Acostumats a estar...
Sempre actius, amb el que fem! Però, ara necessiten està a casa, estar aturats!
Així ens sentim, però està a casa no vol dir estar aturats!
Potser no serà la manera, que hem après a formar-nos, però és una manera com un altre
I tant que , de moment el millor és seguir a casa, per el benestar de tots, per ajudar a ajudar-nos. Serà de la millor manera! 
 De l’escola, què se’n diu?
Els que estem sempre pensat en l'educació dels nostres infants, tot i cada un d'ells, en aquest moment intenten buscar recursos, cosa que sempre estem fet en les condicions "normals" que vivim cada dia. Però, aquesta és una situació "EXCEPCIONAL" no podem anomenar-la d’un‘altra manera. 
S'ha de dir que nosaltres també, som excepcionals, cadascú de nosaltres, tots tenim el dret i, inclòs l'obligació de sortir-nos d'aquesta, tots i cadascú de nosaltres en té les eines per fer-ho.
Ara hem d’intentar fer-ho de la millor manera, això passarà i hem de preparar-nos també per desprès. 

Com?
Agafant molta força i energía sempre positiva, asclar...
Aquest és el moment en que sense les exigències del dia a dia a l'escola, podem donar resposta a les tasques de l'escola, valorar el que és més important, poden expressar on ens costa més, buscant recursos per superar-ho. Aquests recursos els tenim a casa mateix, tot el suport dels educadors, i de tutories que ens ensenyen. I de nosaltres mateixos...
I parlar clar amb els nostres, grans i petits. Penseu que tot el temps" d'estar a fora" el tenim per acostar-nos als que estan amb nosaltres. 
Sí, patirem pels que tenim i no podem veure, però les trucades, la força per animar-nos ha d'estar sempre present. L’empatia, en aquests "moments excepcionals" en el que tots patirem alguna conseqüència, del que succeeix. 
Així que, endavant tots units encara que no ens veiem i ni ens puguem toca, aquí estem per compartir.
L'escola dels infants al igual que la dels adults, s'haurà de basar en saber que no estem sols, i en ser creatius. 

A les persones que els hi preocupa si perdem el curs, doncs, jo faria un ‘altre pregunta: 
Quin Curs?
"El que marca la societat, de setembre a juny amb un glossari d’aprenentatge pautat,  que marquen el nivell que en té cadascú dels nostres infants.
Que deu ser molt important, per saber al que potser no val la pena ajudar o bé no reforçar quan arribi a l'adolescència. Potser no m'explico bé, o potser , jo m'enten"
Ens hem de referir al curs, com l'any de vida? 
Que aprenen cadascú d'ells i de nosaltres el que el dia a dia ens ensenyar, i aquesta situació ens ensenyar, això ho tenim tots clar.
 Em refereixo a l'escola de la vida, i ara, la vida està fent un canvi, sempre estem fent canvis, i mai hi ha un temps perdut, tot és aprenentatge.
Els nostres infants tenen millor acceptació als canvis dels que ens pensem, s'ha de dir, hi ha un procés de transició, en el que ens cal diferenciar d'un cop, l'important del que veritablement ho és.

 Cadascú amb les seves capacitats...cadascú amb el seu tarannà

Ara tenim un “bitxo” que en està fent quedar-nos a casa, i a casa estem els que estem, que de ben segur tenim capacitats diferents, i quan tornem ens haurem d’incloure a tots, i tots tindrem que adaptar-nos...

Però tots i cadascú de nosaltres, i com nosaltres, vull dir tots, estem en aquesta tessitura...

 Per això caldrà aprofitar tot els recursos que podem!

Cuideu-vos molt!



 www.tindremunfill.es   Teniu més! Molta força per a tots
#joactuo





viernes, 20 de marzo de 2020

La integració amb la Síndrome de Down


 
Síndrome de Down  21 de Març, el vostre dia!
La síndrome de Down, és un trastorn genètic, resultant de tenir una copia del cromosoma 21. Les causes son hipòtesis com: l’exposició ambiental, l’envelliment cel·lular, sense establir cap relació directa entre algun agent causant i l’aparició de la trisomia.  
                                                                                                       L’anàlisi prenatal, mitjançant la amniocentesis, permet diagnosticar o millor dit, veure conforme no està present en el fetus. 

Les persones afectades, poden tenir característiques mentals i físiques similars, però els símptomes de cada persona varían. 

Poden patir: 

Malalties cardíaques, problemes digestius, problemes de tiroides, de l’esquelet, oïdes, ulls i retard mental.                                 

La síndrome de Down, no te cura, però, hi ha molta gent que el pateix que tenen una vida productiva. 
Amb l’ajuda de programes específics com: l’estimulació, l’atenció primerenca i tots els programes de salut que milloren la qualitat de vida. 
S’ha d’actuar de manera individual i continuada en mantenir una bona salut, en la formació i  el desenvolupament d’ habilitats cognitives i adaptatives.

No existeix, actualment, cap tractament mèdic que “curi” la síndrome de Down, o que elimini el cromosoma 21 extra. 

Malgrat això, sí que es disposa d’estratègies terapèutiques, mitjançant les quals s’aconsegueix incorporar a cada persona amb Síndrome de Down a la societat, on serà capaç de desenvolupar les seves múltiples habilitats i capacitats pròpies.


La integració amb la Síndrome de Down

El paper de la interacció i amb la comunicació en les primeres adquisicions lingüístiques de l’infant amb la síndrome de Down              Antònia Domènech i Montagut
L’infant amb la síndrome de Down (SD) és un nen en procés de creixement, amb interessos, desitjos i necessitats com qualsevol infant amb la seva edat cronològica. El seu desenvolupament lingüístic presenta unes particularitats determinades, algunes d’elles donades per la síndrome, degut al retard mental (RM). Aquestes particularitats, però, no es poden tractar aïlladament perquè conflueixen en altres adquisicions del desenvolupament global.
El com interactuen i la comunicació son molt importants en els inicis de l’adquisició del llenguatge des d’un enfocament funcional, tenint en compte la complexitat del sistema lingüístic i les interconnexions. Tractant-se de la primera infància, més que un treball específic amb el nen, ajudar els pares a trobar estratègies comunicatives per afavorir les interaccions amb el seu fill.



La Fundació Catalana Síndrome de Down
Des del 1984, dedica els seus esforços a estudiar les necessitats que sorgeixen en la vida de les persones amb síndrome de Down a mesura que la seva participació en la societat s’ha fet més activa.

Com podem explicar la síndrome de Down als nens?

Mitjançat el contes, podem trobar respostes a determinades preguntes que es fan els infants.


" Els meus germans i jo”
Descripció: El conte narra la situació familiar de tres germans, de 12, 9 i 5 anys. El de 9, en Pau, té síndrome de Down .
Objectiu: Ajudar pares i/o educadors a explicar la síndrome de Down als germans. Reflexió: La síndrome de Down d’un germà pot generar sentiments ambivalents (gelosia, sobreprotecció, ràbia, pena, por, etc.), que s’han de poder aclarir. 


 "Sóc especial per als meus amics

Descripció: El conte narra les relacions que estableix un nen amb síndrome de Down, en Pau, a l’escola, amb els seus companys i la seva percepció de la discapacitat.
Objectiu: Donar elements al professorat per abordar la síndrome de Down a l’aula, amb la finalitat de normalitzar la situació de la integració escolar.
Reflexió: Analitzar les discapacitats i les capacitats de les persones amb síndrome de Down per ajudar a acceptar la seva situació.
 

"Què seré quan sigui gran?”

Descripció: En el conte, en Pau, un nen de 9 anys amb síndrome de Down, es planteja el seu futur.
Objectiu: Explicitar la idea que les persones amb síndrome de Down, com la resta de la població, han de construir el seu projecte de vida i aquest projecte passa per plantejar-se el seu futur professional. És a dir fer-se la pregunta:
 “Què sere quan sigui gran?”
Reflexió: Si ens centrem només en la discapacitat, limitem el futur professional. Si reconeixem les capacitats, podem donar suport a un projecte de futur basat en la inserció social.


Una visió de futur 
Segons les dades actuals, es pot afirmar que la majoria de persones amb Síndrome de Down tenen una discapacitat intel·lectual de grau lleugera o moderada, a diferència de les velles descripcions en les quals s’afirmava que el retard era sever. Aquest canvi es degut tant als programes específics que actualment s’apliquen (com són l’estimulació, l’atenció primerenca i tots els programes de salut que milloren la qualitat de vida) com a l’obertura i l’enriquiment ambiental que, en conjunt i de manera inespecífica, estan actuant sobre els infants de la població general, inclosos els que tenen síndrome de Down.
Resulta esperanzador comprobar que quan una bona acció educativa persisteix no té perquè produir-se un deteriorament o regressió personal al passar d’una etapa de la vida a una altra (de nadó a infant, i posteriorment a adolescent). 
És a dir, que les persones amb la Síndrome de Down poden continuar avançant i desenvolupant-se si se’ls ofereixen els suports necessaris i adequats. 
Malgrat el ritme de creixement de la seva edat mental és més lent que el de la seva edat cronològica, això no significa, en cap cas, que s’aturi (sempre i quan es mantingui una correcta acció educativa)


viernes, 13 de marzo de 2020

Que fem a casa aquests dies degut al " COVID-19"



Mesures de prevenció per evitar la propagació del Coronavirus SARS-CoV-2

  •      Cal Rentar-se les mans sovint
  •      Cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús. O bé amb la cara interna del colze en tossir o esternudar, rentar-se les mans de seguida
  •    S’ha de mantenir una distància prudencial entre les persones(1 o 2 metres)        S’ha d’evitar contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria.
  •      Cal evitar la compartició de menjar i estris sense netejar-los degudament.Després de manipular objectes, sobretot a llocs públics, cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat les mans.
  •      S’han d’evitar les aglomeracions i els espais tancats amb un gran nombre de persones.
  •      Cal protegir la gent gran i les persones amb malalties cròniques i evitar les visites als centres residencials.
  •      No és necessari utilitzar mascareta als espais públics, si no és que ho ha indicat un professional sanitari.
  •  Cal evitar viatjar si no és imprescindible
  •     Es recomana que tothom que presenti símptomes respiratoris i/o febre, romangui a casa, sense acudir al lloc de treball, i limiti la seva vida social.
  •       Cal fer un us responsable del sistema de salut i només acudir als centres sanitaris quan sigui estrictament necessari. 

       Si et trobes malament truca al 061 
                       Salut Respon




Què fem a casa...

Fer manualitats! Amb poc material es poden fer grans coses, 
tubs de paper bany i de cuina, gomets de colors, ceres de colors...
Us podeu orientar a internet o be deixar volar la imaginació.


Llegir tots plegats, és una molt bona manera de compartir una bona estona. 
Escolliu un conte tots plegats, els contes de sempre o potser algun de nou...


Cuinar, que divertit! A la cuina podem experimentar i crear grans plats,  des de postres, a una pizza on tots podeu guarnir-la de diferents ingredients. Des de preparar la massa, fins estirar-la i triar els ingredients, podeu posar pernilet, talls de tomaquet, olivetes, i no us oblideu del formatge....ummm que bo! 

Si feu pizza, de postres fruita.... que és molt i molt sana!


Teatre de Titelles, qui no té titelles per casa, dels nens, o de quan eren petites nosaltres, i si no teniu: 

Podeu fer-les, unes teles i a cosi.... tots junts que emocionant!

Si no en teniu de teles, podeu agafar toballons de tela, els ninos i les nines també serveixen per fer una bona obra de teatre...

Ara si que interpretareu entre tota la familia les millors histories, histories d'una vida, histories per riure, deixareu volar la vostra imaginació....els infants també podem crear d'histories fenomenals!

Jocs per imaginar, agafeu una caixa que tingueu per casa, la podeu guarnir entre tots, amb dibuixos, gomets, amb unes lletres que poden dir: 

La caixa pels dies d'estar a casa!

De fet així ja la tindreu preparada per poder jugar amb ella tots els dies, potser no se'n recordaran i es posaran molt contents al veure-la; Potser si se'n recorden i  corren a buscar-la...

Dins de la caixa tots podreu guardar diferents objectes, de fet els que volgueu cadascú de vosaltres, un conte especial, un llibre per pintar, plastilina, una caixa de ceres de colors, uns gomets per enganxar, globos per inflar, un CD amb musica que ens agradarà ballar.... totes aquestes coses ens ajudaran a gaudir tots plegats a casa durant aquests dies.

Cada cop que la obriu, podeu afegir coses diferents i treure d'altres... que divertit!


 Si sou molt creatius i us agraden les manualitats, fer una caseta plena de dibuixos, on els infants puguin ficar-se serà fantastic...una pasada! Que de bones estones hi pasaran dins!
 No voldreu que aquests dies s'acabin!  Amb una mica d'imaginació aquests dies  seran dies especials, on tots deixareu anar la vostra imaginació per gaudir plegats!

Esperem que aixó millori la situació, la nostra contribució serà:  

Està a casa i evitar més contagis.


Molta Sort a Tothom!!!