sábado, 11 de abril de 2020

La Mona de Pasqua


La Mona que Bona
La mona d'aquest any 2020 que li hem fet arribar als nebots, La Núria ho ha aconseguit, com bona madrina, doncs aquest any és molt diferent!

Una tradició amb diferents arrels possibles

S'atribueix a molts orígens: 


De les 'muníquies', celebracions gregues dedicades a Artemísia; 
De les 'pascorals', festes que els pastors romans celebraven amb coques
De la festa cèltica de Beltene, el primer de maig, quan s'ofrenien tortells amb ous. 


Les pistes ens porten a l'àrab antic, on per 'mûna' s'entenia un tribut d'arrendament de terres que es pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. 
D'aquesta llengua hauria passat al llatí, on l'ofrena prengué el nom de 'monus' (‘present' o ‘ofrena')

La tradició de la mona de Pasqua s’aparella amb la dels flequers-pastissers, els quals fan autèntiques filigranes arquitectòniques amb la xocolata, 

A mitjans del segle XIX  les mones perden llur senzillesa inicial i la seva presentació es fa més complicada, ja que s’ha d’enriquir amb ornaments de sucre caramel·litzat, ametlles ensucrades, confitures, crocant, anissos platejats i, naturalment, els ous de Pasqua pintats; tot això coronat per figures de porcellana, fusta, cartró o tela.

A Catalunya és tradició que el padrí o l’avi regalin la mona al seu fillol i néts el Diumenge de Pasqua o Dilluns de Pasqua.

El Dilluns de Pasqua era tradició que es reunissin dues o tres famílies o d’amics i que anessin a menjar a algun indret la mona plegats, no hi mancava el conill a la brasa, la paella i, sobretot, el vi.

La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, tenía forma de tortell. 

Hi ha varietats més senzilles fetes de pa de pessic, gema cremada, xocolata, etc., en forma de tortell només amb ous, subjectat per unes tires de pasta -per tant en aquest cas es cou tot junt al forn- i, si convé, pintades

La presència de l’ou de Pasqua, és present a tot Europa, des d’Anglaterra fins a Ucraïna, com a símbol de la resurecció primaveral.
 




Les Mones de xocolata

Omplen els aparadors de fantàstiques escultures i ous de xocolata de totes mides. 




Galetes decorades o ous de xocolata decorats amb temàtica de Pasqua per a petits cuiners
Feu o compreu el pa de pessic,  el talleu per la meitat i li feu forma d'ou amb una cullera mateix, i decoreu a la vostre manera, de ben segur que seràn molt originals.

També podeu comprar els ous ja fets així només tocarà decorar-lo, d’aquesta manera serà molt més senzill. O un farciment de magdalenes, que bones!



Passeu una estona divertida! Com en Mario i la Ona...😃

Però haureu de vigilar, perquè sempre poden pasar coses...


Tot i que sempre seran ben divertides, com la Sara!😃

Gaudiu molt i cuideu-vos! 



No hay comentarios:

Publicar un comentario