lunes, 31 de agosto de 2020

Nou Curs 2020/21

Queda poc per l'inici del nou curs

Sí, aquesta és la qüestió... 

Les escoles han de poder obrir, acollir als seus alumnes, que puguin seguir amb la seva vida, la vida dels infants està plena d'un seguit de canvis, any rere any canvien de curs, inicien un procés nou d'aprenentatge, nova classe, moltes vegades nous companys i nous mestres.

En principi els infants poden assolir els canvis de millor manera que nosaltres els adults, ara per això, cal que puguin viure, cal que surtin de la seva llar, on també hi ha canvis però tot és suposadament més controlat, més segur, o així hauria de ser. 

A l'escola els infants, evidentment han de estar segurs.                                                       I per això l'escola en té un munt de normes i maneres de fer, per donar seguretat als infants a tots els nivells, de ben segur que en aquesta tornada a l'escola després de sis mesos, a l'escola seguiran segurs, doncs si això depèn dels mestres, de tot el personal educatiu, no hi ha cap dubte de que així serà. 

Aquest nou curs amb la COVID, cal suport a les escoles.

Ara bé, donar eines per poder assolir aquesta situació amb tota la informació de primera mà, donar eines per poder transmetre confiança i seguretat als infants. No depèn tan sols de cada mestre, de cada persona que forma la xarxa educativa de cada centre escolar. 

Davant la situació que vivim en aquest any 2020, on tothom té opinió i per tant la comparteix en els medis de manera continuada, creant contínuament incerteses, inseguretats, la informació envers la pandèmia ha d'arribar a les escoles de manera directa i segura, acompanyant als educadors, perquè ells puguin acompanyar els infants.

La tornada a l'escola està ja ben a prop, entre el dia 4 i el 14,  depèn de cada comunitat autònoma, els primers infants que iniciaràn el nou curs seran els més petits, escoles infantils, llars d'infants i no serà una tornada gaire fàcil...



Cal aplicar mesures sanitàries, per fer les activitats amb seguretat: 

_ En grups reduïts els anomenat "Grups bombolla"

_ No poden entrar els pares a l'escola

_ Els infants es treuen les sabates a l'entrada a l'escola

_ Se'ls prendrà la temperatura a l'entrada a l'escola a diari

_ S'hauran de desinfectar les mans a l'entrada i durant el dia, rentat...

Els polítics asseguren que és segur tornar a les aules, però molts professionals sanitaris es postulen en contra d'iniciar les classes d'aquí a pocs dies. 

Tot i que «la probabilitat de contagis a l’escola és relativament petita»Els centres educatius, necessiten mesures per poder obrir amb «seguretat».

Han admès que hi ha algunes zones concretes en les quals potser seria «prudent» plantejar l'ajornament de l'obertura de les escoles però ha dit que són situacions molt concretes.


El Doctor Simón
ha rebutjat posar un llindar d'incidència del coronavirus amb el qual caldria tancar-les perquè seria «arbitrari» i ha dit que la situació epidemiològica actual no implicaria tancar les escoles «pràcticament a cap lloc».
Segons el director del CCAES, la situació actual «no té res a veure» amb la del març o l'abril.

L'OMS veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la Covid-19

Tot i que han reconegut que la tardor serà «un moment complicat» per la reobertura de les escoles, la coincidència amb la grip estacional i l'increment general de la mortalitat entre la gent gran.

És un moment difícil

Passem de l'estiu a la tardor amb tres fenòmens que coincideixen:  

 _ Reobertura de les escoles i l'any acadèmic. _ Temporada de grip, per la qual cosa demanem als grups de risc que es vacunin com més aviat millor. _ Excés de mortalitat que veiem en la gent gran durant l'hivern

 “Ser molt curosos i la  vigilància és la clau per a aturar el virus”

Des de l'OMS no descarten «més hospitalitzacions i un augment de les morts» per la Covid-19 en els pròxims mesos.

L'OMS reconeix que els infants tenen un rol en la propagació del virus, però està lligat a les «reunions socials». L'organisme ha recomanat aplicar «mesures bàsiques» de seguretat a totes les escoles i «mesures addicionals» en els centres educatius de zones més propenses a afectacions

Comença l'escola

I com educadors hem de poder iniciar l'escola com cada nou curs, amb moltes ganes, així les posarem, he recopilat algunes dinàmiques bàsiques d'inici de curs, per compartir...

Els primers dies d’escola són dies en els quals molts dels infants es retroben amb els companys/es. 

És el moment per aprofitar aquests primers dies, potenciar que entre els infants es coneguin més, s'ha de crear un clima agradable a l’aula i cohesionar el grup. 

Aquest curs més que cap altra, ja que degut a la Covid, els infants han estat allunyats de l’escola i dels companys mesos. No ha estat gaire fàcil per ells.

Podem utilitzar diferents recursos per establir relacions entre els infants de cada grup, per exemple...

_ Fer un acolliment ple de caliu, farà que els infants estiguin més tranquils, una cançó de bon dia, saludant a cada infant, és de gran acceptació i els relaxar.

Activitats per conèixer-se... 

_ Passar la pilota

En rotllana, els nens es van passant la pilota i fan una breu presentació. Exemple: 

“Hola, sóc la Maria, m’agraden els pèsols i li passo la pilota a en Jordi ” i en Jordi farà el mateix. De forma successiva. Es pot accelerar el joc i anar cada vegada més ràpid.

_ Les dos rotllanes

Els infants agafats de la mà, formaran dos rotllanes, mirant-se de cares, una rotllana dins de l’altre.  Picar de mans, i els infants de les dues rotllanes començaran a girar.  Quan deixem de picar de mans, els alumnes s'aturen i es  queden un davant d'un altre. Un cop aturats, cada parella haurà de presentar-se . Es pot repetir el procés varies vegades.

 A fi de que es saludin entre uns i altres. 

Si són infants més petits caldrà que els ajuden a presentar-se. Pot resultar molt divertit!

_ Troba la parella                                    

 Ens cal  preparar  imatges, o bits amb diferents animals.                      

Cal tenir dues imatges del mateix animal.  Aquests animals poden ser: Un pollet, una vaca, un porquet, un gall, un ànec, un gos, un gat…  han de ser fàcils d'interpretar. Cada infant agafa un bit, han de mirar l’animal que els ha tocat sense ensenyar-lo als companys.                                                                         

Demanem als infants que es moguin lliurement per la classe representant el so del seu animal. Els infants hauran d’escolta i descobrir la seva parella.     

Un cop les parelles es troben, intercanviaran els noms i alguna informació sobre ells. Per exemple:  M’agrada molt….,  Sempre jugo a…. Tinc un germà...

Activitats un cop ja es coneguin...

_  Qui falta? 

Els infants formen un cercle tancat. Es deixen anar de la mà i tots tanquen els ulls. Els educadors hauran de tocar el cap a un dels infants de la classe. 

  En ser tocat, l'infant amb silenci sortirà del grup. Amb els ulls encara tancats, es demanarà als infants que facin un pas endavant per tal de dissimular l’espai buit de l’infant que ha sortit. 

Els hi direm que obrin els ulls i diguin quin infant creuen que ha abandonat el grup. El primer que encerti l'anirà a buscar!

_ Qui ets?

En una rotllana indicarem als infants que tanquin els ulls. Seleccionarem a un nen/aque es posarà al mig de la rotllana.

Tot seguit els infants -encara amb els ulls tapats- preguntaran: 

Qui ets? L’infant del mig respondrà: Sóc el visitant. Per la veu hauran de descobrir qui és.

_ La pilota preguntaire       

Els infants es col·loquen formant una rotllana.

Necessitarem

 Una pilota i un aparell reproductor de música. 

 L’activitat consisteix: 

Els infants, quan soni la música, faran rodar la pilota cap el company de la dreta. Ho faran una mica de pressa, sense que els caigui a terra. 

Quan la música pari, la pilota s’haurà d’aturar.

L'infant que en aquell moment tingui la pilota haurà de respondre tres preguntes que li faran els seus companys.

Es farà el joc tantes vegades com sigui necessari fins que toqui la pilota a tots els infants del grup.

_ Gomets

Repartirem gomets de diferents colors als infants. 

Els infants estaran distribuïts per tota l’aula.

El educador dirà en veu alta: “Enganxar un gomet a en Pau” i els infants aniran a buscar a en Pau, per enganxar-li un gometÉs molt divertit! 

També són un bon recurs per treballar la memòria, l’atenció, el desenvolupament motriu, iniciarse en el llenguatge oral i la sensació de pertinença de grup. 

Cohesió...

Us deixo una  proposta, https://mestralitzat.com/la-motxilla-cohesionadora/que de ben segur us ajudarà a crear vincles amb els infants.



Segurament no serà el millor inici, però marcarà la diferència, i com sempre ho farem amb el cor i de tot cor...

 Seguirem per qui per compartir novetats i coses d'infants, tot i que serà així, us vull desitjar un 
Bon Inici de Curs, malgrat les circumstàncies. Molta energia positiva per tots. 
Sigueu Feliços, sempre





miércoles, 26 de agosto de 2020

Contras de les noves mesures Inici Curs 20/21

 

Opinions diferents envers les noves mesures del Nou Curs

 Els principals actors de la comunitat educativa s'han referit al protocol que han presentat aquest dimarts els consellers d'Educació i de Salut, amb desacord general. 

La majoria dels criteris ja se sabien, i tant sindicats com l'Ustec i associacions familiars lamenten que en comptes d'haver "planificat la tornada escolar amb diferents escenaris", vulgui tornar sí o sí, sense importar com". 

Diferents opinions

"Convertiran les escoles en centres de difusió del virus", es queixen les famílies.                 

"Volen estalviar diners en la gestió d'una pandèmia", asseguren els sindicats.

Aquests són alguns dels dubtes que el protocol del Govern no ha respost i que sindicats i famílies troben fonamental resoldre abans de l'inici de curs.

Asseguren que hi haurà manca de docents i d'espais

La comunitat educativa critica durament que es delegui en els centres qüestions, com ara les ràtios d'alumnes, sense dotar-los de més docents que es puguin fer càrrec dels grups.                                                                                       

"Si volen que els alumnes facin assignatures amb docents que en sàpiguen, s'ha de contractar més personal, i això és evident a la secundària, on no es poden fer grups inferiors a 20 ni suprimint optatives", denuncia Font.                                                               

"Diuen que cal reduir els grups al màxim. A 20 amb caràcter general a infantil i primària, i a secundària sempre que sigui possible –es queixen des de CCOO–però no incrementen el professorat més enllà del que van definir al juny".

"Reduir la ràtio també suposa contractar més docents", insisteixen.              

Des de l'USTEC es demana la contractació de 40.000 docents per assegurar grups de 10 alumnes a infantil i de 15 a secundaria.

Els sindicats i les famílies fan extensible la petició al personal de neteja, clau en la prevenció i la seguretat de les escoles.

Espais disponibles per fer classe

El conseller d'Educació ha assegurat que fer servir equipaments municipals no encaixaria amb els plans de la majoria de les direccions de centres educatius.  Però no tothom hi està d’acord.                                        

"Durant anys generacions senceres s'han escolaritzat en barracons i ara que potser seria el moment de fer-los servir per ampliar les aules ni s'ho plantegen", diu Font. "Abans l'excusa per no haver de fer-ho era que els infants quasi no contagiaven i ara és perquè no funcionaria", ironitza el portaveu de l'USTEC.



La conciliació

Les màximes autoritats del país retreuen que, encara no hagin sigut capaces d'explicar com faran classe els alumnes que hagin d'aïllar-se a casa per sospita o contacte amb un positiu.

És  preocupant la situació, i encara més els estudiants de famílies amb menys recursos i necessitats educatives i socials que, per exemple, no tenen accés a internet o que no poden fer un aïllament adequat a casa. 

Es proposa afegir al pla actual...

La possibilitat que pares i mares puguin disposar d'un permís retribuït per quedar-se a casa si el seu fill s'ha d'aïllar per sospita, contacte o positiu de covid-19.

El Govern ha insistit en la necessita, se que sigui l’executiu estatal qui desplegui un subsidi o un protocol de conciliació que ho permeti, però entitats com la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) qualifiquen aquesta apel·lació de "brindis al sol". "[Mestres i famílies] Seguim sense mesures clares ni missatges sobre la responsabilitat de les empreses per garantir la conciliació laboral, ni cap intenció de mobilitzar els instruments de vigilància i control d'Inspecció de Treball", acusen l'AFEES en un comunicat.


La directora de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), ha culpat el Govern del moviment de famílies que rebutgen portar els seus fills a l’escola.

"No ha transmès seguretat en aquesta tornada a l'escola"

Més dubtes davant els protocols

"Ens preguntem si aquests tests massius seran suficients per a una comunitat educativa de més d'un milió i mig de membres, i si totes les escoles de Catalunya hi estaran incloses, i no només les de titularitat pública", també s'hauria de proporcionar equips de protecció individual (EPI) entre els mestres.

Una de les directrius més demandades per tots els sectors és que els infants només tinguin un contacte habitual amb els mateixos companys, és a dir, establir grups de convivència estable o bombolla perquè els alumnes no es barregin.                                                                                     

A la classe, opinen els professors, encara podria ser viable, però les entrades i sortides de l'aula, l'hora del pati, menjador o extraescolars és molt difícil.

Font defensa, compactar la jornada dels infants i permetre que únicament els que no tenen l'opció de tornar a casa a l'hora de dinar es quedin al menjador. 

Posa d'exemple l'Aragó, on l'horari lectiu serà de 9 a 14 hores.                                                      Ja seria una reducció significativa.                

Hi ha diferents opinions, moltes són necessàries d'aplicar, d'altres poden ser de gran ajuda, d'altres potser fins que no inicia el curs és un parlar per parlar, dificultats hi trobarem però cal iniciar el curs amb decisió i sent molt curosos. Cal entendre les diferents raons, però ens cal poder fer les coses bé, sense menys preocupacions, i més solidaritat.

Hi ha un article que vull comentar d'una mestra , que vol començar el curs i trobar-se amb els seus alumnes, i declara així...

Sóc mestre, no vull fer vaga, aquest setembre vull trobar-me amb tots els alumnes a l'escola. Aquests dies estic llegint la premsa i veient les notícies a la televisió i no em sento representat amb allò que es diu (estic segur que molts altres mestres tampoc). Es parla de fer vaga de mestres, es comenta que no estem preparats per acollir a tots els alumnes a l'escola.             

 No ho veig així! Els nens i les nenes necessiten estar a l'escola i han de ser-hi amb tots els seus companys i companyes. No ens podem comparar amb un restaurant que té la normativa d'un màxim de 10 persones per grup. 

Som una escola! Estem amb infants! 

També hem de tenir en compte que les colònies i casals d'estiu han estat un èxit.  Amb el primer pla que ens va enviar el Departament el mes de juliol, que està centrat en els grups estables, ens en podem en sortir (potser faltaria alguna mesura més estricta, com la mascareta dins de l'aula). 

No sóc especialista en sanitat, però no crec que puguin variar molt les incidències pel fet de tenir 15 o 25 alumnes a l'aula. Sí que sóc especialista en educació! Sé que els nens i les nenes necessiten anar a l'escola, trobar-se amb els seus companys i companyes, adaptar-se a la nova realitat, però a l'escola, amb les mesures que calguin.

A Europa hi ha països que ja han començat l'escola. 

A Noruega el curs va començar fa una setmana, i un professor català que treballa en un institut de la ciutat de Trondheim, Josep Sala, explica que és molt difícil evitar acumulacions de gent...

La famosa distància és impossible. Als espais comuns i als passadissos els alumnes s’amunteguen mentre esperen per entrar a classe, i som massa gent (1.000 alumnes i uns 300 adults) en un edifici que tampoc és gaire gran

Itàlia i França, les classes comencen les properes setmanes.

En el cas d’Itàlia hauran de dur mascareta tots els alumnes de més de sis anys quan s’aixequin de la seva taula.

A França, sempre en totes les circumstàncies.


Investigador del grup de recerca de Biologia Computacional, Daniel López, creu que la incidència del virus hauria de baixar abans que comencin les classes. 

També defensa que la mascareta és necessària sempre a classe, i si la porten, no té tanta importància quants estudiants hi ha a cada aula. 

Aquest proper dilluns, Educació i Salut han d’acabar de prendre una decisió sobre el protocol definitiu de tornada a l’escola.


Infants feliços!

 

martes, 25 de agosto de 2020

Curs 2020/2021

 

NOVES MESURES

Tornada a l'escola: 

Aquest és un projecte conjunt d' Educació i Salut

Els nostres infants han de poder tornar a l'escola amb seguretat i tranquil·litat.

 Aquest dimarts 25 d'agost

Consell executiu extraordinari del govern de la Generalitat per aprovar el pla per al començament del curs escolar, previst per al 14 de setembre.

Després del consell executiu han comparegut el conseller d'Educació, Josep Bargalló, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per explicar els detalls d'aquest pla.

Les classes d'Infantils i primària, asseguren que seràn presencials

En la compareixença el conseller Bargalló ha afirmat que no està previst en cap cas que els alumnes d'educació infantil ni els de primària no vagin a l'escola.

Malgrat la situació de pandèmia de coronavirus que es viu actualment, no es contempla la possibilitat d'enviar els alumnes a casa en aquests nivells educatius:

La previsió és, que infantil i primària sempre sigui presencial, per molts motius: 

El primer, pedagògic. 

El segon, emocional. 

El tercer, de socialització. 

I el quart, de conciliació de vida laboral i familiar. 

A secundària, sobretot a partir de 3er d'ESO, es podrien combinar l'escolarització al centre i a casa si calgués,  tots els centres ja ho tenen estudiat així, valorant aquesta possibilitat. 

Cal mantenir grups estables 

A fi de poder saber, qui ha estat amb qui en tot moment en cas de contagis.

Hi ha 5 grans eixos genèrics amb què s'organitzaran els centres educatius. 

_ Hi haurà grups de convivència estables, "bombolles de convivència", tan reduïts com sigui possible,  no es parla de ràtios a secundària.

L'ús de la mascareta, obligatori a secundària, a partir de 12 anys, i a primària a partir dels 6 anys en el cas que el risc de contagi a la zona sigui alt.

_ S'haurà de prendre la temperatura cada dia a tothom, control que cada centre haurà d'organitzar d'acord amb les seves característiques.

_ La circulació de persones als centres educatius s'organitzarà per evitar aglomeracions i creuaments de persones que puguin facilitar els contagis.      Moviments esglaonats i augment de torns als patis i als menjadors.

_ Cribratges massius a la comunitat educativa, amb els quals es vol arribar a fer 500.000 tests en dos mesos, del 15 de setembre al 15 de novembre.

La intenció és fer-ne 8.000 cada dia fins al 9 d'octubre, i a partir d'aquell dia augmentar-los a 20.000 diaris.

 - Hi haurà un responsable d'atenció primària que vincularà el centre educatiu i el CAP per controlar la situació epidemiòlògica.

" Cada centre ha preparat el seu propi pla, ara al setembre serà aprovat pel consell escolar, variant el que calgui, doncs se sumen els criteris de cada centre a les normes de compliment imposades per la situació del moment actual"

 Tornada a les aules en plena pandèmia

 Al llarg de l'estiu s'ha anat concretant les mesures per intentar garantir que es farà en condicions.

_ El 14 de juliol es va fer públic que el Departament d'Educació tenia la intenció de contractar 8.258 persones, el 80% de les quals docents i personal d'atenció educativa.

A fi de poder fer grups més reduïts als centres on calgui !



viernes, 21 de agosto de 2020

Curs 2020/2021

 

Curs escolar 2020/2021

Calendari del Curs

La situació sanitària que vivim fa que ens haurem d’organitzar diferent i que tinguem establerts diversos mecanismes que asseguren poder desenvolupar l’activitat amb el màxim control.

14 de setembre de 2020

Inici de les classes

_ Segon cicle de l'educació infantil

_ Educació primària, l'educació secundària obligatòria.

_ Batxillerat, els cicles formatius de grau mitjà de formació professional i d'arts plàstiques i disseny, el curs de formació específic per a l'accés a cicles de grau mitjà, el curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior i en la resta dels ensenyaments de règim especial.

21 de setembre de 2020: Inici de les classes als cicles formatius de grau superior de formació professional inicial i d'arts plàstiques i disseny.

21 de setembre de 2020: Inici de les classes als ensenyaments de centres i aules de formació d'adults.

28 de setembre de 2020: Inici de les classes als ensenyaments de les escoles oficials d'idiomes.

Del 22 de desembre de 2020 al 7 de gener de 2021: Vacances de Nadal.

Del 27 de març al 5 d'abril de 2021: Vacances de Setmana Santa.

22 de juny de 2021: Acaben les classes a tots els centres, llevat de les dels ensenyaments de règim especial i les de la formació professional, que ho faran d'acord amb la seva programació acadèmica.



Les proves extraordinàries

_ Els cicles formatius de formació professional i el 2n curs de batxillerat les proves les realitzaran el mes de juny, després de les proves ordinàries

_ De l'educació secundària obligatòria es faran del 17 al 22 de juny de 2021

_ De 1r curs de batxillerat, cicles formatius d'ensenyament esportiu, d'arts plàstiques i disseny i, quan escaigui, els cursos de formació específics d'accés als cicles formatius es faran del 2 al 6 de setembre de 2021.

 calendari escolar per al curs 2020-21.

 

 L’inici del curs escolar 2020-2021 

Serà excepcional

Serà el primer curs després de la crisi del coronavirus i implicarà la tornada d’infants i adolescents a les aules, després de gairebé mig any tancades, per reprendre les classes i l’activitat lectiva.

Com ja hem anunciat al calendari del curs

La Generalitat aposta per un retorn presencial dels alumnes a partir del 14 de setembre, però cal estar alerta de l’evolució de la situació epidemiològica .

Instruccions inici

_ L’entrada serà esglaonada en franges de 10 minuts

_ Es crearan grups estables de convivència

_ No caldrà dur mascareta dins de l’aula, però si a l’entrar a l’escola

_ No caldrà mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres

_ No hi haurà una ràtio màxima d’alumnes per grup, ho decidirà cada centre

_ Les famílies no podran entrar a l’escola

_ Els menjadors podran tenir diferents grups estables d’alumnes

_ El pati es farà per torns i amb mascareta si conviuen diferents grups

_ Les classes en espais fora del centre seran “excepcionals”


Cada escola contarà amb una Infermera de referència al Cap

En cas de contagis

Si hi ha un positiu per la Covid-19

_ Es posarà el grup de convivència en quarantena

_ L’infermer o infermera de referència del CAP que tenen les escoles gestionarà els casos sospitosos de Covid-19

_ Els professors de baixa es substituiran des del primer dia


Els centres han preparat un pla d’organització 

Fins a 4t de primària, màxim 20 d'alumnes per aula, un entorn segur.

La mascareta a l’escola

Caldrà l’ús de la mascareta durant l’entrada a l’escola

No serà necessari que duguin la mascareta dins de l’aula

Mesures d'higiene

_ Pressa de temperatura als infants a l’entrada del centre.

_ Caldrà rentar-se les mans de manera continuada.

"És convenient prendre la temperatura als infants quan surten de casa per donar la "garantia" de seguretat.


Cada centre

Cada centre hauria de tenir una persona responsable de referència per als aspectes relacionats amb la COVID-19.

Es recomana també, la creació d’un equip, format per diferents representants de la comunitat educativa, que garanteixi que tothom estigui informat.

Principis bàsics

_ La limitació de contactes, únicament establir relació el grup classe.

_ Les mesures de prevenció personal, classe, neteja i ventilació.

_ La gestió de casos

_ A més, s’estableixen accions transversals com la reorganització del centre, la coordinació i participació, la comunicació i educació per a la salut i l’equitat.

_ Es prioritzarà així mateix, en la mesura que sigui possible, la utilització dels espais a l’aire lliure per a la realització de les activitats educatives i d’oci.


Neteja i ventilació

Cada centre haurà de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció que respongui a les seves característiques però, en qualsevol cas, la neteja haurà de fer-se almenys una vegada al dia, reforçant-se en aquells espais que el precisin en funció de la intensitat d’ús. S’han de fer tasques de ventilació freqüent en les instal·lacions i durant almenys cinc minuts a l’inici de la jornada, en finalitzar i entre classes, sempre que sigui possible.

Gestió dels possibles casos

Davant una persona que comença a desenvolupar símptomes compatibles amb la COVID-19 en el centre educatiu, se seguirà un protocol d’actuació previst:

_ S’emportarà a un espai separat d’ús individual

_ Es col·locarà una màscara quirúrgica (tant al qual ha iniciat símptomes com a la persona que quedi a la seva cura) i es contactarà amb la família.

S’ha de trucar al centre de salut o al telèfon de referència de la seva comunitat o ciutat autònoma, i/o el seu Servei de Prevenció de Riscos Laborals en el cas de treballadors, i se seguiran les seves instruccions.

En cas de presentar símptomes greus o dificultat respiratòria cal truca al 112.

Salut Pública serà l’encarregada de la identificació i seguiment dels contactes segons el protocol de vigilància i control vigent en la comunitat


Servei de transport escolar

La finalitat principal és garantir la seguretat ciutadana a través de l’adopció d’una sèrie de mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut de tots els usuaris del transport públic. D’aquesta manera el transport escolar també!

Per a garantir la seguretat de tots i totes, ja sigui dels infants que utilitzen el servei urbà de transport com a bus escolar i també les persones que l’utilitzen com a servei de transport urbà.

 Pla d’actuació per al curs 2020-2021

Per a centres educatius en el marc de la pandèmia COVID-19.

L’apartat 5.7, regula el transport escolar en els termes  següents:

_ Per tal de limitar els contactes es fomentarà la mobilitat activa (caminar, bicicleta…).

_ En el cas del transport escolar col·lectiu s’aplicarà la normativa vigent respecte a les mesures preventives davant la COVID-19.

Al transport escolar, on tots els infants han d’anar asseguts, es podran utilitzar la totalitat dels seients. Quan el nivell d’ocupació ho permeti, s’ha de procurar la màxima separació entre els usuaris.

_ Els infants i adolescents han d’accedir al transport amb la mascareta col·locada, exceptuant aquells per als quals l’ús de la mascareta està contraindicada.

Caldrà fer ús de la mascareta tot el trajecte, fins arribar  a l’aula.

_ A les parades de bus escolar, quan es recullen i deixen als infants, és molt important que entre les unitats familiars es mantingui una distància física adequada i es portin posades les mascaretes.



 _ Cal evitar l’acumulació de famílies en un espai reduït.

_ El centre haurà de buscar fórmules organitzatives, amb els recursos propis, per atendre dins les seves instal·lacions l’alumnat de transport obligatori mentre no pugui accedir a la seva aula amb la resta d’alumnat del mateix grup, pels motius organitzatius d’horaris diferenciats d’entrada i sortida.          

_ S’haurà de preveure l’espera fins poder accedir al transport escolar de tornada al domicili.


Les universitats combinaran les classes presencials i virtuals

En el cas de les universitats l’inici del curs 2020-2021 serà força diferent.

El govern i els centres preveuen un model híbrid que combini docència virtual i la presencial, almenys durant la primera meitat del curs.

Els estudiants sabran quin és el pla d’aprenentatge de cada assignatura abans de matricular-se i també el sistema d’avaluació, tot i que s’apostarà perquè aquesta sigui continua.

Pel que fa a les mesures de seguretat i higiene, serà obligatori mantenir una distància física d’1,5 metres a les aules, laboratoris i altres espais tancats, i també caldrà dur mascareta per accedir a la universitat, als desplaçaments dins dels edificis i sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. 

Els serveis de les universitats, com biblioteques, bars o instal·lacions esportives, podran estar oberts.

És el pla del govern en aquest moment, els sindicats fan reclams

 Recomanacions

_ Aire lliure: és recomanable que el període d’acollida es realitzi, encara que sigui de manera parcial, en un espai exterior del centre educatiu (pati).

_ Ventilació: caldrà ventilar adequadament, almenys durant 10 minuts 3 vegades al dia i quan canviï el grup de persones que hi ha a l’interior de les aules.

_ Ocupació: en cap cas es podrà superar l’ocupació que preveu que cada persona disposi d’un espai de 2,5 m² a l’interior de l’aula, inclosos infants, persones acompanyants i persones educadores.

_ Neteja i desinfecció: caldrà netejar i desinfectar els espais segons el pla de neteja i desinfecció del centre i quan hi hagi un canvi de grup dins la mateixa aula.


Acompanyant

La persona acompanyant

_ No pot participar en el període d’acollida si presenta símptomes de la COVID-19 o els ha presentat en els darrers 14 dies.

_ No hi podrà participar si ha tingut contacte estret amb una persona amb la COVID-19 confirmada o amb simptomatologia en els darrers 14 dies.

_ Si pateixen una malaltia de risc davant de la COVID-19 (diabetis, malaltia cardiovascular -inclosa la hipertensió-, malaltia hepàtica crònica, malaltia pulmonar crònica, malaltia renal crònica, immunodeficiència, càncer en fase activa, obesitat mòrbida) així com dones embarassades, hauran d’avaluar la conveniència de de fer l’acollida amb el seu equip mèdic de referència.

_ Cada infant només podrà ser acompanyat per una sola persona (que pot canviar durant el període d’adaptació). Els germans que es trobin simultàniament en el període d’acollida podran ser acompanyats per una o dues persones. En aquest cas, sí que hi podrà haver contacte amb la resta de membres de la unitat familiar.

_ Només podrà tenir contacte amb el seu infant i haurà de mantenir la distància de seguretat (1,5 metres) amb la resta de persones de l’aula (inclosos infants, persones acompanyants i persones educadores).

_ Rentat de mans: S’haurà de rentar les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic abans d’accedir al centre educatiu i també abans d’entrar a l’aula. També es recomana rentat de mans a la sortida del centre educatiu.

_ Mascareta: la persona acompanyant ha d’accedir al centre educatiu amb una mascareta higiènica o quirúrgica correctament posada 43 Annex 6

Són algunes de les principals mesures que s’hauran de complir.


 El 20 d’Agost 2020

La USTEC no descarta vagues a l'escola pública si el protocol no canvia "de dalt a baix"

Demana grups reduïts de 10 o 15 alumnes, classes més curtes i la contractació de 44.500 docents

Els sindicats d'ensenyament estan pendents de com serà l'inici del curs escolar i quines les mesures de seguretat caldrà complir als centres.

A Madrid, les condicions d'aquesta arrencada han portat a l'anunci de vagues del professorat en protesta per l'absència d'un pla d'actuació clar per fer front a possibles rebrots i contagis dins l'aula.

A Catalunya, el sindicat USTEC està analitzant si convoquen vagues o si recorren als tribunals. No descarten res, assegura el portaveu Ramon Font.

Dependrà, de si el protocol del Departament d'Educació es revisa o no

“ No es pot obrir les escoles de qualsevol manera."

Cal que el govern canvií "de dalt a baix" el protocol.

No ens podem arriscar a rebrots que obliguin a tornar a tancar

Que es demana

_ Grups més reduïts: màxim de 10 alumnes a infantil i 15 a primària i secundària.

"El que no farem serà començar en aules tancades amb 30 alumnes sense mascareta quan s'està demanant que no hi hagi més de 10 persones en una reunió. Això no ho podem tolerar els sindicats."

_ Classes més curtes, d'entre 40 i 45 minuts, per ventilar els espais.

_ Es reclama la contractació de 44.500 professors per a l'escola pública catalana, una xifra molt superior als 3.200 anunciats pel govern.

Bargalló ha garantit que el curs escolar començarà el 14 de setembre i ha apuntat que, tal com està evolucionant la pandèmia, "segurament" els estudiants de més de 10 anys hauran de portar mascareta a classe, almenys en "alguns territoris".

"Som un servei públic, l'hem d'oferir, i l'hem d'oferir en condicions que no són normals, el curs que ve no serà normal. El que em fa por és com aplicar una normalitat dins d'aquesta anormalitat."

L’Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) ha expressat la seva preocupació pel document de gestió de casos de Covid-19 a les escoles de la Generalitat, i ha reclamat que professors i alumnes portin "sempre" mascareta a l'escola, des d'infantil a post obligatòria.

Tot i que la previsió inicial d’Educació és que la mascareta no sigui obligatòria, hi ha discrepàncies entre els experts pedagògics i els sanitaris. Tot dependrà de l’evolució de la pandèmia i si es manté la tendència actual, s’haurà de començar el curs amb mascaretes en alguns territoris en concret.


 La FAPAC reclama solucions a la conciliació

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) veu amb preocupació els protocols aprovats fins ara. Es queixen que no hi hagi cap mesura per garantir la conciliació laboral i familiar pels contagis que hi pugui haver a les escoles. Des de l’entitat també demanen que s’habilitin espais més enllà dels centres educatius.

La directora de la FAPAC, assegura que es mostren preocupats perquè els centres no puguin obrir “per no haver pres les mesures estructurals necessàries”. La seva aposta és l’escola presencial.

Així és la situació actual, tot i que hem de poder gaudir d’alguna manera de l’estiu, hem d’estar informats, doncs aviat arribarà setembre i ens trobarem amb el no curs, tenir precaució, mantenir-se informat i pensar en positiu és el que de moment hem de fer.

Anirem comunicant les possibles novetats.

Que hem de saber de la COVID envers els Infants

La COVID-19 és una malaltia nova de la qual poc a poc, se’n van coneixent més dades a mesura que els científics dels països afectats van publicant nous estudis.

Les dades es centren més en la població adulta que en els infants.

Però, les dades globals ens indiquen que els infants representen un percentatge molt baix de les persones infectades per COVID-19, al voltant d’un 2%.

Els infants s’infecten i  poden presentar la malaltia. No obstant això, s’ha pogut observar que solen desenvolupar quadres lleus i, en molts casos, asimptomàtics.

Alguns estudis han revelat que la càrrega viral (quantitat de virus en sang) dels infants és significativament menor a la de les persones adultes.

Sol ser comú en els infants que tenen malalties cròniques, en els quals s’han presenciat més bon pronòstic en relació amb les d’altres edats.

 Com ha afectat el confinament en la salut dels infants

_ Les conseqüències que pugui tenir la pròpia malaltia en aquestes franges d’edat, que acostumen a fer quadres clínics molt lleus o asimptomàtics.

_ Les mesures que s’han pres en relació amb la COVID-19, han implicat un confinament dels infants, que ha provocat que no poguessin sortir dels seus domicilis durant setmanes, i que podria tenir conseqüències en la seva salut i desenvolupament.

·         De 0 a 3 anys, els infants estan en un període crucial del seu desenvolupament psicomotor. La mobilitat, la descoberta de l’entorn i la interacció social són pilars fonamentals en el seu procés de maduració. Tot i que la família ha estat un pilar fonamental, necessiten poder sortir

·         En edat escolar, la pèrdua de la rutina, la separació dels amics i amigues, pot ser complex i afectar la seva salut física i emocional

·          Els adolescents, l’aïllament social, inquietuds per la situació....

·         Les condicions dels habitatges on viuen el confinament, habitatges limitats per passa tota una jornada dia rere dia. No afavoreix. Són pitjors entre els infants i joves,  de llars amb dificultats econòmiques.

·         El trencament de les rutines habituals provocat pel confinament pot tenir conseqüències molt més dramàtiques en infants amb trastorns dins l’espectre autista.

Per tot això i més està clar que...

_ Malgrat la pandèmia, tots els infants i adolescents han de tenir accés a l’educació en condicions d’equitat.

_ L’aprenentatge als centres educatius ha de poder continuar amb la màxima normalitat, seguint les instruccions sanitàries, i garantint la funció social de l’educació.

_ L’escola ha de ser un entorn segur, amb el risc mínim assumible.

_ A través de les mesures proposades, els centres educatius han d’estar en condicions de contribuir al control de l’epidèmia i a la ràpida identificació de casos i de contactes.