Resulta que la humanitat, les persones amb les nostres fàbriques de fum, estem provocant una malaltia al planeta que es diu escalfament global o canvi climàtic.
La temperatura del planeta està pujant i provoca que tots els sistemes és facin malbé: Onades de calor amb temperatures extremes, inundacions, incendis forestals, desgel, desertització, malalties, sobre les malalties aquest any amb la COVID, ho patint molt, etc…
Tot això passa perquè a l’atmosfera s’estan acumulant uns gasos dolents que es diuen CO2 i CH4… és difícil d’entendre, però hem de col·laborar per ajudar a recuperar el planeta.
Com ho farem? farem servir més embolcalls sostenibles, no llençarem papers al terra, no malgastarem l'aigua als lavabos i tancarem els llums sempre que no els necessitem.
Des de ells serà la millor manera de fer el canvi a preservar i no destruir.
JOGUINES FETES AMB MATERIAL RECICLAT
Cal ensenyar als infants a realitzar un consum responsable, així com mostrar que els objectes poden tenir moltes vides, i es poden utilitzar de diferents maneres.
Seguint aquesta idea, podem realitzar un taller de construcció de joguines a partir de materials reutilitzats, com en els següents exemples:
Com amb rotllos de paper, cartró o cartulina, d'algunes pintures i una mica d'imaginació, es poden fer grans creacions...
Amb el camió volquete i el cotxe de bombers, després jugaran molt amb ells!!
La Nau espacial, també serà molt divertida, de ninus segur que ja tenen!
Si en teniu més materials, podem fer coses sensacionals, com aquesta casa ecológica!
O per fer històries...
També podem optar per realitzar un taller de creació de titelles amb materials reutilitzats, i amb elles explicar històries que els pugui ajudar a comprendre temes com el reciclatge o el consum responsable de l’aigua:
De l'aigua ja hem parlat en diferents ocasions, però...
És molt important que els més petits comprenguin la necessitat d’estalviar aigua,una bona manera per aprendre a millorar les seves accions diàries, és mitjançant continguts audiovisuals.
D’aquesta manera, mentre s’ho passen bé, aprenen la necessitat de realitzar un consum responsable de l’aigua, així com també poden aprendre quines accions han de deixar de fer, millorar o començar a introduir en el seu dia a dia.
Elconsum massiu de bénsés una de les males pràctiques que s’han realitzat al llarg dels anys, i que han provocat grans impacte negatius per l’ecosistema.
Per tot això els cal conèixer l'ecosistema!
La cadena alimenticia...
Aquesta imatge representa, la "Cadena alimentària"
Neix de la natura, el sòl, els boscos...
L'herba, els arbres, les plantes produeixen per si mateix el seu aliment, sent productors que alimenten als animals denominats primaris, els que s'alimenten de les plantes...
Alhora, són els que proporcionen aliment als animals carnívors, els secundaris!
Aquests altres quan moren, pasen a formar part de la cadena alimentària, a travès de la seva descomposició, que va a parar al sòl, mitjancant l'energía solar i l'aigua, aquests s'anomenen descomponedors...
Moltes són les causes que perjudiquen tot aquest procés, algunes són derivades de les inclemències del temps, d'altres ens hem encarregat els humans en fer malbé la Natura!
Cal Conservar tota la Natura
Per això ens cal restablir la Natura, des de les nostres llars, reciclant, restituint, reutilitzat, des de la cura directa dels boscos, dels rius, del mar, muntanyes....
Cal aprendre com fer-ho, els adults, i ensenyar des de petits als infants. per poder fer-ho cal coneixer el Planeta Terra
Al llarg dels temps, els éssers vius s’han anat adaptant al seu entorn, generant multitud de formes diferents que formen la meravellosa diversitat que el planeta Terra, que encara ens ofereix avui i que ho seguirà fent si en tenim cura.
Farem un recull per infants més grans, que poden compartir, orientar i ensenyar als més petits si els ve de gust!
Elements d’un ecosistema En qualsevol ecosistema es poden distingir dos components fonamentals:
El lloc on habiten aquests éssers vius, amb totes les seves característiques fisicoquímiques (relleu, temperatura, humitat, llum, sòl i clima), el conjunt de les quals forma el biòtop de l’ecosistema.
Els éssers vius que l’habiten (plantes, animals, fongs, protoctists i bacteris), el conjunt dels quals forma la biocenosi de l’ecosistema.
El biòtop és el medi físic en què viu una comunitat d’organismes.
Els biòtops queden definits per:
_ El medi o fluid que envolta els organismes.
En la biosfera hi ha dos medis:
El medi aeri format per la zona de l’atmosfera pròxima a la superfície terrestre i el medi aquàtic, representat pels mars, rius i llacs.
_ El substrat és la superfície sobre la qual es fixen o es desplacen els organismes (el sòl on arrela un arbre, la superfície de l’aigua on sura una planta aquàtica, la sorra)
Les adaptacions solen ser processos llargs que condueixen a l’evolució i la formació de diferents espècies.
Els ecosistemes educatius
Com a pares i educadors, referents dels nostres infants també formem una xarxa educativa, la que fa referència a la família, veïns, barri, escola i a les seves relacions socials.
Entre tots formen una acció conjunta per acompanyar als infants, i a la millora de l'educació
Cal aprendre junts a crear un món millor, més segur, més igualitari, més humà!
No hay comentarios:
Publicar un comentario