miércoles, 31 de marzo de 2021

La Natura i Nosaltres

 


Estem de vacances

Descobrir la natura és el més emocionant en aquests dies de festa i descans, que la primavera ens porta olors i colors alegres, un plaer,

Les nostres sortides han d’aprofitar aquests temps per gaudir de la natura, tan a places com a parcs les flors destaquen en aquests moments amb llum i color.

Sense oblidar els que tinguem a l’abast les excursions per la muntanya, aprofitar per oxigenar els nostres pulmons, i establir relació amb el medi natural que ens envolta. 

Si només és una estona, tot i aixì segur que serà molt beneficiosa.

Des de casa també podem gaudir d’aquests moments de primavera per omplir de flors la nostra llar, finestres, balcons, patis i terrasses, inicien el procés natural amb els raigs de sol sumats amb una bona hidratació, l’aigua .

L’altre dia van parlar de les llavors, per plantar flors també ho podem fer amb les llavors, plantes germinades o bulbs.

Les plantes que creixen de llavors són anuals, biennals o perennes...

Plantes anuals, són aquelles que normalment germinen, floreixen i moren en un any, es solen posar a jardins per acolorir, doncs tendeixen a produir més flors. De creixement ràpid, durant l’any han de produir flors, fruits i llavors. Ho solen fer a la primavera, produint el seu fruit a finals d’estiu o tardor.

Podem fer diferents grups:

Les Flors de temporada

Són anuals tot i que algunes d’elles, al seu lloc d’origen o cultivades a indrets on presenten unes bones condicions semblants als seus orígens, així arriben a ser perennes, també les que es cultiven, com el gira-sol.

Les plantes conreades per l’alimentació

Com els cereals, blat, ordi., arròs, civada...que germinen i fructifiquen en un mateix any. Sense oblidar moltes de les llegums, verdures i hortalisses que s’obtenen de plantes anuals, com poden ser les mongetes,  les llenties, pèsols...

“Males herbes”

Les plantes autòctones, que creixen lliurement al camp.

Com les diferenciem?

Una referencia podria ser el seu nom, si conté el sufixa –sol 0 -annua, que significa anual en llatí, ja ens orienta.

També podem trobar la mateixa planta anual i perenne com podia ser la margarida, si el seu nom és Bellis annua, ens indica que és anual, la margarida perenne s’anomena Bellis perennes.

La millor manera és consulta als llibres de botànica, així sortirem de dubtes.



Així les plantes perennes creixen i floreixen any rere any.

Les biennals cal plantar-les en una safata i en general no floreixen fins al segon any. Així el primer any creixen vegetativament i el segon floreixen.

La capacitat de resistència d’aquestes plantes es basa a la producció gran de llavors. Podríem anomenar la Artemisa, la campanula, el cardo entre altres...

 


 Els bulbs

Mitjançant els bulbs, podrem d’una manera fàcil plantar plantes que creixen ràpid. Els seus olors i colors ens captivaran, doncs són molt vistoses.

Amb els infants

Per iniciar amb els nostres infants cap al món natural a la llar, a la jardineria, al coneixement del medi natural que ens envolta i que tenim accés.  

A traves dels bulbs podem veure tot el procés de creixement d’una planta, com va formant-se i li creixen les fulles, com més tard surten les flors, llavors...

El bulb és la reserva d’aliment de la planta, la seva substància torna al bulb per així poder créixer la temporada següent, si es ben conservat.

El bulb és un ‘arrel, que pot semblar-se a una cebeta de diferents mides, no en té gaire dificultat per ser plantat.

Les plantes s’estimen llum, però hi ha algunes que volen més l’ombra, cal tenir-ho en conte per saber que volem plantar, que ens viurà millor depenen de les condicions que tinguem a la nostra llar, moltes creixen molt bé en testos, cistelles de minva al terra o penjats i millor a les jardineres.

Algunes Flors amb bulbs

També es planten a la tardor a fi de que a finals de l’hivern ja estiguin ben florides. Però si les plantem ara les tindrem de ben segur a finals de la primavera, i a l’estiu ens acompanyaran ben formoses.

El Tulipa, farà una alçaria d’uns 60 centímetres per uns 60 d’amplada. Necessiten  llum però també s’estimen l’ombra, poden créixer bé en testos.

En Narcís, de 40 a 55 centímetres d’alçària per uns 20 d’amplada, ideal per a testos, també li està bé la llum solar i sol amb l’ombra.

La caputxina floreix a principis i finals d’estiu i amb el terra poc fèrtil, creix d’uns 20 a 30 d’alçària i  d’amplada 30 centímetres, menuda i d’olor agradable

 Els bulbs els podem comprar evidentment, però també podem recollir-los cada any.

La seva recol·lecció s'ha de realitzar quan les fulles comencin a tornar-se grogues.

Cal desenterrar-los amb molta cura per no fer-los malbé.  Neteja tota la resta de terra que envolta al bulb, tot i que hi ha alguns que es guarden amb la terra com serien les begònies, dàlies i cannas, aquests millor no treure-la.

Els bulbs cal posar-los assecar a l’ombra ben nets. Un cop ja secs, es guarden protegits de la llum i humitat. En un lloc cobert, garatge o celler.

Si ja tenim els bulbs o els hem comprat, cal iniciar el procés...

Si volem que creixen ràpid millor posar-los a la nevera uns dies abans de plantar-los. Si ho fem a la primavera floriran a finals o bé a l’estiu.

Cal fer un forat al test, jardinera, jardí, com a mínim de la mateixa fondària que el bulb que anem a plantar, si és a una jardinera deixarem un espai entre els bulbs, perquè creixin bé, i quedin ben macos.

Si tenim jardí, a de tenir un bon drenatge,  el sòl és bàsic amb un bon compost, també és molt beneficiós el fòsfor per afavorir el desenvolupament de l’arrel.  

Els podem col·locar on  vulguem, fem per grups o bé llençar-los a l’aire per fer-ho allà on caiguin, als infants els hi agrada molt fer-ho així és com més divertit, desprès els heu de posar bé, amb la punta de dalt on surt el brot, mirant cap a munt, i que la part de baix quedi ben en contacta amb la terra, cobriu i a esperar tot el procés.

Plantes com les tulipes, els lliris, narcisos...

El Reg

Es comencen a regar quan surten els primers capolls si la terra està seca.

Amb aproximadament un quart de litre d’aigua per setmana, cal valorar si plou, i si la terra està molt humida.

En regar mullarem només la terra, millor que l’aigua no arribi a la flor.

Si reguem molt, els bulbs han poca profunditat es poden podrir. Cal tenir-ho present!

Gaudirem de l’experiència sempre enriquidora per petits i grans, cal deixar als infants que tinguin curar d’elles i les observin cada dia.

Mentre esperem tot el bonic procés de la natura, podem realitzar altres activitats com un jardí dins d’una ampolla, si heu sentit bé, dins d’una ampolla a l’interior de la nostra casa.

Jardí en una ampolla

Que necessitem?

Una ampolla gran de vidre amb el coll ample, o podria ser un pot o inclòs una peixera ens estaria molt bé.

Ens caldrà un tros de compost per a testos, d’uns 8 centímetres, carbó vegetal, còdols, tots sabem que són oi? Aquelles petites pedres rodones ja desgastades per el pas del temps, tot ho venen a les floristeries, però els còdols els podem trobar a les vores del riu, a la platja...

Amb la ampolla ben neta i eixuta posem una capa de còdols i després un ‘altra el carbó vegetal per sobre, Col·loquem el compost i agafem unes miques de plantes petites que ja tinguin arrels, falgueres, molsa, heures, cintes, totes elles són fàcils de trobar i donen molt bon resultat.

Per posar-ho tot ens caldrà una espàtula o cullera prima, o alguna mena d’utensili fet per nosaltres amb una mica d’ ingeni...

Ficarem els esquetxos amb molta cura. Per regar farem servir aigua bullida ja freda i ja només ens caldrà buscar un indret on tingui llum. Deixem passa uns dies i tancarem la ampolla amb el tap, o bé un tros de paper de cel·lofana.

Ja tenim el nostra jardí interior fet, només ens caldrà regar cada 3 o 4 mesos.

Recordem sempre que podem fer sortides familiars al nostra medi natural, ens nodreix i té cura de nosaltres com nosaltres hem de tenir cura d'ell.

Un petit gest fa una llavor, cuideu-vos molt sempre!

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario