miércoles, 24 de marzo de 2021

Fem un Hort

 


Va començar un dia...

Sí, va començar el dia aquell que d’un sabó ecològic de crema de karité li van afegir aquelles menudes llegums que ajudarien a exfoliar la pell. Si aquelles de la família de les mongetes, anomenades Azuki.

Que va passar? us preguntareu, doncs després d’anar utilitzant el sabó per rentar-nos a la pica del lavabo, de tant en tant veien com queia alguna mongeta, si no es colava per l’aigüera de la pica, l’agafaven  i la llençaven a la brossa, orgànic asclar.

 Així un dia com qualsevol altre al rentar-nos van veure que l’aigüera no s’empassava l’aigua que anava ruixant de la aixeta, amb una mica d'empenta amb el palmell de la nostra mà, s’anava filtrant l’aigua.

 Així va arribar el dia que ja no baixava  i van haver de treure el desaigua per veure quina era la raó, quina va ser la nostra sorpresa que un’azuki juganera s’havia instal·lat a l’aigüera, d’ella amb un color verd clar una tija amb un parell  de fulles clares i fem formades creixien ben felices. 

Així va iniciar el nostre projecte, doncs si a l’aigüera del bany una llavor azuki, podia decidir de créixer, nosaltres podiem decidir crear el nostre petit però estimat hort.

Tenir un hort a casa és molt important.

És la manera de dedicar temps a la nostra pròpia salut i alimentació, un hort urbà pot ser la solució que ens permet recuperar el control.

 Amb un hort a casa podem tenir sempre a mà productes de proximitat i de temporada.

 


Amb una balconada ben assolellada és més que suficient. O unes finestres amb un espai per posar alguns testos podrem iniciar-nos.

Un recipient per plantar en diversos testos i jardineres o fins i tot jardins verticals que grimpen la paret.

Cal escollir el que s’adapti millor a l’espai del que disposem i a la inversió (de temps i de diners) que estiguem disposats a realitzar.

La nostra aventura ecològica, busquem una bona taula de cultiu en la qual càpiguen diferents varietats de productes

 La terra

Les arrels han d’arrelar-se a algun lloc, no?

 Com altra bona eina per fer l’hort són les nostres mans, amb elles haurem de dissoldre els blocs que se fan a la terra al treure-la dels sacs. Les plantes necessiten una terra ben esponjosa, sinó les arrels creixeran malament i quan reguem l'aigua no filtrarà per tot arreu.

El planter o les llavors.

 Si comprem el planter, al mercat dels dissabtes serà l'opció ràpida, ja que la planta ja està crescuda. Només caldrà que la trasplantis i cuidar-la perquè doni els seus fruits.

 


Primer cal saber com creix una llavor

Si volem saber com creixen les plantes, el millor és plantar unes mongetes, d’aquelles que feu servir a casa per fer el dinar.

Agafem un pot de vidre. Paper assecant, li tallem un tros, la mida dependrà del pot, doncs l’haurem d’enrotllar i ficar-ho dins del pot de vidre.

Agafarem tres o quatre mongetes i les col·loquem entre el paper i el pot, un cop fet l’omplim d’aigua. Primer creixeran les arrels, després observarem unes fulles ben boniques, solen créixer d’entre 2 a 3 cm al dia.

Quan veiem que ja es sostenen, les haurem de trasplantar, cal tenir espai però si teniu una jardinera, o testos, als testos no posem més de dos, a la jardinera segur que podem posar les quatre, cal separar-les les unes de les altres, doncs creixen força. 

Si teniu un jardí o un hort, creixeran molt i més!

Un cop s’agafen a la nova terra i van creixen felices, s’han de sostenir, amb uns pals de fusta o bé com es fa a l’hort amb canyes. Sinó amb el seu pes caurien.

Les seves flors son de color vermell, son molt boniques i mica a mica es  transformen en mongetes, tenen forma de baina que les protegeix. Les llavors estant dintre.

Cal que anem collint les mongetes perquè és puguin créixer d’altres.

D’aquesta manera podrem experimentar aquesta bonica experiència que és veure com d’una petita llavor creix una bonica planta.



Com sembrar llavors

Si tenim espai al jardí, serà molt més productiu, però no hem de patir per això...

Per sembrar llavors  hem de començar guardant les llavors, tan de flors com de verdures o llegums.

Si iniciem el procés dins de casa, un cop tenim les llavors, un cop aconseguides les hem de guardar en un sobre tancat on posarem el nom de cada espècie i col·locarem a les fosques en un lloc sec fins a la primavera, així es mantindran bé.

Arribada ja la primavera, agafarem una safata amb terra compostada i repartirem les llavors per la superfície, deixant espai entre elles.

Les cobrirem amb una capa fina de compost i regarem una mica. Parlem de la terra, el més habitual és començar l’hort a casa amb una mescla de fibra de coco amb substrat d’humus de cuc. Això assegura una suficient quantitat de nutrients per a les primeres collites.

Establir una bona relació, basada en la paciència i en la recompensa a llarg termini, observar-les cada dia i regar manualment. Un cop preparades...

 Les podem deixar així al sol, o també podem tapar-la amb un tros de paper de cel·lofana i col·locar-la a un lloc que tingui calor i llum del sol. Dins de casa.

En quan veiem que els brots van apareixen li traurem la cel·lofana, així mantenint la terra humida, aniran creixen, quan siguin prou grans els desenterren i canviarem a una safata més gran, mirarem que entre brot i brot ens quedin uns cinc centímetres.

Així la deixarem a un espai amb llum solar ja a l’exterior, perquè s’acostumi abans de trasplantar-les a un espai més ampli, hort, jardí, jardinera o testos a finestres o balcons.

La jardineria d’interior el més aconsellable és un herbari, les herbes es fan servir a la cuina, en medicina, en perfumeria i cremes hidratants...

Creixen molt bé a les jardineres, a la finestra i en testos al sol.

Ara en aquest mes de març podem plantar les llavors a l’interior, també les venen ja amb els seus brots.



Plantes aromàtiques

La Menta

És una planta que creix molt de pressa, i pot arribar a ocupat tota la jardinera, serà millor que la plantem sola en un test a part.

Les seves fulles son molt bones, per condimentar aliments, amb els sucs de fruita, jo col·loco unes quantes branquetes dins d’un pot de vidre amb aigua a la cuina, així les tinc a ma i oloren molt bé.

Julivert

És boníssim i es pot cultivar durant tot l’any inclòs dins de casa.

Les fulles de julivert donant gust a carn i peixos.

Farigola

Un ‘altra planta que creix tot l’any, fa molt bona olor i és deliciosa per farcir verdures i carn. Les herbes de farigola van molt bé per desinfectar, tan amb llagues de la boca, com a grans amb pus. Es fa mena infusió, una mica d’aigua a un pot al foc i al bullir fiquem les branques de farigola, deixem bullir uns minuts, de 3 a 5, i deixen refredar, per la boca fem esbandides, i si és per grans mullem una gaseta amb l’aigua de farigola i l’apliquem a la zona infectada.

Cebollins

Són necessaris i útils a la cuina.

Les seves fulles si les tallem les podem posar en amanides, o formatges cremosos, també ens podem fer una truita a mb ells, que bons.

Sempre i quan les tallem hem de mirar de que no hagin florit, les seves flors són d’un color rosa molt bonic, que guarniran qualsevol espai on les tinguem.

També podem guardar a trossets l’herba fresca i congelar-la com glaçons, així els podem fer servir per cuinar quan vulguem.

Com treure Llavors

Aquestes plantes es podem cultivar per recollir més llavors, així les seves fulles passen de grogues a marrons. Si les agafem i lliguem en un manat, les podem posar a assecar penjant-les a un lloc càlid i sec.

Un cop siguin seques, les llavors cauran al tocar-les, si volem podem posar una safata a sota per quan caiguin i així les podrem guardar dins d’un sobre sec per quan les vulguem plantar.

  Altres plantes es cultiven pels troncs i les fulles.

Així s’han de collir abans de que floreixin. Penjar-les en manats cap a vall o deixar-les esteses en una safata perquè s’assequin, a un lloc airejat. Un cop seques fregarem les fulles amb les puntes dels dits, i les podem guardar en pots petits i ben tancats.



Tenir un hort a casa

Promou una manera d’entendre la vida més compromesa i una relació més sana amb el medi ambient que ens envolta, així com amb el consum d’aliments saludables.

 També és una molt bona idea per les famílies.

Els infants descobriran el cicle de vida de cadascuna de les hortalisses i vegetals.

Aprendra la importància de la paciència i de tenir cura del que ens envolta com a medi natural i com a nosaltres mateixos

 


És molt recomanable fer-se un hort, ja que és molt gratificant veure com creix la planta des de 0, i sí el cuides bé i li dediques una estona, l'hort és molt agraït.

 Com ja hem comentat alguna vegada, a moltes escoles ja tenen el seu propi hort, que infants de totes les edats cuiden amb dedicació, així van adquirint coneixements i canviant la seva cultura. Cap a una comunitat ecològica, a nivell social més activa cap a millorar el nostre planeta, cap fer-ho més sostenible, agafant consciencia davant l’emergència climàtica i social.

D’aquesta manera els nostres infants creixen més preparats, més condicionats a preservar el medi natural, contribuir a una vida més sana i justa per a tots. 

 Ens cal fer costat a iniciatives que milloren la qualitat de vida, per la sostenibilitat, per preservar el nostre medi natural, i a nosaltres mateixos.


Cuideu-vos molt!

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario