Per la nostra Salut
La importància d’aconseguir i mantenir un benestar
físic, mental i social.
És molt important que els nostres infants i joves
tinguin una vida sana i activa, amb jocs, activitats, tallers, una dieta
saludable, sostenible i de proximitat.
Com podem millorar la nostra dieta amb l’objectiu de fer-la més saludable?
Sempre ho podrem aconseguir menjant més fruites i hortalisses, llegums, fruita seca... També bevent més
aigua; prenent aliments integrals; consumint oli d’oliva verge i aliments de
temporada i proximitat.
Aquells productes que
es produeixen en un radi de distància relativament proper del consumidor.
Un producte és de proximitat, quan la distància entre el lloc on es produeix i el lloc on es ven és màxim de 100 km; encara que més que concretar la distància el millor és prioritzar els productes disponibles més propers. Com per exemple, si podem disposar d’un enciam conreada a la nostra comarca no cal que provingui de la comarca veïna.
La idea és mirar de comprar aquell producte que
s’hagi produït el més a prop possible: la fruita i la verdura, també la carn,
els ous, els embotits, la llet i derivats, la fruita seca, els cereals...
Primerament és més sostenible: ambientalment i
econòmicament.
Ajuda a reforçar l’economia de la gent que ens envolta,
de la nostra comarca, província...
La proximitat va lligada a la temporada: els
productes estaran en el seu punt òptim de maduració, seran més frescos, amb millor gus,t i també
millor preu, ja que com més pròxim és un producte, menys intermediaris
necessita per arribar al mercat.
Beneficis que ens pot aportar la compra de proximitat:
Si coneixem la procedència dels productes, podem
disposar de més informació de qui ho ha produït i com ho ha produït; això
facilita una major confiança.
També ens ajuda a tenir un consum
mediambientalment més sostenible, a reduir els costos de transport dels
productes procedents d’altres zones no tan properes.
Fomentem així, el desenvolupament de
l’economia local.
Els
aliments de temporada, fan referència al seu moment maduratiu i defineix
aquells productes (principalment fruita, verdura, bolets i peix) que en algun
moment de l’any, de manera natural i degut al seu cicle biològic, els trobem en
el seu punt òptim de consum i només estan disponibles al mercat durant un
cert període de temps.
Així doncs, en principi les cireres que trobem a l’estiu són les més bones, ja que realment s’han collit en el seu punt just de maduració, o les sardines que també a l’estiu, és quan estan més carnoses i n’hi ha més disponibilitat, cosa que fa que també el preu baixi, ja que hi ha més oferta.
Hi ha determinats aliments que tenen una estacionalitat i que serà quan tindran les màximes propietats de gust, d’aroma, d’aspecte, etc.
Als infants des de ben petits els ajudarà aprendre a valorar la qualitat dels productes, també l’esforç que suposa la seva producció, arribant a tenir una alimentació més variada, ja que seran conscients de la varietat d’aliments que disposen i quan són més bons.
Aliments de Temporada
Ja fa dies que va arribar la calor i la xafogor. Tot i que encara queden uns dies perquè hi arribi l’estiu. Les nostres necessitats alimentaries canvien, i tenim més set i menys gana, també ens podem sentir més cansats i això no deixa de ser senyal que ens hem de reorientar per a la nova estació. I
Així, haurem de fer
canvis a la nostra alimentació i evidentment en la dels nostres infants.
Els aliments de temporada són els més sans, més econòmics i més ecològics, anem a veure quins són els aliments de temporada al juny...
Al mes de juny, les fruites d’estiu estan al
nostre abast, i són fonamentals per mantenir una bona hidratació quan comença
la calor.
Per exemple, com la síndria i el meló, pel seu alt contingut en aigua.
L’alimentació és una bona companya per a gaudir del dia a dia, però també per a ajudar-nos a portar millor els últims dies de treball, d'escola, i de tot plegat, abans del merescut descans. Les ben guanyades vacances!
Quins aliments podem comprar al mes juny per a aprofitar al màxim els productes de temporada?
Les verdures i les hortalisses, la ruca, els espàrrecs, l’all,
la remolatxa, els pebrots per posar en amanides o fer una bona escalivada, l’api
tan en cru com bullit o al forn, les fulles
de col arrissada, el blat de moro , la cogombre, els porros, els pèsols i les
patates, el bròquil, la ceba, l’enciam, els raves i els tomàquets, els naps i la
carabassa, entre altres, però no oblidem les pastanagues.
La pastanaga és una arrel comestible, en general de color taronja tot i que també se’n poden trobar de tons blancs, grocs, morats i negres.
Es pot trobar al mercat en qualsevol època de l’any, però millor que sempre es consumeixin aquelles que siguin de proximitat i de temporada, sobretot en mesos de maig i juny. Crues, bullides en cremes, purés són d'una gran aportació en nutrients i vitamines.
Batuts
Amb una bona batedora, podem fer batuts combinant fruites i afegint una mica de llet, iogurt, sucs o gel, fem les combinacions que més ens convinguin i descobrint quines ens agraden més!
Amb síndria, cireres, albercoc,
meló, pruna, plàtan, alvocat i préssec i fins i tot fruita seca.
Als infants els hi fa molta gràcia la combinació
de colors, si els hi posen canyetes de
colors i trossos de fruita, són un bon berenar.
A més és la millor manera de prendre fins a dues peces de
fruita sense adonar-nos.
Verdures
Les verdures, com els tomàquets, els pebrots i
gaspatxo estan en el seu millor moment, també el carbassó, nap, enciam, carbassa mongetes verdes.
Reduir el sucre i sal que consumim, les carns
vermelles i processades i tots els aliments ultra processats.
Esmorzars i berenars d’allò més saludables...
Tota la Fruita fresca de temporada, ens
aportarà molta energia per inicia el dia.
Els entrepans, millor de pa integral o
torrades amb formatge, truita, hummus, olivada o altres “patés” vegetals. Als
infants els hi agrada molt!
Flocs de blat de moro, de civada, muslis o arròs
inflat (sense sucres afegits).
Llet o iogurt natural (sense sucres afegits).
Fruita seca, nous, ametlles, avellanes, etc.
Hortalisses: els tomàquets que més solen agradar als infants son els petits de mata anomenats xerris, els bastonets de pastanaga, de cogombre, etc.
Evitem els sucs de fruita i acompanyem els esmorzars o berenars amb aigua, torrades i entrepans sempre amb oli d’oliva, i sobretot; intentem eliminar els productes processats, els sucres afegits i els embotits.
Per millorar la nostra salut, i la del medi ambient, cal que reduïm
la ingesta de proteïna animal i duplicar el consum de verdura, llegums i
fruita seca.
D’aquesta manera, si tota la població mundial anés adquirint aquest hàbit d’alimentació, hi hauria menys persones que moririen de malnutrició o malalties no transmissibles (diabetis, malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer,…), i a més, hi hauria una reducció significativa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, es protegiria la biodiversitat, i milloraria la qualitat del sòl i l’aigua. Així ens adonem de quan important és!
Ens cal tenir clar que els aliments de consum diari per l’alimentació saludable dels nostres infants i per suposat la nostre han de ser...
_ La Fruita fresca i de temporada: 3 – 4 racions
al dia
_ Les Verdures i hortalisses fresques i de
temporada: 2 – 3 racions al dia
_ Les Farinacis (pa, pasta, arròs, patata): 2
– 3 racions al dia, preferiblement cereals integrals
_ L’Aigua: 6 – 8 gots al dia, en funció de la set
_ Els Fruits secs: 1 o 2 grapats al dia
_ Làctics (llet, iogurt, formatge): 1 – 3
racions al dia com a màxim, preferiblement en forma de làctics fermentats (com
el iogurt) o formatges baixos en greix
Que podem complementar setmanalment amb...
_ Els Llegums: 3 – 4 racions per setmana com a
mínim; es poden consumir cada dia.
_ Els Ous: 3 – 4 racions per setmana
_ EL Peix: 2 – 3 racions per setmana
_ La Carn blanca (pollastre o gall d’indi): 2
– 3 racions per setmana
Hi ha productes poc recomanables per la salut humana i ambiental: la carn vermella, els aliments processats i ultraprocessats (brioixeria, snacks, sucs industrials, embotits, franckfurts, begudes ensucrades).
Si es volen consumir aquests productes millor fer-ho
de manera puntual i moderada.
Cal tenir sempre present que l’activitat física
com caminar, córrer, anar en bici, practicar algun esport és essencial per la
nostra qualitat de vida.
Els infants
El joc i l’esport és la millor
alternativa per poder fomentar entre els infants. Una hora d’activitat física
moderada al dia, millora l’índex de massa corporal (IMC) dels infants, augmenta
el seu rendiment escolar i també el seu estat d’ànim.
Fer esport,
menjar equilibrat, beure aigua, tenir uns horaris... són algunes costum que els
infants han d’anar aprenent des de que són petits, per així quan puguin ser més
autònoms, tenir-ho interioritzat.
L’Alimentació equilibrada, el joc i l’esport són els pilars fonamentals d’una vida saludable.
També és molt important, l’estat emocional, la comunicació i l’estima formen part de la bona salut.
Envers els àpats no hem d’obligar
mai a l’infant a acabar-se el menjar del plat, si no vol. Cal respectar-los, si
els obliguem, podien arribar a rebutjar els aliments i agafar manies.
El millor és oferir un espai tranquil, on puguin
consumir allò que necessiten.
Veure la televisió
No és saludable, aquest temps que emprenen veient-la, el perdem d’altres
activitats més sanes, el joc lliure els estimula, poder trobar recursos per si
mateixos per practicar el joc o compartir la seva creativitat, serà
sempre més adient pel seu creixement i la seva salut.
Cal pactar amb ells un temps per fer aquelles activitats no tan beneficioses, com la tele, els videojocs...
Com hem dit abans, el joc i l’esport són la millor alternativa per poder fomentar entre els infants.
No s’ha de convertir en una obligació, és més important que es diverteixin a
que adquireixin habilitats. Si els hi agrada, serà més fàcil que ho facin.
Diàriament convé guardar un temps per a l’activitat física, com per exemple, dur-los a activitats extraescolar o anar al parc a jugar, passejar junts al carrer...
Els plans familiars a l’aire lliure són una bona opció de deixar l’oci sedentari.
I a casa passar
estones fent diferents tasques de la llar entre tots, ens ajudarà a tenir una bona
vida, jocs de taula, manualitats, compartir moments, per exemple a través del contes...
Contes per una bona informació envers l'alimentació...
Fruita de Paula E. Font i Teresa Bellón
Un llibre per passar temps en família amb els més menuts, començant a aprendre
vocabulari, textures, receptes i gustos.
Fruita «Passem temps
junts». El focus d’atenció el posem en aprendre a gaudir del temps plegats,
adults i infants, i a fer partícips els infants de les nostres activitats
habituals, en la mesura del que és possible.
“ Fruits i
fruites” de Gerda Muller
Sofia viu en una gran ciutat, però li agrada anar
a la casa de camp del seu cosí Miquel i els seus oncles Helena i Max.
La menuda
viurà una nova aventura campestre durant les vacances i descobrirà els secrets
dels fruits i les fruites.
“Nyam” de Diana Oliver i Carmen Saldaña.
Àlbum il·lustrat per prendre consciència de la importància dels aliments
que consumim, allò que és més saludable. Menjar sa!
En els últims anys, la societat ha pres consciència de la importància de
l’alimentació com factor clau per gaudir d una bona salut i evitar malalties.
Menjar sa és aconseguir tots els nutrients que necessitem, a partir de la quantitat necessària d'aliments saludables. I cuinar-los o preparar-los amb molta cura i amor.
Menjar sa és també, evitar el consum d'aliments que no són
saludables o reduir-los al màxim. Segur que hi ha moltes coses en què podem
millorar la nostra alimentació.
Aquest llibre ens donarà la informació que necessitem, envers tot el que
mengem i així tindrem la possibilitat, de tenir una vida millor i segur què més feliç.
Per acabar...
“Què mengem” de Lucía Serrano.
Amb aquest conte aprendrem que hi ha indrets del món que no
poden menjar el mateix que nosaltres.
La malnutrició afecta moltes persones al món. Per
què hi ha gent que passa fam?
Per què hi ha aliments de mala qualitat que no
proporcionen els nutrients necessaris?
És important saber d'on provenen els productes que
mengem.
Què podem fer per estar informats sobre aquestes qüestions?
Informar-nos i compartir amb
altres...
Salut i bons aliments!
No hay comentarios:
Publicar un comentario